GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Turcia mai aproape de noi – Festivalul Turcesc
Acum vreo 10 zile am citit în presa centrală despre desfăşurarea celei de-a treia ediţii a Festivalului Turcesc în Parcul Herăstrău din Bucureşti. Ceea ce s-a şi întâmplat între 16-18 mai 2014, cu ajutorul Fundaţiei Tuna şi a Primăriei Capitalei.
Am aşteptat weekendul cu nerăbdare. Deja îmi închipuiam celebrele gozleme întinse pe plită şi shish kebabul gustos. Mmmmm…. Ca să nu mai amintim de dulciuri….
Ziua dedicată vizitării festivalului a sosit; am mers mai devreme, la amiază, pentru a evita aglomeraţia excesivă; vremea a ţinut cu noi, un soare blând strălucea pe cer. Am intrat în spaţiul dedicat festivalului printr-o poartă ce se vroia imitaţia intrării în Palatul Topkapî din Istanbul probabil şi am fost “loviţi” de fumul grătarelor. Pe lângă cultura şi istoria diferită ce o promovează, turcii sunt “căutaţi” şi pentru bucătăria lor.
Standurile cu shaorma erau la mare căutare; de asemenea cele cu frigărui şi kofte (chiftele), precum şi peştele (pentru a ne aminti de sandvişurile cu peşte de la podul Galata din Istanbul). Turcii (chiar şi cei stabiliţi în România) sunt mari vânzători; peste tot se auzeau strigătele lor ce te îndemnau să le cumperi “marfa”.
Ţinta mea principală au fost gozlemele, ce se vindeau la trei standuri. Mie îmi aduc aminte de copilărie, de plăcintele ori turtele coapte pe plită în Moldova. La fiecare astfel de stand totul mergea ca pe bandă industrială – 7-8 persoane preparau cu rapiditate gozlemele.
Am savurat o asemenea “plăcintă turcească” şi am continuat periplul. Deja turcii stabiliţi în România umpluseră miniterasele amenajate, stând la discuţii în faţa unuei cafele tradiţionale ori a unui ceai.
Nu am ratat sugiukul umplut cu nucă – un deliciu, borekul cu brânză (alt gen de plăcintă turcească sub formă de stick, prăjită în ulei) şi un gen de covrig-gogoaşă prăjit şi însiropat cu miere.
Existau şi standuri cu dulciuri, baclavale, cataif şi multe altele făcute în casă. Cine a dorit a putut achiziţiona şi migdale, fistic, caise confiate, smochine, diferite seminţe. Sucul Dimeş era de asemenea prezent în diverse forme şi arome.
Textilele turceşti, celebrul fes turcesc, diverse obiecte de ceramică, un atelier de caligrafie – umpleau alte standuri.
Pe scena amenajată au urcat Fanfara militară istorică otomană din Bursa şi dervişii rotitori. Alte momente artistice şi distractive au fost anulate de organizatori din cauza tragediei din mina de la Soma. Muzica fanfarei a fost impresionantă, instrumentele tradiţionale scoteau sunete plăcute iar membrii, majoritatea oameni în vârstă, aveau acea figură de turc autentic…hi, hi, hi.
O mica parte din cultura, tradiţia şi mai ales bucătăria turcească a invadat astfel Parcul Herăstrău pentru trei zile. Ne-au provocat celor ce iubim Turcia amintiri plăcute şi au permis celorlalţi să descopere diverse aspect ale civilizaţiei turceşti.
Trimis de tata123 🔱 in 20.05.14 10:53:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
da, a fost un eveniment interesant, din pacata umbrit de tragedia din mina turceasca si totusi s-a vrut a fi o manifestare 'de solidaritate" cel putin asa am inteles eu de la prezentator.
sambata la ora 11 cand a aparut fanfara aceasta a fost insotita de asemenea de 2 cai frumosi, albi, si calaretii de rigoare imbracati in costumele lor populare.
am mai vazut si standurile cu ceramica si mici bijuterii din sidef, precum si locul in care te puteai fotografia in costumele imprumutate de la organizatori.
ii admir pentru stradania lor de a se face cat mai bine cunoscuti prin toate mijloacele.
felicitari ptr. relatare.
Am fost si eu la festival, a fost bine, multa inghesuiala, am savurat cate ceva, bune produsele, insa ce m-a frapat pe mine au fost cozile de la shaormarii. Pai avem sute de shaormarii in Bucuresti si au venit o gramada de oameni care, in loc sa incerce delicatesele, stateau la coada la shaorma. Pentru mine a fost incredibil (in sens nu tocmai bun). Mai ales ca era aceiasi care se vinde in majoritatea shaormeriilor (doner kebab - asta e o firma sau asa ceva).
In rest a fost ok, ar fi bine sa se organizeze astfel de festivaluri mult mai des, nu numai turcesti, pot fi si chinezesti, arabesti, bulgaresti, italienesti sau mai stiu eu ce natii sunt bine reprezentate in Romania.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Raiul grătarelor – GrillFest 2024 — scris în 11.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur” și Târgul de Crăciun al Bucureștiului — scris în 17.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2023 Pavilionul Central și Gaudeamus – târg de carte — scris în 24.11.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ