ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.07.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 8 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Navigand pe cel mai frumos fiord al Norvegiei

TIPĂREȘTE URM de aici

Navigand pe cel mai frumos fiord al Norvegiei [o "etapă" din croaziera cu MSC Musica; vezi alte impresii ale autoarei, din diverse croaziere aici - nota red.)

Pe la ora 4 dimineata nava a intrat pe STORFIORDEN, un culoar de apa destul de larg marginit de dealuri cu pajisti intinse, case razlete aruncate ici-colo, frumos vopsite. Din acest fiord pe masura ce inaintam pe canal peisajul inconjurator se schimba mereu, dealurile deveneau munti din ce in ce mai inalti, nu mai erau acoperiti de pajisti, ci de paduri-navigam pe Sunnylvsfjorden. Firul de apa se ingusta tot mai mult, muntii impaduriti se transformau in stanci golase tot mai inalte, iar noi deveneam din ce in ce mai mici. Pe aceste stanci aproape verticale stratul de zapada era destul de gros, iar din varful lor siroaie de apa curgeau din zapada care se topea. Din loc in loc pantele nu mai erau atat de abrupte, aici pinii incercau sa-si infiga radacinile pt. a se fixa de stanca. Terase inguste mai apareau rar, iar acolo se zareau case mici inconjurate de mici terenuri agricole. Peisajul devenea tot mai salbatic unde piciorul omului nu a calcat. La ora 8 intram in cel mai frumos fiord al Norvegiei-Geinrangerfjord, fiind cotat ca cel mai natural. Din 2005 fiind inclus in UNESCO WORLD HERITAGE, iar in anul 2006 a fost votat nr. 1 din toate siturile world-wide. Pe peretii de granit ai fiordului curg cele mai numeroase cascade, dar dintre toate cea mai frumoasa e cascada Seven Sisters, pe care o poti admira numai de pe vas cand te apropii de oraselul Geiranger, apele ei se pravale de pe stanca verticala direct in cursul de apa al fiordului.

Geinrangerfjord este situat la 22 km de ultimul rest a calotei glaciare norvegiene-Ghetarul Jostedal, cel mai mare ghetar Continental al Europei, avand o grosime de 300 m si se intinde pe o suprafata de 425 kmp.

In momentul in care am iesit pe punte, dupa ora 8 am ramas uimita de uriasii de granit sticlosi, verticali care ne inconjurau, simteam ca ma strivesc pe masura ce inaintam pe mijloc firului apei, iar dimensiunea imi scadea cu tot ce ma inconjura. Eram ca un musuroi de furnici pe o placa de scandura plutind pe apa. Vasul care pana atunci mi se parea atat de mare devenise un vas de croaziera de jucarie care se apropia de o macheta a unui mic orasel cu case mici si vesel colorate. Ajungeam in oraselul piticilor inconjurat de niste uriasi care ne puteau strivi in orice moment de furie. Era racoare, dar o racoare placuta care iti incarca cu aer curant plamanii, simteai cum taria aerului iti taia respiratia, iar stropii de apa imprastiati de cascade in caderile lor simteai ca-ti amplifica racoarea diminetii. Singurul lucru care ne intrista erau norii grei care cadeau pesta stanci pana jos aproape de capul nostru si care prevesteau o zi ploioasa.

Dupa ce am acostat, a inceput debarcarea pt. a fi transferati la sol cu ajutorul tenderelor. Totul a decurs f. repede, intr-o disciplina perfecta ceea ce caracterizeaza orice actiune intreprinsa pe aceste vase de croaziera. Este foarte important in aceste momente sa respecti intocmai indicatiile primite si atunci nu apar nici un fel de probleme.

Si uite asa am ajuns in mica localitate Geinger asezata in fundul galetii fiordului.

Ce este un fiord? Un intrand adanc, sapat de un ghetar care s-a topit, a lasat in drumul lui spre mare sau ocean un canal care ulterior a fost inundat de apele marii, firul apei ajungand pana in inima continentului. Acest fenomen a avut loc in cea mai mare parte la sfarsitul perioadei glaciare, acum cca 10000 ani. Si aici fiordul Geinrangerfjord este unic, combinand peisaje formate in timpul ultimei epoci glaciare cu cele formate de ghetari in zilele noastre. Ultimul perete al muntelui Akerneset, in imediata apropiere de orasul Geinranger sufera eroziuni puternice si in zilele noastre, produse de apele care cad la topirea zapezii din varful lui, existand pericolul de a se prabusi peste centrul oraselului.

Primul loc unde te opresti este binenteles punctul Info, care era destul de aglomerat in momentul coboriri, asa ca am intrat in magazinul de souveniruri, peste drum de Info, pt a se linisti coada formata. La intrare dupa ce am facut cunostinta cu simbolul Norvegiei, am intrat in magazin, unde aveai multe mici suveniruri pe toate gusturile, dar preturi f. mari. Asa ca aici am studiat numai interiorul, am apreciat tot ce era acolo si doar atat, plecand la Info pt. a-mi lua harta si sa incep vizita.

Oraselul, as putea spune o mica statiune de munte cu cateva case, putini locuitori a caror ocupatie e pescuitul, un hotel, cafenele, restaurante mici, buticuri, braserii. Casele vechi construite din lemn si cu acoperisurile (ma refer la cele f. vechi de peste 200 ani) acoperite cu iarba, unele locuite si azi de familii care au mici ferme traditionale, altele nelocuite fiind obiecte de muzeu pt. vizitatori. Din piata portului se deschide in fata ta un drum asfaltat care serpuieste cu curbe stranse in ,,ac de par ". De aici incepe drumul tau, pe care-l poti face pe jos sau sa te sui intr-un autocar ca sa te duca la fiecare obiectiv turistic. Cum de stat pe vas eram satul, atat eu cat si majoritatea turistilor, alegerea a fost sa plecam pe jos pana in varful muntelui Dalsnibba, 1500 m, drum marcat, pe care il puteai face in 45 min. fara opriri la celelalte obiective. Timp era suficient, intoarcerea la tender putand fi facuta cand doreai, dar nu mai tarziu de ora 16,30.

Obiectivele turistice, care erau insirate dea lungul soselei sunt:

-Biserica Geiranger-o constructie de forma octogonala, constr. in 1842 din lemn si decorata in interior de Einar Flydal si Martin Molsaeter. Dupa ce treci de prima curba pe dreapta intr-un loc frumos este amplasata aceasta biserica.

-Skagefl-o veche ferma care mai pastreaza cateva obiecte din vremea cand era locuita, bucataria si imagini atarnate pe peretii exteriori- interior, azi fiind interiorul amenajat intr-un centru comercial. A fost introdusa in circuitul turistic, dupa ce a fost parasita in pana in anul 1993, cand regina Sonya si regele Harald si-au serbat nunta de argint aici, la masa fiind invitati peste 30 de musafiri. Pana ajungi la aceasta ferma, drumul este marginit pe partea dreapta de un minunat rau care curge cu repeziciune pe panta abrupta, involburat incarcat cu spuma, este raul Storfossen.

-Parcul Geologic Geinranger-cu o frumoasa cascada asezata intr-un cadru natural deosebit. In centru sunt sculpturi din lemn ale unor personaje de basm si un centru expozitional de geologie, cu toate tipurile de roci aferente zonei fiordurilor.

-Eagle Bends-un punct de popas unde iti tragi sufletul inainte de a incepe o alta etapa de urcus spre Flydal Gorge, cel mai inalt punct de unde ai o superba imagine a intregii localitati si a portului. Si de unde vezi vasul de croaziera ca o mica jucarie care te astepta, inconjurat de uriasi stancosi. Flydal Gorge este un look-out amenajat pe muntele Dalsnibba.

-Drumul serpuieste si ma hotarasc sa-l scurtez trecand prin camping. Dupa ce am strabatut campingul si am inconjurat casutele dragalase din interiorul lui, pe stanga o priveliste minunata mi-a aparut in raza mea vizuala, era cascada Brudeslret. Nu am putut sa ma apropii prea mult de ea fiind nevoita sa trec raul in care curgeau apele ei, dar macar o imagine foto tot am putut sa iau.

Si pt. ca am ajuns pana la ultimul obiectiv m-am intors in port, coborand intr-un timp mult mai scurt decat a durat pana am ajuns aici. Cand am ajuns in port am intrat pe straduta din stanga unde se insirau acele mici casute transformate pe perioada sezonului in cafele, cofetarii.

Incepand din luna mai pana in luna septembrie acest orasel e plin de viata, animat de turistii adusi cu vasele de croaziera. In sezon toate afacerile merg ca pe roate, mii de turisti se inghesuie in cafenele, restaurante, pe stradute e agitatie, se fac fotografii si se aduna amintiri. Dar imediat cu venirea anotimpului ploios si rece, vasele de croaziera isi inceteaza drumul pana aici, orasul devine pustiu, linistea se asterne iarasi pe aceste locuri. Totul trece iar in uitare, dar asteapta venirea unui alt sezon plin de viata.

Ce am omis sa va spun, e ca dupa 30 min. dupa ce am coborat din tender, ploaia a incetat, era mai mult o burnita si nori au lasat loc unui cer albastru, incredibil de frumos si limpede cum numai in Noua Zeelanda-Insula de Sud am mai vazut. Acum vedeam varfurile muntilor acoperiti de zapada si firele de apa care siroiau pe peretele stancilor inca de la formarea lor.

Reantoarsa pe vas, mi-am schimbat tinuta si am plecat in sala de fitness pt a ocupa o banda de alergare in fata geamului de unde puteam sa vad toata desfasurarea peisajului maret acum la iesirea din fiord. La ora 18 era anuntata plecarea, dar surprisa, terminasem timpul de alergat, obosisem de atata alergare, mai ales ca eram si dupa o excursie, dar vasul tot nu pleca. Se facuse ora 18,30 nimic, la ora 19 am plecat, cand intra in sala si d-nul Valentin, directorul acestei zone. Curioasa l-am intrebat care a fost motivul acestei intarzieri? Un domn de nationalitate germana, era dat lipsa de catre staful de la imbarcare, cardul fusese inregistrat iesit dar pana la ora 18 nu figura intrat. S-au facut mai multe apeluri prin statie, pe care nu le-am auzit deoarece in sala de fitness nu sunt difuzoare, si nu s-a raspuns. Aceste apeluri se fac pt. a elimina posibilitatea imbarcarii si din neatentie sa nu i se fi inregistrat cardul. Si dupa care au facut un gest pe care putini capitani de vas accepta sa-l faca, au cerut ca in port sa se anunte lipsa acelei persoane. D-nul era pe mal, pierduse ultimul tender. Singura solutie a fost sa-si plateasca un tender pt a il aduce inapoi pe vas. In asemenea situatii, regula e ca ramai acolo si iti cauti urgent un mijloc de transport pana la urmatoarea statie a vasului. Urmatoarea statie a vasului era Flaam, asezata pe cel mai mare fiord al Norvegiei Sognefjord, de 200 km. Deci urma o noapte in care reintram in apele oceanului Atlantic si apoi intram pe cel mai faimos fiord si cea mai mare localitate din fiorduri, cu 500 de locuitori, localitatea Flaam.


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 17.07.13 19:12:04
Validat / Publicat: 17.07.13 20:59:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6459 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 in fata magazinului de suveniruri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Admin
[17.07.13 20:50:33]
»

Inedită zona descrisă, cu totul aparte fotografiile, unele "cvasi-exotice" . În unele fotografii am văzut totuşi zone (păduri, râuri - bineinţeles nu cascadele -- etc) asemănătoare cu cele de pe plaiurile mele natale, din Apuseni, toamna-iarna

Profitând de faptul că naraţiunea acoperă cvasi-exclusiv "fiordurile Norvegiei", nu m-a lăsat inima să nu creez o rubrică nouă, cu acelaşi nume, în secţiunea NORVEGIA, astfel încât şi cei care studiază această destinaţie (Norvegia) să găsească cât mai uşor impresiile (şi nu doar cei care citesc doar secţiunea CROAZIERE - aceştia ajungând oricum la textul de mai sus, pe baza linkurilor "continuare aici", "urmare de aici")

-

Era să uit: articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

TraianS
[18.07.13 08:51:49]
»

A avut loc Musica sa intoarca in acel canal, sau a dat cu spatele pana la ocean??

Foarte interesant. Felicitari.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[18.07.13 09:28:01]
»

@TraianS: a intors in golf, de aceea nici nu a intrat pana la ponton, cand am coborat pe tender era paralel cu tarmul, dar cand am coborat de pe munte era deja pe pozitie de plecare. Ar fi fost un dezastru sa mearga4 h in marsalier, totii turistii trebuiau sa se deplaseze cu aparatele foto pe puntea din spate.

Ion Negru
[18.07.13 11:16:17]
»

Superbă descriere!

"Eram ca un musuroi de furnici pe o placa de scandura plutind pe apa. Vasul care pana atunci mi se parea atat de mare devenise un vas de croaziera de jucarie care se apropia de o macheta a unui mic orasel cu case mici si vesel colorate... "

Înţeleg că aţi făcut excursia pe cont propriu şi mă bucur să aflu asta; m-am tot gândit la excursia organizată de linie, din Hellesyt în Geiranger, însă mi s-a părut un preţ destul de "piperat" (130 euro). Aţi întâmpinat ceva probleme la debarcarea în Geiranger? A trebuit să completaţi vreun formular special înainte? (mi se comunicase informaţia că pentru porturile Hellesyt-Geiranger te poţi debarca doar dacă cumperi excursie organizată). Vă mulţumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sigcristina
[18.07.13 12:37:42]
»

Foarte frumoasă descrierea Geirangerului privit dintr-o croazieră. Eu am sa descriu fiordul din punctul meu de vedere: am coborât cu maşina din spatele cascadei cele şapte surori pe Eagle Road (Ørnevegen), apoi am vizitat centrul, după care am urcat prin spatele orăşelului pe Geiranger Road înspre Flydalsjuvet şi apoi sus la Dalsnibba, continuându-ne drumul prin munţi. Noi însă ne-am bucurat de o vreme splendidă cu cerul senin. Aştept cu mare interes şi restul concediului dvs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[18.07.13 19:29:07]
»

@Ion Negru: nu a intrebat nimeni nimic, am fost debarcati de pe vasul de croaziera pe baza unui ticket care indica pe ce nr. de tender trebuie sa te urci si a cata serie. Dupa ce am coborat de pe tender fiecare a luat-o pe drumul lui, unii au luat un autocar care sa-i duca pana sus pe munte, altii ca subsemnata ne-am luat piciorele la spinare impreuna cu harta de la punctul info si cu cateva indicatii primite tot acolo, pt traseul ce trebuie neaparat vizitat. Sunt obisnuita sa-mi fac excursii cu ajutorul calculatorului, booking.com. Dar pt. croaziera cu MSC, am luat legatura cu sediul lor din Venetia. Exemplu circuitul in Brazilia l-am facut singura online si pt, mine si prietena mea, multi cautau sa ma convinga cat de pericolos e sa mergem acolo singure, rezultatul am iesit mai ieftin cu cca 1000 euro si am venit fericite si intregi acasa (vezi rw -urile despre Brazilia, exeptie a facut nordul-in Prainha langa Fortaleza unde avea o casa de vacanta fratele meu si acolo toate costurile le-a suportat el plus vizitele in imprejurime)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
grecudoina, Ion Negru, sigcristina
Alte impresii din această RUBRICĂFiordurile Norvegiei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044193029403687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1