GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lumea necuvantatoarelor 'pitestene'
Duminica de octombrie bacoviana, cand sciu aceste randuri. E toamna. Ploua, e frig. Si umezeala iti intra-n oase.
Mi-am pierdut de ceva vreme ritmul de a scrie pe AFA. Nici cu timpul disponibil pentru aceasta activitate nu am stat prea bine, nici inspiratia nu m-a ajutat, desi m-am intalnit cu Elsa, ba m-am si descurajat cand am crezut ca am pierdut un set de poze, ce sa mai vorbim…. nu se lega de o noua compunere, desi as mai fi putut puncta un Zilele Bucurestiului sau Muzeul BNR sau un Transfagarasan sau un detaliu de la Balea Lac sau o Valea lui Stan intrerupta de mormaituri de urs. Nici ursul acela nu m-a inspirat, ba chiar m-a speriat.
Mi-a amintit insa de alti ursi si alte necuvantatoare despre care vreau sa va spun cate ceva.
Sa plecam din Bucuresti la zi aniversara
Sa dam timpul putin inapoi… Duminica de septembrie. Bucuresti-ul serbeaza 556 ani! Anul trecut cand sarbatorirea Bucurestiului s-a mediatizat mai mult am si postat doua articole despre plimbarea pe care am facut-o cu autobuzul etajat sa ne cunoastem si noi mai bine capitala si orasul in care locuim vezi impresii. In sambata aniversara am iesit cu Emi sa vedem ce spectacole se desfasoara prin oras, dar am fost dezamagiti de proiectia de imagini de pe Casa Poporului, iar decibelii, dar mai ales compozitiile si textele trupelor care se scalambaiau pe scena, ne-au alungat repede spre casa. Imi cer scuze fanilor lor, dar pentru noi nu a fost deloc funny! Nu vreau neaparat sa spun ca nu au fost si activitati poate interesante organizate in Bucuresti, dar am mers la plesneala si asa cum ne-am nimerit nu ne-a placut. Si uite-asa ne-a venit gandul sa iesim ziua urmatoare din Bucuresti chiar de ziua Bucurestiului si impreuna cu prieteni sa vizitam animalele si animalutele de la... Zoo Pitesti.
Acces catre Zoo Pitesti
Cum noi locuim in cartierul Drumul Taberei, adica in vestul capitalei, aproape de iesirea catre A1 spre Pitesti, a fost relativ usor sa iesim din oras. Am urmat A1 pana pe centura Pitestiului in punctul de iesire Pitesti Est (unde se iese si pentru Campulung, langa un Petrom mare aflat in giratoriu). Ne-am intors 270 grade pe sub autostrada si peste raul Arges, apoi dreapta pe strada Depozitelor, in continuare pe Tache Ionescu, Calea Bascovului, Bd. Balcescu, Eliade, Rebreanu, Minulescu, Ep. Leu si in final dreapta 200 metri pe str. Trivale, si gata am ajuns. Parcarea pentru gradina zoo si intrarea in gradina zoo insasi sunt pe o straduta ce se ramifica in dreapta 100 metri din str. Trivale, straduta marcata cu indicator vizibil. De altfel un indicator este si la intrarea pe str. Trivale. Tot traseul este asfaltat.
Parcarea amenajata de langa zoo poate gazdui circa 20 masini, este neincapatoare in zilele cu aflux mare de viztatori si atunci parcheaza care pe unde apuca.
118 km – o ora si un sfert de condus. Nu cred ca am facut o alegere rea tinand cont ca pana la Zoo Baneasa (in Bucuresti) am fi facut circa o ora cu masina si mai voiam sa variem.
Program de functionare; bilete de intrare
luni inchis; marti – duminica 10 – 17:30 iarna si 10 – 19:30 vara
Biletele costa 3 lei pentru adulti; 2 lei pentru copii, elevi, studenti si pensionari; 1 leu grupuri mai mari de 10 persoane; copiii sub 3 ani nu platesc.
Ce tarife!
Scurt istoric
“Înfiinţată în 1950 în Ştrand, pe malul drept al râului Argeş era un colţ zoologic cu cuşti improvizate unde vieţuiau urşi carpatini, vulpi şi lupi. Inundaţiile din 1970 şi mai ales apa care a dat năvală peste parc, a făcut ca aceste animale, puţine la număr, să fie mutate la Grădina Zoologică din Parcul Trivale.
Astăzi Grădina Zoologică se află în subordinea Consiliului Local al Primariei Mun. Pitesti, se întinde pe o suprafaţă de 12 ha, şi numără peste 130 de animale şi păsări care provin din Africa, Australia, Siberia, Tibet, India şi România.
Grădina Zoologică din Trivale este în acest moment pe locul 4 în ţară din punct de vedere al dotărilor şi al investiţiilor realizate în ultimii ani. Autorităţile locale au alocat în perioada 2000 – 2009 suma de 3 milioane de lei pentru reabilitarea şi modernizarea Grădinii Zoologice din Piteşti, precum şi pentru atingerea standardelor cerute de Uniunea Europeană.” – sursa site-ul primariei.
Amintiri. Comparatii.
La gradina zoo din Pitesti am ajuns in viata mea de 4 ori. Prima data eram copil, am fost cu scoala si imi amintesc ca am vazut animale! Si ca zoo era intr-o padure deasa la marginea orasului, similar cu Zoo Baneasa. La celelalte vizite ale mele eram major, asta nu inseamna ca am ramas cu mult mai multe impresii de la vizitele respective. Imi amintesc insa ca de fiecare data am ramas cu impresia „Mi-a placut! Voi reveni!”
Mie imi plac animalele, si noua familiei in general ne plac animalele. V-am spus din surse internet ca s-ar fi cheltuit bani pentru amenajari si aducerea gradinii zoo la standarde europene. Sunt destul de retinut in a face aprecieri, asa ca voi face numai un comentariu: probabil ca standardele sunt invechite sau permisive. Nu retin detalii cum era cu 10 ani in urma ca sa compar in mod obiectiv cu ce am vazut acum, dar impresia overall nu este de gradina zoo „europeana”. Am fost cu cativa ani in urma la Zoo Berlin, vezi impresii, am vazut zoo in Olanda acum vreo 15 ani, si este o prapastie imensa intre aici si acolo. E altceva! Asa ca nu stiu cum e cu aducerea la standardul european...
Gradina Zoo din Pitesti, chiar daca imi place, este o gradina veche care parca mai poarta si astazi amprenta vremurilor comuniste. Nu sunt semne vizibile de implicare cu bani si pasiune in schimbarea radicala la fata a acesteia.
Impresii. Haideti in lumea animalelor!
Dupa ce parchezi si te indrepti catre intrare si platesti cei cativa firfirei pentru vizitare, ai posibilitatea sa hotarasti ce sens de vizitare alegi: in sensul acelor de ceasornic sau invers. La inceput se urmeraza o alee foarte larga unde pe dreapta sunt situate tarcurile lamelor si strutilor. La prima intersectie de alei, am urmat turul nostru spre dreapta pe o alee peropendiculara pe cea de la intrare. De o aprte si de alta a acesteia putem admira, ursii, tigrii, ratele, lebedele, caprele, caii, porcii. Suna cam domestic? Punctul de atractie maxima pentru copii l-a reprezentata intalnirea cu simpaticul Mos Martin. Simpatic, da, ca statea la un metru de noi dar ne despartea gardul de protectie! Ca de nu era gardul... !
O alee perpendiculara pe ultima si paralela cu prima ne afunda si mai in adancul parcului. Trecem pe lang vietuitoarele inaripate ce populeaza lacurile si baltile.
Dupa ceva pasi de voie, dupa poze si filmari la tot pasul, ajungem intr-un parc in parc, in fapt un loc de joaca pentru copii. Acesta leaga cele 2 alei paralele care delimiteaza arealul vizitabil. La locul de joaca nu puteam sa nu remarc cateva leagane si scari si ciupercute / case de pe vremea copilariei mele, care prin Bucuresti nu le-am mai vazut in zilele noastre. Vopsite, dar nu foarte de curand, sigure, oare? , erau abordate din plin de copii. In marginea locului de joaca mese, banci pentru odihna - bune puncte de observare a copiilor.
Lipit de parculet este sectorul „acvarii – terarii – pasari exotice” – partial acoperit, partial cu „iesire la aer”, alocat papagalilor, dar si unor lighioane precum croco, serpi, iguana.
Continuam pe aleea principala si admiram in stanga si in dreapta custile cu fazani, porumebi si alte inaripate, iar in capatul aleii, ne distram la custile maimutelor, intre care pavaianul sau macacul cu fundul rosu.
Concluzii
Nu e mare gardina zoo, nu e lunga plimbarea, este chiar foarte agreabila mai ales in zilele insorite cand cauti petece de umbra.
Si orice gradina zoo te umple de bucurie cand vezi zambetele copiilor care comunica in felul lor cu animalutele mai mult sau mai putin fioroase.
Va recomand cu drag o plimbare la Zoo Pitesti in Trivale!
Si va mai recomand la circa 1 km distanta de zoo sa serviti masa intr-un decor de exceptie la Cornul Vanatorului. Dar sa va luati timp ca in zilele aglomerate se asteapta cam mult servirea bucatelor la masa.
Trimis de Dan&Ema in 12.10.15 21:52:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.85500600 N, 24.82565700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)Mulţumesc.
Frumos articol. Si mie imi plac animalele, iar o zi la zoo in aer liber este mereu o idee foarte buna de a petrece timpul liber
@Dan&Ema - Un vot cu mare drag pentru un articol despre orașul meu drag. Mi-e dor de plimbările de pe Trivale, și chiar și de un popas la Cornu. O săptămână minunată.
@AleDia:
Multumesc. Intr-adevar o gura de aer racoros intr-o zi calduroasa si revederea animalutelor ma bucura si pe mine.
@alinaro:
Am sa raspund:
Un articol scris cu drag!
Multumesc
@webmaster70:confirm pozitia
Multumesc
@Dan&Ema - Un review de calitate, cu introducere frumoasă și foarte bine documentat. Am și votat unele poze, mie cel mai mult mi-a plăcut P-20. Și eu am făcut acvaristică, la început timid apoi m-a pasionat înmulțirea lor, la început pești vivipari (care nasc pui vii) apoi am trecut la faza superioară a peștilor care se înmulțesc prin icre și este foarte greu. Dar, când se făceau mari, de ordinul sutelor, nu aveam ce să fac cu ei și-i dădeam celor care vând pesti de acvariu la piață și primeam hrană pentru pești. Cutremurul din 1984 m-a descurajat și am pus punct. Vă închipiuiți ce era atunci în casa mea. Eu am reușit să vizitez numai grădina zoologică din Viena care mi-a plăcut foarte mult. Felicitări pentru calitatea reviewului.
Iti multumesc, Mihai, pentru aprecieri. Ma bucur daca ti-a placut incursiunea in lumea animalutelor.
Este foarte plăcut când mai apare câte o pată de culoare în stereotipia reviewurilor. Tot aşa am apreciat că Dorgo a scris despre un singur obiectiv: Galeries Lafayette din Paris.
Apropo de pierderea unui set de poze care te-a enervat, nu mă întreba pe mine ce m-am zgâriat pe faţă săptămâna trecută când am şters fără să vreau pozele cele mai interesante din excursia de pe coasta Licia (Turcia)
@Michi -
Eu am pierdut toate filmarile de pe Zugspitze cu niste ani in urma pentru ca nu stiam sa manuisec proaspat cumparata camera video. Si acum ma doare tare, era cel mai inalt punct de pe Terra in care ajunsesem, si pasiunea pentru munte, si...
Multumesc pentru vizita si vot!
Un review frumos despre gradina Zoo din orasul meu natal. Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 Zoo Pitești — scris în 09.05.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Gradina Zoologica din Pitesti — scris în 09.09.10 de fluturas1* din PITESTI - RECOMANDĂ