GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În luna octombrie a anului 2011 am avut norocul de a afla despre organizarea unei excursii foto în incinta Fortului 13 Jilava de către o asociație ce iubește Bucureștiul. Nu am pierdut nici un moment și m-am înscris pe listă având în vedere greutatea cu care se poate vizita acest loc. Motivul: se află în incinta Penitenciarului Jilava; astfel trebuie aprobări speciale, grupuri organizate, însoțitori din partea închisorii, etc. – într-un cuvânt „greu”, aproape imposibil de vizitat.
În ziua stabilită am ajuns cu autoturismul până în parcarea penitenciarului, accesând centura Bucureștiului dinspre localitatea Măgurele. După adunarea grupului, numeros, am trecut prin filtrele de securitate de la poarte penitenciarului, adică verificare ca la aeroport cu scanerul, verificare acte de identitate, interdicția de a filma și de a fotografia foișoarele active de pază și gardurile de sârmă ghimpată ce despart fortul propriu zis de închisoarea actuală. După parcurgerea unei distanțe oarecare prin curtea penitenciarului Jilava am ajuns în fața intrării în fort, sub ghidajul mai multor ofițeri în civil.
Scurt istoric. Dar despre ce este vorba? În anul 1882 la cererea Regelui Carol I o comisie militară condusă de gen. Gheorghe Manu elaborează un plan de fortificare a țării, datorită expansiunii permanente a Rusiei. Regele mai avusese ideea realizării unor fortificații încă dinaintea Războiului de Independență din 1877-1878. Astfel a fost gândită o centură de fortificații a capitalei țării precum și executarea unei linii fortificate defensive pe aliniamentul Galați-Focșani. Datorită lipsei unor specialiști români (primul regiment de geniu fiind creat chiar în 1882) se apelează la generalul belgian Henri Alexis Brialmont. Acesta era considerat o personalitate de prim rang în domeniul fortificațiilor, fiind poreclit chiar Belgianul Vauban, autor al fortificațiilor de la Anvers și Liege. Timp de doi ani au fost elaborate studii și planuri ajungându-se la o centură de 72 de km diametru formată din 18 forturi principale și 18 baterii intermediare. Cu ocazia construirii acestor fortificații au fost edificate, pe inelul interior, șoseaua de centură și calea ferată aferentă, destinate aprovizionării forturilor cu echipamente, muniții, alimente, întăriri, etc. Lucrările au durat, oficial zece ani, între 1884-1895, dar mici finisaje și alte diverse modificări s-au efectuat până în 1903. Doar câteva forturi au respectat planul inițial, restul fiind modificate (pentru a rezista noilor obuze-torpilă apărute în 1888) și simplificate (pentru reducerea cheltuielilor). Cetatea București, cum a fost denumită linia de fortificații, urma să fie înzestrată cu un sistem de artilerie amplasat atât în cupole cuirasate cât și pe platforme descoperite. Pentru a stabili firmele câștigătoare pentru dotarea cu armament au fost desfășurate în iarna 1885-1886 o serie de experimente pe câmpia Cotrocenilor cu două cupole blindate, una germană și alta franceză. Contractele au fost în final împărțite între mai multe firme, atât franceze, cât și germane, însă centura fortificată nu a fost dotată niciodată integral cu armament. Numărul total de tunuri ar fi trebuit să atingă cifra de 500 de bucăți, iar în caz de război fortificațiile puteau adăposti 30.000 de militari. În 1914, după începerea Primului Război Mondial, datorită avansului tehnologic în domeniul armelor de asediu, Cetatea București a fost considerată depășită. În august 1914 s-a decis dezarmarea fortificațiilor și dislocarea armamentului în alte locuri; tunurile grele au fost montate pe afet mobil cu roți. Deși a costat o avere centura de fortificații nu a apucat să își demonstreze utilitatea. Astăzi aceste „monumente” de arhitectură militară zac părăsite, pradă intemperiilor. Unele au fost distruse, altele se află în incinta unor unități militare ori firme private; la câteva se poate ajunge, dar cu riscuri.
Fortul 13 Jilava. Nu mă pricep a descrie din punct de vedere militar acest fort, foarte mulți termeni fiind întrucâtva de neînțeles pentru un neinițiat în domeniu (escarpă, reduit, poterne, caponiere etc.). Cert este că fortificația de la Jilava încă arată binișor. Este un fort de tip II, având mici modificări față de modelul original proiectat de generalul Brialmont. Este un fort cu un reduit central în formă de inimă. Elementele de fortificație sunt amplasate până la 10 m adâncime. Până în 1907 a fost utilizat ca depozit de armament și garnizoană. În 1907 este organizat ca închisoare militară, aici fiind aduși o parte din țăranii răsculați în acel an. Până în 1948 aici erau aduși cei ce înfăptuiau infracțiuni militare, deținuți politici comuniști (1921,1924,1933), legionari (1941); aici este executat mareșalul Ion Antonescu (1 iunie 1946). După 1948 trece în administrarea Direcției Penitenciare. Este un loc cu amintiri dureroase unde au suferit enorm așa-zișii „dușmani ai poporului” ori „deținuți contrarevoluționari”. Mai multe amănunte se găsesc pe saitul penitenciarului.
Coborâm spre intrarea boltită și privim cu nesaț către plăcuța sculptată: Fortul 13 Jilava. Intrăm în prima așa-zisă curte, de fapt un șanț. Dacă nu privești o imagine de ansamblu ori nu citești câte ceva, înșiruirea de ziduri de cărămidă lungi de zeci, chiar sute de metri, culoare, scări, încăperi fără surse de lumină, ori cu ferestre mari te „dau peste cap”. Afară este amenajată o mică curte de plimbare pentru deținuți, împărțită prin ziduri de cărămidă în mici „felii” sub formă de raze și străjuite deasupra de un foișor de pază. Trecem pe lângă grilaje mari de fier, intrăm în zona numită „Celular”... înfiorător. Multă umezeală, camere zăbrelite, schelete de paturi metalice suprapuse, mici cămăruțe cu vas de toaletă ori wc turcesc, câte un godin pentru încălzit iarna, inscripții pe pereți, ziare lipite, etc. Culoare lungi luminate, ici colo, ori de câte un bec ori de lumina strecurată prin ferestre. Dacă din punctul de vedere al privațiunii de libertate locul e înfiorător („camera neagră” e neomenească), din punct de vedere al arhitecturii militare este impresionant. Urcăm scări, coborâm scări, mergem pe culoare lungi; la un moment dat ieșim deasupra pe reduit, în „inima centrală”. Găuri largi, betonate, indică locul unde se aflau tunurile grele, sub cupole blindate. De la înălțime putem cuprinde parțial cu vederea masivitatea construcției. Timp de două ore ne-am plimbat pe teritoriul acestei construcții, după care ne-am îndreptat cu toții spre ieșire, fiecare participant pătruns de diverse sentimente.
ÎncheiereÎn prezent nici unul din forturi ori baterie intermediară nu este amenajat pentru vizitare. S-au desfășurat la un moment dat demersuri pentru organizarea unui muzeu în cadrul fortului – nu cunosc rezultatele. În 2006 s-au desfășurat câteva evenimente și reconstituiri istorice la Bateria 1-2 Mogoșoaia (cu ocazia a 90 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial); la fel în 2008... și atât. Aaaa…. mai e ceva: promovarea Fortului 13 prin intermediul unui proiect Regio intitulat foarte „inspirat” – Jilava, mai aproape de tine.
O carte interesantă, intitulată Cetatea București. Fortificațiile din jurul Bucureștiului, autori Cornel Scafeș și Ioan Scafeș, a apărut în 2008 într-o colecție a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”. În curtea aceluiași muzeu militar se află și câteva tunuri/obuziere care au făcut parte din armamentul forturilor.
De-a lungul anilor mi-am dorit să mai ajung în forturile/bateriile „vizitabile” însă nu am reușit. Sunt locuri deosebite, lăsate de izbeliște... poate cineva se va sesiza cândva și le va amenaja ca obiective turistice.
Trimis de tata123 🔱 in 05.01.15 18:14:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.33308160 N, 26.10556410 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 - foarte bun review-ul, istoria nu trebuie sa o uitam, ma bucur ca D-vs, prin ceea ce scrieti aici intr-un site destinat turismului ne amintiti bine documentat ceea ce noi si copii nostri nu trebuie sa uitam.
Foarte bine documentat, felicitari!
mai vrem!
@Michi - Mulțumesc pentru aprecieri.
@adrianbogdan - Mulțumesc. De obicei avem și noi ce au și alții... doar că nu amenajăm.
Foarte interesant.
Mai citisem ceva despre Fortul 10 pe blogul unui „explorator urban” al „locurilor uitate” din București, precum și despre Bateria 9 - 10, singura pe care am văzut-o din fuga mașinii, la intersecția Șoselei de Centură cu Autostrada A2. Aceasta fusese stabilită ca loc de desfășurare a „ostilităților” de câteva echipe amatoare de paintball.
Dar despre Fortul 13 credeam că este incorporat în totalitate în actualul penitenciar și nu se poate pune problema vizitării lui.
Felicitări pentru folosirea oportunității vizitării lui și pentru informațiile transmise nouă.
@tata123 - Într-adevăr, forturile sunt locuri deosebite, încărcate de trecut, de durere şi de jale. Aceste monumente ale arhitecturii militare zac părăsite, pradă uitării, cu toate că s-a mai încercat - timid - promovarea lor prin diverse programe turistice.
Proiectul Regio "Jilava, mai aproape de tine"? Păi, să-ţi spun ceva. Ca amplasament geografic, Jilava este chiar foarte aproape de mine. Dorinţa de a vizita Fortul 13 este mare pentru că mă atrag locurile mai puţin obişnuite, chiar dacă sunt urâte, ruinate, umede…
Tot aici, pe AFA, am aflat că fortul se poate vizita în anumite condiţii. Prin e-mail, am cerut informaţii în legătură cu vizitarea Fortului 13 atât la Primăria Jilava, cât şi la conducerea penitenciarului. Crezi că mi-a răspuns cineva, ori că da ori că ba?
O singură zi pe săptămână, 2-4 ore, numai în grup organizat (inclusiv grupuri formate ad-hoc), ghidat şi explicat, ar fi suficient pentru început.
@iulianic - Buna! si noi dorim sa vizitam Fortul 13 Jilava, din cate cunoastem,
- apartine Administratiei Nationale a Penitenciarelor, directie care apartine de Ministerul Justitiei, deci cred ca pe aici ar trebui sa ne adresam.
- am decoperit ca cineva administreaza o pagina pe o retea de socializare (foarte buna) si vad ca organizeaza din cand in cand vizite.
In rest sunt de acord cu vizite organizate fie si prezentat ca un muzeu al ororilor comunismului - asa ca la Budapesta
@iulianic - Dacă sistemul de fortificații din jurul Bucureștiului ar fi fost dotat integral cu armament și „populat” cu câteva zeci de mii de soldați... dacă nu ar fi apărut obuze-mină, obuze-torpilă și mai știu eu ce fel de arme distrugătoare... probabil că Cetatea Bucureștiului ar fi fost un obstacol redutabil în fața invadatorilor. Dacă...
Cu prilejul desfășurării unor evenimente (beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika - vara lui 2013; concert de opera cu ocazia Congresului Internațional al foștilor deținuți politici din Europa de Est - vara 2014, etc.) s-au mai organizat vizite la Fortul 13.
În februarie 2012 Ministerul Culturii clasează monumentul în categoria A - de importanță națională. Administrația Națională a Penitenciarelor a promis că va amenaja pentru vizitare fortul până în anul 2014 - nu s-a întâmplat.
Șansa de a vedea pe viu Fortul 13 Jilava este de a afla din timp despre o vizită ghidată (se cer în avans liste de nume cu datele personale ale participanților). Cred că aprobare primesc mai ales grupurile ce vin organizate prin intermediul unor organizații ori asociații.
Altă soluție este cea postată mai sus: urmăriți contul de pe rețeaua de socializare dedicat Fortului 13 și solicitați/înscrieți-vă cu prima ocazie pentru o vizită ghidată de un angajat al penitenciarului.
@msnd - Mulțumesc.
Destul de mulți tineri au vizitat/explorat în ultimii ani rețeaua de forturi și baterii intermediare; cel puțin pe cele mai ușor accesibile, ca să spun așa. Cel mai recent caz, prezentat la tv în toamnă, este al unui tânăr care a pornit, de unul singur, o campanie de curățare și igienizare a Fortului 1 Chitila. Există o pagină dedicată acestui fapt pe binecunoscuta rețea de socializare. Cred că acest Fort este mai ușor de vizitat; de altfel, este cel mai mare și singurul clădit după planurile originale (tip I).
Fortul 13 este oarecum integrat în perimetrul actual al penitenciarului Jilava; accesul se face însă exclusiv prin curtea închisorii actuale.
@tata123 - Înţeleg că Fortul 13 Jilava se vizitează cu dificultate din cauza măsurilor de securitate impuse de penitenciar, dar nu înţeleg de ce "Administrația Națională a Penitenciarelor a promis că va amenaja pentru vizitare fortul până în anul 2014". Ce trebuia să amenajeze? Trebuia doar să organizeze, să supravegheze, să planifice, să ghideze vizitele şi nu să modifice ceva. Doar nu se gândeau la zugrăveli, pavaje şi alte îmbunătăţiri care să altereze aspectul iniţial.
@adrianbogdan - Te rog, dă-mi şi mie nişte detalii (poate prin mesaj privat) despre reţeaua de socializare dedicată Fortului 13.
@iulianic - Într-adevăr rezolvarea problemelor legate de securitatea penitenciarului ar fi principala chestie de pus la punct (amenajarea unei căi de acces separate + izolarea de spațiul actual al închisorii Jilava ar fi o soluție).
Se dorea amenajarea unui memorial dedicat tuturor victimelor comunismului în spațiile fortului, și cred că nu s-a renunțat la idee. Ar fi mici detalii de pus la punct: un pic de curățenie (sunt încă spații inundate, noroi, resturi, etc.), amplasarea de panouri explicative, o iluminare adecvată a spațiilor, stabilirea unui traseu de vizitare. Acestea ar fi aspectele de rezolvat în opinia mea. Dacă găsiți ocazia de a vizita fortul, nu ezitați.
@tata123 - Asta încerc. Să găsesc ocazia de a vizita fortul. Aş vrea însă să o fac pe vreme bună. Nu-mi place să mă plimb iarna, pe frig şi lunecuş. Dar, până se va ivi ocazia, se va face vreme bună. Mulţumesc pentru detalii!
@tata123: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Fortul 13 Jilava [Jilava], BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2022 Incursiuni periurbane (I): Cetatea Bucureștiului – ascunsă în bălării — scris în 21.06.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Forturi Bucuresti — scris în 25.02.19 de Soleil Roi din BUCURESTI
- Jan.2018 Într-o zi de 13, Fortul 13 și… altele — scris în 17.01.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2013 Fortul 13 - locul in care comunistii si-au dat doctoratul in teroare — scris în 29.08.13 de danamandache din PANTELIMON [IF] - RECOMANDĂ