ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.10.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Brasov
    ÎNSCRIS: 01.10.12
    STATUS: SILVER
    DATE SEJUR
    AUG-2012
    DURATA: 10 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    93.75%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 7 MIN

    Brasov - Ölüdeniz: Un drum lung dar interesant

    Ilustrație video-muzicală
    Turkey - Gülben Ergen - Çilekli


    TIPĂREȘTE

    Pentru inceput am sa spun ca am avut GPS dar nu l-am folosit chiar cum ar trebui pentru ca nu am dat destinatia finala. Alta data cand am facut asta, GSP-ul ne-a dus pe un drum prin Bulgaria, Veliko Tarnovo si etc. de care am plans cu vorbe, la vremea aia, prin 2008 cand era varza. Acum am ales sa plecam prin Ruse, Varna, Burgas, vama de la Malko Tarnovo, Canakale. Deoarece am plecat din Brasov cu intarziere, am reusit sa trecem la Ruse abia pe la ora 16:00 si deja ma lua cu frisoane ca ma prinde noaptea prin Bulgaria (de care am oroare, in general, sa o traversez cu autoturismul). Nu recomand aventura pentru ca e drum lung, aglomerat mai ales vara, se trece prin statiuni: Obzor, Nessebar, intre Ruse si Varna e ingust si valurit, in Burgas esti mancat fara GPS, dar drumul e frumos. Intre Obzor si Nessebar este o padure pe munte splendida dar drumul e intortocheat, fara vizibilitate si ingust, daca ai autocar in fata ala esti. De la Burgas spre vama s-a facut un drum nou, nr. 9, atata, cred ca e cu bani de la UE, bunicel, aproape gata, prin padure, am vazut vulpi, mistreti, bursuci, arici, alte vietati, fiind si noapte ele ies la drum, le-am vazut la lumina farurilor, nu pareau prea deranjate nefiiind foarte aglomerat drumul. Vama din Malko Tarnovo e rudimentara, dar se trece repede. Pe urma incepe un drum extra in Turcia, fara bani de la UE, semnalizat, lat, lin, o placere sa mergi pe la 23:00 noaptea pe el. Am cedat nervos si am innoptat in Kirklareli la un hotel oarecare in centru. Fratilor, ori plecati devreme de acasa ori nu mai plecati deloc in ziua aia. Nu recomand !!! Initial vroiam sa innoptam la Canakkale dar nu ne-a iesit. Abia a doua zi am ajuns acolo pe la 11:00. Am nimerit de Ziua Victoriei Turciei, cand la Canakkale are loc o intrecere de inot peste canal, vreo 500 de nebuni mai tineri si mai putin tineri din toata Europa vin aici si isi pun viata la bataie. Anul asta era un vant puternic si nu cred ca au reusit sa treaca vreunul, majoritatea au capotat in primul kilometru si au fost pescuiti de barcile de salvare. Am mai intarziat o ora si din cauza asta dar a fost distractiv cu inotul.

    In continuare am mers pe drumul: Edremit, Izmir, Aydin, Mugla, Fethyie. Era mai ingust anii din urma, acum e OK dar doar dupa Izmir. Recomand Canakkale, Balikesir, Izmir pentru ca trecerea peste munte la Edremit este grea, drumul e inca ingust si vechi, foarte aglomerat cu camioane care abia urca pantele, se si lucreaza la el asa incat va fi gata abia in doi, trei ani poate (cred ca la ei merge mai repede decat la noi). Ce e frumos este ca te poti opri la popas in varful muntelui sa mananci ca la mama lor acasa si sa cumperi ulei de masline ieftin si bun, facut acolo, pe langa alte bunatati manufacturiere locale.

    Motorina e scumpa la 4 TL/litru, radar am luat abia dupa Izmir, m-a costat 154 TL (ramane 112 TL daca o platesti in primele 15 zile; dar fiind strain trebuie sa o platesti numai la biruoul de finante publice: copie de pe pasaport, ti se da un cod fiscal temporar dupa care poti sa platesti; de preferat sa mergeti cu viteza rezonabila pe autostrada si sa fiti foarte atenti la semnele luminoase ale celor care vin din sens opus, toti le respecta si le si practica).

    Iarasi recomandat este sa luati de la statia de combustibil un card de platit pe autostrada. Aveti de platit de cateva ori la automatele de intrare sau de iesire de pe autostrada, acolo nu au carduri!15 TL ar trebui sa fie de-ajuns, dus-intors.

    In Oludeniz am stat la Hotelul Mozaik; www.mozaik-apartments.com; super dar putin piperat la pret, in camera swim-up, adica din balconul camerei ai scarita sa cobori direct in piscina, cool nu-i asa ?? Au si apartamente pentru familii cu copii, poti lua si bilet all inclusiv dar noi nu recomandam.

    Sunt atatea restaurante pe faleza, cu mancaruri excelente, ca e si pacat. Restaurantul mexican e frumos, muzica buna iar mancarea e delicioasa, bauturile extra, indiferent ce comanzi, preturile sunt rezonabile. Statiunea e plina de englezi asa incat preturile sunt mai mult in UK Pounds decat in Turkish Lira. Recomand schimbul valutar care e deschis 24/7 in centrul statiunii si are rate bune de schimb din euro in TL (tot moneda locala e mai sigura, insa atentie la falsurile din hartie primite ca rest, am patit-o la Istanbul o data, cu 50 TL !!)

    Am mancat bine si la Chinezesc, si la Italian, si la Libanez, in rest nu stiu, sincer! Recomandam, cel putin o zi sa mergeti in laguna, apa e super, mai ales pentru copii. Plaja e la fel pe toata coasta din Oludeniz, platesti umbrela si sezlong si nu te doare capul. Nu poti sta toata vacanta la piscina, nu? Mai iesi la mare, mai iesi din hotel. Un "must" este ziua cu barca prin golfulete la scaldat: nu recomand sa cautati cascada cu fluturi ca dati banii degeaba si pierdeti timpul, recomand clatitele facute pe barca, vizitati insula Sf. Nicolae ca e interesanta, in rest scuba toata ziua!! Nu trebuie sa fie mai scump de 25 TL de persoana, cumparati de la agentii de pe strada, nu din hotel, stiti cum e !!

    O seara in Hisaronu, urmatoarea statiune spre Fethiye, cu microbuzul de transport public, este recomandata: mult comert stradal, cateva supermarketuri, se pot face cumparaturi OK cu preturi mici (apa, fructele, berea, altele se platesc in hotel, la pret de hotel sau de statiune, pe cand aici se cumpara la pret de supermarket). Microbuzul e ieftin si vine des dar seara mai e aglomerat uneori.

    Baia turceasca trebuie aleasa bine, noi am fost la un hotel in Hisaronu si nu ne-a placut la fel de mult ca la Marmaris, de exemplu, iar pretul a fost maricel.

    Nu recomandam nici safari prin munti: mult praf, zguduiala si nu vezi cine stie ce, nu e aceeasi placere ca in desert in Dubai sau Egipt.

    Paragliding faca cine are sange de aventurier, noi nu am fost curiosi, dar sportul e la mare cautare in Oludeniz: preturi bune, curenti de aer buni, instructori talentati, siguranta garantata. Mai sunt si deltaplane cu motor dar mai scumpe de inchiriat.

    La intoarcere am mers spre Istanbul (d-aia am mers cu masina personala) pe drumul: Fethyie, Aydin, Izmir, Balikesir, Bursa, Yalova. Drumul e perfect, majoritate autostrada, rapid (atentie la radar) si nu foarte aglomerat. La Yalova se trece cu ferryboat prin doua locuri, asa ca nu va aglomerati la prima trecere. Cursa de ferry e mai lunga decat la Canakkale dar e frumoasa, noi am trecut seara, briza nu era puternica, o placere iar luminile oraselor de pe mal sunt splendide.

    Urmeaza Istanbul la o ora de mers, atentie la GPS si la indicatoare in acelasi timp. De preferat sa incarcati in GPS ultimele harti aparute pentru Turcia, inainte de plecare de-acasa, drumurile se tot schimba de la an la an !!!

    Am facut cumparaturi in Istanbul si a doua zi am plecat spre casa. Am innoptat la Edirne, hotelul Kervansaray, doar noi si niste turisti japonezi, Am asistat si la o nunta in curtea interioara a hotelului. Este vechi de 500 de ani dar de atunci nu are multe imbunatatiri. Parcarea e in spate, cu plata si relativ sigura. Nu il recomandam decat in caz de urgenta si numai pentru o noapte!!

    In Bulgaria am trecut pe la vama de pe drumul spre Elhovo si pe urma am urmat drumul asta nou, nr. 7 si nr. 48, cred ca tot cu bani de la UE: Yambol, Targovishte, Silistra de unde se trece cu bacul la Calarasi. Drumul e in majoritate bun, ingust dar rapid, total neaglomerat, fara politie, dar si fara statii de combustibil sau popasuri. Nesemnalizat prea bine, doua sau trei zone scurte in constructie si cu denivelari dar sunt convins ca in scurt timp se va finaliza. L-am facut in patru ore si jumatate fara oprire, record absolut pentru traversarea Bulgariei, care prin alte parti dureaza intre 6 si 7 ore, fara prea multe opriri. Plictisitor, dar merita!!!

    Bacul intre Silistra si Calarasi e un dezastru, tipic romanesc, dar bine ca e acolo!!! De la Calarasi pana la Braila am mers intins, drum nou, cu o banda pe sens, prin Slobozia, aglomerat dar rapid, atata timp cat Politia nu incurca si sta linistita la o cafea, la AGIP.

    Per total transportul ne-a costat cam 500 de Euro dus-intors, pentru 3300 km, la care se mai adauga 100 Euro cazarea pe traseu. E posibil ca si biletele de avion sa fi costat cam tot la fel, cu tot cu escala la Istanbul, nu am studiat preturile online.

    Opinia finala, daca imi e permis, Turcia e altceva decat "alt litoral": nu umbla vanzatori ambulanti colorati pe plaja cu tot felul de porumb/gogosi/apa/bere/alte trasnai, nu plutesc fecale si pungi de plastic in apa, amestecate cu alge, cotoare de mar si alte gunoaie, nu incearca sa te fure nimeni la nota de plata, aparatul foto si mobilul sunt in siguranta pe plaja in timp ce tu esti in apa, masina e in siguranta chiar daca o uiti deschisa si e pe strada, nu au cersetori si nici prea multa politie, nu face nimeni comentarii aiurea si in general oamenii se respecta unii pe altii! Intelegeti ce vreau sa spun, e altceva decat suntem noi obisnuiti !!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de lawrence* in 01.10.12 12:45:40
    Validat / Publicat: 01.10.12 14:21:04
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Kusadasy, Marmaris, Istanbul
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 4205 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lawrence*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 NU toata lumea prefera sezlong si umbrela dar deoarece plaja e pietroasa e indicat, nu costa mai mult sau mai putin ca prin alte parti, Deasemenea, pantofi de plaja din plastic sunt foarte indicati!!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    webmaster77
    [01.10.12 13:38:08]
    »

    Cum Ölüdeniz este la doar 130km de Marmaris (distanta relativ mica daca ne referim la Turcia), review-ul a fost mutat la rubrica "Drumul spre Marmaris" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor.

    webmaster
    [01.10.12 14:19:13]
    »

    @lawrence: bun-venit pe site si in comunitatea AmFostAcolo.

    Multumim pentru impresii, te asteptam si cu alte recomandari din vacantele tale trecute sau viitoare.

    De exemplu daca vrei sa scrii si despre hotelul unde ati stat in Oludeniz gasesti rubrica amfostacolo.ro/hotel.php? ... udeniz&id=12904

    Admin
    [01.10.12 16:01:36]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie == drumul spre Oludeniz/Fethyie.

    celeste
    [01.10.12 16:04:02]
    »

    Poate ne scrii si despre hotelul unde ai stat in Oludeniz pare destul de interesant... si noi am fost anul trecut la Oludeniz (vezi impresii) si am stat in Ovacik la hotel Celay (vezi impresii).

    Ati fost sa vedeti Valea Fluturilor... dupa hotelul Lykya World se face un drum care urca pe munte, un drum extraordinar de frumos cu foarte multe serpentine si destul de ingust... de aici se poate vedea Valea Fluturilor de sus in toata splendoarea ei.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
    [01.10.12 16:47:07]
    »

    @lawrence, te rog spune-mi cat a costat traversarea cu ferry la Yalova?! Multumesc mult.

    webmaster13
    [01.10.12 19:12:27]
    »

    Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

    Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

    lawrence*AUTOR REVIEW
    [10.10.12 08:03:18]
    »

    @celeste: Buna ziua, am stat la hotelul Mozaik Apartments, poti gasi impresiile mele pe acest site, la categoria hoteluri Fethiye - Marmaris (vezi impresii), e superb, piscina intre apartamente, se coboara in apa din balconul apartamentului, insula in mijlocul piscinei, cu baldachine si sezlonguri, vine barmanul si-ti aduce cocktail-ul pe marginea piscinei, ca la 4 * ce mai!!

    Nu am fost acolo cu masina, nu am stiut de drum, am mers cu vaporasul si am incercat sa ajungem la cascada prin vale dar nu ne-a impresionat deosebit, poate nu a fost o zi buna

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    lawrence*AUTOR REVIEW
    [10.10.12 08:08:02]
    »

    @maria55: Buna ziua, a fost putin mai scumpa decat la Canakkale, vreo 40-50 TL daca imi aduc aminte bine, si distanta e aproape dubla la traversare, asa ca e normal, dar e cool, peisajul trebuie sa fie deosebit si pe timpul zilei

    maria55 † CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
    [10.10.12 10:44:45]
    »

    @lawrence: multumesc mult pt raspuns

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    celeste, eug, lawrence*, maria55
    Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Marmaris:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053216934204102 sec
    ecranul dvs: 1 x 1