GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
... Nu erau nicidecum omogene, ci infinit de variate, fiecare floare deosebindu-se de vecina ei prin nuanța și forma petalelor; și nu au cotropit, ci au sedus – flori care s-au strecurat pe nesimțite în inima omului.
Mania lalelelor poartă la Pitești denumirea de Simfonia Lalelelor și a ajuns în anul 2022 la ediția cu numărul 45. În premieră, longevivul festival dedicat acestor frumoase flori s-a desfășurat în Parcul Lunca Argeșului, un spațiu verde amenajat satisfăcător în ultimii ani pe malul râului Argeș.
Laleaua provine din zona Persiei și Asiei Mici, e răspândită de turcii otomani în tot Imperiul lor, apoi e preluată de olandezi pe la jumătatea anilor 1500. Iată cum turcii ne-au adus o floare gingașă, colorată, decorativă, pe lângă multe altele de tot felul. Competiția realizării de noi soiuri, culori și forme diferite, a fost acerbă de-a lungul timpului și nu s-a încheiat nici astăzi. La Pitești moda plantării bulbilor de lalea demarează la începutul anilor 1970, câțiva ani mai târziu punându-se în practică și ideea festivalului (detalii aici: simfonialalelelor.ro/istoria-simfoniei).
Ediția 45. În ajun de Florii am plecat spre Pitești pentru a vedea superbele flori de primăvară, mai ales că vremea se anunța perfectă (comparativ cu Duminica Floriilor în care e rece, bate vântul și plouă). La fel au gândit și alte mii de oameni din oraș, județ și tot sudul țării ????. Traficul în zona Parcului Lunca Argeșului a fost infernal, spațiile de parcare din zona parcului s-au umplut repede astfel că Poliția a interzis accesul auto pe strada respectivă și sute de șoferi căutau disperați locuri de parcare în zona înconjurătoare. După ce am găsit o bucată de trotuar la 500 m distanță am pornit la pas să ne bucurăm de festival.
Frumusețea lalelelor te face să uiți de înghesuiala din jurul rondurilor, de cozile la fotografii în locurile cele mai interesante, de bulucul din zona de vânzare a florilor și plantelor de tot felul. O parte din lalele încă erau boboci, în funcție de soi, astfel că și în următoarele vreo două săptămâni cei care ajung în parc se vor putea bucura de culorile acestei plante bulboase.
Festivalul cuprinde o zonă de expoziție închisă (un cort), o zonă exterioară de aranjamente provenite de la școli și grădinițe din oraș, o zonă de food, o scenă pentru spectacole, un parc de dinozauri animatronici (acces contra cost) și un spațiu de vânzare a plantelor/florilor/arbuștilor.
Centrul orașului. După o tură prin Parcul Lunca Argeșului, după admirat și efectuat fotografii, ne-am gândit să mergem și în centrul orașului unde se desfășura de obicei festivalul în speranța că vom regăsi numeroasele ronduri de lalele. Am găsit locuri de parcare lângă Parcul Republicii (gratuite de sâmbătă de la ora 14.00 până luni dimineața) și am plecat spre Casa Cărții și pietonalul central. Din păcate nu am mai regăsit aceeași bogăție nulticoloră de lalele ca de obicei, autoritățile concentrându-se spre noul loc de desfășurare a festivalului. Există pe ici colo ronduri cu lalele, dar nu mai impresionează. Nici măcar fântâna arteziană emblematică – laleaua metalică – nu funcționa, bazinele nu erau umplute cu apă. Am făcut o tură de centru, am admirat clădirile istorice și cele câteva magnolii imense, am mâncat o înghețată delicioasă la cornet.
Concluzii. Noul spațiu expozițional de la marginea orașului Pitești este potrivit pentru desfășurarea unui asemenea festival, autoritășile oferind și transport gratuit cu autobuzele din centru spre parc. În esență ne-am bucurat de o zi însorită, de o ieșire la aer și, mai ales, de frumusețea lalelelor – vedeți foto atașate.
Articole relaționate. Centrul orașului Pitești (vezi impresii).
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 17.04.22 12:12:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PITEȘTI.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@tata123 ????:
”un spațiu verde amenajat satisfăcător în ultimii ani pe malul râului Argeș.
Parcul respectiv a fost amenajat cu fonduri europene avand ca scop sport si agrement. Din acest punct de vedere a fost amenajat cum trebuie, doar ca timp de nush citi ani nu se putea schimba destinatia, nu se puteau desfasura activitati economice care nu erau in concordanta cu proiectul respectiv.
Sincer sa fiu chiar daca imi place sa mai fac miscare din cind in cand nu prea merg in acel parc unde daca ti se face sete singura sursa de apa sunt niste cismele.
Acum, ca avem si alt primar /echipa, s-a pus in discutie, citez :
"Se proiectează un pol de divertisment, cu spectacole în aer liber, teren de sport, cafenele şi restaurante, ponton şi debarcader. Toate sunt, în această etapă, idei de afaceri pe care investitorii le vor propune municipalităţii în termen scurt. Urmează proiectarea unitară a viitoarei zone de agrement, validată de arhitecţi şi de specialişti în urbanism"
Sa speram ca se va si realiza aici (Lunca Argesulu) dar si in Parcul Strand pentru ca romanului dupa miscare i se (mai) face si foame si sete )
Of, of...
De-atâta vreme vreau să merg... aud materia plângând...
@tata123 ????: Bine ca ai venit tu de la Bucuresti, sa imi povestesti si mie cum a fost la Simfonia din orasul meu!
ca eu nu am pututr ajunge...
@Nasshu: Parcul are potențial din toate punctele de vedere, poate noul proiect de amenajare să aducă mai mult confort, posibilități de distracție, activități de relaxare și petrecere a timpului liber etc. Mulțumesc!
@Mioritik:Nu e timpul pierdut anul acesta, lalelele din parc nu erau pe de-a-ntregul înflorite.
@mihaelavoicu: Da, am cumpărat și eu bulbide lalele; erau și negre, și albastre, și... nenumărate soiuri.
@adrianaglogo: A fost o ieșire în aer liber reușită, florile contribuind la această stare de bine (am făcut abstracție de aglomerația nemaipomenită). Puteți merge și de Paști în parc, o parte din ronduri nu erau pe deplin înflorite (în funcție de soi).
Mulțumesc!
@elenaadina: Mulțumesc! ????
Lalelele sunt un simbol al vieții, al fertilității, oferă protecție și induc o stare de bine. Există o multitudinea de soiuri de lalele, care mai de care mai colorate și cu forme la care nici nu te aștepți, flori elegante care împrospătează orice spațiu în timpul primăverii.
În această perioadă au înflorit și soiurile noastre protejate: laleaua galbenă de Cazane (stirileprotv.ro/divers/a- ... -cu-amenda.html) și laleaua pestriță (adevarul.ro/locale/botosa ... 5b63/index.html).
Sărbători cu bine!
@tata123 ????: Mulțumesc!
Sărbători binecuvântate!
????????
@tata123 ????: a fost creat si un soi ce poarta numele orasului nostru, e plantat în fata primariei...
Intr-adevar centrul orasului nu a mai fost garnisit cu mii de lalele dar s-au plantat in tot orasul, prin cartiere, intersectii, sens giratorii, iar pentru la anul sa speram ca vor fi amenajate si locuri de parcare civilizate în fata parcului Lunca Argesului.
Ca un plus, in ziua deschiderii Simfoniei lalelelor, pe scena recent construita oaspetii au avut parte si de un spectacol sustinut de orchestra simfonica pitesteana. Printre copaci pe spatiul verde au fost plasate banci, mini fotolii pentru relaxare si va asigur ca aerul e mai curat pe malul râului decât prin centrul orasului...
Noi, pitestenii, ne bucuram sa va avem ca oaspeti la acest eveniment floral.
@all: ????Fiind vorba despre o știre din lumea florilor adaug aici informația: azi, 26 octombrie 2022, a fost promulgată legea prin care bujorul este declarat Floare Națională a României.
Acest lucru presupune înființarea unui Festival anual, organizarea unor simpozioane științifice, se vor emite timbre poștale, vor fi alocați bani pentru rezervațiile naturale de bujor românesc (ca cele de la Comana - vezi impresii, Zău de Câmpie sau Troianu).
Fiecare floare are propria strălucire...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 Jumătate de secol de… lalele în Pitești — scris în 23.04.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Simfonia Laleleor, între o poveste frumoasa si realitatea zilelor noastre — scris în 20.04.19 de Yolanda din PITESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Simfonia lalelelor, regina primăverii — scris în 23.04.16 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Orasul in haine de sarbatoare — scris în 19.04.10 de magdalena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Minunat — scris în 18.04.10 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Apr.2010 Simfonia lalelelor 2010 — scris în 17.04.10 de Costi din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Mar.2010 Pitesti-capitala lalelelor din Romania — scris în 07.04.10 de mariana.olaru din PITEşTI - RECOMANDĂ