ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2013
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2013
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Spre Lacul Bucura prin Valea Lapusnicului Mare

TIPĂREȘTE

Pentru cei care nu mai sunt la prima tinerete le recomand un traseu de intrare in Retezat care vă duce până sub platoul lacurilor principale din masiv.

Am ales ruta Petroşani - Haţeg şi intrarea spre masiv din com. Sântămăria Orlea.

Drum foarte bun (beton) pâna la Râu de Mori si după el până aproape de barajul Gura Apei. In Râu de Mori, la intersecţia din centru, există un punct de informare funcţional.

După un drum de 6 ore cu 5 opriri, prin munţi, ajungem dară in masivul Retezat. Drum bun (asfalt cu mici denivelări pe alocuri) de la Râu de Mori spre lacul de acumulare. Din păcate, lipsesc indicatoarele în zonele cu ramificaţii de acelşi. Mare atenţie în apropierea barajului unde sunt vreo 2 bifurcaţii. La ultima dintre ele (cam la 25 km de Râu de Mori), alegeţi drumul care urca pâna la baraj (drumul alternativ coboară la baza barajului şi este probabil destinat angajaţilor). De aici drumul de asfalt se strica considerabil dar nu sunt denivelari mari ci mici dislocări si pietre căzute de pe versanţi. ajungeţi la baraj şi puteţi admira lacul şi barajul propriu-zis, singurul din ţară, cred, din rocă şi nu din beton. După trecerea de baraj se ajunge repede la intrarea în rezervaţie prevăzută cu barieră şi cu taxele de rigoare (7 lei pentru maşină şi 5 lei de persoană). Aici este ultimul punct de unde puteţi achiziţiona hărţi cu masivul Retezat - piperat preţul, 30 lei.

De aici începe drumul de macadam (mai mult decat forestier, cu piatra de terasament compactată) cu denivelări mici, fără şleauri sau porţiuni accidentate unde aţi fi nevoiţi sa vă daţi jos pentru manevre. Un drum aşadar de vreo 18-19 km în care nu puteţi depăşi des 15km/oră. Până la Gura Bucurei drumul are porţiuni mai lungi în care este destul de îngust şi în care este nevoie de opriri şi ieşiri puţin în decor pentru a putea trece maşinile una pe lângă alta (dar fără probleme la asemenea viteze). Apreciez că şi în vereme de ploaie sau după ploaie de durată, drumul este mai mult decât practicabil datorită compactării şi mai ales faptului că nu circulă pe el utilaje grele ale exploatărilor forestiere ca în cazurile Valea Rea din Făgăraş sau Moroieni-Padina din Bucegi. Deci după 48 km de la Râu de Mori ajungem în Gura Bucurei.

Parcarea de la Gura Bucurei este destul de larga (la venirea nostră – zi de miercuri cu aflux relativ mic de turişti, erau circa 25 de maşini. În weekend s-a ajuns şi la 50-60 de maşini), dar la aglomerţii mari se parchează pe marginea drumului ceea ce măreşte şi mai mult drumul pâna la Poiana Pelegii. Locul de campare la aprox. 250 m de Gura Bucurei, trecând peste râu. Există doua surse de apă potabilă.

Din Poiana Pelegii încep traseele spre lacuri, Vf. Peleaga, Cabana Buta, precum şi spre celelalte zone ale masivului.

Până la lacul Bucura drum relativ uşor la 1,5 ore de mers cu popasuri mici şi mai departe spre Vf. Peleaga (2508 m) la 2,5-2,75 ore de mers.

Pentru ca la întoarcere să nu facem acelaşi traseu cu mult grohotiş dincolo de lac, pe pantele vârfurilor şi nici să urcăm Custura Bucurei (2370 m), am urmat sfatul unui salvamontist de la Bucura de a tăia traseul de după Colţii Pelegii, direct spre sud, pe un traseu marcat de salvamontişti cu piramide mici de pietre.

Vă va surprinde curăţenia dar şi afluxul de turişti, în special în partea de sud a lacului Bucura.

Retezatul rămâne acelaşi fascinant masiv care ne va chema şi în perioade în care zăpada îl face şi mai plăcut.


[fb]
---
Trimis de Puiu2010 in 05.08.13 14:07:58
Validat / Publicat: 05.08.13 15:20:58

VIZUALIZĂRI: 3739 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Puiu2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 La drum spre Barajul Gura Apei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[05.08.13 15:19:36]
»

Mutat la rubrica "La pas prin Parcul Național Retezat" (deja existentă pe sait); şters rubrica dublură creată de autor.

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Danidanutz
[17.02.14 21:59:06]
»

O intrebare as avea, un traseu mai scurt pana la lacul bucura dintr-o statiune imi puteti spune va rog?

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.02.14 23:27:42]
»

Ăsta e cel mai scurt şi cel mai uşor traseu, prin Poiana Pelegii.

Poţi veni din cealaltă parte a muntelui, dinspre Cîrnic - Cabana Pietrele, sau dinspre Rîuşor, dar, în ambele cazuri, e mai mult de mers şi mai mult de urcat (plus că treci peste o culme, apoi cobori spre Bucura, deci urci mai mult decît e cazul, pe cînd dinspre Poiana Pelegii nu ai deloc de coborît, mergi drept la ţintă).

Dacă nu mă înşel, dinspre Pietrele sau Rîuşor porneşti de pe la 1500 m alt, urci la 2200, apoi cobori la 2100, iar dinspre Poiana Pelegii pleci de la 1700 şi urci pînă la 2100.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Danidanutz
[18.02.14 11:50:21]
»

@abancor: am inteles, multumesc, anul trecut am fost la rausor, dar am ales sa mergem spre lacul stevia, problema nu e de urcat, suntem tineri, dar nu suntem pregatiti pentru o campare pe munte, adta e singurul motiv, multumesc inca odata pt raspuns

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Danidanutz
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055578947067261 sec
    ecranul dvs: 1 x 1