ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2024
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Sâni și fotografii

TIPĂREȘTE URM de aici

După „Maria a României, regină și artistă, alături de Femeile Pictore și Sculptore” vezi impresii și „Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie profesor de artă din Europa” vezi impresii, ultimele două expoziții Art Safari de la Palatul Dacia-România pe care am reușit să le vizitez au fost „Sâni. O expoziție cum nu s-a mai făcut” și „Sybille Bergemann. Modă, artă, cultură prin lentila unei femei” .

Titlul primeia mi s-a părut… incitant, și bănuiesc că asta s-a și dorit. Dar în același timp și adevărat, căci este pentru întâia oară în România când vizitatorii pot admira o expoziție cu această tematică. Organizatorii au precizat totuși că ea „răspunde unei inițiative mai largi de chestionare a așteptărilor sociale și culturale legate de corpul feminin în contextul artistic și societal contemporan, alăturându-se altor expoziții internaționale, precum Breasts (Bienala de la Veneția, 2024), Boobs in the Arts (Dittrich & Schlechtriem, Berlin, 2023), Darker, Lighter, Puffy, Flat (Kunsthalle Viena, 2023).”

Reprezentări ale corpului omenesc dezgolit sunt la fel de vechi ca și arta, și e de ajuns în acest sens să ne amintim de sculpturile antice grecești și romane. După circa 1000 de ani de dominație a perspectivei religioase sobre și pudice, nudul revine triumfal în artă odată cu Renașterea și redescoperirea interesului pentru cultura vechilor popoare. De atunci, bustul feminin continuă să fascineze și să iște discuții și controverse, dar și să reflecte tendințele sociale, etice, estetice, și de ce nu? politice ale vremurilor.

Imagine a purității și maternității în pictura creștină, a eleganței, frumuseții și grației în cea laică, acest gen artistic a cunoscut multiple transformări, de la senzualitatea lui Venus a lui Boticelli la îndrăznela lui Velàzquez, și de la formele voluptoase imaginate de Rubens la realismul crud al lui Courbet sau experimentele abstracte din secolul trecut.

În România, nudul a pătruns în artă odată cu Nicolae Grigorescu. Fără a se apleca în mod special asupra acestei tematici, el ne-a lăsat una dintre cele mai cunoscute opere ale sale – „Nud la malul mării” . L-au urmat pictori ca Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu sau Ion Țuculescu.

Expoziția de la Palatul Dacia-România reunește reprezentări ale sânilor în arta românească de la 1880 până în prezent. În afara pictorilor enumerați mai-sus, sunt prezente opere semnate, printre alții, de Samuel Mützner, Nicolae Vermont, Iosif Iser, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Alexandru Rădvan, Roman Tolici, Magdalena Rădulescu, Vasile Grigore sau Sabin Bălașa. Avem astfel prilejul de a compara versiunile clasic-academice ale lui Pallady cu cele de budoar ale lui Iser sau fantezist-onirice (și asexuate, în opinia mea) ale lui Sabin Bălașa.

Cât despre expoziția de fotografii, mărturisesc că până la această vizită nu auzisem de Sibylle Bergemann (1941-2020). Din panourile explicative am reținut câteva date biografice: născută la Berlin, s-a remarcat ca fotograf de modă, devenind apoi cunoscută pentru eseurile foto care au apărut în publicații de prestigiu precum Der Spiegel, Die Zeit, Geo, Stern sau New York Times.

A realizat, în principal, fotografii alb-negru, dar și color sau polaroide pentru a surprinde spații părăsite, portrete ori imagini lipsite de nostalgie din Germania de Est. A călătorit în Africa și Orientul Mijlociu, ilustrând în lucrările sale peisaje urbane sau naturale și viața cotidiană a locuitorilor, fără a cădea în capcana exotismului.

Nu știu în ce măsură se justifică alegerea sa de către organizatori pentru a celebra „femeile cu o contribuție remarcablă în cultură” ‒ poate că alte artiste fotograf ar fi fost mai reprezentative. Și nu știu nici dacă nu se putea face o selecție mai inspirată de lucrări, căci o bună parte din ele nu mi-au transmis cine știe ce emoție. Am remarcat totuși pentru ironia subtilă fotografia intitulată „Chioșc Nescafé: Dakar” , ca și sensibilitarea emanată de pozele făcute de Bergemann pe film polaroid.

Dar, sigur, nu sunt critic de artă, e doar opinia mea, și nu trebuie să mă credeți pe cuvânt: vă puteți face singuri o părere vizionând pozele atașate reviewului sau – și mai bine ‒ vizitând conglomeratul de 6 expoziții Art Safari de la Palatul Dacia-România, care va rămâne deschis până pe 15 decembrie.

Așa încât închei prin a vă ura La Mulți Ani de Ziua Națională a României!


[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 30.11.24 17:37:24
Validat / Publicat: 30.11.24 21:55:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Turcia

VIZUALIZĂRI: 134 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Theodor Pallady, Lectură, ulei pe lemn
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073786973953247 sec
    ecranul dvs: 1 x 1