ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Tîrgu Mureş
ÎNSCRIS: 15.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Lacul și Barajul Gura Apelor, cel mai mare baraj de arocamente și miez de argilă din Europa

TIPĂREȘTE URM de aici

Al doilea obiectiv turistic care ne-a fost propus pentru vizită de către gazda noastră de la pensiunea Coada Lacului vezi impresii, a fost Barajul Gura Apelor, peste care se trece cu mașina pentru a ajunge la intrarea în Parcul Național Retezat.

Domnul proprietar de la pensiune ne-a povestit că a muncit la construcția barajului artificial, iar aceasta a demarat în anul 1975 și s-a finalizat în anul 1986.

Ne-a spus și despre 14 oameni care locuiau în colonia din avalul Barajului, care au murit în urma noaptea în urma unei viituri de pe Retezat, în data de 12 iulie 1999 când s-a înregistrat un debit de 1000 metri cubi/secundă. Dacă nu ar fi existat barajul, viitura ar fi avut efecte catastrofale cu pierderi materiale și umane greu de estimat în comunitățile din aval.

Dimensiunile barajului sunt impresionante, acesta are o înălțime de 168 metri, și are o capacitate de acumulare în lacul uriaș Gura Apelor de 225 milioane metri cubi de apă și o suprafață de 420 hectare.

Lacul de acumulare Gura Apelor este unul dintre cele mai mari lacuri din România, situat într-un cadru natural de poveste, înconjurat de versanții împăduriți ai masivului Retezat.

Lacul de acumulare este alimentat subteran printr-un sistem de aducțiune cu o lungime de 30 kilometri, prin care sunt captate 12 pâraie din partea nordică a Retezatului, cu un debit mediu de 3,80 metri/secundă.

Un alt tronson de aducțiune are o lungime de 13.780 metri și trece prin munte.

Lacul de acumulare Gura Apelor are o adâncime maximă de 168 metri, o lungime coronament de 460 metri și o lățime baraj bază de 574 metri, iar lățime coronament de 12 metri. (date preluate de pe panoul informativ Hidroelectrica)

Am văzut și fotografiat Lacul Gura Apelor dimineața, cănd am așteptat la bariera de intrare în Parcul Național Retezat, unde am prins un frumos răsărit de soare, cu raze roșii reflectate pe suprafața lacului, dar și seara când ne-am întors de la Vârful Peleaga și Vârful Păpușa vezi impresii.

Dimineața pentru că nu aveam ce face până la deschiderea barierei, m-am plimbat și am observat că pe malul lacului erau corturi și rulote, mese cu bănci din lemn, loc de fșcut grătare, coșuri de gunoi, WC, dar am văzut și două bărci cu motor, două caiace. Se pare că este un loc de popas pentru iubitorii muntelui.

Seara când am coborât de pe munte, barca cu motor aluneca pe luciul lacului lăsând dâre albe șerpiute, în urma unui parcus plin de adrenalină.


[fb]
---
Trimis de Dana2008 in 22.09.19 18:05:55
Validat / Publicat: 22.09.19 18:54:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 1797 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dana2008); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul și Barajul Gura Apelor, Retezat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

tata123 🔱
[23.09.19 08:51:20]
»

@Dana2008: Amenajările hidrotehnice de asemenea amploare sunt impresionante; la vederea barajelor de mari dimensiuni și a luciului întins de apă te întrebi câtă muncă stă în fața ta și câtă forță trebuie să ai pentru a „învinge” oarecum Natura.

Lucrările au început în 1975, în 1986 se deschide centrala hidroelectrică Râul Mare Retezat, dar abia prin 1999 se finalizează lucrările la baraj. pentru săparea galeriei principale de aducțiune s-a utilizat în premieră națională o mașină Robins de excavare (3 m/oră). Turbinele verticale din centrala hidroelectrică sunt realizate la Reșița.

Forță umană - barajul, dar și o forță a Naturii - apa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dana2008AUTOR REVIEW
[23.09.19 11:36:58]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru vizită, ecou și aprecieri!

Da, a fost un proiect îndrăzneț și presupun că s-au realizat cu multe sacrificii umane, ca pe toate marile șantiere ale țării pe care s-au construit și înălțat mega construcții.

Noroc cu vremurile acelea pentru că acum, după revoluție, nu am cunoștință să să mai fi apărut o mega construcție cu beneficii pentru industrie, combinate, uzine, baraje și hidrocentrale, căi ferate, chiar clădiri de învățământ, spitale... toate sunt construcții vechi. Ce ne lipsește că sa înnoim și să modernizăm moștenirea din vechiul sistem?

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08226203918457 sec
    ecranul dvs: 1 x 1