EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ochii Retezatului – minunatia lacurilor glaciare din Muntii Retezat
A doua tura parcursa in Muntii Retezat a fost din nou una spectaculoasa. Vazand ca am facut cu bine fatza cu o zi inainte, ne-am asumat ca pot duce o tura …. si mai lunga, care sa implineasca una din dorintele mele speciale – Lacul Zanoaga Mare. Si cum se poate face mai bine decat intr-un circuit in care cred ca am vazut peste 20 de lacuri glaciare – asa numitele ochiuri ale Retezatului.
Sinteza traseului
Intre paranteze altitudini si repere orare
Banda albastra: Cabana Pietrele (1.480 m; 8:00) – Cabana Gentiana (1.672 m; 8:45) – Valea si Cascada Pietrele - Lacul Pietrele (1.990 m; 9:45) – Curmatura Bucurei (2.206 m; 10:45) – Lacul Bucura (ca. 2.038 m; 11:15)
Triunghi rosu: Lacul Bucura – L. Ana, Viorica, Florica – T. Agatat (2.208 m; 12:15)
Triunghi rosu: T. Agatat - Saua Judele (2.370 m) – Culmea Sesele – L. Zanaoaga Mare (1.997 m; 13:30) si retur la T. Agatat (15:30)
Punct rosu: T. Agatat – T. Portii (2.260 m; 15:45)
Banda galbena: T. Portii – Poarta Bucurei (2.280 m; 16:00) – Vf. Bucura I (2.433 m; 16:30)
Banda rosie: Vf. Bucura I – Curmatura Bucurei (17:00)
Banda albastra: Curmatura Bucurei – Cabana Pietrele (1.480 m; 19:15).
Tura aceasta a avut avantajul ca oferea optiuni unde puteam remodela traseul functie de starea mea de oboseala si vreme. Oricum plecam la ora 8 considerand destul de serios ca ne va prinde intunericul pe drumul de intoarcere.
Haideti cu noi la “” Ochii Retezatului””
La revedere Pietrele, ne revedem diseara! , spuneam la ora 8.
Intram imediat in padure. Marcajul este triplu la inceput, semnul nostrum de urmat fiind banda albastra. De triunghiul rosu ne despartim imediat, apoi in 15 minute si de cel galben, care duce pe Valea Rea. Indicatoarele ne informeaza ca pana la Lacul Bucura vom merge vreo 3 ore, sa vedem daca sa va fi! In alte cateva minute ne intalnim cu marcajul ce vine de la Carnic si care ne insoteste pana La Gentiana, este triunghi albastru. Pana la Gentiana, drumul a fost super lejer, printr-o zona imbibata de apa. In poiana de la Cabana Gentiana ajungem dupa 40 minute de la start, acolo ne salutam cu un caine frumos al locului si cu turistii cazati acolo iesiti pe langa cabana sa manance sau sa se pregateasca de traseu.
De aici padurea se rareste si incepe jnepenisul. Marcajul nostru, banda albastra, se incadreaza pe Valea Pietrele. In stanga ne insoteste Culmea Pietrele, in dreapta Culmea Stanisoara. La 15 minute de la Gentiana, traversam Valea Pietrele pe un pod solid amenajat din lemn, in apropiere fiind Cascada Pietrele.
Poteca prin jnepenis este superba, in multe locuri tot pe acolo si-au facut loc diferite paraie, asa ca daca nu suntem atenti sa calcam pe pietre, calcam in apa! La iesirea din jnepenis este o stanca mare, un adapost natural de piatra. Se numeste Bordul Tomii.
In mai putin de 2 ore de la plecare suntem deja la Lacul Pietrele, la cota 1.990, loc bun de popas, pentru cine simte nevoia. Admiram de aici colosul de piatra al Vf. Bucura I si II, identificam si cateva petece mici de zapada in caldarile glaciare. Urmeaza urcusul in Curmatura Bucurei pe creasta principala masivului. Catre stanga poteca de creasat banda rosie urca pe Vf. Custura Bucurei si apoi catre Vf. Peleaga, Papusa si prin superbele Porti Inchise, iar catre dreapta spre Vf. Bucura I si Retezat. Perspectiva din aceasta sa catre Caldarea Bucurii, inainte si a Caldarilor Pietrelor, inapoi cu lacurile lor sclipitoare, este superba, caci acum suntem intr-un punct de maxim, si parerea mea este ca toate lacurile se vad mai frumos de pe creste sau din sei caci ofera o perspectiva mai larga decat de la malul lor.
Coborim in Caldarea Bucurei printre Lacul Bucurelul si Lacul Bucura si salutam doua fete care coborau de pe o varianta marcata cu punct rosu (turul lacurilor). Lacul Bucura este cel mai intins lac glacioar din Romania; el ocupa o suprafata de 10 ha, are 15 m adancime si este situat la cota 2.040 m. Apare la orizont si superb lac triunghiular Lia, cel mai din aval, din sirul lacurilor cu nume de fete.
Dupa Bucurel cotim dreapta. De aici schimbam marcajul, trecem pe triunghi rosu. Urmam pe o poteca cu peisaje de vis, in amonte firul paraului care se formeaza din salba de lacuri de aici. Dupa numele lor, lacurile pe langa care trecem se numesc Ana, Viorica si Florica, toate in stanga potecii. In dreapta este un ochi mititel, Lacul Pusa. Dupa Florica, incepe o traversare anevoioasa pe …. lespezile de granit specific Retezatului. Nu se urca, dar trebuie sa iti alegi cu mare atentie pasii. Dar apoi, se si urca pe un prag glaciar intermediar, unde poteca se bifurca.
Urmeaza un sector de drum dus – intors pe marcaj triunghi rosu in continuare. Poteca vireaza la stanga si trece pe la alt lac magnific: Taul Agatat. Are o marime variabila, fiind alimentat din izvoare subterane si de la precipitatii; de altfel putin inaintea lui mai intalnisem un ochi de apa, care am crezut ca este taul nostrum. Suntem sub Turnul Portii si Vf. Judele. Poteca urmeaza o brana putin expusa cu cateva sectoare in care urca mai consistent, caci trebuie sa ne conduca in alt loc panoramic, Saua Judele. Am urcat astfel pe o creasta secundara importanta a Retezatului care se contianu cu Slaveiul. Pana la Varful Judele exista o poteca nemarcata, pietroasa si dura.
Suntem in graphic, continuam spre Zanoaga Mare, pe acelasi marcaj. Poteca urmeaza o culme secundara descendenta, care ne maio invita la o topaiala pe blocuri de granit imense. In stanga se deschide o vale in care se gasesc Taurile Iezilor si Caprelor, iar in dreapta Taul Judele. Culmea devine tot mai pasnica, se numeste Sesele Mari. Cand se iveste la orizont intr-o caldare un lac mare, stim ca este Lacul Zanoaga Mare, care este cel mai adanc din tara cu cei 29 metri ai sai. Este situat la cota 1.997 si ocupa o suprafata de 6 ha. Langa lac este si un refugiu si loc de campare. Nu am intalnit pe nimeni aici. Este un punct destul de excentric din masiv, pentru atingerea caruia sunt necesari timpi de parcurs importanti cand indifferent de unde vii, cea mai apropiata optiune fiind Gura Zlata. Hotarim sa nu coborim langa lac ca apoi sa urcam la loc ce am coborit si mai important sa punem de-o mamaligutza! E doar o metafora care inseamna hrana rece, masa de pranz! Si odihna. Vrei juma de ora, nu mai mult ca suntem la jumatatea traseului si este deja ora 13:30. Am mers bine. Pentru dupa amiaza se anuntau ceva ploi catre ora 18. Cu ceva dat din picioare putem aborda la intorcere o bucla daca norii nu se strang mai repede.
Pana la Taul Agatat am urmat drumul pe care am venit, apoi am coborit la bifurcatia mai devreme amintita si ne decidem sa continuam inainte pe punct rosu in urcare in caldarea superioara, unde gasim alt lac record! Si din nou de nota 20! Taul Portii este lacul din Retezat situate la cea mai mare altitudine, anume la 2.260 m. Este insa un lac nepemanent. Langa lac intalnim traseul banda galbena, care trebuie sa ne insoteasca cu noroc, adica fara ploaie.
Urcam in Poarta Bucurei. Ce frumos se vede Taul Portii dar si noua perspectiva deschisa inainte care Vf. Bucura I si usor stanga catre Vf. Retezat sau jos in stanga catre Rezervatia Stiintifica cu ale ei ochiuri sclipitoare de la Taul Gemenele, Negru si celelalte. Hat in zare Muntii Tarcu, mai domoli. Urmam printr-o zona expusa de creasta, unde nu e bine sa treci cand fulgera, si unde am simtit deja putin vanticel, semn ca se va schimba vremea. Mai tzine frate norii putzin in loc!
Creasta continua in urcare lenta totusi, dar cu multe lespezi de piatra, asa ca pentru mine greutz. Facem jonctiunea cu traseul parcurs ieri, sub Vf. Bucura I, pe care il si urcam usor ocolit pe la dreapta de indata ce intersectam marcajul de creasta principala al Carpatilor, banda rosie. In pas tot mai alert, uff! , iarasi traverseu pe lespezi, iara daca nu sunt lespezi si este poteca si pasune, e pe buza haului, haide Dane, ca trece, te uiti in partea cealalta si inaintezi, ca mai e putzin si revenim in Curmatura Bucurei, inchizand o bucla superba plina de lacuri, pe o recomand oricarui vrea sa bata Retezatul.
Poa’ sa ploua de acu’! Coborim iute la Lacul Pietrele si de amu’ picioarele mergeau singure. Devenea tot mai evident ca am razbit cu bine pe acest traseu lung si ca nici nu ne va prinde intunericul pe poteca daca tzinem ritmul. L-am tzinut si ca rasplata nu ne-a prins nici macara ploaia.
Multumesc fortzelor divine care m-au facut norocos si incheiem cu o baie la rau tot in ritm alert, masa de seara including niste super virshli, planul de maine, prognoze, povesti de cabana, tzantzari, intuneric, racoare, noapte buna! MINUNAT! Ma bucur imens ca am facut acest traseu. (a se traduce inca mai duc!)
Numai de bine!
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
tura asta pe la lacuri are ale ceva al Retezatului si merita pe deplin, pozele sper sa va placa mai mult decat proza
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Cea mai lunga tura de la revenirea la miscare. Ma bucura mult ca am dovedit-o cu cateva zile inaintea turei aveam retineri serioase ca voi putea duce. Ce fain a fost. Am ajuns obosit dar implinit de minunea privelistilor vazute si sa vedem ce va mai urma... Om ajunge si pe 2500-arii Retezatului ziua urmatoare?
Trimis de Dan&Ema in 21.08.20 16:14:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Dan&Ema: Acest articol mi-a adus aminte de câteva trasee pe care le-am făcut cu vreo 10-12 ani în urmă în Retezat. Nu am avut alonja ta dar în felul nostru ne-am descurcat și am putut vedea puțin din frumusețea locurilor.
Am stat la Râușor la o pensiune ce avea sora ei pe valea râului Râul Mare, multe pensiuni în ambele zone.
De la Râușor am făcut două trasee, unul spre Șaua Retezat, pe lângă Tăul Ștevia, nu am ajuns la vârf, circa patru ore pe sens, sunt ani de atunci... și altul la Cabana Pietrele, cam tot atât...
Pe cealaltă parte a masivului, adică pe valea râului Râul Mare am mers cu mașina până la Poiana Pelegii și de aici am urcat la lacul Bucura de două ori, o dată pentru vârful Peleaga pe care l-am atins și altă dată pentru a vedea lacurile de sus, Florica, Viorica, Ana și a merge la Tăul Agățat, despre care ai precizat în articol. Erau așa cum bine spui multe și variate trasee, cât să stai pe acolo...
Mulțumesc frumos pentru aducere aminte!
@Dan&Ema: Mi-e dor de Retezat! Vom merge anul acesta și cu juniorul că să vadă Lacul Bucura.
Anul trecut am rămas cu dureri de genunchi după Coborârea de pe Vf. Păpușa și Vf. Peleaga... am cam sărit ca broscuța din piatră în piatră, mi s-a părut foarte amuzant să sar la coborâre. Cam pe la sfârșitul săriturilor au început junghiurile în genunchi și nu am mai scăpat de ele până la sfârșitul anului. Mie îmi place mult să mă catar pe lespezi, Retezatul este pe gustul meu.
Vreau o tura pe la lacuri, așa cum ai prezentat-o in impresiile tale. Ce distanță este de parcurs?
Mi-a plăcut exclamația ta
Poa’ sa ploua de acu’!
Cam așa se roagă toți drumeții.
Călătorii /drumeții plăcute!
Numai bine!
@mprofeanu:
Ma bucur ca am provocat aceste aduceri aminte. De la Rausor e ok sa abordezi Vf. Retezat si Cab. Pietrele, cum am prins in articolul trecut.
De la Poiana Pelegii merg foarte bine Lacul Bucura si celelalte cu nume de fete si Vf. Peleaga, asa ca ati parcurs foarte eficient Retezatul din 2 parti.
Este superb orice colt de Retezat. Multumesc de lectura si ecou! Numai bine! ????
@Dana2008:
Daca veniti dinspre Poiana Pelegii la Lacul Bucura sunt cam 2 ore (de urcat), dar nu asta era intrebarea.
De la Bucura se poate urma circuitul lacurilor punct rosu care trece pe la Ana, Florica, Viorica (Lia se vede in aval), apoi coteste dreapta la Taul Portii si coboara la Bucurel cred ca sunt vreo 3 ore. Daca inainte de Taul Portii urmati traseul descris aici la stanga treceti pe la Taul Agatat si daca vreti mai departe la Zanoaga Mare, ramificatia asta inseamna vreo 2 ore dus.
In km nu stiu, ce pot spune ca in ziua in care am parcursbtura descrisa aici, am contorizat 29 km pe aplicatie, desi cred ca este supraestimat.
Numai bine! Drumetii faine! ????⛰
@Dan&Ema: Te felicit pentru reviewurile despre Retezat care pe lângă faptul că au fost atât de documentate mi-a stârnit sentimentul omenesc de regret că am fost o singură dată prin anii şaizeci şi ceva. Am fost singuri pentru că băiatul nu se născuse şi fetiţa era prea mică pentru a o lua cu noi. Am înnoptat trei nopţi la cabana Pietrele şi ziua am drumeţit.
Nu aveam de unde ne documenta asupra denumirilor de pe traseu cu excepţia lacurilor principale Pietrele, Bucura. Pe atunci nu făceam nici măcar fotografii alb-negru deşi aveam aparat foto Smena. Nu ştiam cât de preţioase vor fi pozele când va fi sosit vremea amintirilor. Pozaţi, pozaţi, pozaţi şi notaţi căci ˝şi uitarea-i în legile omeneşti˝
@Michi:
Cat evolueaza tehnologia! Astazi vorbim de camere de filmat, de telefoane inteligente, de softuri de insailat filme (tata are acest hobby). Si de cativa ani de drone. Sigur in 10 ani cele de azi vor fi arhaice.
Ce sa mai vorbim de echipament! Aveam trening, pelerina simpla, foaie de ceapa sau fas de vant, bascheti ca erau mai inalti ca tenisii, caciula si pulover cu gat. Azi sunt super echipamente...
Mama Michi, multumesc de lectura si ecou. Va iubim! Numai bine! Sanatate! ????
@Dan&Ema: Foarte frumos, sper să ajung și eu la un moment da prin Retezat. Văd că te-ai pus serios pe treabă, in ceea ce privește drumețiile montane. Fotografii splendide, felicitări!
@Mika: Nici la jumatate cat te-ai pus tu pe treaba! ????
Super Retezatul!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Peștera Bolii, Cheile Băniței, Cheile Crivadiei - Retezat — scris în 14.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Traseu spre Lacul Galeș — scris în 13.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Carari de povesti spre Taul Portii — scris în 15.09.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2022 În cautarea Tăurilor din Valea Rea — scris în 22.06.22 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Traseu in Retezat: Carnic – Lacul Gales. Ma bucur ca te-am ales, carare minunata! — scris în 20.09.21 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Retezatul - off, off și wow - wow! — scris în 13.08.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 În căutarea unui aer mai răcoros, în Retezat — scris în 27.09.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ