ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.03.08
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 3 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Dupa douazeci de ani

TIPĂREȘTE

Parafrazand o celebra carte a lui Alexandre Dumas, iata ca dupa douazeci de ani am revazut locuri dragi, adica muntii Retezat si in special lacul Bucura, care probabil ca este’’emblema’’ acestui masiv. Am fost prin aceste locuri in 1991, cu cortul si am traversat masivul de la cabana Buta pana la cabana Pietrele pe parcursul a cinci zile. La acea vreme am facut doar poze alb-negru astfel ca era momentul sa fac si poze color. Trebuie sa recunosc ca mi s-a facut dor de aceste locuri si datorita reviewurilor Marianei despre acesti munti.

Am plecat dimineata la 8.30 din satul rau de Mori in care am fost cazati catre Poiana Pelegii, de fapt Gura Bucurei (la 5 minute de Poiana) unde se lasa masina. Distanta care trebuie parcursa este de 24 de km pana la barajul Gura Apei si de inca 18 km pe un…sa zicem drum forestier. Pana cu circa 4 km inainte de baraj drumul este foarte bun, apoi asfaltul se transforma in beton cu multe denivelari si portiuni in care este doar pietris si pamant.

Dupa ce trecem barajul – care este cel mai mare baraj de anrocamente (piatra, bolovani, argila) din Europa (si are 168 m inaltime) si al 5-lea din lume – platim taxa de intrare (ce se face cu acesti bani, nu stiu!!!) in rezervatie, adica 7 lei de masina si 5 lei de persoana.

Urmeaza un… mi-e tare greu sa spun drum, dar…forestier de circa 18 km, care pune la grea incercare masina si soferul. Cateva portiuni, vreo 4-5, care insumeaza doar vreo 300m, dar solicita la maxim indemanarea soferului si masina – drumul este rupt in aceste locuri si totusi nu se face nimic in acest sens. Dupa circa 2 km o Dacie papuc bloca drumul – ramasese fara combustibil. Am asteptat cuminti la coada cam 15-20 de minute pana a venit un aradean cu o Lada Niva, care a reusit sa tracteze ‘’papucul’’ din mijlocul drumului si sa ‘’elibereze’’ cararea. Am mers incet si cu calm astfel doar aceasta portiune de 18km (in mare parte se prezinta in conditii acceptabile) ne-a luat cam o ora si jumatate (cu totul a durat 2 h 40’).

In acele zone dificile am ramas singur in masina, celelalte persoane au coborat pentru a usura trecerea. De multe ori am intrat cu rotile pe langa drum si am ‘’sters de praf’’ toate buruienile, urzicile si plantele de pe margine. Ambreiajul este foarte incercat si mai mult de viteza a doua nu am mers. Mai trecea cu viteza cate unul ‘’curajos’’ cu un SUV sau Logan si arunca pietricele si ridica tot praful de pe jos.

Din loc in loc cate un peisaj frumos mai incanta privirea si ne mai opream pentru o poza. Pe multi km drumul este ingust si nu incape decat o masina, astfel ca daca se intalnesc doua masini una din ele trebuie sa cedeze - sa iasa mai mult in afara traseului (adica in balarii), sau sa se retraga in lateral unde este loc.

Nu vreau sa sperii pe nimeni, dar trebuie sa stiti la ce sa va asteptati daca o luati pe aici. Pe de alta parte este si cea mai buna cale de acces catre frumusetile Retezatului si scuteste mult efort pentru a ajunge la 1630 m altitudine. Exista si microbuze care aduc aici turistii, dar ele pleaca din autogara din Hateg si doar daca sunt minim 10-12 persoane.

La capatul calatoriei am vazut masini de diferite tipuri – de la Matiz si Ford Fiesta pana la Pajero si Land Cruiser. Una din portiunile extrem de dificile – si in curba si in urcare – a insemnat capat de drum pentru 3 masini, ai caror proprietari le-au lasat in acel loc si au luat-o la pas (mai erau cam 2 km de parcurs).

Dupa doua ore am ajuns la capatul traseului si ne-am echipat corespunzator pentru traseul catre Bucura.

Aici trebuie sa remarc faptul ca multa lume era incaltata in pantofi sport, chiar si in tenisi si bascheti, femei cu bluzite de matase cu volanase etc. Cred ca este o lipsa de ‘’cultura pe munte’’ si cei care procedeaza asa nu se gandesc la consecintele mersului in ‘’adidasi’’ pe pietrele care acopera tot masivul Retezat.

Vremea a fost foarte buna si ne-a permis sa vedem panoramele pe multi km. Am trecut puntea peste pârâul Peleaga catre Poiana Pelegii, loc de campare unde erau mai multe corturi. Aici se poate face completarea rezervelor de apa, de la un izvor captat. De asemenea in aceasta poiana exista un refugiu Salvamont nou construit.

Drumul catre lacul Bucura este intens circulat si foarte bine marcat – banda albastra si cruce rosie. In prima parte a drumului prin padure sunt multe locuri unde gasim afine. Se urca prin padure circa 45 -60 de minute apoi se merge pe poteca care strabate jnepenisul inalt, se trece prin si peste mai multe pârâiaşe si se iese dupa inca 20-30 minute in golul alpin, iar in partea stanga se zareste atragatorul lac Lia. Pe parcursul traseului am vazut diferite flori de munte care prin coloritul lor ‘’imbunatateau’’ decorul montan.

Deja privelistile sunt impresionante, iar pe partea stanga Culmea Slaveiului ne insoteste pe tot traseul dupa iesirea din padure. Urmeaza doua portiuni in urcare care mai inseamna 30-45 minute astfel ca intreg traseul dureaza 2h-2h30’ (pauze incluse).

Ajunsi la lacul Bucura, ne luam o pauza pentru a manca din ‘’traista’’ si admiram coloritul corturilor instalate aici, unele dintre ele protejate de mici ziduri de piatra – ‘’scut’’ impotriva vantului. Acest vant crea pe luciul apei mici valuri astfel incat aveai o usoara senzatie ca esti la mare. Langa lac este un refugiu Salvamont de unde puteti obtine informatii pretioase despre trasee, marcaje, vreme.

Lacul Bucura – care este cel mai mare lac glaciar din Romania - este alimentat de 5 izvoare, iar adancimea maxima de 15,5 m este aproape de locul unde izvorul Peleaga se varsa in lac. Apa din lac se varsa apoi in lacul Lia.

De la lacul Bucura putem contempla varfurile Slaveiul Mic si Mare, Bucura 1 si 2, Saua Bucura si varful Peleaga - 2509m - care este si cel mai inalt varf din Retezat.

Pe tot traseul parcurs curatenia este la loc de cinste – am ramas placut impresionat de faptul ca lumea a inceput sa se mai ‘’civilizeze’’ si sa nu mai arunce oriunde gunoaiele. Este adevarat ca totusi, pe ici, pe colo mai era cate o cutie de bere sau o hartie aruncata, dar sunt cazuri izolate. Linistea de acolo si crestele Retezatului ne-au ajutat sa ne ‘’incarcam bateriile’’ si sa ne simtim mult mai relaxati.

Durata foarte mare a parcursului cu masina pana in Poiana Pelegii a influentat decisiv durata traseului montan, fiind nevoiti sa ne oprim doar langa lacul Ana.

Am plecat inapoi cu regrete si de ‘’suparare’’ ne-am oprit prin padure sa mancam afine. Dupa circa 2 ore eram in Poiana Pelegii si cu ceva emotii am luat-o din nou pe minunata ‘’carare’’ catre baraj.

Catre finalul ‘’drumului’’ forestier ne-am oprit si am cules si mancat zmeura, care este din belsug pe marginea drumului. Gustul de aici al zmeurii este extraordinar si avand pahare de plastic la noi am umplut 3 din ele cu aceste aromate si gustoase fructe. Fiind pline de praf le-am luat ‘’la pachet’’ si le-am savurat in dimineata urmatoare.

Catre ora 19.30 eram la pensiune, multumiti ca am vazut peisaje spectaculoase si ca am ‘’scapat’’ cu bine de acesti chinuitori 18 km.

La pensiune – despre care am scris aici - ne astepta o masa calda si un dus pentru o relaxare totala in linistea de acolo.

Aerul curat face minuni, iar o excursie in natura are darul de a ne face sa mai uitam din grijile si problemele noastre zilnice. Bucurati-va de aceste excursii care nu ‘’afecteaza’’ rau buzunarul, dar pot da un alt tonus.

Imi permit sa fac cateva recomandari - nu uitati sa va hidratati, sa aveti suficienta apa la voi, ceva de mancare, un hanorac mai gros, incaltaminte corespunzatoare si o pelerina de ploaie, harta si eventual si o lanterna daca va prinde intunericul si un fluier in caz ca va rataciti.

La cât mai multe drumetii montane!


[fb]
---
Trimis de BOGDAN DSN in 27.08.11 18:04:42
Validat / Publicat: 27.08.11 19:46:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2936 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (BOGDAN DSN); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lacul Gura Apei vazut de pe baraj
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[27.08.11 19:46:41]
»

Felicitări pentru noul minighid pe care ni-l oferi!

Lumis66
[29.08.11 23:15:46]
»

Felicitari! O iesire in natura foarte frumoasa. Imi plac mult fotografiile. Nu am ajuns inca in Retezat dar sper sa ajung cat de curand si sa vad pe viu aceste imagini cu care ne-ai incantat.

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[30.08.11 20:40:16]
»

Lumis66 - multumesc mult... iti doresc sa ajungi pe acolo pentru ca este deosebit. Peisaje frumoase si mult mai multa curatenie.

dorgo
[04.10.11 20:08:44]
»

@Bogdan... pozele sunt senzationale, de "National Geographic! "... ma faci sa mai urc inca odata printre grohotisuri si petece de zapada pana la Bucura... deja ma gandesc la "vacanta mare" de anul viitor din august...

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[04.10.11 22:09:57]
»

dorgo - multumesc pentru aprecieri. Poti incerca la vara acest traseu sau altul din acest masiv, care dupa parerea mea este in top 3 in Romania.

AndreeaG
[15.10.11 16:39:23]
»

@BOGDAN DSN

Ieeeeeee... stiu unde imi pun cortul la vara

Iar impresiile despre curatenie sunt decisive, asa e, daca nu se ajunge cu masina pana in varf... sunt mai putini "clienti" deci mai putine "urme" ale lor.

Felicitari draga domnule!

pentru poveste, pentru atitudine si mai ales pentru inspiratia de a alege acest titlu

Noi venim dinspre Ramnicu-Valcea (nu vom vedea, din pacate, frumosul sat Rau de Mori si alte locuri care mi-au placut foarte mult in descriere) deci nu te pot intreba cam nimic din ce as fi vrut, legat de traseu...

Dar cum nelinistea imi da tarcoale, caci deja sunt 3 week-end-uri de cand n-am mai plecat de-acas' cred ca-mi fac drum pe acolo chiar mai curand de vara viitoare, doar de cercetare asa... numai sa-mi pun botosi de iarna la masinuta

Deci... ia sa pun eu mana la treaba (mai am ceva povesti restante), poate ma ajuta AFA sa vizitez si Pensiunea Valea Mariei in curand, ca prea e in drum spre Bucura

Cunosti cumva traseul urmator: Rm Valcea-Voineasa-Vidra-Petrosani...

(145km, am inteles ca s-au terminat lucrarile pe DN7A, Voineasa-Petrosani, ar trebui sa fie super drumul, daca n-o fi dat zapada peste el deja)

... -Lacul Bucura (Campul lui Neag), retur prin Ranca (Novaci-Rm Valcea) cu dormit o noapte la Ranca, ar fi posibil? (inca nu am discutat cu dl sot si sunt cam "blonda" fara avizul lui "tehnic")

sau de incercat Pensiunea Retezat, despre care tocmai am citit aici pe site, este chiat langa Campul lui Neag, din care sper eu sa se poata iesi in creasta

sau macar Obarsia Lotrului si intors prin Ranca daca nu ne tin puterile sa ajungem pana la Petrosani... variante ar fi cateva...

Asa... planul e pe jumatate facut dar sa revenim cu picioarele pe pamant

Tot respectul pentru "recomandari", desi sunt reguli de bun simt, le-am vazut si eu uitate in majoritatea cazurilor cand m-am intalnit cu "drumeti", frumos scris si despre cazare...

BOGDAN DSNAUTOR REVIEW
[15.10.11 19:08:43]
»

AndreeaG - traseul Voineasa - Obarsia Lotrului este ok, dar o parte din portiunea dintre Obarsie si Petrosani este in stare mai putin buna. Daca masina si nervii rezista, poti incerca. Poate alti colegi stiu mai bine starea drumului. Din Obarsie poti sa o iei spre Sugag si iesi la Sebes, iar de acolo spre Simeria, stanga catre Hateg. Drumul ocoleste mult, dar este impecabil.

A doua varianta - din Obarsie o luati spre Ranca, Novaci apoi Targu Jiu - Petrosani - Hateg si in Santamaria Orlea faceti stanga catre Rau de Mori.

De la lacul Bucura la Campu lui Neag nu poti ajunge decat pe munte, deci ce faci cu masina?

Orice drum ai alege, bucura-te de peisajele oferite de Retezat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AndreeaG, BOGDAN DSN, dorgo, Lumis66
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05773401260376 sec
    ecranul dvs: 1 x 1