ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.10.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 19.01.09
    STATUS: PREMIUM
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 adulti ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Junii Brasovului

    TIPĂREȘTE

    Dragi prieteni,

    Stiu ca se apropie sarbatoarea Craciunului... si eu scriu despre sarbatori ce au loc in preajma Pastelui. Dar cunoastem cu totii celebra zicala: sa-ti faci iarna car si vara sanie; in plus am avut ceva timp liber asa ca m-am gandit sa nu ratez ocazia de a mai posta detalii despre o destinatie atat de cunoscuta noua: Brasov.

    Asa ca ma hazardez si va povestesc despre o sarbatoare ce are loc la Brasov de Duminica Tomii, dupa Paste.

    Povestim despre Junii Brasovului pentru prima data, desi e a treia oara cand mergem. Si speram sa va facem sa apreciati locuri si sarbatori de pe la noi, cum ar fi aceasta adevarata desfasurare de frumusete si maiestrie: Junii Brasovului (foto album complet aici).

    În Duminica Tomii, prima duminică de după Paşte, la Braşov e sărbătoare. Mare sărbătoare. Coboară Junii din Şchei spre centrul oraşului. Încolonaţi, călare, junii din cele şapte “cete” Tineri, Bătrîni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Albiori şi Roşiori, vin conduşi de vătafi, mîndri, să salute orăşenii şi să dea de veste că Hristos a Înviat.

    Probabil este unul din cele mai ample şi interesante evenimente care se desfăşoară la Brasov: sărbătoarea care începe cu adunarea Junilor în Piaţa Unirii. Acestia coboara rand pe rand si canta Hristos a inviat! De acolo, tinerii din cartierul Şchei al Braşovului (altădată un sat tradiţional românesc), îmbrăcaţi în costume populare defilează călare prin oraş, urmaţi de muzicieni şi grupuri de participanţi, până la Pietrele lui Solomon. Unele din costumele junilor sunt vechi de peste 150 de ani, iar cel mai migălos lucrat are peste 40. 000 de paiete strălucitoare şi cântăreşte aproape 10 kilograme!

    Sărbătoarea Junilor Braşoveni se desfăşura în trecut pe parcursul a zece zile: începea pe 25 Martie, de Blagoveştenie, o importantă sărbătoare în calendarul popular şi bisericesc, continua în Duminica Floriilor şi dura apoi încă opt zile, începând cu Duminica Paştelui. Junii Braşoveni reprezintă un complex de obiceiuri care combină practici pre-creştine cu manifestări creştine pentru a reda vechiul mit al morţii şi renaşterii rituale a timpului calendaristic Nu se mai ştie astăzi dacă sărbătoarea era la origine un ritual de iniţiere al tinerilor sau dacă marca singura zi a anului în care populaţiei româneşti îi era permis să intre liber în oraşul săsesc Kronstadt (Braşov). Sărbătoarea era organizată cu minuţiozitate: erau reguli precise cu privire la intrarea şi ieşirea din ceata Junilor, aveau loc acte rituale la anumite momente bine alese în anumite zile, erau interdicţii de vârstă impuse participanţilor, se organizau mese rituale, dansuri rituale (căţeaua, hora), se foloseau obiecte rituale (surla, buzduganul), aveau loc practici de fertilitate şi virilitate, etc. Hora de la Pietrele lui Solomon funcţiona în trecut ca un fel de judecată populară, căci cei care încălcau regulile comunităţii nu erau acceptaţi în horă, iar dacă totuşi o făceau, hora se oprea brusc până când aceştia o părăseau.

    Multe din semnificaţiile iniţiale ale sărbătorii s-au pierdut odată cu includerea satului Şchei în oraşul Braşov, dar cu toate acestea, sărbătoarea continuă să fie un eveniment interesant. Un obicei care a rămas neschimbat este aruncarea buzduganului, o probă a puterii şi a virilităţii.

    Anul acesta, ca si in alti ani, am mers si noi la Brasov, de Duminica Tomii (26 aprilie 2009, sau prima duminica dupa Paste). In jurul orei 09. 30 am ajuns in Piata Unirii si ne-am gasit locuri bune pentru fotografiat. Apoi asteptat sosirea Junilor. Babele din jur povesteau ca au venit sa vada caii. Si intr-adevar, cai mai frumosi decat ai Junilor am vazut mai rar.

    Dupa adunarea cetelor de Juni am pornit si noi, cu puhoiul de lume, catre Pietrele lui Solomon. Dupa cum o sa vedeti in fotografii, lume multa, sfarait de gratare, muzica si…iarasi asteptarea Junilor. Pentru ca dup ace si-au incheiat defilarea pe strazile orasului, acestia urca pe cai la Pietrele lui Solomon. Aici, nevestele sosite din timp, au pregatit deja mesele cu de-ale gurii: oua rosii, drob si friptura de miel, ceapa verde si ridichii. Dupa sosirea Junilor acestia incep horele, fiecare in locul dinainte stability si cunoscut de atatia ani. Abia dupa aceea se pot bucura cu totii de masa in aer liber, alaturi de familii. Si asta facem si noi, trecem pe la gratarele cu mititei sip e la porcusorul la protap pe care-l ochisem de ceva vreme. O bere rece (fara alcoolo) ne completeaza pranzul mancat in picioare, pe o masa improvizata, de unde mai aruncam cateva priviri asupra cetelor de Juni si asupra cailor lor. Apoi coboram catre central orasului, unde se sarbatoreau Zilele Orasului Brasov: in piata Sfatului spectacolul abia incepea. Muzica popular, dansatori si multe, multe flori. Trecem si pe la tarabele unde mesterii populari isi vindeau rodul muncii lor migaloase: impletituri, cusaturi, cioplituri si multe alte…adevarate opera de arta!

    Cu speranta ca nu v-am plictisit cu povestiri din primavara trecuta, sper sa ne vedem la Brasov, de Junii Brasovului, in fiecare an de-acum inainte!

    Numai bine,

    Cristina si Cristin


    [fb]
    ---
    Trimis de cristinadumitru* in 25.10.09 01:01:46

    VIZUALIZĂRI: 3238 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristinadumitru*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Brasov 2009
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 950 PMA (din 7 voturi)

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    Cristian_h*
    [25.10.09 10:15:52]
    »

    stie toata lumea ca pina si la bucatarie si gradinarit tot barbatii sunt cei mai buni bucatari si gradinari (stati sa vedeti acuma mi-am pus doamnele in cap), insa pe AmFostAcolo dansele sunt incontestabil marele castig si lidere detasate in ceea ce priveste calitatea, acuratetea si frumusetea descrierilor dumnealor, ma bucur pentru toate aceste povestiri cu care ne delectati si nu gresesc cand spun ca in special alaturi de Mirelab, Lizuk si inca cateva doamne dati culoare si finete acestui site de calatorii, felicitari!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [25.10.09 11:48:51]
    »

    Multumim de aprecieri!

    Ceea ce nu am reusit sa redam prin cuvinte si fotografii puteti exprimenta chiar dvs. mergand acolo, sa vedeti cum este la Junii Brasovului. Nu stiu cat am reusit sa va facem sa vedeti, spre exemplu, frumusetea costumelor Junilor. Din cate am aflat, pe vremuri camasile nu erau cusute si infrumusetate cu paiete, cum sunt acum, ci cu fir de aur. Astfel, un costum ajungea sa cantareasca cateva kilograme bune... Eu una astept an de an sarbatoare Junilor si daca putem, mergem acolo (de 3 ani nu am ratat participarea) : ne plac foarte mult caii, Junii (pe unii dintre dansii deja ii cunoastem (nu personal, ci ca fizic), ne face placere sa-i revedem si sa degustam cateva preparate de la sarbatoare!

    Cat priveste acest ultim aspect, aveti dreptate d-le Cristian, barbatii sunt cei mai buni bucatari, iar femeile sunt cele mai bune bucatarese. Cat priveste gradinaritul - aveti si aici dreptate, cu rezervele de rigoare...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    Cristian_h*
    [25.10.09 11:59:10]
    »

    chestia cu gradinaritul si bucataria a fost doar o introducere eu nu cred acest lucru, recunosc barbatii au fost privilegiati putand sa se afirme mult mai usor in orice domeniul, nu ca ar fi mai buni decat femeile! Am admirat pozele, sunt foarte graitoare, doresc sa particip la un asemenea eveniment, este o data fixa in fiecare an, este chiar de pasti?

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [25.10.09 12:05:35]
    »

    Avem cu totii simtul umorului - asta este o calitate extraordinara, si pentru mine e relaxant sa fac parte dintr-o comunitate unde se si glumeste!

    Da, d-le Cristian, este o data fixa pentru Junii Brasovului: prima duminica dupa Paste, adica in Duminica Tomii. Locatia este aceeasi de fiecare data: Piata Unirii din Brasov (ajungeti pe jos din Piata Sfatului sau cu un mijloc de transport in comun). In jurul orei 09. 00 - 09. 30 este bine sa fiti acolo: nu-i chiar foarte aglomerat si va puteti ocupa locul dorit. Sarbatoarea se incheie in jurul amiezii cu un spectacol folcloric in Piata Sfatului (noi l-am ratat de fiecare data, pentru ca am preferat sa stam cat mai mult la Pietrele lui Solomon).

    Poate ne vedem anul viitor pe la Brasov!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
    Cris
    [25.10.09 17:30:04]
    »

    Felicitari pt review.

    Intr-adevar sarbatoarea junilor este ceva deosebit, ceva ce merita vazut. Noi de obicei asteptam junii pe strada Republicii, care este destul de ingusta, stai pe margine si caii trec foarte aproape de tine. Poti admira foarte bine atat caii cat si costumele junilor.

    buburuzica
    [27.10.09 11:37:13]
    »

    Multumesc Cristina, pt acest minunat review... !

    Intr-adevar, macar o data in viata merita sa vezi acest spectacol dat de junii Brasovului...

    Din pacate, vremurile au mai alterat din frumusetea acestor traditii si asta o spun in cunostiinta de cauza, eu fiind chiar de acolo.

    Nu se mai simte atat de profund spiritul Craciunului sau al Pastelui... Imi aduc aminte cu cata nerabdare asteptam seara Craciunului cand veneau la colindat sau a doua zi de Pasti, cand asteptam junii tineri sa ne stropeasca cu parfum sau cata emotii aveam cand veneau junii acasa la vataf, cum erau toti impodobiti, pe caii robusti (inchiriati din satele invecinate Brasovului) emanand a barbatie si curaj...

    Dupa terminarea paradei, se intorceau in Piata Prundului (mult mai cunoscuta decat piata Unirii), mergeau catre Pietri (Pietrele lui Solomon), unde jucau hora si aruncau buzduganul, iar apoi urcau calare pana in Poiana Mica si petreceau la Cabana Junilor. Ei dadeau intotdeauna orasului un aer de sarbatoare si erau prezenti la toate manifestarile importante ale orasului...

    Cristina, eu n-am stiut niciodata ca Scheiul a fost sat, stiam ca a fost un cartier sau cel mult o suburbie care a apartinut de Brasov, dar informatia ta este corecta din moment ce ai luat-o de pe un site avizat. Acesta este site-ul?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [27.10.09 12:01:11]
    »

    Multumim Buburuzica, de aprecieri si de informatii! Din cate am citit eu despre Schei, in vechime ar fi fost mentionat ca fiind "langa Brasov" sau "de langa Brasov"; in plus, locuitorii din Schei nu aveau liber acces in Brasov. Nici nu-mi da mana sa te contrazic, pentru ca nu am suficiente cunostinte istorice...asa ca e posibil sa fi fost un cartier al Brasovului. Insa eu am optat pentru varianta din prezentare pentru ca mi s-a parut a fi mai aproape de ceea ce am citit eu. Pana la urmatoarea Sarbatoare a Junilor promit sa ma mai documentez. Insa tot net-ul ramane instrumentul cel mai la indemana; dupa cum am timp, incerc sa verific informatia din mai multe surse, asa ca nu iti pot indica un site cu informatii 100% corecte din punct de vedere istoric.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
    bogdan2677
    [27.10.09 14:13:47]
    »

    Foarte frumos...parerea mea este ca tu si sotul tau ar trebui sa fiti DETASATI pe primul loc in topul acestui site. O meritati din plin...review-urile voastre te fac sa fii chiar acolo....!....primul lucru cind intru zilnic pe site este sa vad daca ati mai postat ceva! Sincere felicitari!

    aletura
    [03.11.09 14:07:15]
    »

    De acord cu bogdan2677... foarte bun textul si fotografiile. Felicitari!

    cristinadumitru*AUTOR REVIEW
    [04.11.09 10:55:17]
    »

    Multumim frumos! Anul acesta a fost reusita Sarbatoarea Junilor; sa vedem cum va fi anul viitor.

    danaches2003
    [06.04.10 12:17:57]
    »

    Stimata doamna,

    pentru ca anul acesta ne-am hotarat sa mergem la Zilele Brasovului, primul pas a fost sa cautam impresii despre aceasta sarbatoare pe site. Ne-a incantat review-ul dumneavoastra, pentru care va multumim, si speram sa va vedem prin Piata .

    Multumim!

    webmaster
    [13.07.13 22:28:24]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Festivaluri, evenimente brașovene" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    aletura, buburuzica, Cristian_h*, cristinadumitru*, danaches2003
    Alte impresii din această RUBRICĂFestivaluri, evenimente în Brașov:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.095623016357422 sec
    ecranul dvs: 1 x 1