ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 adulti ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Calusarii din Valcea

    TIPĂREȘTE

    "Calusarii olteni"

    In urma cu cateva zile am scris despre Junii Brasovului, insa acum as vrea sa povestesc despre un alt ceremonial destul de cunoscut de pe la noi, insa vazut doar in cadru organizat, ca sa zic asa.

    Nu voi scrie acum despre toate simbolurile si atractiile valcene cunoscute cum sunt manastirile (Cozia, Hurezi, Bistrita, Dintr-un Lemn si altele), dealurile Dragasanilor (cu Cramele Stirbey), marile centre de olarit (Horezu si Vladesti) si multe altele, ci despre o comoara cunoscuta, dar ignorata cu desavarsire: Calusarii.

    Anul acesta, in luna lui ciresar, am avut ocazia sa ne aflam in Valcea si am mers intr-un din satele din apropierea Ramnicului: la Calina, ca sa vedem pe viu o ceata de calusari. O galerie cu imagini suprinse cu aceasta ocazie gasiti aici

    Insotiti de doi lautari, ei dansau pe drum sau in curtile oamenilor. E bine sa joace Calusul in curte 3 ani la rand, pentru a aduce rod si sanatate gospodariei. La sfarsitul dansului, poti cere de la Mut fire de usturoi sau frunze de pelin, pe care sa le porti apoi cu tine, avand efect benefic.

    Ceremonialul este precedat de Legatul Steagului si urmat de Spargerea Calusului in saptamana Rusaliilor, este cunoscut sub numele de Calusari. Barbatii ce doresc sa intre in ceata Calusarilor se aduna cu o saptamana inaintea Rusaliilor, in afara satului, la malul unei ape unde, printr-un scenariu-ritual diferit de la o zona la alta, depun juramint prin care se leaga sa respecte regulile cetei in perioada Rusaliilor. In timpul depunerii juramantului este interzisa prezenta persoanelor din afara grupului. Muzicantii nu fac parte din ceata si nu depun juramant de credinta.

    Ceata este formata din 9-11 membri, organizata ierarhic (Mut, Vataf, ajutor de Vataf, Stegar, Calusari de rand) si condusa de un vataf. Un alt personaj important al cetei este "mutul": mascat, in timpul dansurilor Calusarilor, el executa tot felul de gesturi comice, adesea obscene, insa nu danseaza. In perioada Rusaliilor, Calusarii poarta un costum specific, au zurgalai la picioare, iar in mana tin o bata. Ei se salută zicând, , Halai şa! ”, mestecă usturoi pentru a fi protejaţi împotriva spiritelor rele şi mai ales a bolilor lăsate de hidoasele babe Rusalii.

    Personajul principal al spectacolului este Mutul, care face tot felul de giumbuşlucuri, merge în mâini, execută diferite acrobaţii, nu ascultă de vătaf, îi pedepseşte simbolic pe cei care nu dansează bine, glumeşte cu cei din public.

    Căluşarii colindă astfel in tot satul până la apusul soarelui.

    Căluşarii (bărbaţii cei mai agili şi mai puternici din sat) au un rol important în cadrul comunităţii. Ei reiau în mod simbolic viaţa zeului cabalin şi săvârşesc rituri de vindecare a persoanelor îmbolnavite de Rusalii şi de alungare a spiritelor rele. In timpul dansului Calusarilor din Valcea foarte spectaculos a fost momentul urcarii pana in varful prajinii, cu mainile goale.

    Dupa ingroparea Calusului ceata se rasfira, fiecare apucand-o in alta directie. Daca se intalnesc in sat, se saluta si totul reintra in existenta cotidiana. Jocul Calusarilor, desfasurat in context traditional, a disparut aproape cu totul, insa mai poate fi intalnit in sudul tarii, in special in zona Teleorman sau in Oltenia (unde am avut si noi sansa de a merge).

    Calusarii sunt chemati de oameni sa joace in curte. Daca au jucat intr-un an, e bine ca si in urmatorii doi ani sa fie chemati in aceeasi curte si sa joace. Se pare ca ne reintalnim cu magica cifra 3.

    Cam acesta ar fi, in cateva cuvinte si imagini, ritualul Calusului. Din pacate nu am reusit sa urmarim ceva mai multa vreme ceata de Calusari. Dupa ce am vazut la Calina acest ritual, am incercat sa ne documentam mai bine si, mai ales, sa povestim si altora ceea ce am aflat. Ca si sarbatoarea Junilor din Brasov, si cea a Calusarilor din Valcea ar putea deveni un "brand" al zonei valcene; inca mai exista cete de calusari, inca mai exista portul calusarilor, muzica specifica si dansul. Atata vreme cat noi nu facem cunoscute aceste lucruri, nu putem avea pretentia sa fie stiute si apreciate de ceilalti. Insa speranta ca in anii ce vin, macar din curiozitate, dar si din dragoste fata de riturile traditionale, satele Olteniei si Munteniei vor fi cutreierate, in perioada Rusaliilor, de cei doritori sa afle povesti din trecut.

    Cu drag,

    Cristina si Cristin DUMITRU


    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 03.11.09 13:46:01
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂMNICU VÂLCEA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 5069 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Calusarii din Valcea in spectacol
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1300 PMA (din 7 voturi)

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [03.11.09 14:26:22]
    »

    Webmaster, se poate http: //www. trilulilu. ro/coni/9e62e07f04e515?

    Multumesc frumos!

    webmasterXY*
    [03.11.09 14:44:47]
    »

    "Hai la joc"!! ne invita de aceasta data Cristina.

    ileanaxperta*
    [03.11.09 15:22:02]
    »

    Iata deci, mai un "altceva" de review.(nu neaparat despre turismestinatii, hoteluri, etc). Ci despre un dans, in fond, un obicei de pe la noi, nu? Super frumos. Felicitarile mele cele mai sincere, Cristina!!!!

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [03.11.09 15:35:51]
    »

    Multumesc webmaster, si multumesc Ileana! Daca am sti sa ne "vindem" mai bine...ce viata am avea noi cu totii! La noi s-ar putea trai foarte bine din exploatarea dansurilor, traditiilor, obiceiurilor. Asa cum in fiecare an merg sa vad Junii Brasovului, spre exemplu, asa as merge sa vad si Calusarii (mai cumpar un suvenir, una-alta). Si ca mine poate si altii. Noi am aflat de pe net de cetele de calusari care colinda satele din Oltenia si Muntenia (informatii destul de vagi), insa altundeva nu se spune nimic. Eu sper ca in timp lucrurile se vor schimba, si se vor schimba in bine. Anul viitor poate vom merge sa vedem astfel de cete de calusari si prin Teleorman.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
    aletura
    [04.11.09 10:17:51]
    »

    Mergem prin tari din toata lumea si de multe ori participam la asa numita "seara traditionala". Ne minunam de obiceiurile si traditiile popoarelor respective, dar uitam cand ne intoarcem in tara tocmai de ale noastre.

    Multumim "cristinadumitru" ca ne aduci aminte toate acestea.

    Admin
    [04.11.09 10:30:02]
    »

    foarte corecta si foarte profunda observatia. subscriu 100%

    iuliastoian87*
    [16.11.09 14:35:16]
    »

    cel mai frumos dans popular al nostru, calusul.

    webmaster
    [30.07.13 22:17:36]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, evenimente Râmnicu Vâlcea" (nou-creată, între timp, pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    aletura, cristinadumitru*, ileanaxperta*, iuliastoian87*, Miss Butterfly
    Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri , evenimente în Râmnicu Vâlcea:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046122074127197 sec
    ecranul dvs: 1 x 1