GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului - Centrul de Vizitare din orașul Hațeg
”Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”, o denumire derutantă pentru-că numele se referă doar la o anumită nișă de interes, ascunde de fapt un proiect cultural vast și complex. Acest proiect integrează și dezvoltă moștenirea culturală, arheologică, istorică și naturală a Țării Hațegului, o zonă particulară din Transilvania, situată în centrul României. Arealul Geoparcului acoperă peste 100.000 de hectare, inclusiv un oraș (Hațeg) și 10 comune.
”Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului” cuprinde un centru expozițional (cel în care ne află acum) situat în zona centrală a orașulului Hațeg (str. Libertății, nr. 9A) și mai multe ”filiale”, de fapt mici expoziții, în zona rurală. Dintre aceste filiale, am prezentat într-un review recent ”Casa Dinozaurilor Pitici de la Sânpetru”, impresiile fiind bine primite de cititorii AFA - vezi impresii
Centrul de vizitare este compus din mai multe expoziții situate dintr-o clădire cu mai multe camere și în grădina din spatele clădirii. Vizitarea este gratuită, dar pot fi lăsați niște bani, după posibilități, într-o ”cutie a milei”. Tineri bine instruiți (studenți?) ghidează turiștii și oferă explicații detaliate (video). Mi-a plăcut că au o mare răbdare cu copiii, inițiindu-i în primele taine ale aceste lumi inedite.
În momentul vizitei noastre (august 2016), clădirea Centrului de vizitare al Geoparcului din orașul Hațeg găzduia expoziția "Balauri, dragoni, dinozauri". Conceptul expozițional valorifică legendele balaurilor, mitul dragonilor și fascinaţia pentru dinozauri. Inițial, am fost șocat de asemenea ghiveci (balauri din basme - dragonii chinezești - dinozauri mezozoici), dar am încercat să-mi revin și să gândesc pozitiv. La urma urmei, cunoștințele oamenilor sunt foarte variate, iar dacă prin acest concept pot fi atrași, cu atât mai bine. Numele expoziției este și el puțin derutant, pentru-că în afară de aceste ”animaluri” (dragoni-balauri-dinozauri) există camere cu exponate privind turismul, natura, tradițiile și istoria Țării Hațegului.
Începem cu primele două camere cu tematică turistică și istorică.
Pe lângă peisajele foarte pitoresti (chei adânci, peșteri, păduri, pajiști alpine), remarc frumusețea copleșitoare a Munților Retezat accesibili pe mai multe trasee care pornesc din Țara Hațegului. Un reper turistic binecunoscut este Lacul Bucura pe care l-am prezentat aici
În afară de o natură splendidă, Țara Hațegului conține și urme ale istoriei omenești din Paleolitic la antichitatea romană și din evul mediu până la timpurile moderne. Cele mai importante site-uri sunt:
- ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa, vechea capitală a Daciei romane, pe care le-am prezentat aici
- numeroase biserici medievale din piatră, dintre care, pe cele mai renumite, le-am prezentat astfel:
- Biserica din Densuș: vezi impresii
- Biserica din Sântămăria-Orlea: vezi impresii
- Biserica Colț: vezi impresii
- Fortificații medievale, cea mai impunătoare, recent refăcută, fiind Cetatea Mălăiești pe care am prezentat-o aici
 
Partea geologo-paleontologică are cea mai mare pondere în cadrul acestui complex expozițional și nici nu este de mirare. Regiunea este renumită în lumea întreagă pentru ai săi ”dinozauri pitici”. Aici s-au descoperit fosilele unor dinozauri care au trăit în perioada Cretacic, acum 72-65 milioane de ani. S-au descoperit resturile a 15 specii de dinozauri, ierbivori și carnivori, unele specii fiind unice în întreaga lume. De asemenea, au fost descoperite ouă și pui de dinozauri, precum și mai multe specii care nu erau dinozauri.
Primele cercetări asupra dinozaurilor din zona Haţegului au fost făcute de baronul Franz Nopcsa (1815-1904). Cercetările au fost reluate în anul 1977 de către profesorul Dan Grigorescu, de la Facultatea de Geologie din Bucureşti. Foarte spectaculos este un uriaș pterosaur (reptilă zburătoare) numit Hatzegopteryx, după numele regiunii (reconstituit la scară la muzeul din Sânpetru: vezi impresii). Este probabil cel mai mare pterosaur cunoscut în lume, având o anvergură a aripilor de 12 m. Cu excepția acestui pterosaur uriaș, dinozaurii identificați în Țara Hațegului se caracterizează prin nanismul lor (mărime mică), fiind cam de două-trei ori mai mici decât confrații lor din restul lumii. Încercând să explice această particularitate, paleontologii cercetători au emis ipoteza naninsmului insular. Acesta presupune că dinozăurașii de pe arealul actualei Țări a Hațegului trăiau de fapt pe o insulă izolată și pe care mâncarea nu prea era din abundență, ba din contra. În concluzie, dinozăureii au trebuit să se adapteze, să-și astâmpere foamea cu mai puțin, așa că au rămas mici sau, au putut supraviețui numai exemplarele mici, ducând la micșorarea dimensiunii speciilor. Explicația este logică, dar prea simplă ca să-mi convină și mie. Pe de o parte insula trebuia să fie suficient de mare că să poată adăposti multe animale, atât ca număr cât, mai ales ca număr de specii foarte diferite (nu numai dinozauri), exact cum au relevat cercetările paleontologice. În al doilea rând, insula asta trebuia să fie extrem de izolată, la distanțe de cel puțin sute de kilometri de continent, ca să nu fie influențată de acesta. Existența unui colos zburător (Hatzegopteryx) pune sub semnul întrebării această distanță mare între insulă și continent. Mă gândesc (mi se mai întâmplă uneori) că ar fi trebuit să fie o situație care s-ar putea compara cu actuala Insulă Madagascar (cu numeroase specii autohtone) și continentul African.
 
Primele două camere (din holul de la intrare pe dreapta) prezintă aspecte turistice, istorice, etnografice ale Țării Hațegului. Pe perete, o hartă mare sintetizează siturile naturale, arheologice, istorice și paleontologice.
Atât în holul de la intrare cât și în cea de a doua cameră, alături de exponatele istorice și etnografice, sunt numeroase pietre care redau diversitatea litologică a Țării Hațegului, iar cele mai importante fragmente chiar conțin urme de viață fosilizate. Într-un colț din camera a doua, alături de diverse pietre, se găsește o coloană litologică reconstituită (machetă) și o scară geologică a timpului.
Camera a treia, cea mai mare, este și cea mai interesantă. Pe pereți sunt imagini diverse cu reproduceri după articolele științifice, fotografii ale ”șantierelor” paleontologice, miniaturi la scară după diverse ”animaluri” preistorice. Am suprins un tânăr ghid (student la Geologie? , vezi video) explicând foarte frumos vizitatorilor. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este însă biroul de lucru dotat cu aparatură (microscop, lupă, mojar, trusă paleontologică) și alte materiale (planșe, schițe, desene, hârtie milimetrică etc.) care sugerează activitatea de birou al unui paleontolog. Toate acestea pot fi atinse și chiar folosite, spre marea satisfație a copiilor (foto, video)
Camera a patra, separată de camera trei printr-un paravan textil, adăpostește vedeta expoziției și anume ”Balaurul bondoc” reconstituit aici la mărimea naturală și în mediul său de viață. ”Balaurul bondoc” (nume științific, chiar dacă nu pare a fi în limba latină) este un dinozaur carnivor pitic, acoperit cu pene și probabil extrem de feroce. Bondocelul face deliciul copiilor și al părinților fotografi.
 
Revenim la intrare și ne îndreptăm spre curtea purtând denumirea ecletică de ”Grădina Aromată a Timpului”
Pentru început parcurgem și admirăm bolovanii de pe ”Aleea timpului”, cu eșantioane petrografice reprezentative pentru Țara Hațegului, diferite ca vârstă și ca mod de formare.
Apoi ne lovim de ”Piatra Meteorologică”, foarte hazlie pentru cei care nu o cunosc deja. E vorba de o piatră atârnată de un șnur, ”prognoza meteorologică” făcându-se după ”instrucțiunile” bilingve de pe panoul din spate: dacă este udă - plouă; dacă este uscată - nu plouă; dacă are umbră - este soare; dacă este albă - ninge; dacă nu se vede - este ceață; dacă se balansează - bate vântul; dacă se mișcă tare - e cutremur; dacă a dispărut - e furată.
Ultimul colț al curții, dar de fapt lângă clădirea muzeului, este ”Grădina Bunicii” cu plante, flori și ierburi aromatice specifice zonei.
 
Cu ocazia vizitei făcute la ”Centrul de Vizitare” din orașul Hațeg al ”Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului” am realizat următorul videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=_RNy4P7--Gk
Trimis de Lucien in 10.03.17 10:11:20
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lucien); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mă bucur că am dat primul vot, iar am nimerit de pe telefon deci poze vad mai târziu. Ai haz cu dinozaureii, sper că te-am copiat corect. Cat privește "piatra meteo", e super tare, îmi fac și eu una! ????
@elviramvio: Mulțumesc ! O Piatra meteorologică având asemenea acuratețe privind prognoza, este foarte folositoare la casa fiecarui om
Bine că au făcut și ceva cultural-educativ din treaba asta cu geoparcul. Cînd am fost eu acolo, acu 7 ani, erau prin sate (în Sînpetru de pildă) panouri turistice care explicau că acolo e geoparcul etc., era trecut ca obiectiv și prin pliantele de la hotel, dar practic, dpdv turistic, era o informație inutilă. Doar așa, să știm că sîntem în locul unde s-au descoperit fosilele cu pricina. Altfel, nu era nimic de văzut, ceea ce făcea chiar ciudată prezența indicatoarelor.
@abancor: Realizarea "Geoparcului" (după părerea mea, o denumire nefericită care reduce toată moștenirea culturală-istorică-tradițională-naturală a Țării Hațegului doar la ceva ”fosilifer”, poate neinteresant pentru mulți care vor să cunoască zona, dar nu și fosilele) e un proiect foarte bun dpdv turistic. În afară de Centrul de vizitare din Hațeg și și Casa Dinozaurilor din Sânpetru ar mai fi, undeva spre Densuș, și o Casă a Vulcanilor. Nu mai rețin dacă mai există și alte filiale. Mă gândesc că există închisă, sedusă și abandonată castelul lui Nopcsa (baronul cu fosilele)... sau Cetatea Colț. Eu nu am fost exact pe teren la Sânpetru, unde este pucntul fosilifer, pentru-că mi-am închipuit că fosilele de oase nu sunt la îndemâna oricui de găsit i ca trebuie să sapi și să ai noroc...
Păi eu chiar am căzut în capcana denumirii, m-am gîndit că Geoparc se referă exclusiv la punctele fosilifere (sau, mă rog, la partea „geo”-logică) care oricum nu mă așteptam să fie amenajate turistic (nici măcar accesibile, cum sînt diverse „dealuri cu melci” sau faleze cu chihlimbar sau trovanți prin alte părți din țară). Faptul că au adăugat și atributul „dinozaurilor” sporește confuzia.
Acu observ, după cele scrise de tine (plus o vizită pe siteul oficial), că ei vor să integreze sub acea marcă toată zestrea de care zici. Pesemne s-au gîndit că dinozaurii „băștinași” vor fi un brand în sine al întregii zone.
Io la Sînpetru mersesem să văd biserica de acolo (din păcate cam părăsită, deși la fel de interesantă că Ostrov, Peșteana și celelalte), și așa am văzut și indicatorul ce vorbea de Geoparc și de dinozauri.
@abancor: Cred că s-a ”marșat” pe denumirea geologică, deoarece de administrarea Geoparcului se ocupă, din câte știu eu, Universitatea București, probabil prin Catedra de Paleontologie
@Lucien: Interesant materialul, si cum anul acesta voi ajunge pe acolo sper sa reusesc sa-l vad.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu: Mulțumesc! Eu am descoperit Țara Hațegului cu ajutorul premiului AFA (locul 2 într-o săptămână). De fapt nu am stat în Țara Hațegului ci în Banat, dar relativ aproape (pensiunea Ana din comuna Marga) de unde am făcut incursiunile zilnice în Hațeg. Articolul ăsta sintetizează prin unele observații, dar mai ales prin linkurile indicate, și celelelate obiective din Țara Hațegului, așa cum le-am văzut eu. Merită vizitate toate. Îmi pare rău că nu am mai avut dispoziția să urcăm până la Cetatea Colț. Mai era de vizitat o zimbrărie, precum și o altă biserică veche pe lângă orașul Hațeg.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2017 HATEG – ar trebui sa fie un geoparc cu dinozauri dar este o mare dezamagire! — scris în 20.09.17 de buterfly* din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2016 Casa Dinozaurilor Pitici de la Sânpetru — scris în 24.02.17 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Dinozaurii pitici din Geoparcul Tara Hategului — scris în 21.09.14 de gabibert din DEVA - RECOMANDĂ