GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Festivalul sarmalelor de la Praid
Cate ceva despre Praid
Praidul este copilul sarii. Daca salina Praid nu exista, nici oraselul Praid nu ajungea la o dezvoltare turistico-economica atat de mare. Dar Praidul este un oras dinamic. "Nu s-a culcat doar pe-o singura ureche" numita salina, ci a incercat sa dezvolte si alte atractii locale, mare parte legate tot de prezenta sarii. Pe langa valoarea ei turistica si economica, salina Praid are virtuti terapeutice deosebite, aici sosec in fiecare an, mii de copii cu afectiuni respiratorii. S-a dezvoltat astfel reteaua de (Horeca) pensiuni mai ales, ce ofera gazduire celor sositi la tratament. Sub conducerea directorului salinei, Dl. Seprodi Zoltan, salina Praid a avut mereu beneficii financiare importante. Strandul salin estival aflat nu departe de salina, a fost inca o reusita locala, sponsorozat in mare parte de aceste beneficii ale salinei. La marginea orasului, la 1,7 Km distanta de salina, a aparut si un superb Wellness Center, datorita descoperirii in adancuri a unei surse de apa termal-sarata, lucru rar si deosebit de valoros. Canionul sarii aflat nu departe de de Wellness Center Praid, s-a constituit mereu intr-o rezervatie ecologica salina ce atragea mii de turisti. (Din pacate, ploile din lunile aprlie-mai 2023, au produs alunecari de teren, ce au acoperit minunatele formatiuni saline ale canionului). Asadar, Praidul a avut "norocul" de-a se situa exact deasupra unui important zacamant de sare.
In Estul Transilvaniei exista un “aliniament salin” (din cele 3 existente in tara noastre), ce strabate localitatile Sovata - Praid - Corund - Sarateni – Cusmeni - Ocna de Jos - Ocna de Sus - Siclod iar la Praid gasim unul dintre cele mai mari zacaminte de sare din Europa, un adevărat “munte subteran de sare” de forma trapezoidala, cu adîncimea de 2,7 - 3 km si baza de aproape 4 km! . Daca ar putea fi “scos la suprafata” , acest munte de sare ar intrece in inalţime cele mai inalte culmi montane ale Romaniei din masivul Fagaras! Acest masiv de sare de la Praid ar putea “hrãni” populaţia intregii Europe, mai bine de un secol!
Festivalul sarmalelor
E bine stiut ca noi romanii suntem "fani" ai sarmalelor cu smantana sau mamaliga. Poate ca nimeni in Europa nu gateste mai bine sarmalele ca noi. Multi turisti straini ce ne-au vizitat tara, printre alte atractii turistice sau gastronomice autohtone, n-au uitat sa amintesca si de celebrele sarmale.
La Praid a avut loc in week-endul ce-a trecut (16-17 septembrie), a 26-a editie a Festivalului sarmalelor. A fost un week-end de vara superb, cu o organizare a festivalului excelenta ce a incantat turistii de ocazie sau pe cei veniti in mod special doar pentru a savura aceste minuni gastronomice, numite sarmale. De ce spun asta? Pentru ca in anul acesta n-am mai vazut traditionalul concurs de pregatit sarmale condimentat cu premii pentru "cea mai savuroasa, cea mai mare, cea mai mica, cea mai ciudata, etc... sarma" sau premii pentru "cel mai mare ceaun de sarmale" sau pentru "sarmalele aduse de la cea mai mare departare ". In alti ani, participantii veneau si din alte localitati sau din alte tari (Ungaria, Rep. Moldova, Croatia) si totusi, festivalul a avut mare succes la public.
Anul acesta, festivalul a fost (bine c-a fost, pentru. c-au existat si ani cand nu s-a tinut), mai "low-cost", mai "de criza", mai sarac in manifestari dar totusi animat de cateva elemente "forte": gustul sarmalelor, berea buna, vremea excelenta si animatia turistica, peste asteptari. Multi, multi oameni. Cozi imense la sarmale. Mi s-a parut chiar, asaaa, ca numarul turistilor a depasit numarul sarmalelor!
In acest an, producatorii de sarmale erau doar firme locale. Vanzarea se facea doar in 1-2 locuri (25 lei 4 sarmale cu smantana si paine). Bere de mai multe feluri si bauturi racoritoare, la discretie. Si totusi, dumnica pe la pranz, se formasera niste cozi imense la punctele de vanzare. Asadar, nu mi-am explicat multimea de la festival, decat prin dorinta turistilor de a degusta niste sarmale excelente "made in Praid" si zilelor insorite de vara prelungita. Parcarea masinilor turistilor se facea pe strazile localitatii, gaseai loc destul.
Am cumparat si eu o portie de sarmale si ceva de baut si priveam ganditor la succesul ce-l are acest fel de comert gastronomic, la imensele incasari ale organizatorilor si la faptul ca prin mai toata tara noastra se fac sarmale dar festivaluri de sarmale nu prea mai exista nicaieri, decat aici la Praid. Praidul e un oras mic dar oferta lui turistica e mare (salina, strandul estival cu apa sarata, Wellness Center Praid, Casa Fluturilor, Festivalul Sarmalelor si (atunci cand nu e acoperit de noroi), Canonul sarii.
P. S. De curand, langa o alta salina a tarii (Ocna Mures), s-a deschis un modern complex acvatic salin, (cel vechi a fost demolat), exploatand o straveche resursa naturala locala (apa si sarea). Acestea exista si in multe alte zone ale tarii si cred ca, acest succes al Praidului, ar trebui sa dea de gandit si altor primarii.
Final
In incheiere, ii doresc numai bine saitului AFA! Spritul lui nu piere! Si, daca e posibil, va invit sa ne revedem intr-o zi cu soare, cat mai multi seniori sau tineri, la "o sarmaliada si un draft de bere", anul viitor la Praid, ca sa ne golim in tihna, tolba sau "carafa" de povestiri si amintiri.
Trimis de dorgo in 24.09.23 09:59:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR]. A mai fost în/la: La Praid am mai fost la Wellness Center, la Baile sarate, la salina, la Casa Fluturilor, la Festivalul sarmalelor, la Canionul sarii
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@all... Seara, pe scena festivalului aveau loc concerte de muzica antrenanta: https://www.youtube.com/watch?v=zO3-39bTbq8
Bun revenit pe site, cu impresii
-
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@dorgo: Doctore, ce pot sa spun? Doar atat: ESTI SADIC!
Cum sa vii asa, nonsalant si sa povestesti despre atatea bunatati si minuni gastronomice si sa nu ai nici o remuscare?
Sarmale, Colac secuiesec, langos, bere, porumb (tot 10 lei era si pe litoral! Mi se pare, totusi, cam mult!)
Dar te iert, ca mi-a fost dor de scrietile dumitale!
Sa-ti fie de bine!
@Zoazore: Zoazo, cam asta facem noi targumuresenii in zilele frumoase de vara... dam o fuga pana la Sovata sau Praid (excursie de-o zi) si ne regalam cu toate bunatatile si frumusetile locului. Sovata si Praidul sunt relativ aproape, 60 si 70 Km, soseaua libera, intr-o ora ai ajuns.
Iar cand uneori ne e lene chiar si de "atata drum", o pornim spre Baile sarate de la Ideciu de Jos (langa Reghin) (35 Km) sau la Baile sarate Sangeorgiu de Mures (6 Km).
Adeseori vara, suntem nevoiti sa ramanem "loco", pentru ca targul nostru de pe Mures e cam pitit printre dealuri si "ascuns" geografic, si tare prost legat prin CFR cu alte localitati din jur (Brasov, Sibiu, Toplita, Cluj). Gandeste-te ca daca vrei sa vizitezi intr-o zi "cel mai frumos oras al Transilvaniei" (Brasov) aflat la 170 Km distanta, din Tg. Mures faci cu trenul intre 6 si 8 ore.
@webmasterX: Mersi @web! Incerc sa mai aduc niste informatii turistice "proaspete" in review-urile ce urmeaza, chiar daca unele destinatii turistice au mai fost descrise.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Festivalul sarmalelor de la Praid 2018 — scris în 16.01.20 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2011 Festivalul sarmalelor de la Praid 2011 (ep. I - Degustarea) — scris în 02.10.11 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Jul.2008 Poftiti la festivalul sarmalelor! — scris în 11.08.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ