ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.06.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 18.05.15
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 12 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Constanta - Çanakkale - Marmaris - Istanbul - Constanta

TIPĂREȘTE

Constanta-Çanakkale-Marmaris-Istanbul-Constanta

Am plecat din Constanta spre Çanakkale pe la ora 06.00 pe urmatorul traseu:Negru Voda, Varna, Shumen, Yambol, Hamzabeyli, Edirne, Uzunköprü, Kilitbahir-ferry-boat, Çanakkale. Vigneta pentru Bulgaria am cumparat-o online de pe site-ul: bgtoll.bg. Sticker-ul HGS l-am cumparat a doua zi de la un Ptt situat inainte de Aydin. Am platit 70 de lire si dupa toata plimbarea mai am 22 de lire in cont. Se poate verifica pe aplicatia de mobil HGS.

Pe la ora 13 eram in vama la turci unde am stat cam doua ore. Ne-au bagat pe un rand unde nu era deschis ghiseul unde se verifica talonul masinii si pasaportul soferului. Noroc ca i-am vazut pe altii cum se dadeau jos din masina si se duceau la alt ghiseu de pe alt rand. Atentie cand cumparati rca-ul sa nu aveti taiata rubrica cu Turcia pe cartea verde.

Pe la ora 17 eram la Eceabat. Am intrat la coada pentru ferry-boat unde niste turci agasanti nu te lasa in pace pana nu cumperi ceva de la ei sau iti, spala’’ geamurile la masina sa le dai un ban. Pana la urma am reusit sa le dau flit. Ferryboat-ul era plin si mai dura o ora pana pleca urmatorul. Am scos bani de la un bancomat din apropiere si am plecat spre Kilitbahir. De pe sosea am facut stanga spre ferry-boat unde un turc amabil imi arata pe unde sa o iau si cat costa :). Am platit 51 lire si am urcat pe ferry.

Parchez masina si ce sa vezi? apare turcul amabil cu un teanc de brelocuri si incepe sa palavrageasca in romana ca are copii multi si sa ii dau 10 lei pentru 5 brelocuri. Pana nu le-am cumparat nu ne-a lasat in pace. Aceleasi brelocuri erau putin mai ieftine in bazar.

Coboram de pe ferry si plecam spre hotel. Strazile sunt aglomerate, pietonii nu au prioritate si in sensul giratoriu este prioritate de dreapta. Presupun ca si la ei ca si la noi, normal pietonii au prioritate, dar soferii nu respecta aceasta regula. Pietonii la ei stau pana nu mai trec masini sau se opresc masinile, nu ca la noi, unde se arunca pe trecere cu telefonul in mana si castile in urechi. Intr-un fel, ilegal, soferii turci au reusit sa disciplineze pietonii sa fie atenti la traversarea strazii.

La ora 18 eram la hotelul Figen. Ne-am cazat si am plecat putin sa vizitam orasul.

A doua zi pe la ora 09 am plecat spre Marmaris pe traseul Izmir, Aydin, Mugla, Marmaris. Waze tot a incercat sa ma bage pe drumul spre Soke, nu stiu de ce, chiar si dupa ce am trecut de Aydin ma punea sa ma intorc. In jur de ora 17 am ajuns in Marmaris cu rotile de pe fata incinse la maxim dupa coborarea unor pante foarte abrupte.

In Marmaris sunt foarte multi englezi si rusi, drept pentru care turcii incearca sa te jupuiasca de bani cat mai mult. Nu au preturile afisate si baga preturi din burta chiar si la terasele cu mancare. Pentru 3 chiftele si cativa cartofi imi cerea 40 de lire. I-am spus ca e prea mult, ne lasa la 30 de lire si am plecat. Cel mai bine este sa te duci unde au preturile afisate si sa intrebi inainte cat costa. Unii englezi sunt foarte galagiosi si pusi pe scandal. Intr-o seara la hotel se auzeau din camera unor englezi tipete, usi trantite si injuraturi.

In zilele urmatoare am fost prin Icmeler, Insula Cleopatrei, Fethiye. Ca sa ajungem pe insula Cleopatrei am mers cu masina pana la debarcaderul din Çamlı. Am platit 100 lire/3 persoane si am luat o barca care pleca din ora in ora pana pe insula. Acolo intrarea costa 30 lire de persoana. Am prins o zi fara prea multa aglomeratie cu sezlonguri la umbra palmierilor. Apa este super limpede si curata. Se mai pot vizita ruinele orasului antic Kedrai.

In alta zi am facut o excursie cu vaporasul pe urmatorul traseu: lacul Köyceğiz, Sultaniye, delta Dalyan, plaja Iztuzu si retur. Excursia a fost luat printr-o agentie de turism, online si a costat 37 euro, trei persoane cu o masa servita pe vaporas.

Pe drumul de intoarcere spre Istanbul ne-am oprit la Pamukkale. Masina nu am lasat-o in parcarea mare cu plata. Am mai mers putin inainte si am facut stanga pe o straduta la vale. Acolo am gasit loc de parcare.

Intrarea la Pamukkale costa 50 lire de persoana. Aglomeratie destul de mare.

Dupa acesta pauza am plecat spre Istanbul pe traseul aratat de waze, Kütahya-Bozuyuk-Bursa-Istanbul. La un moment dat pe la Inegol m-am luat dupa indicatoarele spre Istanbul de pe sosea si nu dupa waze. Waze ma ducea spre Bursa pe autostrada. Eu mai smecher m-am tinut dupa indicatoarele spre Istanbul. Cand am ajuns pe langa lacul Iznik am bagat iar waze pentru ca imi era teama ca drumul pe care mergem nu este cel spre podul Osmangazi si ma ocoleste tot golful. Am intrat iar prin niste sate, cu livezi multe de unde am cumparat nectarine :). La un moment dat am facut dreapta si am intrat pe autostrada.

Am ajuns la podul Osmangazi unde sunt bariere. Este singurul loc unde am gasit bariere pe sosea in Turcia. Am platit 117,15 lire in total. 103,05 lire podul si 14,10 lire autostrada. Dupa pod pe dreapta este un complex cu benzinarie, magazine si fast food-uri, unde am si oprit sa mancam ceva.

Dupa aceasta pauza am reintrat pe autostrada, am mai mers cativa kilometri si am intrat in, jungla rutiera’’ din Istanbul. Aveam cazare la hotelul Peninsula din zona Sultanahmet. Am tinut drumul spre Avrasya Tunel.

Dupa ce am iesit din tunel a inceput nebunia. Incepuse sa se intunece afara. Sunt mai multe drumuri paralele care la un moment dat se ramifica, unele la dreapta, unele pentru inainte si unele pentru intoarcere.

De vreo doua ori am luat-o gresit pentru ca waze nu imi mai spunea directia ca era prea din scurt. Unele drumuri fiind paralele waze nu isi da seama pe ce drum esti. Abia dupa ce vedea ca nu mergem pe directia buna isi reconfigura traseul. In Istanbul se circula cam haotic, nu se semnalizeaza, iti taie fata brusc, tot aveam impresia ca o sa intre unul in noi. Le-am dat prioritate, i-am lasat sa se bage, am stat frumos pe banda mea si am ajuns cu bine la hotel.

Am avut noroc si am gasit un loc fara plata. Costa 7 lire ora de parcare, pe timpul zilei. Teoretic in zona nu prea sunt locuri fara plata dar noi am lasat masina parcata pe o straduta aflata langa hotel. Am vorbit cu receptionerul care ne-a spus sa ii lasam cheie masinii si sa stam linistiti ca daca este vreo problema o muta. Nu a fost nici o problema cu parcarea.

A treia zi am plecat spre Romania pe traseul Istanbul - Kırklareli - Burgas - Varna - Negru Voda - Constanta. Am alimentat full de la o benzinarie Shell inainte de Kırklareli. Pana in Constanta nu am mai alimentat.

In vama la turci am stat foarte putin, erau doua autoturisme. Am platit 6 leva in vama la bulgari pentru dezinfectie. Ne-am mai oprit sa mancam la Burgas Galleria mall. In vama Negru Voda era aglomeratie, cateva autocare de Moldova, cateva autoturisme si multe tiruri. Autoturismele le-au bagat inainte si am stat cam 30 de minute in vama. Drumul prin Bulgaria a fost bun mai putin vreo 20 de km inainte de vama Negru Voda. Drumul Negru Voda-Topraisar este proaspat asfaltat.

Din ce am observat in Turcia, Waze te trimite pe drumurile mari, gen expres si autostrazi, in schimb google maps te baga pe cel mai scurt drum dar drumurile sunt mai naspa si prin sate, la un moment dat eram intr-un sat de munte unde nu aveau loc doua masini una pe langa alta.

Pe tot traseul am alimentat numai de la Shell si BP. La toate benzinariile vin angajatii si iti baga benzina si tot la ei se plateste cash. Cu cardul se plateste inauntru. Pretul benzinei era in jur de 6,9 lire/litru

O zi buna si cat mai multe calatorii.


[fb]
---
Trimis de paulcta in 30.06.19 22:13:25
Validat / Publicat: 30.06.19 22:59:45
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA

VIZUALIZĂRI: 4637 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (paulcta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Insula Cleopatra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24050 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.07.19 07:24:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumul spre Marmaris, Cu mașina la Marea Egee" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Drumul prin Bulgaria, spre Turcia]

webmaster
[01.07.19 09:38:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Mihai18
[01.07.19 11:24:47]
»

Bună ziua tuturor.

Când întâlnesc rewievuri despre Istanbul, nu ezit să le citesc pentru că îmi place această destinație unde am fost de mai multe ori.

Mi-a plăcut rewievul dv. pentru că a fost compus cu celeritate și sinceritate. Ați făcu o excursie grea și se observă că aveți experiență.

Scriind acest rewiev, cred că îl veți citi și bine ar fi să-l mai citească și cei care vor merge pentru prima dată la Istanbul. În același sens mai recomand să să fie citite rewivurile compuse de

-@Nicole care este Consul onorific pentru Turcia. Scrie rewievuri tehnice și este o adevărată enciclopedie pentru această destinație

- @Irinad, o bună cunoscătoare a orașului și dă sfaturi foarte bune. Beneficiază si de un soț capabil care este un bun navigator. Rewievurile sale sunt indicate pentru cei care au o bună condiție fizică pentru că aceasta alege trasee care nu sunt la îndemâna oricui

- în fine, pentru cei care citind rewievuri vor să se și delecteze, recomand pe @Krissttina care atunci când scrie pune un pic și din sufletul ei.

Revin la subiect. Dv. aveți dreptate. În Istanbul circulația este un vacarm dar au o semnalizare rutieră foarte bună care depășește GPS-ul. Din câte am citit, în caz de accident ușor, fără persoane vătămate, vinovat este cel care lovește cu fața mașinii, chiar dacă avea prioritate. Este bine că v-ați întors acasă cu oglinzile exterioare întregi.

Ca să nu lungesc ecoul, mai scriu câteva lucruri utile viitorilor vizitatori ai Istanbulului

- benzina s-a scumpit cu cca. 2 TL/litru față de cât costa când au fost eu ultima dată, deci faceți plinul de combustibil înainte de a intra în Turcia

- recomand limitarea convorbirilor telefonice cu exteriorul Turciei deoarece ei nu sunt în UE și tarifele sunt exagerat de mari. Când am fost prima dată, sosiți acasă, factura telefonică a fost cu cca. 300 lei mai mare.

Drumuri bune dv. și cititorilor.

paulctaAUTOR REVIEW
[01.07.19 12:16:10]
»

@Mihai18: Multumesc pentru apreciere. Ca sa mergi dupa semnalizarea rutiera trebuie sa stii exact unde trebuie sa ajungi. Pentru prima data cu masina in Istanbul este destul de greu sa te descurci, mai ales ca este foarte aglomerat si se circula cu viteza, unde permite traficul.

La DigiMobil nu sunt preturile chiar asa de mari. 0,1998 euro/min:apeluri locale, catre Romania si apeluri primite. Trafic de date 0,0238 euro/Mbyte.

Ce nu mi-a mai placut la Istanbul, atitudinea vanzatorilor dintr-un magazin de aur. Este un magazin unde vin in ultimii ani multi romani cu comenzi din cataloage. Am fost de mai multe ori in ani diferiti in acel magazin si am cumparat ba o bratara, ba niste cercei. Acum a vrut sotia sa schimbe o bratara cu niste cercei. Dupa tejghea sunt vreo 7-8 insi care vand aur si stiu romaneste. I-a aratat unul dintre vanzatori cateva perechi de cercei si cand a vazut ca nu este decisa i-a spus sa nu se supere dar ei vand engros aur si nu prea au timp de ea. Aurul costa 27 euro gramul. O zi buna.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[02.07.19 06:38:41]
»

@Mihai18:

benzina s-a scumpit cu cca. 2 TL/litru față de cât costa când au fost eu ultima dată, deci faceți plinul de combustibil înainte de a intra în Turcia

Sfatul tău era foarte bun până în urmă cu vreo trei ani.

Din 2017 încoace, pe fondul devalorizării accentuate a lirei turceşti, chiar dacă preţul în lire a tot crescut, raportându-ne la lei sau la euro, combustibilii au devenit mult mai ieftini decât erau în urmă cu nişte ani, şi în prezent fiind sensibil mai ieftin decât în România şi chiar decât în Bulgaria.

Din acest motiv, eu recomand alimentarea pe teritoriul Turciei cât mai mult posibil, dar doar de la staţii Shell şi cu cel mai scump sortiment, fie că vorbim de benzină sau de motorină.

Chiar dacă cei de la Digi oferă tarife rezonabile pentru telefonie, dar şi pentru traficul de date, tot varianta convorbirilor prin internet este cea mai avantajoasă, cu condiţia să foloseşti internetul gratuit oferit de hotel

M'Liviu
[02.07.19 22:55:48]
»

Susțin ideea lui Nicole. Preț motorină în Turcia în jur de 1 euro. Felicitări pentru aceasta frumoasa aventura.

paulctaAUTOR REVIEW
[02.07.19 23:41:49]
»

@m liviu: Multumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
M'Liviu, Mihai18, paulcta
Alte impresii din această RUBRICĂDrumul spre Marmaris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064261913299561 sec
    ecranul dvs: 1 x 1