GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Târgul Gaudeamus – feeria cărților
De la începutul lunii decembrie s-au tot publicat articole despre târgurile de Crăciun/iarnă din București și alte orașe ale țării, destul de multe anul acesta. Ei bine, săptămâna trecută s-a desfășurat timp de 5 zile un altfel de „târg” , un regal dedicat cărților de tot felul, o adevărată explozie de titluri, de forme, tematici și limbi. Târgul de Carte Gaudeamus, căci despre acest eveniment este vorba, a revenit în forță în Capitala țării după acești ani de pandemie.
O altă discuție fără sfârșit ar fi: „Cine mai citește cărți tipărite azi?” Răspunsul poate fi simplu sau complex, argumentat logic sau plăsmuit. Cert este doar faptul că în toate zilele evenimentului pavilionul dedicat târgului de carte a fost înțesat de lume iar atmosfera a fost una electrizantă pentru iubitorii de carte tipărită.
Pavilionul central Romexpo construit în anul 1962 a fost mulți ani gazdă pentru editurile care își prezentau oferta de carte, dat timpul și-a pus amprenta peste marele ozn expozițional care a fost închis. Două pavilioane expoziționale noi deschise acum 5 ani („B-urile” ) oferă acum condiții optime pentru târgurile de tot felul. Târgul de Carte Gaudeamus a fost găzduit în pavilionul B2, cei 15.000 mp suprafață expozițională fiind ocupați de standuri de toate mărimile.
Organizatorii ediției din decembrie 2022 au numărat peste 200 de participanți-expozanți, de la nume consacrate, la edituri mici, edituri noi, edituri universitare sau specializate. Intrarea a fost gratuită. Organizarea în luna decembrie a marelui târg de carte a condus către un decor hibernal la multe standuri, prezența multor cărți tematice (Moș Crăciun și iarna erau teme predilecte pentru cărțile/materialele dedicate copiilor), căutarea de cărți potrivite pentru a fi oferite cadou cu ocazia sărbătorilor de iarnă etc.
Mi-a plăcut atmosfera din cadrul târgului, efervescența copiilor în căutare de cărți drăguț ilustrate, seriozitatea adulților care răsfoiau volumele, bucuria adolescenților când descopereau titlul mult căutat, grija bunicilor pentru hârtia tipărită. Am apreciat deschiderea editurilor către public, atitudinea mai puțin scorțoasă în ceea ce privește accesul la rafturi și libertatea de a răsfoi orice carte. Găsim la Gaudeamus spații largi organizate sub formă de colțuri de lectură, livinguri cu șeminee călduroase, locuri de joacă pentru copii și mici puncte amenajate pentru lansări de carte.
Prețurile sunt pentru toate buzunarele, de la sume mici aferente tirajelor mai vechi, până la prețuri de vânzare mai mari generate de costurile actuale de tipar. Nu este ieftin să tipărești o carte în zilele noastre, vă spune un om care tocmai ce s-a ocupat de așa ceva. Totul depinde de numărul de exemplare, format și număr de pagini, color/alb-negru, mărimea editurii/tipografiei.
Târgurile de carte reprezintă un fel de „rai” al iubitorilor de lectură. De la cărți științifice la integrame, de la romane la benzi desenate, de la cărți pentru copii la cărți religioase. Am văzut și cărți/materiale care au legătură directă cu turismul: ghiduri, hărți, albume foto, impresii de călătorie.
Nici nu simți cum trec orele, oferta este extrem de diversificată, poți umple o bibliotecă într-o zi de shoppinng la târg. Am văzut fotografiile postate de@Carmen Ion pe FB, o persoană direct implicată în această „industrie” , prezentând o parte din cărțile lucrate – felicitări!
Un eveniment de neratat!
Trimis de tata123 🔱 in 13.12.22 20:49:03
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????: Am vizitat târgul de două ori, ultima dată cu soţul acum 5 ani. El şi-a luat cărţi tehnice pe care nu le găsea în librării, eu ce mă interesa plus felicitări de Crăciun ieftine şi frumoase. Din poze rezultă un aranjament mult mai atractiv al standurilor faţă de cel clasic de acum 5-6 ani. Ai avut o iniţiativă constructivă scriind acest review despre Târgul Gaudeamus ca o invitaţie şi pentru alţii să-l prospecteze. Mă alături felicitărilor tale pentru Carmen Ion, literata noastră
@tata123 ????: Excelentă ideea reviewului despre Târgul de carte Gaudeamus, cel mai mare eveniment de acest gen, alături de Bookfest, din capitală. Ideea organizării lui în decembrie, și nu în noiembrie, ca de obicei, cred că a atras mai multă lume interesată de cadouri de Crăciun.
Eu am mers special într-o dimineață dintr-o zi lucrătoare ca să pot răsfoi în liniște cărțile care îmi atrăgeau atenția. Standurile au fost amenajate cu mai multă grijă la detalii și cel mai mult mi-au plăcut cărțile pentru copii, minunat ilustrate. Mi-am amintit fără regrete de anii ' 80, când se interziseseră aproape total importurile și se tipărea pe hârtie românească de proastă calitate pe care policromiile deveneau practic nedeslușite. Ce fericiți sunt acum copiii și câte povești, jocuri sau enciclopedii potrivite vârstei lor au la dispoziție!
Pe de altă parte, spre deosebire de anii anteriori, editurile cu tradiție au expus mult mai puține titluri, orientându-se mai degrabă spre aparițiile recente, iar reducerile de preț mi s-au părut destul de nesemnificative. Achizițiile on-line sunt mult mai rentabile, mai ales dacă prinzi promoții, iar cartea a ajuns, din păcate, un lux.
Mulțumesc ție și lui Michi pentru menționarea numelui meu. Într-adevăr, am avut satisfacția de a vedea pe rafturi mai multe cărți traduse de mine, unele din ele figurând în topul vânzărilor.
”O altă discuție fără sfârșit ar fi: „Cine mai citește cărți tipărite azi?”
Poate și datorită vârstei (73 de ani) prefer să rosfoiesc o carte tipărită, nu pe PC sau tabletă! Am fost și - Slavă Domnului! - sunt o cititoare împătimită, încă din copilărie.
N-am fost anul acesta la Târgul de carte, din păcate! În ultima vreme am comandat cărți „on-line”, pe care le citesc și, apoi, le împrumut surorilor și prietenilor mei. Acum am început să citesc o carte foarte interesantă, pe care am primit-o în dar. Este vorba despre cel de-al XIV-lea Dalai Lama, (actualul) și se anunță a fi foarte interesantă!
Cred că se va reveni la cititul tipărit (cu răsfoire de file din hârtie), atunci când generația tânără de azi își va fi obosit ochii cu cititul „on-line” , pe tabletă, telefon sau PC. Cel puțin eu așa sper! Nu-mi doresc să-și obosească ochii, dar - din păcate - cred că așa se va întâmpla!
”Am apreciat deschiderea editurilor către public, atitudinea mai puțin scorțoasă în ceea ce privește accesul la rafturi și libertatea de a răsfoi orice carte. Găsim la Gaudeamus spații largi organizate sub formă de colțuri de lectură, livinguri cu șeminee călduroase, locuri de joacă pentru copii și mici puncte amenajate pentru lansări de carte.
Mi-au plăcut și pozele, cu amenajarea de spații intime care, parcă, te invită să citești acolo, pe loc! Mi-a mai plăcut și ideea cu bradul realizat din cărți!
Felicitări pentru articol și...
@Michi: Am fost de multe ori la târgurile de carte organizate în București și am cumpărat cărți. Cartea are farmecul său, hârtia are un miros caracteristic, o consistență palpabilă, conține un volum de cunoștințe sau un car de vise.
Târgul de anul acesta a arătat bine, a fost atractiv și ofertant. Mai ales că vine după o perioadă de pauză.
Sărbători cu bine!
@doinafil: Mulțumesc și spor la citit cât mai multe cărți interesante. Și mie îmi plac cărțile, am citit și citesc „pe hârtie” , are alt farmec.
Târgul a adus bucurie în lumea culturală a Bucureștiului, oamenii erau dornici de socializare, găseai cărți de tot felul, un tărâm fascinant al literelor. Cărțile de azi acoperă teme din cele mai diverse, au forme și mărimi comune sau neobișnuite, totul deborda veselie, relaxare și pasiune.
Gaudeamus = un târg reușit!
@Dana2008: Numai bine!
@Carmen Ion: Cuvinte scrise nu se poate mai bine! Subscriu la toate părerile din ecou. Mi-a făcut plăcere să mă plimb ore la rând prin această „împărăție a cărților” .
Reducerile sunt „reduceri” , de multe ori găsim într-adevăr cărțile dorite la un preț foarte bun pe site-urile online de vânzări.
Varietatea cărților pentru copii e fenomenală, calitatea de azi e de apreciat, desenele închipuite de ilustratori cu har sunt superbe, mai că aș cumpăra o duzină de astfel de cărți. ???? Am câteva păstrate din copilărie = amintiri dragi.
Sărbători de iarnă cu bucurii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2024 La Târgul de Crăciun sau la Patinoarul Olimpic? — scris în 02.12.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2024 Vreți să târguiți o „vrăjitoare” – mergeți la Târgul Vrăjitoarelor — scris în 02.11.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2024 O oră pe Insula Lacul Morii – West Side Hallo Fest — scris în 25.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Sâni și fotografii — scris în 30.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 O artistă remarcabilă: Cecilia Cuțescu-Storck — scris în 24.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2024 Regina Maria și pasiunea sa pentru artă — scris în 15.11.24 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2024 Festivalul Florilor – flori, frumusețe, bucurie — scris în 01.06.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ