ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 28.10.14
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

O vizită la Domeniile Franco-Române

TIPĂREȘTE

Într-o sâmbătă ne-am trezit cu chef de plimbare și pentru că auzisem de curând de Domeniile Franco-Române și eram curioși să vedem cum arată o cramă, am plecat spre ei.

Drumul din București este cel spre Moldova, pe varianta autostrada A3 – ieșirea spre Gherghița și mai departe spre Mizil, distanța din nordul Bucureștiului fiind parcursă cam într-o oră și jumătate. Din Mizil până la destinație mai sunt aproximativ 15 minute. Mergeți pe “mâna” gps-ului (waze) și ajungeți fără probleme. Locația este semnalizată, nu aveți cum să o ratați.

Povestea DFR o puteți afla chiar de pe site, iar pe scurt ar suna cam așa: este prima plantație de viță de vio bio înființată în anul 2000 de francezul Denis Thomas (proprietar și vinificator din Burgundia), pe o suprafață de 45 ha. Trecerea către plantația ecologică (nu se folosesc îngrășăminte chimice) s-a făcut începând din 2003, iar în 2006 s-a obținut primul vin bio. Din anul 2020 DFR sunt preluate de doi investitori români - Mihnea Mihalache şi Mihnea Olariu – suprafața mărindu-se cu încă 40 ha (cu domeniile Persu – Eminescu, care au aparținut soților Alexandru Persu și Ecaterina Eminescu, nepoata scriitorului Mihai Eminescu, cei doi fiind străbunicii unuia dintre acționari din prezent).

Am stat de vorbă cu directorul cramei, care ne-a povestit puțin despre soiurile de vie, procesul de fabricație și alte detalii. Am aflat, de exemplu, că din cauza încălzirii globale, vinurile obținute sunt mai tari decât în urmă cu câțiva ani (acum, tăria vinului este de aproximativ 13-14%, comparativ cu 11-11,5% în trecut).

Vinurile lor sunt împărțite în trei categorii:

- mai vechi, din perioada 2014 – 2020 (au dopurile negre)

- noi din 2020 – 2021 (cele cu dopuri albe)

- colecția Arrogance, care cuprinde vinuri obținute prin amestecul a două soiuri.

Din păcate, când am fost noi crama era în reamenajare, deci nu se putea vizita, dar ne-am propus să mai ajungem prin toamnă când am fost invitați și la cules. Pentru cules, din cauza lipsei de personal, oamenii au achiziționat o mașinărie care să le faciliteze munca.

Noi am achiziționat un demidulce din colecția Arrogance și 2 sticle de Fetască (Albă și Neagră), ambele seci. Sticlele din colecția Arrogance au un design aparte și dop tot de sticlă. Am băut un pahar în timpul mesei și, deși nu sunt o mare consumatoare de alcool, mi-a plăcut la gust și nu am simțit nici un disconfort ulterior. Prețurile aș zice că sunt rezonabile, cel Arrogance a fost 55 lei, iar Feteasca 27 lei, respectiv 30 lei cea bio.

Se recomandă să fie servite reci, la o temperatură de 5-10 grade (temperatura camerei se referă de fapt la ambientul unei pivnițe, nu o bucătărie unde s-a gătit :).

Am petrecut aici cam o oră și ne-am propus să revenim, poate la toamnă, poate nimerim și o zi de cules și reușim să vedem și parte din podgorii.

Tot cu această ocazie am aflat că podgoriile din zonă fac parte din Asociația Dealul Mare care organizează Sâmbăta sticlelor deschise (trasee turistice la plantațiile viticole din această zonă care au loc în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni). La ora la care am ajuns noi, celelalte crame din apropiere erau deja închise, dar avem în vedere și un tur organizat de ADM.

La întoarcerea spre casă ne-am oprit la Mânăstirea Ceptura, cu hramul sfințiilor Constantin și Elena. Din șoseaua principală se virează la dreapta spre mânăstire, pe un drum foarte prost. Dar, fiind la plimbare, ne-am propus să nu lăsăm starea drumului să ne strice buna dispoziție, astfel că, mergând încet am putut să admirăm toată zona, mai ales că pentru a ajunge la mânăstire se urcă o pantă (drumul nu este prea abrupt). Este o mânăstire micuță, ctitorită în prima jumătate a secolului al 19 lea, dar ulterior lăsată în paragină. Abia după revoluție s-a aprobat reînființarea schitului (în anul 1996), iar în 2009 a fost ridicat la rang de mânăstire.


[fb]
---
Trimis de mea_2014 in 17.08.22 16:13:39
Validat / Publicat: 17.08.22 19:20:31
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PLOIEȘTI

VIZUALIZĂRI: 473 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mea_2014); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Mânăstirea Ceptura
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10350 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[22.08.22 20:46:09]
»

@mea_2014: Am cautat si eu de curand o crama unde sa si inoptam si nu am reusit sa gasim ceva disponibil, insa imi doresc sa am o astfel de experienta in care sa poata bea si soferul.

Felicitari, votat cu mare drag.

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[23.08.22 07:50:16]
»

@mishu:

Am cautat si eu de curand o crama unde sa si inoptam

Ai încercat cumva și la Crama Seciu (Casa Seciu)?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mea_2014PHONEAUTOR REVIEW
[23.08.22 08:34:19]
»

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vot. Cred că este faină experiența unei nopți dormite la cramă

mishu
[23.08.22 08:52:41]
»

@Dragoș_????????: Nu cred pentru ca nu mi-e cunoscut numele, am sa o retin insa si o sa imi pun asta in plan.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mea_2014, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul vinului - crame & podgorii prahovene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064253807067871 sec
    ecranul dvs: 1 x 1