GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Targul de paine - O ocazie de a ne cunoaste si de a gusta din produsele traditionale romanesti.
Am mers ca si in anii anteriori, la cea de a X-a editie a Targului de paine, organizat in Parcul National din Bucuresti, in aceste frumoase zile de septembrie. Fiind aproape de locuinta, circa 600 de metri, nu a fost o problema sa ajung la acest eveniment. Fusesem la Targ si in ceilalti ani, iar in serile precedente mai toate televiziunile facusera o prezentare a manifestarii insistand pe imbulzeala care avusese loc la impartirea painii facute la cuptor de catre tarancile maramuresence catre vizitatori.
Remarc ca, desi e inca destul de devreme, multi bucuresteni incep deja sa intre pe aleia parcului care duce spre Centrul Cultural Mihail Eminescu.
Zarva mare, agitatia arata clar ca in acest an targul este mult mai extins decat pana acum, fiind si mai bine organizat, lucru de care m-am convins in final.
Aprope toate zonele tarii si-au trimis reprezentantii aici... Pe standurile de vanzare ale diverselor produse vezi indicata atat zona de origine a produselor dar si numele producatorilor. Remarci indeosebi produsele din zona Sibiului, din zona Bran-Rucar, Covasna, Brasov, Vatra Dornei, Turda, Maramures...
Desi targul este denumit ca fiind al painii o gramada alte produse, toate naturale asa cum le recomanda producatorii, iti atrag privirile si-ti atita mirosul.
Painea este de departe eroina principala! Produsa de catre tarani sau de catre fabrici de paine renumite, unele foarte vechi, remarci marea diversitatea a acestor produse. De mai toate formele, felurile, marimile, painea se vinde rapid proaspata si calda, cu mirosuri imbietoare care fac ca numarul celor care si-o doresc sa fie mare. Remarc cuptoarele simple taranesti ale unor taranci maramuresene imbracate in port popular rumene in obrazi si aprige. Vand painea cu 10 lei kg dar totul dispare rapid iar coada creste continuu. Remarc si cuptoarele simple de copt paine dupa o traditie de peste 1000 de ani asa cum vazusem intr-o prezentare la TV. Tarancile voinice, framanta cu putere painea in fata ta, o pun la rumenit iar tu trebuie sa ai rabdare pentru ca timpul trece greu pana o pui in sacosa. Alaturi fabricile vechi de paine isi vand si ele produsele destul de atragatoare la pretul de 5 lei/kg. Peste tot vezi nenumarate produse de patiserie, gogosi simple si umplute, cozonaci de toate felurile la pretul de 35 lei kg, prajituri de casa cu ingredinte naturale la 7 lei portia, celebrul cozonac secuiesc la 10 lei/bucata... Toate se vand rapid si toate lumea este multumita...
Targul nu este numai un targ al painii! Alaturi zaresti la vanzare cas, branza de burduf, branza telemea, cascaval... zonele Sibiului si cele ale Rucarului si Branului dominand piata, preturile incepand de la 22 lei/kg in functie de produs. Mezelurile sunt si ele la mare cautare - carnaciori, pastrame, slanina ardeleneasca (din zona Covasnei), multe altele toate facute in gospodariile proprii avand pe standuri numele si prenumele producatorilor.
Vine apoi randul produselor apicole miere de toate felurile poliflora, de tei, de salcam incepand cu 18 lei borcanul mare, granulu de polen, faguri si mai ales preparatul care se zice ca a lecuit-o de o boala grava o persoana publica fosrte cunoscuta, e drept preparat cu un pret foarte mare -150 lei/2 borcane. Remarc la un apicultor venit din Turda un stup in care, prinse intre geamuri, albinele lucrau cu spor la producerea mierii. O imagine mai rara pentru noi bucurestenii...
Bauturile... e un adevarat dezmat... palinca e regina, e adusa din mai multe zone din Ardeal, fiecare cu eticheta proprie si costa 45 lei litrul. Tuica argeseana este mai ieftina e doar 25 lei/litrul, iar vinul dobrogean mai de toate soiurile costa 6 lei/litrul cel varsat sau incepand cu 8 lei cel imbuteliat. Culorile bauturilor sunt frumoase, naturale.
Se vand sucuri naturale din fructe de padure la pretul de 15 lei/sticla, zacusca la borcan, ciuperci, gemuri toate la pretul de 10 lei borcanul toate facute in casa iar peste toate troneaza gustosul si destul de rarul magiun de Topoloveni la pretul de 8 lei borcanul.
Nu ai timp sa respiri, pentru ca ici colo taranci din diverse zone te imbie cu portii de sarmale mai mici sau mai mari in fuctie de zona de provenienta. Toate sunt preparate in cazane mari si-imi imaginez gustul... Remarc sarmalele moldovenesti foarte mari la pretul de 5 lei/portia sau tochitura moldoveneasca si "pomana porcului" toate cu mamaliguta la 10-15 lei/portia. Zaresc si doi tineri tigani din Vatra Dornei in costumele lor traditionale vanzand dintr-un ceaun imens sarmalein foi de varza. Mititeii clasici si carnaciori devin produse banale. Pastravii prinsi in iazuri proprii cu mujdei si mamaliguta la 10 lei/portia isi asteapta si ei clientii!
Daca vrei un obiect drept amintire de la targ produsele de arta populara sunt bine reprezentate. Gasesti nenumarate obiecte de ceramica in culori specifice zonei pe care o reprezinta, obiecte de podoaba, ii si camasi din in, stergare... toate sunt aduse si prezentate de adevaratii artisti populari
la preturi insa nu tocmai mici dar de o calitate foarte buna.
Trag aer in piept si ma gandesc ca trebuie sa fi nebun sa vii aici nemancat! Ma gandesc si la multimea de produse slab calitativ vandute prin marile magazine, multe aduse din starinatate si neavand preturi prea mici ci dimpotriva... Ar fi cazul sa mai sprijinim si produsele noastre proprii asa ca imi cumpar dintre toate cate putin. Imi iau o paine mare, miere, branza de burduf, carnati afumati si o sticla de vin.
E inca dimineata dar agitatia creste. Se anunta chiar ca de la ora 14 se va transmite pe scena instalata acolo un spectacol de muzica si dansuri populare cu interpreti cunoscuti. Cand scriu aceste randuri la un post de televiziune inca se transmite in direct acest spectacol!
Mi-e mi-a placut acest targ... m-a inviorat un pic si mi-a dat putin optimism ca si noi neamul aceste romanesc poate face si ceva bun! Atmosfera era placuta iar privelistea oamenilor veniti din toata tara, in timp ce pregateau produsele era deosebita. Sper ca si anul viitor acest targ sa aiba aceiasi amploare si... repede hai acasa ca foamea e mare!
Trimis de sandu.53 in 12.09.10 18:42:34
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sandu.53); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si noi am fost la un Festival al Painii in Parcul National despre care am si scris, tocmai ce imi spunea sotul care e in parc cu fetele acum ca se desfasoara iar azi un astfel de targ!
Interesant acest targ am vazut imagini la stiri, am vrut sa ma opresc ieri impreuna cu sotul meu cand am venit dinspre aeroport dar nu am vazut pe b-dul Basarabiei nici un banner. Mai exact unde a avut loc targul? Rw-ul mi-a placut deci un vot.
@celeste: sarut mana -Targul a avut loc pe aleea din spatele fostului Teatru de Vara, iar intrarea dinspre bd. Basarabia, e situata inainte de patinor cand vii de la statia Muncii de metrou, normal pe partea stanga. Se putea intra si dinspre Maior Coravu... Nu rata macar la anu'!
MMMmmmmmmm!! Si eu de ce nu am stiut?Ce sa zic...imi ploua in gura!! DAu repede o fuga la bucatarie...Oricum frumos rw!
@sandu53, cunosc bine zona ca locuiesc prin apropiere dar din masina nu am vazut nimic. Initial credeam ca in fata patinoarului dar cu siguranta la anul nu o sa ratez. Dar totusi preturile pe la targuri mi se par maricele sau ma insel?
Pai au venit acasa cu gogosi, placinte si altele!
@aida.alecu, mai bine dadeai o fuga la targ!!!
Au dat pe la stiri, cica a fost bataie mare pe paine, desi ar fi trebuit sa se ia cate o felie, lumea a luat cate trei patru... saracie mare...
La ora asta incerc si eu sa nu mai manac, dar parca simt mirosul de paine proaspata, cu niste sarmalute cu smantana...
da celeste preturile au fost mai mari dar nu cu mult, si in plus erau produse naturale, sper fara E-urile celor din marile magazine!
pepsi70ro, acolo a fost bataia pe painea maramureseana dar sambata...
Felicitari! Este atat de frumoasa si expresiva descrierea, incat efectiv simt miros si aroma de paine calda, si vreau si branza de burduf si fagure de miere si zacusca si sucuri naturale si macar o sarmaluta...
Parafrazandu-te, "Trag aer in piept si ma gandesc ca trebuie sa fi nebun sa vii aici nemancat! ", spun ca trebuie sa fii nebun sa citesti asemenea review nemancat!...
multumesc frumos IIia ai perfecta dreptate! dar merita uneori o asemenea vizita... oricum o sa merg si la anu' dar cu burta plina!
Pt conformitate: Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, expoziții, alte manifestări cu caracter temporar, BUCUREȘTI" (deja existentă pe sait) - rubrică OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 O artistă remarcabilă: Cecilia Cuțescu-Storck — scris în 24.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2024 Raiul grătarelor – GrillFest 2024 — scris în 11.05.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Cetatea lui Bucur” și Târgul de Crăciun al Bucureștiului — scris în 17.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ