GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călătoria Zânei Zbanghii la Pitești-- Partea A Patra—Zâna Zbanghie la Mioveni
Și veni și ultima zi. A treia, duminică! Zâna era tristă, fiindcă mai avea puțin de stat cu prietena ei, buna @Yolanda! Să vă spun un secret: Zânei nu-i plac duminicile! De ce? Că așa, în general, duminicile ea se despărțea de ceva sau cineva!
Tot buna @Yolanda a salvat situația! A dus-o să vadă Mioveniul! Ca un făcut, Mioveniul era în sărbătoare, erau Zilele Orașului Mioveni!
Ca la orice sărbătoare, oamenii de pe stradă erau veseli, soarele le zâmbea și el...
Pe străzi erau curse de alergare, în Piața mare se dansa, erau jocuri și concursuri, tarabe cu mâncare, dulciuri, jucării, pitici, porumb fiert și copt, ce mai, ca la Moși!
Vremea era bună și frumoasă, așa ca cele două Zânuțe s-au plimbat, au cântat, au primit vată de zahăr, au făcut poze la Cabina Foto, s-au bucurat de bucuria oamenilor!
Mioveni e un orășel simpatic, frumușel, cu oameni harnici. S-a dezvoltat mulțumită UAP (Uzina de Autoturisme Pitești) trecută, după 1989 la grupul Renault.
S-a construit, normal, și o catedrală care, spun cei ce au văzut-o, că noaptea e mai frumoasă, e luminată frumos, feeric!
Are și magazine! De toate felurile și cu prețuri omenești. A văzut ea, Zâna!
Revenind la Sărbătoarea Orașului, ea s-a desfășurat pe platoul din fața Primăriei Mioveni, pe o suprafață betonată, care avea și mici fântâni arteziene. Astea porneau când și când, spre bucuria copiilor, dar nici adulții nu se supărau, că era o zi călduroasă.
Pe două laturi erau amplasate tarabe cu mâncare: grătare, pastrămuri, tochituri, cartofi prăjiți, murături, hamsii, mămăligă...
Apoi erau aranjate și mese cu bănci, sub niște umbrele, unde cei pofticioși să poată savura bunătățile de pe grătare, berea și discuțiile cu prietenii.
Zânicile adulmecau atmosfera ”înmiresmată” și se gândeau câ, după plimbare, acolo vor veni să mănânce și să bea o bere! Adică Zbanghia, că @Yolanda conducea caleașca Zânei !
Tare frumos a mai fost! S-au amestecat printre copii, printre oameni mari, muzica le acompania pașii...
Dar deja se plimbaseră mult și erau însetate și-nfometate!
Tarabele arătau și miroseau îmbietor, comercianții își strigau reclamele la marfă, era coadă, toți pofteau la ce era pe-acolo!
S-au apropiat și cele două prietene, dar... le-a trecut tot atât de repede! Prețurile erau mai arzătoare decât jarul de sub grătare! 8 lei / 100 gr de ceafă de porc! Iar bucățile nu erau micuțe, ci ditai hălcile!
Nici berea sau sucurile nu erau mai ieftine, așa că fetele se retraseră la o terasă tihnită, umbroasă și răcoroasă, pe lângă care trecuseră și le plăcuse!
Frumos Târg, frumoase Serbările, Zânucile s-au distrat, s-au bucurat de bucuria tuturor, de vremea frumoasă și de tot ce vedeau! Dar se făcuse de prânz și plecară.
Să le urmăm la terasa aleasă, care speră ZZ să vă placă măcar la fel de mult cum le-a plăcut lor!
Trimis de Zoazore in 17.07.19 19:31:23
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Zoazore); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Zoazore: fotografia cu noi doua facuta de cei de la VIVO e la loc de cinste pe frigider, doar are magnet!
sâmbata dimineata ma duc sa vizitez si muzeul Sportului argesean, stii ca a ramas nevizitat, e un muzeu unic, nu am mai auzit sa mai fie altul la noi în tara... daca e fain, voi scrie un articol.
Astept articolele tale despre escapada de la Tulcea.
S-a construit, normal, și o catedrală care, spun cei ce au văzut-o, că noaptea e mai frumoasă, e luminată frumos, feeric!
Am văzut și eu așa-zisa Catedrală. Ziua, nu noaptea.
Știi cum e cu părerea mea! , cu părerile sunt împărțite, dau de gustibus non disputandum.
Catedrala e cel mai mare kitch văzut de mine vreodată. Și exterior, dar mai ales în interior! Tone de marmoră și foiță galbenă de mozaic.
Incomparabilă cu frumoasele vechituri brâncovenești aflate în paragină și pentru care nu sunt niciodată bani.
În rest, orașul frumușel, curat, aerisit, liniștit.
Numai bine!
@Yolanda: Nu DACA, sa scrii oricum! Nu are cum sa nu fie fain un asa muzeu! Si mai ai o restanta la cel de Istorie.
Si poza mea e la loc de cinste pe frigider! Prinsa cu un... fluturas.
Cred c-am uitat o multime de lucruri, asa ca te rog frumos, adu completari! A trecut timpul si-s multe amintiri...
@mihaelavoicu: Noi am trecut pe langa ea, am constatat ca s-a construit, n-am avut nici o pornire s-o vizitam! Ca e mai frumoasa noaptea, mi-a spus un vecin care s-a nimerit pe la 2 noaptea in zona!
Multumesc pentru vizita!
@mihaelavoicu: sa nu comparam mere cu pere, stilul architectural eclectic ce-i poarta numele domnitorului Brâncoveanu e de sec 17-18, acum se construieste într-un stil de sec 20-21, e vorba de evolutie. Catedrala nu e urâta deloc la exterior si nu are pretentii de monument istoric, în ceea ce priveste interiorul, imaginile cu scene din biblie executate din mosaic e mai practic, mai durabil, asa gasim si la manastirea Cocos si chiar la catedrala Mântuirii Neamului (de prostie!).
@Zoazore: eu am vizitat si interiorul cu alta ocazie, o ocazie fericita, casatoria religioasa a unui nepot.
@Yolanda: Nici mere, nici pere! Cer scuze, nu am comparat decât sub aspectul banilor investiți, care pentru adevăratele valori nu se găsesc decât la, ”dați un leu... ”
Sute de monumente istorice stau în paragină și așteaptă să fie renovate, deși există o lege a monumentelor istorice. Și cum legile sunt făcute pentru a nu fi respectate, sunt finanțate obiective precum această Biserică despre care iată, chiar tu spui că nu are pretenții de monument istoric. Sincer, eu m-am crucit cât bănet a înghițit Catedrala de la Mioveni. Pentru, ce?
Încă odată cer scuze.
@Zoazore: Despre Mioveni spun că mă leagă amintiri aproape la fel de vechi ca de Pitești. De ce?? Părinții mei au lucrat mulți, mulți ani la Uzina de Autoturisme Pitești amplasată în Mioveni, Colibași pe care am vizitat-o copil fiind împreună cu clasa mea, sau doar cu tatăl meu. Am lucrat și eu acolo, primul an de stagiatură, am mai mers și după aceea cu ale ocazii…
Orașul s-a dezvoltat mult după 1990 mai întâi prin comerțul cu autoturisme și cu piese auto, apoi prin preluarea Automobilelor Dacia SA, acum Grup Renault, în Administrația Financiară a orașului.
Despre centrul lui nu știu ce să spun... Parcă era mai armonios, arăta mai bine, înainte de ridicarea Catedralei Sfinților Apostoli Petru si Pavel, despre care, cum spui și tu, părerile sunt împărțite. Am văzut-o și noaptea și ziua și, părerea mea, noaptea, cu zone mai mult sau mai puțin luminate, arată mai bine decât ziua în strălucirea soarelui. Este bine însă că s-a construit!
Mulțumesc frumos pentru aduceri aminte!
@mprofeanu: Ce bine-mi pare c-am facut sa-ti revina amintiri placute!
Despre dezvoltarea Mioveniului mi-a povestit ghidul meu super-competenta, draga si buna @Yolanda!
Bine, nici eu n-am facut prea multe poze in centru si, fiind sarbatoare si multa lume si tot felul de intreceri, concursuri, nici nu era tocmai curat! Dar nici dezastru nu era!
E un oras cu oameni gospodari si care tin la orasul lor! Si respectul asta se vede!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2018 DACIA la 50 de ani existenta - «Mândri sa fim în inimile românilor»! — scris în 20.07.18 de Yolanda din PITESTI