GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pădurea Gârboavele – agrement la Zoo și Muzeul satului
După ce ne-am acomodat foarte bine la Hotel Faleza by Vega în Galați (vezi impresii), a doua zi din weekendul prelungit de 1 Mai – duminică – am pornit spre Pădurea Gârboavele, vreo 16 km depărtare de faleza Dunării. Acest trup de pădure are peste 300 hectare și reprezintă principalul loc de agrement al gălățenilor, nu numai la sfârșit de săptămână ci cu orice ocazie aniversară (aveam să constatăm pe propria piele).
Ieșim din oraș în direcția Bârlad, la un moment dat după localitatea Vânători virăm stânga pe DN24D și din nou stânga după circa 2 km, sunt indicatoare către Zoo și muzeul satului. Lângă grădina zoologică este prezentă o parcare amenajată pe ambele părți ale drumului, pentru câteva zeci de autoturisme. De aici drumul se transformă în șosea pietruită cu granit cubic ce coboară spre zona de picnic și muzeu al satului. Duminică, înainte de 1 Mai, pe la ora 11.00, deja se formaseră șiruri de autoturisme parcate pe marginea unor drumuri locale neasfaltate, peste 2 ore circulația fiind aproape blocată în zona parcului zoo.
Scopul sosirii noastre în Pădurea Gârboavele era vizita la Muzeul zonei pescărești din județul Galați, contopit cumva cu Muzeul satului „Petre Caraman” (bvau.ro/infoghid/index.php/Petru_Caraman). În esență este vorba despre mai multe gospodării rurale expuse în aer liber, reprezentative pentru această parte a țării. Muzeul zonei pescărești, înființat ca urmare a derulării unui proiect, e format din două gospodării tradiționale, o cherhana, un iaz și un pavilion pentru activități culturale; muzeul mai vechi conține 4 gospodării din zona Galațiului și una din Cahul, Republica Moldova.
Din păcate, cred că muzeul satului se deschidea a doua zi, pe 1 Mai – așa reiese din știrile citite ulterior referitoare la anii trecuți. Acum poarta era încuiată, nu exista nici un anunț oficial, în cabina paznicului nu era nimeni. În schimb, peste gard, se observa ordinea și curățenia prezentă în muzeu. Programul de vizitare se desfășoară doar în weekend, de vineri până duminică, între orele 10.00-16.00. Din fericire găsiți o descriere superbă în articolul lui @crismis (vezi impresii).
Grădina Zoologică. Întrucât obiectivul principal al vizitei în Pădurea Gârboavele era ratat, am zis măcar să intrăm în Grădina Zoologică, deși vedeam pe alei mulțimi de oameni.
Vizită: aprilie 2023
Adresă: Pădurea Gârboavele, Tulucești
Program: Mi-D între 10.00-18.00
Preț: 7 lei/adult, 2 lei copil, student, pensionar; gratuit copiii sub 5 ani
Web: cmsngl.ro
La intrare există o casă de bilete, un chioșc cu ceva ronțăieli și apă/suc, iar după colț, la parterul clădirii se află toaleta. Atenție pentru cei care se deplasează greu: din cauza particularităților terenului aleile urcă și coboară pe multe segmente.
În ceea ce privește popularea cu animale a parcului zoo din Galați pot spune că am fost dezamăgit. Recunosc că nici nu mă informasem înainte întrucât Zoo Galați nu era decât un „opțional” pe lista mea. Chiar dacă arealul este oarecum prielnic funcționării grădinii zoologice (vegetație, felurite forme de teren) și spațiile îngrădite sunt destul de largi, totuși animalele suferă (în mai multe cuști era nămol pe întreaga suprafață).
Cu o vechime de peste 50 de ani, grădina zoologică din Galați oferă vizitatorilor posibilitatea „vizionării” mai multor animale din diverse regiuni geografice ale Terrei. Sunt însă puține, poate e mai bine așa! Singurele care mi-au atras atenția în mod deosebit sunt: cangurul pitic (un exemplar purta în marsupiu un pui micuț) și iepurele de Patagonia. Dintre prădători sunt prezenți: tigrul siberian, leul african, lupul și ursul carpatin (spațiul urșilor e vizibil de pe un pod ce traversează o râpă destul de adâncă). În rest animale pașnice: cerbul, lama, păsăret (gâște moțate, fazani, barza – foarte amărâtă, porumbei), cai și ponei, câteva cornute. Fără maimuțe! Cam asta e tot!
Concluzii. Pot spune că pe mine mai mult m-a încântat plimbarea prin aer liber, urcând și coborând pantele printre copaci cu frunze tinere. În apropierea muzeului satului se află amenajat un loc de picnic, plin încă de la orele dimineții, iar cu o zi în urmă s-a inaugurat și un parc de aventură. Am înțeles că în Pădurea Gârboavelor a existat o tabără și chiar un complex de agrement cu restaurant.
În presa vremii – România Liberă, decembrie 1970 – se scria despre amenajarea a două pârtii de schi în lungime de circa 300 m (una pentru avansați, una pentru începători) și pârtii pentru săniuș într-o zonă a pădurii cu o pronunțată diferență de nivel.
Lângă Pădurea Gârboavele se află și poate fi vizitată Herghelia Tulucești.
Pădurea Gârboavele este într-adevăr o zonă de agrement drăguță, dar depinde în ce zi mergeți acolo. Atenție și la programul de funcționare a grădinii zoologice și a muzeului satului.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 05.05.23 16:11:19
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GALAȚI.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.56495100 N, 28.01130600 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@tata123 ????: Of, îmi pare rău că n-ați reușit să vedeți Muzeul Satului, e printre puținele obiective turistice cu care Galațiul chiar se poate mândri!... Cât despre Zoo, n-am mai ajuns acolo de pe vremea când erau copiii mici și cred că și atunci o dată sau de 2 ori; la fel de ponosită era și e păcat că a rămas la fel.
Pădurea Gârboavele... Îmi vine să râd amintindu-mi ce am zis prima dată când proaspătul meu soț m-a dus acolo: "Bine, dar pădurea unde e? " Mie, venită din Prahova, obișnuită cu pădurile de brazi din Munții Bucegi, mi s-a părut o glumă ce am găsit aici. Totuși, trebuie să recunosc, locul are farmecul lui. Da, exceptând zilele de "gratarageală".
Și da, exista cândva o tabără de copii în pădurea Gârboavele. Există încă un complex cu restaurant și piscină (de vreo 2 veri tot zicem să-l vizităm și noi, dar nu ne-a ieșit până acum), erau și ceva spații de cazare într-un timp, nu știu dacă mai sunt.
Mă bucur că hotelul Faleza v-a fost pe plac, am văzut cu ocazia asta și eu cum arată camerele. Și sper că ați mai vizitat una-alta prin Galați; abia aștept să-ți citesc impresiile!
Călătorii cu spor!
@crismis: Mă voi revanșa eu cu muzeul satului în aer liber cândva! Doar să fie în weekend și cald afară.
Pădurea are ceva vechime, domnitorul Cuza incluzând-o între pădurile statului, la fel autoritățile locale din epoca contemporană - au încadrat-o drept rezervație naturală. Până la urmă e un loc de recreere, de orice natură ar fi această stare de bine. ????
Mulțumesc pentru vizită. Mai urmează câteva articole. Călătorii inspirate!
@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2017 În vizită la Grădina Zoologică Galați-Gârboavele — scris în 24.05.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ