EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Gaaa-le-shuuu-leee! Prietene! Ma Bucur sa te revad!
Daca am „dus”” tura pe la „Ochii Retezatului” (vezi impresii) de aproape 12 ore, ar trebui sa mai fie posibil un ultim hop hop sau hop hop hop sau doar hop. Sa vedem…
Prognoza de ploaie s-a imbunatatit. Ploaia nu mai vine de la ora 11, ci de la 14! Nu radetzi! 3 ore conteaza mult.
Directia principala era stabilita: Valea Rea la dus, Valae Galesu la intors. Ar fi fain sa putem urca pe Vf. Peleaga (2.509 m) si Vf. Bucura (2.508 m), ar fi si mai fain sa traversam Portile Inchise si sa atingem si Vf. Mare.
In bocanci!
La 8:30 ne-am urnit de la Cabana Pietrele (1.480 m) in cautarea marcajelor triunghi galben de pe superbul traseul din Valea Rea. Cica ar urma sa parcurgem 3 ore pana la Taurile din Valea Rea. Vom vedea…
Dupa numai 15 minute ne despartim de celalate marcaje care ne-au insotit, si citim ca ne-au mai ramans 2,5 ore pana la taurile amintite. Matematica mea draga spune aplicand regula de trei simpla ca vom ajunge la taurile in 1,5 ore de la pornire! Ha, ha, ha… 3 ore, nu retineti ce nu trebuie!
Valea Rea ne insoteste aproape de la inceput prin padure. Are debit bunicel, sare din prag in prag, e limpede, ce bine ar fi sa ramana limpede toata ziua!
Dupa vreo ora trecem din zona de padure in zona de jnepeni. Mai apar si ceva stanci din granit, dar mai putine de cat in traseele anterioare. Merita sa admire din cand in cand peisajul dand roata cu prinirea si cu sculele de foto / filmat. Mie imi plac caldarile glaciare, iar aici am fost rasfatat din belsug. Mai urcam cate un prag glaciar, mai inca unul, uff! dar e usor si frumos.
Traversam cateva fire de parauri si desi era neprogramat imi botez bocancii de-a binelea si ma julesc putin si pe picioare, alunecand pe o piatra la o asemenea traversare. Bine ca nu a fost altceva decat “” apa la galoshi”” !
11:00 – ne gaseste deja langa primele tauri, in dreptul Lacului Mutatorii. Apar rand pe rand Taurile din Valea Rea. In fata este Saua Pelegii de unde se pot face flick-flack-urile dreapta-stanga in cele mai inalte varfuri ale masivului. In caldarea superioara a Vaii Rele avem de luat prima decizie: inainte spre Saua Pelegii si la marile inaltimi sau la stanga pe sub creasta catre Lacul Galesu. Amenintati de norii de ploaie, considerand cat de expus este traseul de creasta in aceasta zona, luam decizia: “” stanga”” , marcaj cruce rosie. Este 11:45.
Avem placerea sa trecem pe langa Lacul Mare din Valea Rea si sa facem un tur de orizont de pe pajistea inierbata si presarata cu flori de munte. In urma Valea Rea situate intre Culmea Pietrele si Culmea Vf. Valea Rea. In fata deja usor dreapta Saua Pelegii, in dreapta ei Vf. Peleaga si mai in dreapta Coltii Pelegii, pe spinarea Pelegii se vede si poteca ce urca sustinut catre „top of Retezat” . In stanga seii este spinarea varfului Bucura, si mai in stanga urmeaza un baraj de piatra parcurs de o poteca expusa, ametzitoare la propriu, sector numit sugestiv „Portile Inchise”” .
Poteca urca usor in Saua Zanoagei de unde, dupa ce scapam de niste ham ham de stana si socializam putin cu ciobanii intalniti, admiram noua perspectiva ce apare de aici in fata ochilor nostril, taurile din Zanoaga in caldaria inferioara, dar si continuarea crestei care se inchide in Vf. Mare, un adevarat turn al Retezatului, celalalt fiind chiar Vf. Retezat la capatul opus la crestei principale.
Alta cugetare: sa ne inhamam spre Vf. Mare sau sa o luam la vale? Din nou am decis cerebral, tinand cont de nori si de prognoza, asa ca bifam punctul de maxima altitudine al traseului nostru 2.244 m la ora 12.
Incepem sa coborim de placere, admiram creatia naturii, admiram muntele, aici in “” creierii lui”” . Si …. deodata ma apuca: Gaaa-le-shuuu-leee! Prietene! Ma Bucur sa te revad! . Aparuse in caldarea urmatoare Lacul Galesu. Imi place atat de mult acest lac glaciar, situat la cota 1.990 m, ocupand 3,7 ha si avand o adancime maxima de 19,5 m. Ce frumos se reflecta muntii in Galesu! Este fabulos! La ora 13 suntem pe malul Lacului Galesu.
Pauza mare nu numai de mancare dar pur si simplu de stat si de savurat tot ce se vede. Am ochit si niste cai, probabil salbatici, pe culmea alaturata. 1 ora de leneveala caci de maine nu vom mai fi la alltitudini cu aerul ozonat pana la urmatoarea escapada montana.
Traseul continua dupa marcajul triunghi rosu. Coborirea catre cabana urmeaza Valea Galesu, la inceput prin marea de jnepeni. Acum in a 3-a zi de trasee „retezate”” mi-am dat cu adevarat drumul si coboram ca o capra neagra intr-un ritm net superior celui din primele 2 zile. E drept ca graba se datora si incercarii noastre de a intra in padure pana incepe ploaia. Daca se poate. Am pozat mai multe shtirigoaie, o planta ciudata cu tulpina inalta si inflorescenta alba.
La 14:30 intalnim ramificatia catre Taul dintre Brazi, marcata punct rosu. O urmam si la 14:40 suntem la Taul dintre Brazi. Numele lui exprima ce trebuie. Dam roata lacului. Cautam o scurtatura, pe care o ochisem pe harta, dar discontinua la un moment dat, just to know. Ne vedem de drum pe traseul marcat.
La 3:30 traversam firul vaii Galesu intr-un nou exercitiu de echilibrsitica, de data reusit! Revenim in marcajul triunghi rosu. Intersectam in cruce traseul triunghi albastru dupa inca jumatate de ora. Deja ploua, dar suntem la adapostul padurii. Un adapost natural foarte bun incat ne puteam dezbraca de pelerine, putini stropi razbind pana la noi.
4:15 p. m. - sosire la Cabana Pietrele.
Acest articol a prezentat ultima si cea mai lejera tura din ciclul Retezat 2020. Sub 8 ore cu pauza mare de 1 ora. Traseul parcurs de noi este unul de dificultate medie, nu parcurge niciun pasaj expus, nu are nicio panta foarte abrupta.
Urmeaza uscarea echipamentului, baie la rau, iar! , masa de seara si o vorba de seara cu Retezatul si alta de dimineatza. Am primit invitatii de revenire de la acesti munti speciali din tara noastra.
Numai bine tuturor!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Lacul Galesu ramane unul din colturile mele favorite din Masivul Retezat. Circuitul de pe Valea Rea, care acum 30 de ani era legata prin momai de Valea Galesu, este tot la preferate. Imprejurimi netainse de asta data: Vf. Peleaga, Vf. Bucura, Portile Inchise, Vf. Mare
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
cea mai relaxanta dintre toate turele din Retezat si datorita faptului ca nu am urcat in creasat sub amenintarea ploii, altfel ar fi fost distractie
Trimis de Dan&Ema in 25.08.20 16:05:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Votat cu drag
Sa va fie de bine plimbarile si la mai mult "aer ozonat"
Va invidiez, in modul pozitiv, noi ramanem la trasee de 3 ore... 11 ore mi se par in acest moment ceva ireal
@addcont: Multumesc pentru ecou! Nu trebuie sa facem recorduri ci sa ne bucuram de natura. Primit cu drag acest ecou! Numai bine! ????
Hop și eu cu superbonusul! Ce frumoase zile în Retezat, Dane! Mi-ai răscolit amintirile din tinerețe, când am fost și eu pe acolo. Nu se putea să nu ajungem și la Galeșu!
Munții Retezat nu seamănă cu alți munți din țară, sunt diferiți și plini de rocă, de piatră și - poate tocmai de aceea - mai iubiți de mulți turiști „munțomani” , ca tine sau ca Mika, cum vă place vouă să vă numiți. Am recunoscut locuri care nu s-au schimbat de 40 de ani încoace!
Să vă fie de bine această mică vacanță petrecută în Retezat!
Felicitări, am votat cu drag pentru că a meritat!
P. S. Ca o completare la articolele tale, am găsit - pe net - niște legende care vor să ne explice de ce-i spune muntelul Retezat că este retezat:
”Retezatul - vârful făcut de un flăcău viteaz Demult, tare demult, în locul unde azi e Țara Hațegului, trăiau niște uriași. Unul dintre ei, cam hoț de felul lui, cobora în sate și fura vitele oamenilor. Mulți feciori și-au pierdut viața încercând să-l oprească, dar au fost răpuși de uriaș. Într-un târziu, un voinic a reușit să-l dovedească pe uriașul cel rău. Ca să fie sigur că acesta nu supraviețuiește, i-a tăiat capul. În acel moment, s-a întâmplat o minune și uriașul s-a prefăcut într-o stâncă imensă” fără cap” (Retezatul). Mâna i-a căzut printre munți și s-a prefăcut în apă. Podul palmei sale s-a transformat în lacul Bucura, iar degetele în lacurile Slăvei, Lia, Ana, Viorica și Zănoaga
Retezatul - vârful tăiat de o fată pizmașă
Trăia
odată un uriaș care avea o fată și un fecior. Fata era frumoasă și
voinică, dar tare rea și invidioasă din fire. Înainte de moartea sa,
uriașul a împărţit ţara celor doi copii ai săi. Ca să vadă mai bine cât
de mare este partea lor din moştenire, cei doi s-au urcat pe câte un
munte: feciorul pe muntele numit acum Retezat, iar fata pe vârful Rusca,
spre apus de Retezat. Fetei i s-a părut că partea de ţară a fratelui
său este mai mare şi mai frumoasă decât a ei și, de ciudă, a luat un
fier de plug şi l-a aruncat spre fratele său, care era pe celălalt vârf.
Fierul nu l-a nimerit pe flăcău, dar a retezat vârful muntelui, care de
atunci a rămas retezat.
Desigur, pot fi și alte legende sau chiar o explicație științifică, dar asta este o altă poveste, știută de geologi.
@doinafil: Retezatul e special. Ma bucur ca ti-am rascolit amintirile de ieri. Eu cand citesc articolul cuiva despre un loc batut si de mine, am o curiozitate in plus, e un sentiment special pentru ca am trecut si eu pe acolo si vreau sa aflu ce s-a schimbat, cum mai arata etc...
Multumesc, Doina. Numai bine!
Promit sa trec la alti munti, la revedere Retezat! ????
@Dan&Ema: M-am adunat și eu de pe coclauri și am inceput să citesc ce s-a mai scris pe aici. Frumos traseu, frumoși munți. Am inceput să citesc de la sfârșit spre inceputul drumeției tale in Retezat, dar, oricum, te felicit pentru zilele petrecute pe munți. Știu că poate nu a fost ușor dar când ești acolo sus, și vezi toate acele minunății ale naturii iți dai seama că merită efortul. La mai multe drumeții frumoase!
@Mika:
De fapt la sfarsit mi-am intrat in ritm! Oricum am colindat multicel. Am vazut munti lacuri vai cascade abrupturi hornuri creste... Ma bucur ca Retezatul m-a reprimit cu bratzele deschise. Si Galesul prietenul meu s-a bucurat de revedere.
Ma bucur ca intr-o zi de cugetare am gandit "Retezat" si asa a ramas decizia. De atunci am facut tot sa fie posibil.
Calatorii faine si tie!
Un Macin scurt ce zici?
Numai bine!
????
@Dan&Ema: Sună tentant. Deocamdată sunt in refacere, după Crai și Făgăraș.
@Dan&Ema: Imprejurimi netainse de asta data: Vf. Peleaga, Vf. Bucura, Portile Inchise, Vf. Mare
” Pe unde mi-e locul drag, treabă n-am, dar tot îmi fac!” spune o zicătoare românească! Iar ție ți se potrivește de minune!
Acum ai treabă: să nu-i rămâi dator Retezatului cu” împrejurimile neatinse” , dar nici el să nu-ți rămână dator ție cu frumusețile lui!
Se simte bucuria revederii cu prietenul tău drag, răzbate din fiecare literă a articolului. Superb! Totul!
@Zoazore:
Ce frumos scris-ai dumneata Zana Zbanghie! Multumesc, apreciez.
A propos de prietenul din articol... cand am ajuns in locul unde a aparut in spectrul vizual prietenul amintit- Lacul Galesu - m-am oprit, am descis ambele bratze si i-am facut cu ambele maini semn de draga revedere si l-am strigat "Gaaa - lee - Shuuu - leeee! " Prietene!
Am vrut doar sa punctez ca mai sunt si altii... zbanghii! Numai d-alea bune!
Mi-ar placea sa am forta si puterea sa revin candva si la "obiectivele neatinse" de data asta.
@Dan&Ema: Am vrut doar sa punctez ca mai sunt si altii... zbanghii! Numai d-alea bune!
Tu nu ești... zbanghiu! Tu ești un minunat uriaș romantic și cu suflet de copil!
Mi-ar placea sa am forta si puterea sa revin candva si la "obiectivele neatinse" de data asta.
La cum te cunosc eu, nu va dura mult și vei reveni! Sunt sigură! Nu poți sta mult timp departe de prietenul tău, muntele! Oricum s-ar numi el!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Peștera Bolii, Cheile Băniței, Cheile Crivadiei - Retezat — scris în 14.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Traseu spre Lacul Galeș — scris în 13.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Carari de povesti spre Taul Portii — scris în 15.09.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2022 În cautarea Tăurilor din Valea Rea — scris în 22.06.22 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Traseu in Retezat: Carnic – Lacul Gales. Ma bucur ca te-am ales, carare minunata! — scris în 20.09.21 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Retezatul - off, off și wow - wow! — scris în 13.08.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 În căutarea unui aer mai răcoros, în Retezat — scris în 27.09.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ