ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Valea lui Stan

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Azi am sa va descriu un traseu prin niste chei salbatice, periculoase dar foarte frumoase pe care NU vi le recomand. Mai bine stati comod in fotoliu, cititi reviuri si bloguri si nu va duceti acolo. Sa fie clar de la inceput! Sa nu ziceti ca nu v-am zis. Traseul nu este acreditat, tocmai pentru ca nici un for, organism sau organizatie turistica n-a vrut sa-si mai ia inca o belea pe cap.

Traseul e dificil, bolovanos, obositor si alunecacios, (mai ales dupa ploaie). Cand apa raului din canion, creste si pe deasupra mai e si foarte rece. E periculos, ce mai tura-vura. Porniti doar daca sunteti constienti si in stare sa va asumati niste riscuri si doar daca v-ati nascut intr-o zodie norocoasa. Asa ca mine, pe care barza m-a scapat, (parca v-am mai zis), intr-o claie mare de borhot.

Tehnic, traseul a fost descris deja de foarte multi iubitori ai muntelui. Parca cel mai exact si detailat articol (articol de referinta) de pe acest sait, l-a scris @Aurici (vezi impresii). Am sa insist mai ales asupra senzatiilor mele si a pericolelor ce le-am resimtit in cele 7 ore de “primblare prin munti”, si eventual am sa va explic cum sa le ocoliti. Adica cum sa nu faceti ca mine.

Valea lui Stan e un loc in care am cazut de doua ori. Cu tot echipamentul meu de “montagnard” din dotare. De ce? Pentru ca m-am grabit si am vrut sa fac doua lucruri in acelasi timp. Sa merg repede si sa fac fotografii din mers, fiind mai tot timpul “cu capul in nori”. Credeti ca e usor sa nu imortalizezi acele minunate imagini mereu schimbatoare ce-ti apar "non-stop" in fata? In aceasta vale salbatica, in care nu stii ce frumuseti te asteapta “dupa urmatorul colt”, trebuie sa fii in permanenta atent pe unde calci. Te dezechilibrezi usor (nu cand urci scarile de metal sau pasesti pe scoabele metalice) ci mai ales cand traversezi (obligatoriu), raul numit Valea lui Stan, de pe-un mal pe celalalt si esti nevoit sa calci peste niste bolovani imensi, (mai mari decat tine), uneori colturosi, alteori plati dar uzi si adeseori, anfractuosi. Trebuie mereu sa calculezi si sa anticipezi in fractiuni de secunde, unde vei pune urmatorul picior.

La prima cazatura n-am patit nimic, doar aparatul foto s-a lovit de-o stanca, (dupa care, paradoxal, a inceput sa faca poze mai bune). Iar a doua oara, m-am lovit zdravan la maini, asa ca din acel moment, n-am mai facut poze deloc. Noroc ca se terminase si excursia. Cand faci poze, ramai mereu in urma si trebuie sa accelerezi, ca sa prinzi grupul din urma. Asa ca, cel mai bine e sa nu faceti poze “deloc” (lucru imposibil) sau sa le faceti din mers. Dar, “valea” iti ofera peisaje tot mai fotogenice si esti tentat sa neglijezi mersul. Trebuie sa privesti mereu in jos, spre varful bocancilor sau acolo unde urmeaza sa pui piciorul si mana. Daca vrei sa ai amintiri “foto” cu “valea”, trebuie sa te opresti de 20-30 de ori, incurcand astfel fluxul turistic. Asa ca, mai bine priviti sumedenia de filmulete de pe “youtube” sau pozele ce le-au facut altii, daca vreti s-ajungeti acasa, intregi.

Cele mai frumoase chei din tara?

Am parcurs multe chei dar cele mai frumoase, salbatice si dificile chei “pedestre” din tara mi s-au parut a fi acestea, din Valea lui Stan. E-un traseu de 6-7 ore, nerecomandabil pe ploaie sau dupa ploaie sau celor care n-au destula forta in maini si picioare. Sau carcotasilor. Pe traseu am vazut si cateva cupluri care au vrut sa se intoarca. Dar traseul e intr-un singur sens, “One way ticket”, n-ai cum sa te-ntorci, se merge in coloana, incet, cand urci scarile de metal vezi numai blugii celui din fata ta, cand traveresezi vaile sau ochiurile de apa, catarat pe scoabe, vezi doar urechile celui din dreapta si stanga ta iar daca indraznesti sa-ti abati privirea prea des si spre alte zari, risti sa faci cunostiinta cu forta gravitatiei.

Canionul Valea lui Stan e cel mai “metalizat” canion din tara, s-au plantat aici o sumedenie de scari de metal, lanturi de otel sau scoabe de metal pentru siguranta noastra. Daca iti folosesti (misti) in fiecare moment cele 4 membre cu care ne-a dotat natura, adica mainile si picioarele si iti mai pui la contributie si mintea si graiul, mai ales atunci cand e vara, week-end, soare si e multa lume prin “vale” si “se sta la coada”, si mai auzi si cate un “da' du-te dom'le odata, nu vezi cata lume asteapta la rand in spatele matale? ”, n-o sa ai nici o surpriza neplacuta.

Valea lui Stan e-o vale e regulilor stricte si a rabdarii. Muntele e frumos, ne atrage ca un magnet, in ciuda pericolelor sale, dar el trebuie respectat. Noroc ca pe traseu mai exista si portiuni de drum plat, mai putin anfractuos si alunecos sau adevarate “ambuteiaje”, locuri unde esti nevoit sa te opresti si unde poti sa-ti tragi sufletul si sa admiri simfonia cascadelor, verdele brazilor si maretia stancilor, desenate pe panza albastra a cerului.

Montagnarzii din Curtea de Arges, care au dat in folosinta acest traseu prin munca voluntara in 2012, au facut o treaba grozava. Pana in acel an, au fost incidente si accidente. Traseul a fost marcat (punct rosu si cerculet alb), caci au existat si cazuri de turisti rataciti. “Valea”, in unele portiuni ale ei, e foarte ingusta, mai ca poti atinge cu-o mana un perete si cu cealalta mana, celalalt perete al canionului, stand catarat cu picioarele pe niste scoabe de metal si urmarind firul apei ce curge la 2 metri sub talpile tale. Pai, ia inchipuiti-va o furtuna si-o ploaie torentiala in amonte, ce-ar putea aduce ea la vale. Ce? Asa numitul “lahar”, adica un amalgam de pietre, busteni si noroi. Acest lucru inca nu s-a intamplat datorita probabil barajului de beton din amonte dar, teoretic, nu e un lucru imposibil.

Traseul

N-am sa insist. Pornirea se face de pe soseaua Transfagarasanului ce urca la barajul Vidraru. Cu 2 Km inainte de baraj, e-o curba in “ac de par” si o troita. Pe-acolo e intrarea in “vale”. O sa va dati seama imediat, caci in acea curba e-o aglomerare de masini parcate de ambele parti ale drumului si turisti care se pregatesc sa patrunda in canion.

Prima parte a drumului prin canion, e-o ascensiune de categoria “usoara”, pana la primul baraj de beton. Mergeti pe firul apei sau pe-o carare de langa albia raului. Treceti apoi, la categoria “grea”, e vorba de drumul propriu zis prin canion, iar spre sfarsit, cand ajungeti la al doilea baraj de beton (unde canionul se termina) si ziceti “c-ati scapat”, ajungeti la un drum abrupt prin padure, urcus ce va taie rasuflarea, de categoria “supergrea”, ce urca pieptis, pana-n Poiana Calugaritei. De-abia de-aici, incepe partea mai usoara, coborarea pana la troita de unde ati pornit.

Nu departe de Valea lui Stan, se afla si alte doua perle turistice, lacul Vidraru si Cetatea Poienari. Daca cheile nu v-au "rupt picioarele", cele 1480 de trepte ale cetatii, o vor face, fara-ndoiala. Eu n-am mai urcat pana-n deal la Poienari, eram deja rupt de-o vale (Valea lui Stan). Am trecut ca fulgerul pe langa cetatea angrenata de istorici, intr-o veche si enigmatica disputa. Despre ce e vorba? Inca nu se stie in care dintre cetati, “Poienari” sau " Râu de Mori" din Hateg, (aflata in ruine), si-a plasat Jules Verne, actiunea romanului sau celebru, “Castelul din Carpati? ”

Cateva recomandari

Ei, acuma, daca v-am zis ca Valea lui Stan e cel mai frumos canion din tara, stiu ca, in ciuda tuturor dificultatilor, veti dori sa-l strabateti. OK! , atunci, iata-le:

Faceti-va rost de o conditie fizica buna. Omul strabate in medie 6 Km/ora daca merge pe teren plat. In canionul Valea lui Stan e altfel, veti ajuge sa faceti circuitul de 7-8 Km “troita-Poiana Calugaritei-barajul Vidraru-troita” in aprox. 7 ore, deci media de deplasare va fi de 1 km/ora.

Porniti la drum, dimineata, cat mai devreme, imediat ce se lumineaza de zi, de preferinta vara, dupa cateva zile de “seceta”, cand apa raului “Valea lui Stan” e mica, si acesta poate fi traversat usor cu piciorul. Luati incaltaminte de munte, cu aderenta buna, eventual si casca de protectie, un rucsac cu cate ceva de-ale gurii (in canion, inca nu s-a deschis nici un supermarket) si macar o jumatate de litru de lichid indulcit. Nu uitati trusa de prim ajutor si cateva tablete de calciu efervescent, in caz de crampe musculare (carcei).

Nu mergeti singuri ci in grup, retineti nr. de telefon al Salvamontului. Numar unic de alertare: 0725 - 82.66.68 sau mai usor de retinut 0-SALVAMONT (tastati pe tel. celular 0SALVAMONT si va apare numarul de mobil specificat anterior). De fapt la intrarea in chei, desi era luna august si apa raului era mica, statea mereu o ambulanta. Daca mergeti in grup, ceea ce se intampla in sezon, n-o s-aveti treaba nici cu ursii.

Faceti abstractie de multitudinea de instalatii metalice din aceasta “vale”, ce au ca scop sa va ajute sa inaintati si admirati spectacolul unei naturi de basm, inca virgina si nemaintalnita pe la noi prin tara, care, se pare ca, din cauza dificultatii accesului, a “scapat” deocamdata de privirile cupide si mercantile ale omului modern.

Drum bun!

 

@Web, te rog videoclipul, mersi! :

https://www.youtube.com/watch?v=aOjKc58dknE


[fb]
---
Trimis de dorgo in 11.01.18 12:59:55
Validat / Publicat: 11.01.18 14:18:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN. A mai fost în/la: cam peste tot

VIZUALIZĂRI: 6259 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Apare si prima cascada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.01.18 14:16:52]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Ioan Raita
[11.01.18 14:36:05]
»

Super imagini. Și dacă aș avea douăzeci de ani n-aș merge pe acolo.

Aurici
[11.01.18 14:53:08]
»

@dorgo: Păi, măi colega, dacă tu singur recunoști că ai fost pe traseul ăsta cu capul în nori și ai vrut să faci o mie de lucruri o dată, să te cațeri, să faci poze, să te uiți în stânga/dreapta... cred și eu că l-ai perceput ca periculos. Dar eu insist că nu este chiar așa. Spuneam că noi am fost 12 (sau 14, nici nu mai știu exact), iar media de vârstă a fost spre 60 de ani, unii și cu multe kg în plus. Este clar că pe o vreme umedă sunt probleme, chiar și pe un alt traseu, mult mai ușor poți să aluneci pe pietre, dar noi am avut noroc, ca și tine, de vreme bună, uscat pe jos și nimeni n-a pățit nimic. Am mai scos limba după ce am ieșit din canion și a început urcușul spre Călugărița, în rest, prin chei, a fost o nebunie.

Oricum felicitări pentru excursie. Și pozele sunt demențiale. Dar nu-mi place că ai început articolul cu NU-ul acela atât de categoric.

Zoazore
[11.01.18 15:14:30]
»

@Ioan Raita: Subscriu!

dorgoAUTOR REVIEW
[11.01.18 16:04:38]
»

@Aurici: Asa e cum zici. Dar uneori (socoteala din targ...) intri prin niste coclauri si nu ai destule informatii sau le ai precum le-am avut eu: "O, mergeti fara grija, nu sunt probleme". Poate ca e mai bine s-o pornesti la drum fara sa stii cat de greu e traseul. Poate nu. Pe mine m-a luat sfarseala spre final, pe urcusul dur din padure, spre Poiana Calugaritei, unde esti deja obosit de prima parte a ascensiunii. Acel urcus e crima si pedeapsa. Dupa mine, venea o familie care n-a reusit nicicum sa treaca peste un arbore gros ce cazuse peste carare. Am prins seceta si uscaciune dar asta a diminuat din debitul si frumusetea cascadelor. Tot in perioada verii trecute am ajuns si la cascada Beusnita din Valea Nerei, care... nu mai exista deloc, secase. Si in Cheile Vargisului (urmeaza reviu), raul Varghis, pe anumite portiuni, a disparut si el, s-a scurs prin niste galerii subterane din albia raului si a aparut mai la vale. Oricum, Valea lui Stan, a fost o experienta interesanta, ai ce povesti la copii.

Aurici
[11.01.18 16:24:17]
»

@dorgo: Am recunoscut și noi că de fapt greu a fost prin pădure, spre Călugărița, după ce am ieșit din canion. Acolo ne-a ieșit și nouă sufletul. Iar cei mai grăsuți au suferit cel mai mult. Dar toată lumea a ciripit și a fost încântată că a dus la bun sfârșit traseul ăsta. Și nu cred că am avut vreo discuție, noi între noi, sau cu alții, în care să nu ne lăudăm cu această performanță.

Așa că să le recomandăm și altora să ajungă pentru că vor avea o mare satisfacție. Nu-i chiar așa ușor, dar nici foarte greu. Mărturie stai și tu, și eu, și mulți, mulți alții...

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.01.18 17:06:09]
»

@dorgo: Super canion, super traseu! Am mai citit despre Valea lui Stan, dar până acum nu am parcurs acest traseu, cu toate că ne dorim asta! Intenționez ca, atunci când vom merge acolo, să luăm o noapte de cazare nu prea departe, ca să ne putem bucura mai pe îndelete de acest frumos traseu. Să nu mai trebuiască să conduc nu știu câți kilometri obosit fiind!

Bravo pentru drumeție, felicitări pentru articol și pentru fotografii!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.01.18 17:51:30]
»

... am sa va descriu un traseu prin niste chei salbatice, periculoase dar foarte frumoase pe care NU vi le recomand.

Ce făcuşi doctoreee? Tocmai când colega noastră, Aurici, mă convinsese să vizitez acest canion, vii cu acest review (altfel excelent) şi îmi spui că mai bine nu?

Nici nu mâ gândesc! Sper să fac în vara asta acest traseu. Ce, acesta (Sucha Bela) a fost mai uşor?

webmaster
[11.01.18 18:02:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

veteranu
[11.01.18 18:17:25]
»

Foarte frumos si spectaculos dar si periculos! Am vazut pe o stanca si o placa comemorativa! Se pare ca un turist din Israel nu a respectat informarile meteo si a fost surprins de o viitura in canion! Tragic! Pe vreme buna si cu atentie sporita nu ridica mari probleme acest traseu deosebit, mult mai multe cruci si placi comemorative am intâlnit pe traseul de sub telecabina de la Busteni care urca la Babele... Jepii mici daca nu ma insel, si inca un detaliu la care a insistat un salvamontist si de la care pleaca multe nenorociri: consumul excesiv de alcool inainte si in traseu! Muntele nu iarta! Si ca o completare la cele spuse de domnul doctor: turistii cu pregatire fizica foarte buna pot scoate un timp mai mic pe traseu ex personal 5 ore inapoi la masina! Carari cu soare si vacante frumoase Doctore!

Dan&Ema
[11.01.18 20:19:46]
»

@dorgo:

Ce onoare sa iti acord SUPERBONUSUL!

Ce articol drag mie! Si cat de drag! Felicitari pentru traseu si pentru felul in care ai prezentat cele de care trebuie sa tii cont intr-un asemenea traseu cu adevarat de excpetie, de neuitat! Daca este cel mai... Nu stiu... Are si concurenta in Cheile Rametului, dar Valea lui Stan este mai "metalizata", si mai variata. Asa ca poate ca ai dreptate.

Am fost in Valea lui Stan jumatate de drum pentru ca nu eram echipat corespunzator si de la locul de popas unde scrie "Atentie! URSI! " am facut cale intoarsa. Adevarul este ca eram intr-o zi in care nu era trafic de turisti in canion si recomandarea nu mergeti singuri este pretioasa. In plus am auzit un mormait si apoi o confirmare de mormait, asa ca mi-am propus sa revin alta data.

Valea lui Stan - un loc salbatic, care poate fi parcurs lunad cu adevarat tinand seama recomandarile facute de tine pentru care te mai felicit o data. BRAVO!

Testosu'
[11.01.18 21:01:28]
»

@dorgo: Sunt de acord ca este un traseu destul de dificil, dar nu as spune ca si periculos, sau nerecomandat.

Dar eu l-as considera dificil si periculos mai mult prin prisma categoriilor de turisti ce-l abordeaza.

Astfel fiind intr-o zona "cu vad" frecventata de foarte multi turisti iubitori de munte, cu mai putina ori mai multa experienta in drumetii, dar si de o foarte mare categorie aparte de "turisti" ce ajung in zona doar pentru "selfie" si "aratat muschii" pe facebook, "turisti" ce stiu a "produce" doar gunoi.

Faptul ca un traseu este dotat cu scari, balustrade, scoabe, cabluri de siguranta il face sa fie cu atat mai sigur.

Cred ca pericolul cel mai mare ar fi un atac de panica, ce te poate bloca atarnat pe o scara metalica aproape verticala, sau suspendat pe o scoaba metalica.

Consider mult mai periculos mersul si cataratul pe o stanca umeda sau nu, pe o creasta ingusta: Custura Saratii, Portile Inchise, La Lanturi, si multe alte portiuni dificile/expuse, unde ajungi sa le parcurgi dupa ce ai facut un efort sustinut de cateva ore.

Fiecare cu parerea sa... ????

DOINITA
[11.01.18 21:08:09]
»

Supertraseu, super articol, superbe poze!

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.01.18 21:11:26]
»

@Dan&Ema: Dane, tu ce faci? Ţii cu ursu'? Păi tocmai ce i-am zis doctorului că, în ciuda dificultăţilor, nu -mi este frică de traseul parcurs de el şi acum vii tu cu "Atenţie! URŞI! "?

Dan&Ema
[11.01.18 21:13:07]
»

@traian. leuca:

M-am întors sa-mi iau bocancii! ????

Radu Tudoran
[12.01.18 00:35:53]
»

Traseul este mereu asa de aglomerat? Eu vin la munte pentru liniste.

Asta cu "nerecomandat" este ca la televizor: nu va uitati caci sunt imagini socante.

La tot mai multe astfel de "nerecomandari".

Dan&Ema
[12.01.18 06:54:27]
»

@Radu Tudoran:

Nu este mereu așa de aglomerat.

Dana2008
[12.01.18 11:06:02]
»

Minunat traseul! Felicitari!

dorgoAUTOR REVIEW
[12.01.18 15:36:18]
»

@Radu Tudoran: Mersi de urare! O vale mult mai linistita gasesti in Cheile Turzii sau in Cheile Varghisului, despre care am scris azi un review.

mishu
[27.01.18 21:17:57]
»

@dorgo: Nu am sa comentez daca am sa parcurg traseul sau nu, pe mine m-a surprins mult "ne-recomandarea ta" dar mai apoi am inteles-o. Cred ca traseul poate fi facut daca respecti ceea ce trebuie aplicat in zona, iar sfaturile tale sunt mai mult decat bine venite.

Locul insa merita din plin sa ii acorzi o zi si sa te bucuri astfel de asemenea frumuseti.

Pozele sunt superbe, felicitari, votat cu mare drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, Dan&Ema, DOINITA, dorgo, Ioan Raita, mishu, Radu Tudoran, Testosu', veteranu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie pe Valea lui Stan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076793909072876 sec
    ecranul dvs: 1 x 1