ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Pantelimon [IF]
ÎNSCRIS: 09.07.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
APR-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Fortul 13 - locul in care comunistii si-au dat doctoratul in teroare

TIPĂREȘTE

Cu ocazia saptamanii ALTFEL, ce are loc in toate scolile in luna aprilie, diriginta baiatului meu care este profesoara de istorie a avut o idee... altfel. A propus elevilor sa mearga la penitenciarul Jilava. Am luat aceasta vizita ca pe o lectie pe care copiii trebuie sa o priveasca ASA NU, vizavi de oamenii din inchisoare si faptele savarsite de ei, negandindu-ma o clipa ca poate fi o adevarata lectie de istorie.

Daca la inceput o vedeam ca pe o vizita fara rost, s-a dovedit a fi o vizita din care am invatat foarte multe lucruri interesante atat despre cladire dar mai ales despre oamenii care au trecut pe-acolo.

Baiatul meu a ramas foarte impresionat de discutia cu TUDOR SISU iar mie ce mi-a ramas cu adevarat in minte este FORTUL 13 si impresionanta lui poveste. La rugamintea colegei de site @iulianic de a-i da cateva detalii despre acest fort am hotarat sa postez pe site opinia baiatului meu despre fort, opinie exprimata intr-un articol scris de el pentru revista liceului. Dealtfel, opinia lui este si a mea si recunosc ca l-am ajutat putin atunci cand a scris articolul. (sper sa nu citeasca asta doamna diriginta).

Fortul 13 se afla in vecinatatea Penitenciarului Jilava si pana la aceasta vizita nici nu stiam ca exista. Acest fort a fost una dintre cele mai dure inchisori comuniste, iar acum a devenit un memorial dedicat crimelor comunismului dupa ce a fost declarat monument istoric. Fortul 13 destinat sa ii apere pe romani, a ajuns sa ii oprime pe toti cei care se opuneau regimului aflat la putere.

Fortul este foarte bine intretinut dispune de curent electric, dar a suferit multe deteriorari in urma unei inundatii. Prima lui utilitate a fost ca depozit de munitii pe timpul lui Carol I apoi a fost garnizoana militara dupa care a devenit inchisoare. Printre primii detinuti se numara taranii rasculati (1907), apoi detinutii politici ai Partidului Comunist, dupa care Fortul 13 devine inchisoare de tranzit pentru detinutii anti-comunisti.

Conditiile de tratament ale acestor detinuti erau inumane-erau interzise dreptul la vorbitor, pachete si corespondenta cu familia, era interzis intre anumite ore sa se intinda pe pat sau sa stea rezemati, iar plimbarile se faceau in spatii foarte stramte si foarte rar.

In unele camere ale fortului au fost expuse anumite obiecte ce erau folosite pentru imobilizare, tortura, mobilier si altele.

Domnul polistist, mergea in fata noastra si ne deschidea portile. Ne conducea pe coridoarele intunecate unde si-au pierdut pasii mii de condamnati la moarte. El stie ce a ascuns fiecare usa de aici in spatele ei, stie fiecare denivelare, fiecare prag care in bezna inchisorii sant invizibile. Ne spune povestea oamenilor ce au calcat pragul acestei inchisori-fort cu glas puternic de parca ar dori sa o auda chiar si cei ce si-au pierdut aici vietile. Ma infior de cate ori aud cuvantul tortura si executie.

„WELCOME TO HELL” ori „Daca vrei sa traiesti baga paie sub haine” scrie pe zidurile inchisorii. Paiele erau folosite pentru a atenua loviturile primite de detinuti dar foloseau si pentru a se incalzi iarna atunci cand aveau voie sa bage in soba doar 9 lemne, ne spune ghidul nostru.

Privesc aceste incaperi si incerc sa-mi inchipui cum arata o zi obisnuita aici unde in fiecare camera ar fi putut exista cate doua randuri de paturi suprapuse, un loc pt spalat, unul pt nevoile fiziologice si un culoar micut unde detinutii se puteau plimba pana la ferestra si inapoi. Am aflat ca atunci cand detinutii soseau la penitenciar erau obligati sa treaca printr-un ,,tunel” format din gardieni asezati pe doua randuri si inarmati cu bate, cozi de topoare si cazmale, bastoane de cauciuc. Acestia loveau detinutii fara mila pe unde nimereau astfel incat niciunul sa nu scape nelovit. Aveau dreptul sa faca baie odata pe saptamana, cand erau inghesuiti mai multi intr-un dus iar gardienii pentru a rade de ei alternau apa fierbine cu cea rece, hrana era insuficienta si consta intr-o bucata de paine si un terci sau o zeama. In inchisoare se afla si o sectie de femei alcatuita din 4 camere si izolata de restul sectiilor.

Supusi unui regim de exterminare, prin foame, frig, bataie si tortura zilnice, lipsa de asistenta medicala, detinutii din fort mureau inca din timpul vietii.

Aceasta inchisoare ascunde multa suferinta si multe oroare ca de exemplu noaptea cand au fost impuscati opozantii Miscarii Legionare. Printre cei care s-au aflat printre zidurile acestei inchisori se aflau si maresalul ION ANTONESCU, generalul Constantin Pantazi, Seful Serviciilor de Informatii Eugen Cristescu. O parte din membrii acestui lot politic au fost executati la Jilava in Valea Piersicilor, in apropierea fortului.

In apropiere, dar afara din incinta pazita a penitenciarului se afla un monument inchinat lui ION ANTONESCU.

Daca privesti fiecare perete ingalbenit si scrijelit, rugina aflata in straturi groase, in intunericul culoarelor, ori lanturile de cateva kilograme, istoria pare un cimitir al eroilor.

Fiecare colt al puscariei, in care detinutii politici au fost sechestrati si ucisi in bataie, are istoria lui. Fiecare zid are imprimat inca fiecare urlet de durere traita de cei a caror singura vina a fost ca erau intelectuali. Fiecare incapere detine secretele, lacrimile si durerea catorva mii de oameni.

Daca asculti cu atentie in linistea mormantala din celulele mortii, se aud picaturile lacrimilor ce cad pe lespezile reci.

La zece metri sub pamant, la Jilava zace in paragina o parte din istorie, iar eu ma bucur ca am avut ocazia sa o aduc la suprafata, ma bucur ca am participat la aceasta activitate si imi pare foarte rau ca nu am luat aparatul de fotografiat la mine. Fotografiile ar fi spus mult mai bine decat mine istoria acestui fort.

Si asa o vizita la puscarie s-a transformat intr-o lectie de istorie si viata pt mine gandindu-ma ca ,,omul cat traieste invata” si ca ,,nu aduce anul ce aduce... ideea” unei profesoare tinere si entuziaste cum este doamna profesoara de istorie. (aceasta ultima fraza imi apartine)


[fb]
---
Trimis de danamandache in 29.08.13 08:50:51
Validat / Publicat: 29.08.13 10:33:56
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4850 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danamandache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 cred ca se potriveste impresiilor...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.08.13 10:41:11]
»

Așteptam articolul, după ce am citit dialogul cu colega Iulianic.

E drept, Fortul XIII e un obiectiv în sine, dar ar trebui cred eu pomenit în primul rând ca fiind parte componentă a centurii de apărare a capitalei, construită după 1860 (!!!) pentru a o proteja de un eventual atac al turcilor. Amplasate circular, de-a lungul actualei șosele de centură a Bucureștiului (de fapt, șoseaua e trasată ca drum între aceste obiective militare), cele mai multe dintre ele sunt nu doar în ruină, ci chiar pe punctul de a dispărea cu totul din peisaj...

Părerea mea este că ar fi meritat să fie cu toatele recondiționate și transformate în muzee/locuri de pelerinaj, mai ales că puteau profita din plin de amplasament. Dar cine s-o facă, și cu ce bani?!

Pentru Fortul XIII există și un fel de sait oficial: anp.gov.ro/web/penitencia ... ortul-13-jilava.

Puteți vedea amplasarea tuturor acestor forturi pe wikimapia.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.08.13 10:58:15]
»

@danamandache: Un vot pentru tine şi pentru băiatul tău. Mulţumesc pentru răspuns şi pentru toate detaliile furnizate!

Nu ştiam că închisoarea Jilava se poate vizita. Locuiesc destul de aproape, de aceea parcă îmi este ruşine că nu am avut acest obiectiv în vizor. Ştiu că nu este un loc pentru distracţie şi relaxare, dar cât de necesar este să nu ne uităm trecutul! Cu toate bunele şi relele lui. Mulţumiri şi tinerei profesoare care a adus în actualitate - pe AFA - prin tine, acest subiect.

Intenţionez să vizitez Jilava de îndată ce programul nostru de viaţă va permite acest lucru.

@Dragos: Mulţumesc pentru informaţiile suplimentare! Îmi vor fi cu siguranţă de mare folos.

valimi
[29.08.13 11:36:59]
»

@danamandache:

detinutii din fort mureau inca din timpul vietii

Am mai intalnit fenomenul si in Asia, in lagarele japoneze din timpul celului de Al Doilea Razboi Mondial, dar prin meditatie, unii detinuti reuseau sa o faca chiar inainte.

dorgo
[29.08.13 16:02:37]
»

@valimi: daca ai fost prin Asia, atunci bag mana-n foc c-ai auzit si de insula din Pacificul de Sud, numita Kokovoko. De-acolo era orginar harponierul sef al capitanului Ahab, canibalul Queequeg, aflat pe urmele balenei albe Moby Dick. Canibalul practica meditatia si cand balena s-a apropiat de corabia lor, a comandat un sicriu, intrand in transa. El simtea altfel pericolul, fiind om al junglei. Si-a incetinit bataile inimii la 12-14 pe minut, precum ale unei broaste testoase de Galapagos, apoi si le-a oprit de tot. De ce e atat de important amicul lui @Valimi, canibalul harponier? Pai dupa atacul final al balenei, pe mare n-a mai ramas decat sicriul plutind la suprafata si un tanar marinar care stiga "Help! " si care s-a catarat pe el. A fost salvat, aducand astfel omenirii una dintre cele mai frumoase povesti din lume... Moby Dick.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
danamandacheAUTOR REVIEW
[29.08.13 18:02:12]
»

@iulianic: multumesc si eu pentru aprecieri. Aceste muzee reprezinta o forma de lupta cu uitarea generala, cei ce vor sa cunoasca trecutul sau cei ce vor sa si-l aminteasca pot vizita si Muzeul victimelor comunismului de la Sighet, muzeu ce se afla si pe lista noastra. Este important pentru copiii nostrii sa afle ce s-a intamplat, este vital pentru profesori sa salveze memoria colectiva, este important pentru noi toti sa stim ca regimul comunist a fost un malaxor de vieti omenesti. Existau zeci de penitenciare si zeci de lagare de munca fortata destinate detinutilor politici, Canalul-Dunare-Marea Neagra care a inghitit mii de oameni ce munceau fortat, de inchisoarea Vacaresti in care se aflau cetateni varstnici, femei insarcinate, copii care pe langa torturi cumplite erau obligati sa isi denunte si sa-si denigreze tatii, oameni credinciosi, preoti ce au fost nevoiti sa-si lepede credinta. Noi cei de azi santem datori sa cunoastem si sa intelegem dar asa cum spune si @dragos cine sa se ocupe de reconditionare, cine sa salveze de la ruina, trecutul?

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.08.13 19:05:16]
»

@danamandache: Ştiu că a fost o vizită şcolară. De obicei acestea se bucură de un regim privilegiat, dar, te rog, ai reţinut ceva referitor la vizitele pe cont propriu? Program, condiţii de acces, dacă se poate fotografia...

danamandacheAUTOR REVIEW
[29.08.13 19:44:38]
»

accesul este mai dificil deoarece nu este un muzeu, el facand parte din inchisoare. doamna diriginta a depus mai intai o cerere indicand nr exact de vizitatori si datele exacte din buletin. accesul in inchisoare s-a facut pe baza buletinului de identitate.

pe siteul primariei Jilava apare ca obiectiv turistic dar... de fapt trebuie solicitare catre directorul inchisorii in care sa declari scopul vizitei, adresa din buletin, nr persoane. fotografii au facut copiii cu telefonul mobil dar numai in exteriorul fortului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[29.08.13 19:50:50]
»

@danamandache: Ei, da! Astea sunt informaţii foarte preţioase pentru cei care au de gând să meargă acolo. Mă aşteptam eu să nu fie chiar condiţii similare vizitării unui muzeu obişnuit. Mulţumesc!

danamandacheAUTOR REVIEW
[29.08.13 19:55:49]
»

@iulianic: cu multa placere!

sunflower
[02.09.13 09:01:00]
»

@danamandache, felicitari tie si tanarului tau fecior, acest rewiev este o bijuterie ce face sa straluceasca intunericul si durerea acelor vremuri!

santana*
[02.09.13 10:18:12]
»

(sper sa nu citeasca asta doamna diriginta): Domnul polistist, mergea in fata noastra si ne deschidea portile.

Și eu sper la fel!

danamandacheAUTOR REVIEW
[02.09.13 10:29:20]
»

@sunflower: multumesc mult!

danamandacheAUTOR REVIEW
[02.09.13 11:42:22]
»

@santana: doamna diriginta a vazut si a corectat ce era de corectat!

santana*
[02.09.13 14:21:03]
»

Am înţeles. Scuze de off-topic, dar tot nu-s lămurit dacă doamna dirigintă predă istoria sau chimia? Că la gramatică nu se pricepe din ce constat şi mai spui şi tu.

webmaster0
[02.09.13 14:38:06]
»

@santana: Poate nu te-ai prins: aici nu e un sait de „limba gramatică”. Te rog limitează-te la remarci care privesc subiectul articolului, nu modul de prezentare a acestuia!

danamandacheAUTOR REVIEW
[02.09.13 15:03:46]
»

@santana: Articolul este prezentat aici asa cum a fost scris de baiatul meu. Doamna diriginta primeste articolul pe mail, il corecteaza si il publica in revista scolii. Eu nu stiu ce a corectat dansa si nu stiu care este forma finala a articolului. Oricum dvs va multumesc pentru vizita si va cer scuze tuturor cititorilor acestor impresii pentru greselile de exprimare facute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
danamandacheAUTOR REVIEW
[02.09.13 15:08:07]
»

@webmaster0: multumesc.

sunflower
[02.09.13 15:26:33]
»

@danamandache: chiar nu merita sa te necajesti, dovada fiind nu vorbele mele, ci mai ales cele 28 de voturi pe care le-ai primit! Un gentleman nu critica niciodata o doamna in public! Cred ca @santana a vrut sa glumeasca doar, nu-i asa, @santana?! Scuze pentru off topic.

danamandacheAUTOR REVIEW
[03.09.13 08:29:10]
»

Multumesc pentru sustinere Floricica Soarelui. Dupa cele cateva ore petrecute in Manastirea Prislop, sufletul meu este plin de liniste si impacare. Nu am cum sa ma necajesc, nu vreau decat sa imi asum greselile.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[06.09.13 11:59:54]
»

@All: Spuneam într-un ecou anterior că

Intenţionez să vizitez Jilava de îndată ce programul nostru de viaţă va permite acest lucru.

Cum locuiesc în Bucureşti, destul de aproape de obiectivul amintit, acum având Fortul 13 pe lista mea de optiuni, am încercat să contactez Primăria Jilava şi conducerea Penitenciarului pentru a obţine informaţii privind accesul persoanelor particulare. Nu am primit răspuns de la nici una dintre instituţiile sus menţionate măcar că a trecut o săptămână de când am trimis mesajele.

Ştiu că Fortul 13 nu este un loc pentru distracţie şi relaxare, dar - îndrăznesc să rog - dacă se formează un grup de amatori (care poate că ar primi mai uşor aprobarea conducerii Penitenciarului), nu mă uitaţi nici pe mine!

danamandacheAUTOR REVIEW
[06.09.13 16:15:16]
»

Am sa o rog pe doamna diriginta sa ma ajute cu mai multe detalii despre modul in care a luat legatura cu cei de la Jilava si am sa va informez indata ce aflu ceva despre asta.

danamandacheAUTOR REVIEW
[15.09.13 22:25:00]
»

@iulianic: am aflat astazi. Vizita a fost programata cu ,,pile, ,,adica tatal unei fetite din liceu lucreaza in penitenciar. Imi pare rau as fi dorit sa te ajut cu un nr de telefon sau macar cu o informatie utila.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.09.13 22:45:44]
»

@danamandache: Asta este situaţia, nu-i nimic! Mă aşteptam mai ales pentru că am încercat să iau legătura prin e-mail atât cu Primăria, cât şi cu Penitenciarul. Nici un răspuns din nici o parte şi au trecut două săptămâni de atunci.

Fortul 13 - departe de a-i minimiza importanţa istorică - rămâne doar un obiectiv turistic aşa cum am mai întâlnit şi altele în ţara lui Udrea, adică numai pe hârtie. Cel putin aici, muţenia oficialităţior nu te pune pe drumuri.

În Tulcea mi s-a întâmplat să caut ruinele unei cetăţi urmând un indicator de la şosea, în sat, iar localnicii nici să nu fi auzit de vreo ruină. Indicatorul arăta direcţia şi 1 km de parcurs, iar drumul se termina într-un gard.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26
[22.01.18 17:16:05]
»

@danamandache: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Fortul 13 Jilava [Jilava], BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danamandache, dorgo, iulianic, sunflower, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂFortul 13 Jilava [Jilava]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063404083251953 sec
    ecranul dvs: 1 x 1