ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O particica din 'comorile' turismului romanesc: Cascadele Romaniei (IV)

TIPĂREȘTE URM de aici

Mutandu-ne cu povestile despre cascade de pe Valea Cernei in Muntii Banatului, mai exact in Muntii Aninei, e musai sa va povestesc despre cateva casscade minunate.

1. Cascada Susara

Aceasta cascada se poate vizita foarte usor din localitatea Sasca Montana, unde se poate ajunge cu masina. De la capatul localitatii Sasca Montana, incepe traseul spre Cascada si Cheile Susarei

O drumetie usoara, mergand pe firul Vaii Susara, printr-o frumoasa padure de conifere, pe o poteca foarte larga, trecand intai pe langa o cabana parasita (la acel moment, acum 2 ani), ajungand langa o grota destul de ingusta, o veche mina romana, dupa cum scrie pe indicatorul de langa ea. Apoi se ajunge rapid in scurtele dar frumoase chei ale Susarei, pe care le strabati, ajutandu-te si de un cablu fixat pe peretele cheilor, pentru a nu aluneca si te uda. Ajungi imediat si la cascada Susara, a carei ape cad de la inaltime de aprox. 15m.

Asa cum sunt mai toate cascadele din zona, apa curge pe o portiune de muschi verde, ce asigura un fundal deosebit caderii de apa.

De aici pentru cei dornici se poate continua traseul spre Cheile Nerei si Lacul Dracului, dar traseul nu mai este asa scurt si usurel, ci intra in cu totul alta categorie. Informatii despre acest traseu gasiti si in articolul: Cascada Susara - tura de incalzire. Vezi si articolul Lacul Dracului si plimbarea prin tunele.

2. Cascada Beusnita

As zice ca aceasta cascada este printre cele mai frumoase vazute de noi, dar trebuie sa indeplineasca o singura conditie, sa te nimeresti cand are debit mare de apa. Primavara dupa topirea zapezilor, sau dupa ploi abundente. Atunci isi descopera adevarata frumusete. Este superb sa vezi cum se imprastie suvoiul de apa pe stanca, ca un văl alb desfasurat pe stanca tapetata cu verdele muschiului de padure.

Pentru ajunge aici este relativ simplu, este un traseu usor de drumetie. Poti ajunge cu masina pana la Podul Bei, pe un drum ingust dar asfaltat, din Potoc. Poti lasa masina la Podul Bei si poti continua spre cascada pe jos, in stanga, pe un drum forestier fara urcusuri pana in zona numita la Pastravarie unde se poate si campa. De acolo, ocolind pastravaria, se continua pe poteca prin padure ajungand in cam o jumatate de ora la superbul Lac Ochiul Beiului, cu a sa culoare de smarald si cu a sa legenda. Se continua pe poteca pe langa lac, urcand usurel inca vreo 30min pana la Cascada Beusnita, de-a lungul paraului Beiului, care el in sine prin micile caderi de apa pe care le formeaza si prin debitul sau mare te incanta.

Pana la Pastravarie si locul de campare se poate ajunge si cu masina, pe drumul forestier bunicel, dar parca nu se merita. Mai bine faci o plimbare pe jos, in natura, la umbra copacilor ce te feresc de arsita soarelui. Practic in cam 2 ore ajungi, pe jos, de la Podul Beiului pana la Cascada Beusnita, in plimbare de voie.

La Podul Beiului se mai poate ajunge si pe jos, din localitatea Sasca Romana, pe o poteca marcata traversand Nera si mergand apoi de-a lungul ei, uneori pe o poteca sapata in stanca la vreo 10-20m deasupra apei, strabatand vreo 9 tunele inguste, mai lungi sau mai scurte, sapate in stanca versantului, iesind chiar la Podul Beiului. Este un traseu superb, usor de parcurs, in cam 1-1h30’, cu pauze de foto si admirat meandrele si curgerea destul de repezita a Nerei. Unele informatii le puteti citi si in articolul:Rezervatia Naturala Cheile Nerei – Beusnita.

3.Cascada La Vaioaga

Aceasta cascada este musai de vazut, treci chiar pe langa ea in drum spre Cascada Beusnita. Este la marginea drumului forestier ce merge de la Podul Beiului pe Valea Beiului.

Nu este specaculoasa, se ajunge foarte usor la ea coborand din drumul forestier pana la firul apei Beiului. Nu are decat cativa metri inaltime, un debit foarte mare, dar frumusetea ei consta prin integrarea ei in peisajul din jur, adica este frumusetea locului luat in ansamblu.

Daca vreti, aceasta cascada este bonusul traseului spre Cascada Beusnita. :)

Pentru vizitarea acestor trei cascade: Beusnita, Susara, La Vaioaga, as recomanda o cazare in zona Sasca Romana (unde am avut parte de o cazare excelenta si de o gazda minunata, la Pensiunea Casa cu Roti, vezi Minivacanta 1 Mai) sau Sasca Montana, de unde se pot face drumetii pe jos spre aceste cascade, sau partial cu masina. Plus ca se pot face drumetii si spre Cheile Nerei si Lacul Dracului, sau plimbari cu bicicletele, sau cui ii place se poate practica organizat, rafting pe Nera.

La fel de bine tot de aici se pot face excursii auto spre Morile de apa de pe Valea Rudariei (atat de fain descrise de colega AFA, @Cris) (vezi si Muzeu in aer liber) sau o plimbare cu trenul pe linia ferata montana Oravita-Anina (vezi Linia ferată montană Oravița-Anina - 'Semmering-ul bănățean').

Totusi vizitarea morilor de apa sau o plimbare cu trenul de la Oravita spre Anina, sau vizitarea obiectivelor turistice din Oravita:cea mai veche farmacie montanistica din Romania, cel mai vechi teatru din Romania, Cascada Bigar si Izbucul Bigar as zice ca se pot face mai usor stabilindu-ti cartierul general in Oravita sau in apropiere, la [Ciclova Montana, unde gasiti o pensiune draguta tare, cu conditii foarte bune de cazare dar si de mancare, amplasata chiar vis-à-vis de ceea ce a mai ramas din renumita fabrica de bere, de odinioara: Ciclova, acum in ruina. Pensiunea chiar inglobeaza o particica din fostele cladiri administrative ale fabricii, pastrandu-se functional unul din beciurile fabricii.

Noi asa am procedat, pentru plimbarea pe calea ferata Oravita- Anina, cazandu-ne o noapte aici, la Pensiunea Casa cu Platani.

4.Cascada Bigar

Despre aceasta cascada ce sa mai povestesc, este atat de mediatizata, ca e cea mai, cea mai, ca este superb, ca este magnifica, ca este….

Sincer parerea noastra despre aceasta cascada nu prea este conform laudelelor ce i se aduc. Da, este o cascada draguta, ca orice cascada, dar nimic in plus. Poate faptul ca este atat de usor vizitabila, fiind la “drumul mare”, o face si atat de laudata.

Merita a te opri totusi din drumul tau, pe Valea Minisului, pentru o jumatate de ora si a vizita aceasta cascada, impreuna cu Izbucul Bigar aflat un pic mai sus, cat si pestera de deasupra lui.

5.Cascada Cârşa

Aceasta cascada am vazut-o, din soseaua principala, venind dinspre Oravita, un pic inainte de a ajunge la Cascada Bigar.

Am oprit, am admirat-o, apoi vazand si Cascada Bigar, am ajuns la concluzia ca este mult mai frumoasa, in viziunea noastra, decat Bigar. Chestie de gusturi! =))

Nu poti ajunge pana langa ea, o poti admira doar de langa sosea, fiind pe versantul de dincolo de apele Minisului, nefiind un pod pe care sa poti traversa.

Este spectaculoasa aceasta cadere maricica de apa, cred ca are vreo 30m, ce se scurge pe un perete de calcar care seamana cu un “svaiter”, fiind ciuruit de gauri/pesteri? mai mici sau mai maricele.

Posibil si aceasta sa nu mai fie atat de spectaculoasa cand debitul ei nu mai este atat de mare, in perioadele secetoase, ale verii.

Trebuie sa multumesc si pe aceasta cale colegei @krisstinna, care “m-a luminat”, ce a amintit aceasta cascada intr-un ecou la un articol scris de @Cris, cascada pe care o vazusem si noi, ne placuse atat de tare, dar habar nu aveam ca se numeste Cârşa. Necautand atunci informatia, dupa vizitare, am uitat efectiv sa mai caut sa aflu cum se numeste aceasta faina cadere de apa.

O cascada foarte frumoasa, dar nepromovata!

cu aceasta am cam terminat si cascadele vizitate de noi in aceasta zona a Muntilor Banatului.

Inchei cu deja des folositul indemn: Spor la vizitat si povestit! :))

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 17.02.17 23:40:39
Validat / Publicat: 18.02.17 01:30:54

VIZUALIZĂRI: 1692 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P44 Cascada La Vaioaga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.02.17 17:30:01]
»

Sincer parerea noastra despre aceasta cascada nu prea este conform laudelelor ce i se aduc.

Subscriu! După părerea mea e mai frumoasă vecina, Beuşniţa.

Testosu'AUTOR REVIEW
[18.02.17 23:05:21]
»

@traian. leuca: Ooo, da! E mult mai frumoasa Beusnita.

noi doi
[22.02.17 09:44:00]
»

Si noi am fost la toate cascadele prezentate mai sus, si fiecare are frumusetea ei aparte. Am remarcat si noi de la sosea frumoasa cascada mai putin cunoscuta. La Bigar era mare inghesuiala, dar noi am avut ghinionul de a prinde o zi ploioasa si gri cand am vizitat-o si nu ni s-a parut deloc spectaculoasa. Probabil cand e soare si muschiul un verde mai intens altfel arata Bigar-ul.

Din Banat cel mai mult mi-a placut Beusnita dintre toate. Si din tara, din ce am vazut pana acum, cascada Balea m-a impresionat pana la cer si inapoi. E splendida

Una peste alta, mi-a placut articolul, il gasesc foarte util. Informatiile despre cum sa ajungi la fiecare cascada sunt exacte, pot sa confirm asta, pentru ca am fost la toate. Felicitari! Si ture cu mult soare!

Testosu'AUTOR REVIEW
[22.02.17 11:06:04]
»

@noi doi: multumim pentru aprecieri si urari!

Vacante faine si... povestite! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
noi doi, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂHaihui prin Banat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.48276090621948 sec
    ecranul dvs: 1 x 1