GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Groapa Ruginoasa - canionul Romaniei
Groapa Ruginoasa, una din minunile reliefului montan din Apuseni, din pacate prea putin cunoscute chiar de noi romanii. Spre rusinea mea nu auzisem de acest loc pana sa imi planific o minivacanta in zona Garda-Arieseni, dar urmarea m-a determinat sa ii fac reclama cat de mult am putut celor cu chef de o excursie, drumetie, vacanta etc.
Asadar prima intalnire cu Groapa Ruginoasa s-a produs intr-o luna insorita de iunie perfecta pentru un astfel de traseu.
Cum ajungem la acest obiectiv?
Traseul are ca punct de reper comuna Arieseni mergand cu masina pe drumul principal spre Vartop, la iesirea din Vartop este o curba mare la stanga si acolo veti vedea un panou informativ despre Groapa Ruginoasa.
Am lasat masina intr-o parcare pe stanga dupa curba si ne-am intors la indicatorul care ne informa ca traseul pana la obiectiv este de 800 m adica aprox 30-40 minute.
Inceputul o panta usoara dar dupa putin timp traseul consta in niste scari formate in timp din pamant, lemn si pietre pentru o urcare mai usoara.
Traseul destul de provocator a necesitat opriri dese pentru a ne reveni dar peisajul era din ce in ce mai frumos. Dupa aproximativ 35 minute portiunea de padure s-a terminat fiind urmata de o pajiste in panta iar dupa ea SURPRIZA:o uriasa groapa ruginie.
Ne asteptam la ceva frumos dar oricum acest obiectiv stie sa se dezvaluie intr-un mod WOW!
Groapa nu e termenul cel mai elegant, in fata noastra se afisa in toata splendoarea o ravena uriasa de 600 m diametru si cu o adancime de 100 m, intr-o nuanta calda-ruginie.
Modul in care se afisa acesta ravena era si mai interesant intrucat in capatul pajistei de care povesteam se termina brusc muntele, in sus vedem frumoasa linie a cerului in jos groapa ruginie inspaimantatoare dar uimitor de frumoasa. Plus o vedere panoramica fantastica asupra zonei.
Un semn de avertizare indica pastrarea distantei de 1 m fata de limita muntelui (nu e de gluma se poate surpa). Senzatiile care m-au cuprins: adrenalina, uimire, frica si atractie in acelasi timp. Pozele ies superbe dar ca sa ii convingeti pe cei de acasa sa faca o vizita la Groapa Ruginoasa recomand un mic video (noi am facut unul si de fiecare data cand in vad retraiesc clipele acelea)
Recomand, recomand, recomand!
Mergeti si vedeti acesta minune din Apuseni, nu veti regreta!
Trimis de simplegirl in 16.08.17 11:30:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂRTOP [AB / BH].
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simplegirl); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@simplegirl: Când am votat, apărea ca va fi primul vot, după ce am făcut-o, apăreau deja 2 voturi! Aşa că nu mă cert pe primul loc (vot) cu @tm67bru, ba chiar cred că ne vom bucura împreună de simultana apreciere a review-ului şi de frumoasele imagini ataşate!
Frumos loc!
Ce ţară frumoasă avem şi de ce conducători urâţi avem parte!
Superb locul, recunosc nici eu nu am auzit de el, dar mă bucur că am aflat acum, singurul regret, prea puține poze!
Am cam umblat locurile astea cu geologii când aveam 20 de ani, cât am stat cu ei - 3 ani, ne-au dus și la Dealul cu Melci și la Râpa Roșie și ne-am tot învârtit prin Patrulaterul Aurifer care-i facut din 5 localități, nu 4: Zlatna, Brad, Roșia Montana, Baia de Arieș și Certeju de Sus
Ne-au arătat si halde de steril și ne-au arătat cum funcționează – cum urmăresc nivelul acviferului în foraje și astfel determină riscul de surpare…
Am stat la Alba Iulia o lună – practică studențească de vară la geologi – aia de primăvară ține o săptămână.
Cu Roșia Montana e vâlva multă de mulți ani dar nu-mi dau seama dacă publicul larg e avizat sau e conștientă doar lumea în care mă învârt eu.
Mie îmi pare firesc ca lumea să știe și de Roșia Montana și de cea mai poluată zonă din țară dar poate nu-i așa…
Munții noștrii aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă…
"Sinistrul ecologic provocat de noroiul roşu din Ungaria aduce în actualitate un precedent românesc de acum 40 de ani. Pentru prima dată, după patru decenii, Adevărul vă prezintă în exclusivitate filmul tragediei de la Certej aşa cum a fost văzut de supravieţuitori, de martori şi de ancheta Procuraturii Hunedoara în 1971.
Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara, a provocat în zorii zilei de 30 octombrie 1971 cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii '70."
Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/hunedoara/exclusiv-certej-1971-tragedia-uitata-89-vieti-ingropate-300-mii-metri-cubi-namol-atenTie--fotografii-Socante--1_50aea54a7c42d5a6639eb6b8/index. html
" Acum 43 de ani, la ora 5 dimineaţa, aceşti români mureau în tăcere la Certej
Astăzi, 30 octombrie (2014), se împlinesc 43 de ani de la dezastrul de la Certej, în Hunedoara, o catastrofă despre care se mai vorbeşte rareori, dar în care zeci de familii au fost ucise în timp ce dormeau în casele lor. În zori de zi, cu puţin înainte de ora 5:00, digul de la barajul de steril al exploatării miniere Certej s-a rupt. În numai câteva minute, cianura a ras de pe faţa pâmântului şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente, un cămin de 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării. În presa vremii, a apărut informaţia că dezastrul a avut ca rezultat doar şapte victime. Apoi, autorităţile au raportat 48 de morţi. Cei care au supravieţuit tragediei spun că, de fapt, între 180-200 de persoane, între care familii întregi, şi-au pierdut viaţa în fatidica zi de 30 octombrie 1971. Cianura le-a ars feţele, mulţi nu au mai putut fi recunoscuţi şi au fost îngropaţi ca necunoscuţi. "
http://www.gandul. info/financiar/acum-43-de-ani-la-ora-5-dimineata-acesti-romani-mureau-in-tacere-la-certej-13456249
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Amfiteatrul roșu din Apuseni și Pietrele Negre — scris în 27.08.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Groapa Ruginoasa din Vârtop — scris în 31.07.16 de Remicade din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jul.2013 Excursie în munții Apuseni: Groapa Ruginoasă și mai multe sfaturi utile — scris în 07.05.15 de FlorinAndrei din BUCURESTI S1 - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Groapa Ruginoasa - un loc inedit! — scris în 11.02.12 de ctc din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Rana pământului – Groapa Ruginoasa - Apuseni — scris în 16.03.13 de Utube din ARAD - RECOMANDĂ
- Apr.2011 O creatie a naturii: Groapa Ruginoasa — scris în 27.11.12 de yuly68 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Groapa Ruginoasa - un miracol al naturii — scris în 05.09.10 de cris1982 din TURNU MăGURELE - RECOMANDĂ