GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin cenusa vulcanului
Din Malta am cumpărat o excursie opţională spre Sicilia, având ca obiectiv principal vulcanul Etna, iar secundare, vizitarea oraşelor Taormina şi Catania. Ne-am îmbarcat din portul Valletta, pe un catamaran gigant, modern şi ultrarapid, cu destinaţia, portul sicilian Pozzollo. Echipa de stewarzi era formată aproape în exclusivitate din români. Nu pot spune că m-am bucurat de acest ,,avantaj’’, cunoscute fiind obiceiurile ,,tradiţionale’’ ale ospătarilor noştri.
După două ore ajungem în port de unde suntem preluaţi de un autocar cu care ne deplasam până la încântătoarea staţiune Taormina. Frumuseţea peisajelor naturale este completata de cea a monumentelor istorice ale oraşului. Dintre acestea remarcabile sunt Teatrul grecesc (sec III a. C.), Odeonul (sec I a. C.), Palazzo Corvaja (sec X b. C.), Duomo di Taormina (sec XIII b. C.).
După ce am făcut o baie de culoare în grădinile bogate în vegetaţie mediteraneană ale oraşului, am mâncat o porţie de paste pe o terasa a celui mai zgârcit proprietar de local din lume. Am cerut ,,formagio'' pentru paste, iar acesta o venit cu un bol şi ne-a presărat el câte o linguriţă de brânza rasă peste macaroane… Zgârie brânză.
Am plecat spre vulcanul Etna care este un vulcan cu activitate permanentă. Cu toate acestea, nu este considerat un vulcan periculos pentru că erupţiile lui nu sunt violente şi imprevizibile. Ultima erupţie a avut loc în 2002.
Cenuşa şi lava vulcanica fac solul din vecinătatea vulcanului deosebit de fertil şi propice pentru cultivarea viţei de vie, pomilor fructiferi şi a măslinilor. Curgerea lavei în timpul erupţiilor a provocat în trecut numeroase distrugeri acoperind locuinţe şi distrugând pământul cultivat. Aceasta scurgere pe panta vulcanului este însă, atât de lentă încât lasă destul timp locuitorilor pentru a-şi părăsi casele, având timp chiar şi pentru a-şi salva bunurile. Scurgerea lavei rareori a omorât oameni. Din moment ce evenimentele sunt previzibile, autorităţile pot lua măsurile necesare pentru evacuarea populaţiei din zona ameninţată, dacă acest lucru este necesar.
Pe finalul zilei am vizitat oraşul Catania, unde am întâlnit într-un parc, doi români, veniţi la muncă, prin buzunarele turiştilor. Aici am fost în piaţa domului cu ,,Fontana Dell' Elefantino’’, simbolul Cataniei, şi la Catedrala St. Agatha, construită in stil baroc. Gata, poze.
Trimis de popescu.borsa* in 11.11.10 22:23:42
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (popescu.borsa*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.75222300 N, 14.99463700 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Si cand va fi urmatoarea eruptie?? Totusi, sa nu fiu acolo...
Adevarul este ca ai vazut locuri inedite si pe mine m-ai pus pe ganduri.
@popescu. borsa,
Felicitari pentru inspiratia de a vizita destinatii atat de interesante, pe care nu pot sa nu le punctez. Am vrut sa intervin la unul din ecourile tale in care te aratai dezamagit de numarul de puncte primite... criterile dupa care se puncteaza review-urile sunt unele pur subiective...
Uneori esti dezamagit de faptul ca un review pe care tu il consideri reusit, comparandu-l cu al altora. Dar stii ce, nu asta conteaza... ne-ai aratat destinatii inedite, cu o amprenta personala...
ideea este ca am sentimenul uneori ca scrii... ca o obligatie, ca ceva ce nu iti face neaparat placere, ca si cum abia ai astepta sa termini... poate e doar o impresie.
Cred ca dac ai fi mai degajat, ai scrie cu mai multa placere... parerea mea.
Felicitari pt review... chiar e interesant.
Adevarul ca ai destinatii de calatorie super. Mi-a facut placere sa iti citesc si acest rew... Pe domnul macaronar zgarcit da-l incolo, asa sunt toti. Sa nu cumva sa mananci prea mult (stiu de la mama) din binele lor. In rest vot foarte util.
parca-mi place mai mult pe aici prin tarile calde... interesanta vizita! cat costa excursia asta, daca-ti mai amintesti?
@ liviadavidescu
Cer intelegere... Skills-urile mele literare sunt destul de reduse. Sunt inginer de profesie, asa ca... de unde nu-i nici Dumezeu nu cere.
@sandu. 53
Din cate imi amintesc, am platit in jur de 100 euro de persoana. Pentru copil am avut 50% reducere.
Duminica plec spre o destinatie ,,fierbinte'': Cernauti, Kiev, Cernobil.
@ magdalena
Trebuie sa-l intrebam pe Hancu
Te apreciez, chiar scrii lucruri interesante si te inteleg prea bine, si eu sunt inginer si mi-e destul de greu sa scriu, dar informatiile sunt foarte bine venite, doar nu suntem pe un site literar. Te-am votat cu maxim de puncte.
Iarna iti poti incalzi mainile pe solul cald, dupa ce te-a dus o masina prin culoar sapat in zapada. La mine Catania a fost dragoste la prima vedere. Dar toata Sicilia e fermecatoare, merita din plin o excursie!
"Urmatoarea eruptie" e in curs acum... Am vazut noaptea limbi de foc ce se inaltau la zeci de metri... un spectacol unic
@milenia
Să înţeleg că acum te afli la faţa locului, sau ai văzut la televizor?
Dom' Popescu, aţi urcat şi cu gondola sau aţi rămas la baza vulcanului, acolo unde-i şi parcarea pentru autocare şi prăvălia cu nimicuri? Apropo, uitându-mă acum prin fotografiile domniei tale, am descoperit şi conul vulcanului care a erupt în 2002. Noi am mers până aproape de baza conului principal şi, deşi era luna august, era un frig cumplit; cred că eram la o altitudinea de vreo două mii şi ceva de metri. Pentru amatorii care vor să vadă Etna mai de aproape: e bine de ştiut că e foarte frig, e indicat să-şi ia haine mai groase, fiindcă sicilienii aştia sunt tare dibaci în privinţa turismului şi vă vor cere în jur de 60 de euro pentru o geacă banală (aceaşi sumă o veţi plăti şi pentru gondolă).
Se pare că vulcanul Etna a erupt săptămâna trecută, însă erupţia nu a avut amploare. Noi am aflat de la ghidul nostru că sunt multe victime la erupţii, majoritatea gură-cască sau reporteri tembeli care vor exclusivitate la fotografii. Cele mai frumoase fotografii le-am făcut vulcanului Etna din avion, că taman atunci se găsiseră ăştia de pe Fontanarossa să aibă pista ocupată şi chiar am dat trei ture prin jurul lui.
E de văzut vulcanul ăsta, fără discuţie!
Am urcat cu autocarul până în apropiere de craterele Silvestri, după care per pedes până la cota 1990 m. P09. Aşa era programul excursiei (fără gondolă).
În Tenerife am urcat cu telecabina pe vulcanul Teide până la cota 3550 m. Pentru a urca în vârf, încă vreo 200 m, sunt necesare aprobare speciale, care se dau numai cercetătorilor vulcanologi. Când am fost eu l-am văzut fumegând.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Drumetie pe vulcanul Etna — scris în 30.06.24 de m22mark din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Urcare pana la 3000 m pe Muntele Etna — scris în 15.10.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Etna – o experienţă deosebită — scris în 08.07.21 de DanSta din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Ceata totala pe Etna — scris în 22.11.18 de CORINABRAS din PLOIESTI
- Oct.2018 Etna pe cont propriu, din Catania — scris în 19.10.18 de IoanBI din IASI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Etna, provocarea celui mai mare vulcan activ din Europa — scris în 09.07.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Etna - paznicul Cataniei, merita pe deplin vizita! — scris în 18.10.15 de gvaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ