ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Excursii opționale prin/din Kos

Pserimos, insula nisipului

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Pserimos, insula nisipului

Ψερμημός Δωδεκανήσου, în limba greacă, este una din cele mai mici insule din grupul Dodecanezelor, insulă locuită, de doar cca 80-100 de locuitori permanenți. Insula are doar cca 15 km pătrați și este situată în Marea Egee între insulele Kalymnos și Kos.

„O lacrimă a căzut din cer și s-a împietrit, acesta este Pserimos! ” Așa am găsit pe net, o caracterizare care m-a impresionat, la fel de mult ca și insula.

Noi am ajuns acolo, după ce am părăsit portul din Pothia, insula Kalymnos, cu ocazia excursiei pe care am luat-o din insula Kos. Era pe la ora 16 când am ajuns, soarele era bine pe cer, o moleșeală plăcută deja ne luase pe vapor, după plăcuta vizită din Kalymnos, până să ajungem aici. Imediat ce vaporașul își făcea loc printre celelalte ambarcațiuni de la mal, am deschis ochii larg, parcă să cuprind tot în priviri. Nu că ar fi fost un loc mare, întins, dar pentru priveliște... Contrastul izbitor, de la început, marea super albastră și stâncile gri-negricioase, care se ridicau brusc chiar de lângă mare, cu bolovani colțuroși, imenși, parcă aruncați ici-colo.

Insula este în general foarte aridă, stâncoasă, doar aici în zona locuită am văzut ceva vegetație, o zonă mai verde, un șir de copaci, tamarini sau leandrii pe marginea plajei, dar și mai sus pe deal, livezi de măslini.

Am coborât în micul port, iar acolo deja pe micuța faleză erau câteva tarabe cu souveniruri și produse locale, tradiționale. Drumul cotea și ducea spre sat, Avlakia sau Pserimos, singurul de fapt de pe insulă. Istoricii spun că satul e construit pe ruinele așezării antice a insulei.

Satul Avlakia e situat într-un golf, ferit de vânturi, iar în partea opusă a portului, unde am coborât noi, mai este un debarcader și acolo acostează vaporașe. Cele mai multe vin din Kos sau Kalymnos.

De ce spun că este insula nisipului? Pentru că eu așa am perceput-o. Imediat ce am ieșit de pe drumul de la port, intrând pe „străduțele” satului, totul era acoperit de nisip. Cum mergeam greu, ne-am descălțat, mergând cu încălțările în mână. În potcoava din golf, se întindea plaja, tot nisip, evident, un nisip, fin, albicios, perfect pentru mers, perfect pentru plajă. Apa mării era transparentă, curată, minunată, în zare devenind bleu, azurie. Am mers de-alungul plajei, o plajă lată, terasele și restaurantele, nu multe dar suficiente, arătând tare cochet. Plaja nu este amenajată decât în anumite porțiuni, în fața diverselor terase, dar poți pune oriunde un prosop sau o umbrelă. De fapt peste tot e un dute-vino, pentru că pe acolo e și drumul pe care se circulă prin sat. Pe toate drumurile am întâlnit acest nisip.

Am ajuns până în capătul celălalt al satului, pe latura opusă portului, unde erau și câteva case cocoțate pe stâncă, cu ziduri albe și obloane de lemn albastre. Pe aleea de lângă mare, la umbra copacilor, erau alte terase, alte tarabe cu tot felul de bunătățuri locale. Am mers pe acest drum mai spre 'interiorul' satului, dar nisipul nu se mai termina... noi eram tot desculți. Așa am ajuns și la cea mai importantă biserică din sat, dedicată Fecioarei Maria, Adormirea Maicii Domnului, „îmbrăcată” în culorile „tradiționale”, alb și albastru. Sigur că am făcut poze doar de la poartă, nu îmi venea să calc nici măcar în curte, în echipamentul de pe mine. Am admirat restaurantele de pe străduța cu biserica, înconjurate de o oază de verdeață, mi-ar fi plăcut să mai stăm, dar soțul voia neapărat să facă o baie, așa că ne-am întors la plajă, alegând una din terase, Sunset, unde Motto-ul era „Today is the perfect day to be happy” și „Live with passion”. Și am hotărât că așa e! trebuie să respectăm propunerea!

Așadar aici eu m-am trântit pe un fotoliu, comandând ceva răcoritor, bucurându-ne în același timp de frumusețea locurilor pe care le-am descoperit azi.

De schimbat am putut să ne schimbăm la toalete.

Apoi ne-am răcorit în apa mării, care era așa de plăcută, perfectă chiar și pentru cei mici, cu nisip fin și în apă, mică până departe la câțiva metri. Una din cele mai bune și frumoase plaje pe care le-am văzut. De stat am stat doar la terasă, absolut toate mesele, scaunele, fotoliile erau pe nisip. Nisipul acela fin și alb, nisip de Caraibe...

Nu știu când a trecut timpul, ce-i drept eram cu ochii pe ceas, iar pe măsură ce am văzut că lumea se îndreaptă către port, ne-am urnit și noi, cu regretul că a fost atât de puțin!

Nu pot decât să recomand excursia dacă aveți ocazia, sau de ce nu, câteva zile relaxante aici pe insulă, deoarece am văzut că sunt posibilități de cazare, de altfel, foarte bune, cochete, clădiri noi, frumoase. Eu una sigur mi-aș dori așa ceva. Puteți avea parte de o relaxare totală, departe de lumea dezlănțuită, de stress... Cine știe?

Se spune că felul de mâncare tradițional este mielul gătit cu paste, iar peștele e proaspăt și gustos în fiecare zi. V-am făcut poftă?

Sau poate de capere? Insula are așa ceva, de aceea se mai numește și Kapari, cum îi spun grecii.

Iar dacă totuși ajungeți pe aici, vizitați și plaja Vathi, despre care se spune că este cea mai frumoasă de pe insulă.

Webmaster, o rugăminte, un filmuleț cu insula Pserimos:

youtu.be/oQaSGG5VREQ

mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de maryka in 13.10.18 13:39:12
Validat / Publicat: 13.10.18 16:06:57
VIZUALIZĂRI: 586INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  13 ecouri scrise, până acum

  webmaster45 [13.10.18 16:06:33] »

  Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

  mishu [13.10.18 16:13:28] »

  @maryka: Start vot! Ce putea fi mai frumos de citit după ce tocmai a trecut ora prânzului și îți faci siesta? Minunat locul, pare atât de liniștitor încât cu greu m-as fi urnit de acolo.

  Minunat, felicitări, votat cu mare drag.

  Dan&Ema [13.10.18 18:43:55] »

  @maryka:

  Am tot citit despre Kos sa vad ce am pierdut nevizitand insula desi am fost la cativa kilometri, peste “garla”, la Bodrum.

  Interesanta insula. Stiam intr-un fel.

  Noi ne-am limitat intentionat la coasta turceasca a Marii Egee in jurul Bodrum, dar la tot pasul vedeam oferte de traversare catre Insula Kos.

  Felicitari pentru articole. Mi-au pkacut.

  Numai de bine! 😃

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [13.10.18 19:15:12] »

  @mishu:

  Mulțumesc frumos!

  Și noi ne-am urnit cu greu de acolo! dar m-aș întoarce oricând pentru câteva zile de relaxare!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [13.10.18 19:29:55] »

  @Dan&Ema:

  Mulțumesc frumos!

  Uite exact asta ziceam și eu! Ce bine era dacă ajungeam și noi peste „drum” la Bodrum. Numai că timpul ne-a pus bețe în roate, 6 din cele 7 zile au fost ocupate cu vizite pe alte insule, una-insula Kos de jur-împrejur, apoi două zile și jumătate pentru capitală, obligatoriu dacă vrei să vezi cam tot. Așa că s-a terminat, o singură zi am fost la plajă, la mare, lenevind toată ziua. Voi scrie mai în detaliu despre diferite locații de pe insulă.

  Să fim sănătoși că om merge altădată!

  irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [14.10.18 10:03:08] »

  @maryka: Nu puteam să cred că insula Pserimos este mai mică decât insula Halki, cea pe care am vizitat-o şi noi din Rhodos, dar m-am convins că aşa este, Dodecanezele mici sunt multe şi... mărunte!

  Frumuşică insulă, cu un şarm aparte şi mai ales cu mult nisip fin. Cert este că toate aceste Dodecaneze mici te invită să le vizitezi, parcă sunt nişte bijuterii care aşteaptă să fie descoperite rând pe rând de turişti.

  Felicitări pentru croazieră şi articol!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [14.10.18 11:35:11] »

  @irinad:

  Da, multe și mărunte, dar toate cu un farmec aparte!

  Chiar mă gândeam plecând din Kalymnos care m-a cucerit pe deplin, ce ar putea fi aici ca „să mă dea pe spate”.

  Ei și a fost șarmul acela nebănuit, nedefinit clar, nisipul, toate au „conlucrat” la conturarea ideii de-uau! Nu pot să spun decât că tare mi-aș dori măcar două-trei zile de relaxare acolo, de bălăceală în apa aceea incredibilă, să mă plimb desculță pe nisipul acela fin și știi ce era interesant, nu era deranjant, nu era fierbinte ...

  Aș vrea să văd cum e seara, apusul, pentru că e în vest, atunci când turiștii pleacă spre insulele lor, rămânând liniștea, doar localnicii și cei care s-au decis pentru un sejur acolo.

  krisstinna [14.10.18 13:38:51] »

  @maryka: Frumușică și pitica asta

  Normal ca mi-ai făcut poftăDe mare dar și de miel, de un peștișor prăjit

  Lasă, azi mănânc tradițional: mămăliguța cu sarmale

  ioana74 [14.10.18 14:31:05] »

  Superb articol, locatia e de vis. Felicitari 😊

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [14.10.18 15:05:03] »

  @krisstinna:

  Poftă bună!

  Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot!

  O duminică frumoasă îți doresc!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [14.10.18 15:25:31] »

  @ioana74:

  Mulțumesc frumos!

  DOINITA [16.10.18 08:54:14] »

  Foarte frumos! Sa va fie de bine vacanta si asteptam noi impresii la fel de incantatoare!

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [16.10.18 10:17:31] »

  @DOINITA:

  Mulțumesc frumos!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  Dan&Ema, DOINITA, ioana74, irinad, maryka, mishu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0983800888062 sec
  ecranul dvs: 1 x 1