ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Străzi deschise în Bucureşti în toate week-end-urile până toamna târziu

TIPĂREȘTE

Stiam de mai mult timp că vara în WE, Calea Victoriei devine pietonală şi acolo se organizează o mulţime de evenimente. Ori a fost prea cald, ori nu m-a intereresat programul afişat, ori că nu am avut cu cine merge, a venit toamna şi eu nu am apucat s-o văd. Iată că în WE 9-10 sept. toate condiţiile pe care le-am pus au fost îndeplinite. Duminică, la ora 17 un taxi m-a lăsat în capătul dinspre Calea Victoriei a străzii N. Iorga unde m-am întâlnit cu o prietenă şi am început să prospectăm.

Proiectul Străzi deschise

A fost pus în practică în primăvara anului 2020 odată cu încheierea stării de urgenţă care a ţinut oamenii în case. În compensare a apărut o nevoie acută de socializare, de dezvoltare a unor acţiuni comunitare care să îi apropie pe bucureşteni unii de alţii. Iniţiativa aparţine ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) un ONG fondat în 2010. Din statutul acestui ONG :˝ARCEN propune un model de conservare a memoriei Bucureștiului, de valorificare și activare prin cultură a potențialului etic, educativ și recreativ al orașului, de identificare a unor soluții la nivel de legislație, pentru protejarea patrimoniului local construit. Aceste inițiative contribuie la apropierea locuitorilor Bucureștiului de oraș și la dezvoltarea simțului comunitar. ARCEN interconectează locuitori ai orașului, artiști și organizații culturale, reactivează spații subutilizate prin proiecte multidisciplinare care presupun pietonalizare temporară, lecturi publice, performance, trasee culturale, dialoguri stradale, evenimente comunitare, instalații de artă, pregătire seismică, platforme educative și campanii de conștientizare. ˝ (https://www.arcen. info/strazi-deschise/)

Alături de ARCEN, Primăria Capitalei susţine proiectul prin ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului București).

S- a început cu transformarea unor zone carosabile în spaţii pietonale în care pot fi desfăşurate activităţi artistice, culturale, distractive, pentru toate vârstele. Editia 2020 a realizat la sfârsitul săptămânilor din lunile de vară deschiderea unor străzi centrale cunoscute bucureştenilor: partial Calea Victoriei, câteva străzi din cartierul Cotroceni, grădina Icoanei şi alte câteva. Dat fiind succesul obţinut, în 2021-2022 a crescut numărul de trasee pietonale şi s-au diversificat evenimentele într-un spaţiu exterior mai larg dedicat socializării, sportului, atelierelor de lucru, spectacolelor, concertelor şi extindere în tronsoane principale prestabilite din cartiere.

Anul 2023 a inaugurat proiectul Străzi deschise – Promenadă urbană pe 29 aprilie fiind anunţat de primarul capitalei ca „cel mai popular eveniment care se desfășoară în aer liber” în București. În continuare Străzi deschise- Promenadă urbană va mai fi pe 17-18 sept, 1-2 oct, 8-9 oct, ultimul fiind anunţat pentru WE din 15-16 oct. Am avut ceva emoţii pentru că programul de WE în care am fost eu a fost afişat pe net abia vineri şi mi-era teamă să nu se fi încheiat evenimentul pe 1 sept. Cu încălzirea asta globală nu este exclus să fie prelungit şi după 15-16 oct. Deci, pentru cine e interesat, poate consulta programul abia vinerea de dinaintea WE respectiv.

Program Weekend 9-10 sept.

De la săptămână la săptămână programul evenimentelor este diferit, conturând o notă dominantă pe întregul WE. În această săptămână pe Calea Victoriei s-au desfăşurat spectacole-lectură, teatru de păpuși și ateliere pentru copii, momente inedite de meditație și relaxare, numere de acrobație și expoziții. În sectorul 1 în care locuiesc, spaţiul pietonal a fost extins şi în cartierul Aviaţiei pe str. gral Burileanu în care au avut loc concerte de jaz, spectacole de magie și circ. Zonele care devin pietonale nu sunt bătute în cuie şi cu excepţia căii Victoriei, alte insule de relaxare temporală sunt diferite de la WE la WE. Se urmăreşte astfel antrenarea unui număr mai mare de participanţi.

În programul WE 9-10 sept au fost incluse şi activităţi sportive patronate de PROEDUS (Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Buc). Deasemeni pe str. Cuza Vodă din sector 4 se prezintă expoziţii de pictură, decoraţiuni interioare şi funcţionează un atelier de pictură pentru copii.

Cum sâmbătă 9 sept desfăşurătorul programului se adresa mai mult copiilor (ori nepoţii mei sunt mari) şi cum pe Calea Victoriei se prezenta şi o piesă de teatru de Caragiale, am renunţat la tentaţia din cartierul Aviaţiei şi am optat pentru prima variantă pentru duminică după amiaza.

Extrag pe scurt din programul zilei de Duminică 10.09 de pe Calea Victoriei (între orele 10-21)

-La Casa Filipescu-Cesianu este deschis Muzeul Vârstelor şi se prezintă frescele mănăstirii Vacaresti.

-La Muzeul Național de Istorie a României la ora 11 se joacă piesa Bădăranii de Carlo Goldoni iar dup amiaza muzică şi dans folkloric

-În faţa statuii lui Iuliu Maniu la ora 11 este un atelier de teatru pentru copii

-Pe trotoarul din fața Parcului „Nicolae Iorga” la ora 18 începe spectacolul interactiv˝ O noapte furtunoasă˝ de I. L... Caragiale pe care nu-l mai văzusem de când eram elevă.

-La Muzeul de Artă la ora 18 este programat un spectacol de animaţie pentru copii şi demonstraţie de dresaj canin

E de prisos să spun că accesul la toate evenimentele este gratuit.

Împreună cu prietena mea ne-am orientat spre parcul Nicolae Iorga unde la orele 18 începea ˝O noapte furtunoasă˝ dar ne-am întâlnit cu o oră înainte pentru a intra mai bine în atmosfera pietonală.

Restricții rutiere

Pe durata restricţiilor Calea Victoriei poate fi traversată de orice vehicol pe str. Câmpineanu str. Sevastopol, bul. Regina Elisabeta, bul. Dacia, str. Stirbei Vodă, str. Gh. Manu. Traficul ITB va fi deviat. Se permite accesul riveranilor la locurile de parcare după o schemă afişată. Sunt închise şi pistele de biciclete. Traficul rutier revine la normal în timpul nopţii şi dimineaţa între orele 22 şi 9 a. m. TV

Cum a decurs plimbarea pietonală

Trebuie să spun că după ce ne-am plimbat vreun sfert de oră pe Calea Victoriei pe la ora 17, ne-am aşezat pe o bancă în parcul Iorga apoi am ochit pe trotoar o mică bornă în faţa locului unde avea să se joace piesa ˝O noapte furtunoasă˝. Din păcate strada s-a aglomerat foarte tare şi din locul în care am stat nu puteam vedea actorii. Am rămas doar vreo douăzeci de minute, apoi dându-mi seama că pentru a vedea ar trebui să stau în picioare două ore, am renunţat. De altfel spectacolul era prezentat neconvenţional, fără decoruri, fără recuzită, fără joc de scenă iar noi, fiind mai tradiţionaliste am renunţat şi am luat-o agale pe Calea Victoriei. Pe măsură ce se însera creştea aglomeraţia. Când nu am mai putut merge am chemat un taxi pe str. Câmpineanu care m-a dus acasă.

Da, e interesant de mers, dacă aveţi copii sigur se vor distra iar voi ca adulţi puteţi vedea altceva decât un carosabil plin de maşini cu şoferi furioşi. Vă veţi acorda o oră-două de relaxare, de un ˝altceva ˝care vă va scoate din rutina zilnică.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Se prezintă o Cale a Victorie în care sute de pietoni, poate mii la orele de vârf, se relaxează, poţi vedea sdupă feţele zâmbitoare.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

E un spaţiu în care poti asista la un spectacol, o expoziţie, poţi lucra într-un atelier de creaţie sau asculta muzică. Din păcate nu sunt prevăzute locuri în care să te aşezi dacă ai obosit.


[fb]
---
Trimis de Michi in 11.09.23 11:06:58
Validat / Publicat: 11.09.23 12:12:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 183 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 În asteptarea spectacolului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, târguri, expoziții bucureștene:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08557391166687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1