BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nysiros. Un loc impresionant si atragator pe care nu-l poti uita
Nysiros este un loc unic in Grecia si in lume, pe care am avut marea onoare sa-l vizitez in data de 29 august 2018.
Poetul Aggelos Simiriotis, intr-un din poeziile sale despre Nysiros, a scris: „Nu este o insula? De jur imprejur, oriunde te uiti, nu vei gasi nici un golf pentru a intra, port pentru a te odihni” .
Nysiros este una dintre cele mai mici insule ale Arhipeleagului Dodecanez, bogata in frumusete naturala si dotata cu un patrimoniu cultural antic. Monumentele civilizatiei insulei, proeminente in fiecare etapa, sunt o dovada a trecutului sau glorios si confirma sensibilitatea localnicilor de a-si proteja traditia culturala, iar cultura populara se potriveste intr-un mod ideal cu omul simplu de zi cu zi. Vulcanul sau impunator, unic, de neegalat in frumusetea estetica si naturala, impresioneaza vizitatorul inca din primul moment, in timp ce il priveste cu circumspectie, admiratie si respect.
Nysiros se afla situata in SE Egeei, in centrul Dodecanezului, intre insulele Kos, Tilos si capul Knidos din Asia Mica, la 13 mile distanta de Kos, 10 mile de Tilos, 60 de mile de Rodos si 200 mile de portul Pireu. Intreaga zona Nysiros include insulele inconjuratoare Gyali (suprafata de 5 kmp), Agios Antonius, Stroggyli, Pachia, Pergousa si Kandeleousa (Faros) .
Nysiros are o suprafata de 41,6 kmp, in forma de con si este in mare parte muntoasa, constand din roci vulcanice in crestere formate de vechea activitate vulcanica care a modelat Valea Lakki, craterele si muntii Profitis Ilias (698 m), Agios Ioannis (588 m) si Agios Georgios (519 m). O caracteristica a celei de-a doua eruptii distructive din Nysiros, aflata la 15.000 de ani distanta, este emisia de 20 de miliarde de metri cubi de piatra ponce si cenusa, acoperind insula fie ca ploaia din cer, fie ca niste perdele groase de gaz si cenusa. Structura geologica si tectonica din Nysiros favorizeaza prezenta izvoarelor termale subterane, exploatate in scopuri terapeutice. De asemenea, geomorfologia zonei si structura vulcanica a formatiunilor stancoase ale insulei favorizeaza prezenta mineralelor industriale, cum ar fi kaolinita, sulful, si mai ales, piatra ponce si perlitul porfiric, minerale exploatabile ale timpului nostru. Flora si fauna din insula apartin elementelor mediului natural, fapt pentru care oamenii de stiinta, expertii le-au confirmat unicitatea. Prezenta inregistrata a 450 de specii de flora, 85 de specii de pasari, 7 specii de reptile, precum si prezenta focii monachus-monachus pe plajele insulei, il fac un loc demn de o protectie si studiu special. Inca din cele mai vechi timpuri, pietrele de moara de pe insula au fost foarte populare, la mare cautare de amatorii de suveniruri, cunoscute sub denumirea „Nysiritis stone” .
Conform mitologiei grecesti, Nysiros s-a format in urmatoarele conditii: in timpul luptei impotriva Gigantilor, Poseidon, zeul marilor, a luat asupra sa distrugerea lui Polyvitis, care, batut si vanat, a traversat Marea Egee, uimit, in cautarea unui adapost. Undeva langa Kos, Poseidon a ajuns la el si, taind o parte din Kos, a inconjurat capul Heloni (Krikelos) cu tridentul sau, a aruncat-o asupra lui, zdrobind gigantul sub ea. Astfel s-a format Nysiros si de fiecare data cand respira Polyvitis, din lumea subterana a insulei, isi trimite respiratia pe vatra de sub vulcan. Deoarece Poseidon a fost creatorul insulei, el a ramas patronul acesteia; exista un templu inchinat acestuia pe insula, motiv pentru care multe dintre monedele descoperite in Nysiros au efigia zeului pe ele. Mitul exprima, de asemenea, legatura pe care Nysiros a avut-o cu Kos din vremurile mitice si pana astazi: culturale, etice, sociale si economice. In Nysiros, asa cum arata multe semne, au trait multi Koan, iar in Kos exista o colonie nysiriana numita „Nysiriade” . Ambele insule aveau regi comuni, armate comune, acelasi tip de guvernare si participau la aceleasi ligi.
In dimineata zilei de 29 august, dupa micul dejun la Hotel Kosta Palace (vezi impresii) din Kos, m-am deplasat catre Dolphin Square (Piata Delfinilor) , de unde m-a preluat autocarul de transfer in Kardamena, un mic orasel-port situat la jumatatea drumului de-a lungul coastei de sud a insulei Kos, la 7 km de Aeroportul International Hipocrate din Antimachia. Ajunsi in port, la ora 09:00, am asteptat vreo jumatate de ora pana ne-am imbarcat pe vasul cu doua punti„Kapetan Dimitris” , dar OK-ul de plecare s-a dat dupa vreo ora deoarece nori negri erau inca pe cer, iar marea parea putin agitata. Pe moment, mi-a venit in minte episodul trait in timpul croazierei din Patmos (vezi impresii). In cele din urma, la ora 10:30, vasul s-a pus in miscare, la inceput lent, apoi mai repejor. S-a deschis si barul drept pentru care m-am servit cu un caffe-frappe (3 euro), pe care l-am degustat pe prima punte. Un motiv in plus sa realizez cateva video clipuri. Distanta intre Kos si Nysiros este de 13 mile marine (24.076 m), iar punctul culminant il reprezinta trecerea pe langa insulele Stroggyli si Gyali, ultima fiind o importanta cariera de perlit si piatra ponce in exploatare. Vremea nu a pus probleme serioase, iar soarele a inceput sa alunge norii abia dupa debarcarea in portul Mandraki. Intregul voiaj a durat o ora si douazeci de minute.
Satul Mandraki este resedinta insulei Nysiros si principalul port. Este cea mai mare asezare de pe insula, cu multe facilitati turistice disponibile.
Dupa debarcare, insotiti de ghidul roman din Kos, am facut cunostinta cu reprezentantul local, un englez get-beget care era rezident in Nysiros de cativa ani. Cu el in frunte am pornit catre sat, am urcat pe o straduta pana la o mica intresectie la care am oprit. S-a facut o coada enorma la Piccolo Cafe-Gelateria si fiecare turist a cumparat inghetata traditionala. Mai departe am mers la pas pe strada unde se afla Muzeul Arheologic pana la Restaurantul Bengos unde era planificata masa de pranz. Programul prevedea o vizita la „Cetatea Cavalerilor” si Manastirea Panagia Spiliani apoi se revenea in port pentru transfer catre Volcano. Incitant, dar nu mai ramanea timp pentru plimbare pe stradutele satului. Deh! Dezavantaj cand esti in grup. Am luat decizia sa anulez urcusul catre manastire, dar am zabovit vreo jumatate de ora la restaurant pentru a degusta produse locale, traditionale cum ar fi: pitia (pepite de naut), branza mizithra si soumada (racoritoare pe baza de migdale). Foarte gustos! Terminat degustarea am informat ghidul roman ca aleg o plimbare pe stradutele din sat, iar el mi-a comunicat ca la ora 15:00 trebuie sa ajung in port pentru transfer la Volcano. Zis si facut!
Astfel, alaturi de doi turisti romani pe aceeasi lungime de unda, m-am bucurat de o plimbare in jurul strazilor si pietelor inguste, pavate cu covor tip mozaic din pietre, cu diverse forme de animale si figuri geometrice, cea mei tipica dintre toate fiind „Plateia Delfinion” , si am aruncat priviri atente la casele albe si colorate cu doua etaje, cu balcoane din lemn. Casele sunt facute din roci vulcanice si izolate cu piatra ponce. In acest mini-tur pietonal pe stradutele din Mandraki esti invitat sa treci pragul magazinelor de suveniruri si produse traditionale. Am cumparat mici suveniruri dupa care am coborat in Piata Centrala, pe faleza, pentru a ma indrepta catre port. De aici se vede in toata splendoarea silueta la inaltime a Manastirii Panagia Spiliani. Ma uit la ceas si constat ca am timp suficient pentru o gustare. Ochesc o terasa langa plaja, aproape de port, unde comand o portie de calamari proaspeti. Un pranz excelent! Cu stomacul saturat si bateriile reincarcate m-am prezentat la ora fixa in port, langa cladirea Politiei si a Autoritatii Portuare.
Un autocar a preluat turistii care au dorit sa faca excursia la Volcano. Cel mai caracteristic element geomorfologic din Nysiros si un motiv important pentru a vizita insula. Pana la destinatie traversezi Valea Lakki si Trapezina pe Epar. Odos Palon si Epar. Odos Mandraki, cu varfurile Profitis Ilias si Agios Ioannis la vedere.
Volcano din Nysiros este unic in Grecia si are o frumusete naturala deosebita, dincolo de interesul sau stiintific, ceea ce il face atractie foarte importanta. Existenta vulcanului dateaza din cele mai vechi timpuri. Este cel mai tanar vulcan activ din Grecia, stancile sale cele mai vechi au o vechime de 150.000 de ani, in timp ce cele mai recente sunt din perioada preistorica, cu aproximativ 15.000 de ani in urma. Alaturi de Mithana, Milos si Santorini, acesta se numara printre vulcanii activi ai Greciei. Zece cratere au fost gasite pe fundul calderei, cel mai mare dintre ele, Stefanos, cu diametrul de 330 de metri, este considerat unul dintre cele mai spectaculoase si mai hidrotermale din lume. Caldera lui Nysiros, adica craterul central al vulcanului, este un peisaj cu o etansa geologica si naturala deosebita sa a fost introdus si protejat prin Programul Uniunii Europene intitulat „Natura 2000” . Cu pana la 60.000 de ani in urma suta de eruptii mici au construit un con care s-a ridicat la aprovimativ 800 de metri deasupra nivelului marii si avea aproape aceeasi circumferinta pe care o are astazi Nysiros. Doua eruptii uriase, in urma cu 55.000 si 45.000 de ani, au distrus partea centrala a vulcanului, care s-a destramat si a creat marele crater central, Caldera Nysiros, cu un diametru de 4 km, al carui fund se viziteaza astazi.
Chiar daca ultima mare activitate vulcanica de la Nysiros dateaza de acum 25.000 pana la 20.000 de ani, interiorul vulcanului are un sistem hidrotermal activ cu o temperatura de aproximativ 100 grade Celsius pe varful Calderei (Campia Lakki) si 330 grade Celsius la o adancime de 1550 metri. Activitatea seismica ridicata, cresterea continua a apei calde si a gazului din fumarole, sugereaza activitatea continua a vulcanului Nysiros. Acest lucru se datoreaza in principal volumului mare de roca fierbinte si magma la o adancime mare intre 3000 si 8000 de metri. Eruptiile hidrotermale violente, insotite de cutremure care au avut loc in 1873 si 1888, au creat uriase cratere in Caldera. In urma cu 30.000 si 15.000 de ani s-au format dealurile mari de lava care umpleau jumatatea vestica a Calderei, cea a Profitis Ilias fiind cea mai inalta (698 m). De atunci vulcanul sta calm. Dar stanca de foc care se odihneste la cativa kilometri sub Caldera si circula in roci mai putin adanci si o transforma in lichid super-fierbinte cu temperaturi de aproape 500 grade Celsius la o adancime mare.
Stefanos, craterul pe care l-am vizitat, este cel mai mare si mai important dintre toate. Cu un diametru de 330 de metri este unul dintre cele mai spectaculoase si mai mari cratere hidrotermale din lume. Cum cobori in interior, pe fundul sau, ai impresia ca te afli intr-un peisaj selenar. Pentru vizitatori este recomandabil sa poarte incaltaminte sport, fara tocuri, sa nu fumeze in interiorul craterului, iar astmaticii mai bine sa nu coboare. O vizita este preferabil sa nu dureze mai mult de 30-45 minute din cauza concentratiei de sulf si a emisiilor de gaze fumarole. La cateva sute de metri vest de Stefano, langa zona Lofos, sunt alte sase cratere spectaculoase. Doua dintre ele, Flegethro si Polyvitis au fost create in 1873. Mikros Polyvitos este produsul ultimei eruptii hidrotermale din Nysiros care a avut loc in 1887. Craterele hidrotermale, activitatea intensa a aburului si mineralele depuse sunt un fenomen demn de admiratie, dar care cere atentie si respect. Vizitatorul este atentionat sa nu distruga cristalele de sulf create pe gaurile care emit gaz; sa nu se apropie prea mult de orificiile care emit gaz si de baltile cu clocot; sa nu atinga roci si lichide; sa pastreze curatenia, sa nu arunce materiale in zona vizitata.
Pentru mai multe informati cei pasionati de vulcanologie pot vizita Muzeul Vulcanologic aflat in localitatea Nikia de pe insula.
Aceasta a fost aventura mea in Nysiros. Fotografiile si videoclipurile realizate stau marturie ca am vizitat un loc unic si misterios din Grecia. Un loc in care m-as intoarce oricand si pe care il recomand cu placere celor care vor sa-l viziteze fie chiar si pentru o zi.
Urez un an plin de vacante reusite tuturor membrilor AFA!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Satul Mandraki este unic prin casele de culoare alba si viu colorate, cu balcoane din lemn, realizate din roca vulcanica si izolate cu piatra ponce.
Volcano este unic in lume, iar craterul principal, Stefanos, prezinta un peisaj selenar.
Trimis de ovidiuyepi in 23.03.21 14:45:15
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@ovidiuyepi: Uite, vezi, (și) de asta iubesc eu Grecia: are o diversitate naturală excepțională, motiv să nu te plictisești oriunde ai merge.
Ce experiență interesantă ai avut! Bravo, felicitări!
@Carmen Ion: Mulrumesc frumos! Si eu iubesc Grecia din aceleasi motive. Tot timpul iti ofera motive sa nu te plictisesti. Te invita sa explorezi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 A doua minune a lumii antice văzută de mine (ce-a mai rămas din ea) — scris în 23.09.23 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 O raită prin Bodrum — scris în 17.09.23 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Pserimos, insula nisipului — scris în 13.10.18 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Splendoare în Kalymnos — scris în 09.10.18 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Sep.2018 Un vis împlinit sau cum am ajuns în insula Nysiros! — scris în 01.10.18 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ