ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti S1
ÎNSCRIS: 06.02.15
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 8 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Excursie în munții Apuseni: Groapa Ruginoasă și mai multe sfaturi utile

TIPĂREȘTE

După cum am precizat în materialul de AICI, între 21 și 28 iulie 2013 am fost în concediu la o pensiune din Arieșeni, și anume la Pensiunea "Poarta Arieșului".

Sosisem la pensiune într-o duminică, pe seară, așa că luni, în prima zi a săptămânii petrecute acolo, am luat munții în piept :)

Mai întâi câteva cuvinte despre profilul nostru… montan.

Eu și soția, amândoi cu joburi de birou, suntem totuși amatori de excursii și de explorări/noutăți pe perioada concediilor. Băiatul, în schimb, care avea pe atunci 15 ani, era de abia în perioada în care nu mai protesta la dorințele noastre de a bântui zi de zi în altă parte, el preferând până în acel an ca la pensiunile la care ajungeam să stea mai mult… pe internet!:(

In plus, aveam cu noi și cățelul, model «de apartament», care în general doarme 20 de ore pe zi… Totuși în concediile din ultimii ani, cățelul respectiv a fost un partener serios de călătorie, doar că ne mai încetinea.

Si acum descrierea locurilor din Apuseni explorate în acea săptămână.

Pentru început (mai ales că nu fusesem deloc prin munții Apuseni) am ales un traseu «de încălzire». Așa că în prima zi, cu rucsacii, hărțile și documentările pregătite, am mers cu mașina până la pasul Vârtop, acolo am lăsat mașina în șosea în dreptul indicatorului care indica traseul spre «Groapa Ruginoasă» și am urcat prin pădure pe traseul «bandă galbenă».

Drumul prin pădure pe acest traseu (repet bandă galbenă, că apare și altul mai încolo) este destul de obositor și anevoios fiind parcurs în circa 40-45 de minute, dar pe o pantă destul de accentuată, care amplifică senzația de greutate la urcare…

In câteva propoziții descriu și caracteristicile fenomenului numit Groapa Ruginoasă, precum și alte informații utile pentru cei care vor sa ajungă aici.

Groapa Ruginoasă este un fenomen de eroziune de tip torențial, datorat scurgerii apelor provenite din precipitații, care se găsește la altitudinea de aproximativ 1400 metri, în Munții Padiș – Scărișoara.

Din punct de vedere geologic, este o ravenă uriașă, de peste 600 de metri în diametru și circa 100 de metri adâncime, cu rupturi de culoare ruginie. Ea s-a format prin eroziunea activă a depozitelor minerale de cuarțite, fresii și argile roșii. Eroziunea respectivă se extinde și în prezent, însă pe o parte a gropii a început să crească vegetația, datorită pantei mai line. Intre versanții gropii s-au creat văi foarte strâmte, ce dau un aspect de canion fundului torentului. Suprafața ocupată este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimează la aproximativ 7 milioane de metri cubi.

Dincolo de Groapa Ruginoasă, la 4 km, se află Poiana Florilor, iar pereții albi ce se văd în depărtare sunt Pietrele Galbenei.

Groapa Ruginoasă, datorită unicității peisajului este o arie protejată de interes național - rezervație naturală de tip geologic - situată în partea sud-estică a județului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din Parcul Natural Apuseni.

Cum ajung la Groapa Ruginoasă:

Din șaua Vârtop (pornind din DN75, după ieșirea din Vârtop spre comuna Ștei) începe un traseu turistic pe bandă galbenă. In locul respectiv este amplasat și un panou. Aici părăsim șoseaua, traversăm pârâul, și începem urcușul de 40 de minute. Ajungem într-o poiană, de unde sus în fața noastră se conturează o şa largă. Ajungem în şa, iar sub noi se vede Groapa Ruginoasă. Drumul de întoarcere este identic cu cel de acces (asta este varianta oficială a… documentării inițiale), și este ultima parte a traseului.

Ce pot vizita în apropierea Gropii Ruginoase?

Vârful Țapul - vârful situat chiar lângă Groapa Ruginoasă, de unde aveți o priveliște spectaculoasă asupra satului de vacanță Vârtop și a pârtiilor de ski de la Vârtop.

Pietrele Negre - de pe vârful cărora se deschide o panoramă splendidă asupra Vârfului Bihorul.

Cascada Vârciorog - o frumoasă cădere de apă de 15 metri înălțime, situată la poalele Vârfului Piatra Grăitoare

Și acum revenim la traseul nostru.

La coborârea de la Groapa Ruginoasa am ales altă variantă, pe care v-o recomand și vouă: pe acolo trece și marcajul "cruce roșie", pe care dacă îl urmați, prin dreapta Gropii Ruginoase, vă va scoate pe un drum mult mai liniștit și mai pitoresc (cu afine la tot pasul...) în stațiunea Vârtop, lângă pârtia se ski.

De aici a trebuit să merg pe jos să recuperez mașina din pasul Vârtop, dar ocolul respectiv a meritat.

Tot în prima zi, am intrat la «Centrul de informare turistică» din Gârda de Sus: pe drumul dinspre Arieșeni spre bifurcația cu ghețarul Scărișoara este pe partea dreaptă, o casa nouă, ca o pensiune, într-o curte imensă, pe malul Arieșului (am găsit acum și un telefon de acolo: 0744.331672).

Domnul de aici ne-a spus atunci, în mare, ce obiective putem vizita conform "profilului" nostru, adică "noi ne dorim să mergem cu mașina până la o locație și de acolo să mai mergem maxim o oră-două pe jos".

Prima informație utilă primită a fost că există un drum auto nou spre Peștera Ghețarul de la Scărișoara, dar totodată ne-a recomandat ca, după ce vizităm peștera, să continuam traseul cu mașina pe drumul auto vechi, betonat, pe care, mergând înainte, urmează să facem o buclă completă, finalizată cu vizitarea Peșterii Poarta lui Ionele la celălalt capăt.

Am mai cerut o recomandare pentru un restaurant pentru masa de prânz și sugestia primită a fost perfectă: la Pensiunea și restaurantul Danciu, chiar la bifurcația unde începe drumul spre Peștera Ghețarul Scărișoara.

Pentru vechii vizitatorii ai zonei, o precizare tot de la domnul respectiv: nu se mai recomandă servirea mesei la pensiunea ”Mama Uța”, pentru că (așa susținea domnul de la Centrul de Informare Turistică), în ultimii ani au plecat de acolo vechii angajați care făceau bucatele vestite, iar în locul lor au venit alții, cu alte rețete și, mai ales, cu alte... prețuri!

Cam astea ar fi impresiile primei zile, vă aștept și mâine.


[fb]
---
Trimis de FlorinAndrei in 07.05.15 17:06:19
Validat / Publicat: 07.05.15 20:40:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VÂRTOP [AB / BH].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3948 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (FlorinAndrei); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P28 Groapa Ruginoasă. Peisaj din apropierea stațiunii Vârtop
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Testosu'
[08.05.15 08:42:17]
»

@FlorinAndrei - Orice postare despre Apuseni trezeste amintiri placute in mine. Apusenii reprezinta locul/locurile mele de suflet, unde ne reintoarcem mereu cu drag.

Merita amintit in zona Arieseni si catunul si cascada Patrahaitesti. In catun este un mic atelier, dar si muzeu, unde poti vedea pe viu cum "ia nastere" un tulnic din mainile "de aur" ale mesterului.

Ca si Catunul Casa de Piatra, mergand pe drumul spre Scarisoara, mergand mai departe, pe drumul forestier.

FlorinAndreiAUTOR REVIEW
[08.05.15 10:22:27]
»

@Testosu - Într-adevăr superbe locurile de acolo.

Mulțumesc de recomandare, la Patrahaitești nu am ajuns atunci, o pun pe "listă" acum

La Casa de Piatră am ajuns și a fost... senzațional, urmează amănuntele vizitei noastre de acolo într-unul din episoadele dedicate excursiei în munții Apuseni.

webmasterX
[31.07.16 10:22:26]
»

Mutat în rubrica "Groapa Ruginoasa - un loc inedit, VÂRTOP [AB / BH]" (nou-creată între timp pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
FlorinAndrei, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂGroapa Ruginoasa - un loc inedit:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037888050079346 sec
    ecranul dvs: 1 x 1