ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 5 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Retezatul de poveste sau poveste despre si in Retezat

TIPĂREȘTE

Retezat! Muntii Retezat!

In perioada restrictiilor din acest an, in perioada restrictiilor mai restrictive, ce puteam face altceva decat planuri de calatorie. Si km pe langa bloc. Si asa din senin, a aparut o revelatie: Retezat! Muntii Retezat! E ca atunci cand pui degetul pe harta si spui acolo ma duc, sau intri in magazine si ti se pune pata pe un produs si il cumperi. De ce mi-a venit in minte Retezat? Nu stiu. Dar a fost acel cuvant magic, care stiam ca va conta.

Pana anul acesta am fost in Muntii de Retezat de 3 ori, si cu cortul si la cabana.

Specificul Muntilor Retezat

Muntii Retezat au ceva al lor, numai al lor.

Sunt muntii cu cele mai multe lacuri glaciare. In scoala am invatat de 60, mai tarziu am aflat de 80+. Este o discutie deschisa care este definitia unui lac glaciar pentru a putea fi “contorizat” pentru ca unele nu sunt permanente, unele au adancimi mai mici de …, altele suprafata mai mica de... Lacurile si taurile de aici se mai numesc “” ochii Retezatului”” .

Cealalta caracteristica a Retezatului sunt blocurile mari de granit. Chiar se vehiculeaza denumirea “” granitul de Retezat”” . Acesta este alb in spartura, gri la exterior si foarte dur. Creasta principala in buna parte si unele trasee de acces in creasta, inclusive in caldarile glaciare, sunt alcatuite din asemenea blocuri de granit, care presupun sa treci, sari, topai, de pe o stanca pe alta, acordand atentie maxima riscului de luxatii sau doamnefer mai rau. Musai bocanc inalt necesar. In afara rocilor granitice mai exista si sisturi cristaline, care alcatuiesc acest munti.

Daca nu ar fi “” ochiurile Retezatului”” ai spune ca pasesti pe un taram selenar.

Asezare pe harta

Muntii Retezat fac parte din Masivul Retezat – Godeanu si sunt o grupa distincta din Carpatii Meridionali si unii din cei 3 masivi muntosi, care depasesc inaltimi de 2.500 metri, alaturi de Muntii Fagaras si Muntii Parang.

Sunt marginiti de depresiunea Hategului la nord si a Petrosaniului la sud-est. La nord avem Raul Mare, la sud Jiul de Vest.

Muntii vecini ai Retezatului sunt: Tarcu la vest, Godeanu la sud-vest, si Valcan la sud cu culmi domoale si inierbate, contrastand puternic cu “” muntele dur de piatra”” care este Retezatul.

Cai de acces

Retezatul este impartit in doua: Retezatul Mic (partea sudica) si Retezatul Mare (nordic), cel celebru.

In Retezatul Mic se poate intra din Valea Jiului de Vest, din DN66A, din toate localitatile miniere de aici: Vulcan, Lupeni, Uricani, Campu lui Neag. Drumul de acces cel mai practicat din sud este Campu lui Neag – Buta – Poiana Pelegii.

Zona nordica a Retezatul se abordeaza fie dinspre est-nordest, de pe DN66 asa cum puteti citi si aici vezi impresii. Localitatile de pornire catre munte sunt Pui catre cabana Baleia, Ohaba de sub Piatra catre Nucsoara si Carnic, apoi Cabana Pietrele sau Cabana Gentiana. Acesta era accesul cel mai frecventat candva, in scadere de turisti acum, voi povesti cu alta ocazie. Din Santa Maria Orlea se poate alege accesul spre Rau de Mori si Rausor de unde este accesibil in special Vf. Retezat.

In crestere este abordarea Muntilor Retezat din Poiana Pelegii unde (din cand in cand) se poate ajunge si cu o masina cu garda inalta. Fie tot din Santa Maria Orlea, fie din DN68 din zona Sarmizegetusa se poate urma DJ685 pe la Cabana Gura Zlata, acumularea Gura Apelor si apoi pe Valea Lapusnicul Mare.

Ape si lacuri

Datorita asezarii lor, orientarii lor, geologiei lor si curentilor de aer, care se formeaza, Muntii Retezat sunt muntii cu cele mai consistente precipitatii din Carpatii romanesti. Astfel a rezultat o retea hidrologica foarte bogata care ofera multe locuri de unde te poti aproviziona cu apa pe trasee, mai putin evident pe creste. Raurile din Retezat se indreapta catre 2 bazine hidrografice a Streiului in nord si a Jiului de Vest in sud. Cel mai important curs de apa care izvoraste din Retezat este Raul Mare.

Numeroasele izvoare si paraie din caldarile glaciare, care multe dau nastere sau alimenteaza lacurile glaciare, se strang mai apoi in vai de rauri tumultoase cu cascade.

Mai mult de o treime din lacurile glaciare din tara noastra se gasesc in Retezat. Lacurile glaciare sunt intalnite in caldarile glaciare ale masivului si sunt de o frumuseste rara. Lacurile care detin recorduri sunt:

Lacul Bucura – cel mai intins din Carpati – 8,9 hectare

Lacul Zanoaga Mare – cel mai adanc din tara – 29 metri

Taul Portii – situate la cea mai mare altitudine din Retezat – 22.260 m alt.

Nu pot sa nu il adaug aici pe favoritul meu, Lacul Galesu.

Flora si fauna

Flora. O treime (1.200) din speciile existente in Romania traiesc in Muntii Retezat. Dintre ele 90 sunt endemice, precum flamanzica, de exemplu.

La etajele de altitudine inferioara sunt paduri de pini, brazi si molizi, unele dese si intunecoase.

Mai sus trecem prinsectorul de jnepeni, iar maia poi iesim al gol alpin. Pasunile alpine sunt pline de flori de munte. Nu lipsesc gentiana, floarea de colt, clopoteii, rhododendronul.

Pasarile. Jumatate din speciile de pasari (185+) din Romania pot fi auzite si vazute in Muntii Retezat si marea lor majoritate si cuibaresc aici. Aceasta vorbeste despre lipsa poluarii acestui colt de rai. Vulturi, bufnite, berze se simt bine aici.

Animalele. Dintre mamifere nu lipsesc ursul, lupul„rasul, cerbul, marmota

VarfurileRetezatului

Cele mai semete varfuri ale Muntilor Retezat sunt Varful Peleaga 2.509 m cu Coltii Pelegii, Varful Papusa 2.508 m vecin cu Peleaga despartit prin Curmatura adanca a Pelegii, Varful Retezat 2.482 m.

Alte varfuri dure precum Bucura I sau Judele se inalta semete in Retezat.

Legendele Retezatului

O poveste spune asa: Pe aceste meleaguri traiau niste uriasi. Unul dintre ei era si hotoman si fura vitele satenilor. Feciorii mai vrednici au incercat sa se opuna uriasului, dar nu au razbit. Pana la urma s-a nascut acel fecior voinic care l-a rapus pe urias. Ca sa fie sigur ca uriasul nu invie, acesta i-a taiat capul. Atunci uriasul s-a transformat intr-un munte cu varful retezat. Din mana lui au aparut lacurile Bucura, Slavei, Lia, Ana, Viorica, Zanoaga.

Alta poveste zice asa: Candva traia un urias care avea un fiu si o fiica. Fata era frumoasa si voinica, dar rea. Inainte sa moara uriasul a impartit tara copiilor. Ca sa vada bine cat de mare e mostenirea, cei doi copii s-au urcat pe un munte, baiatul pe muntele numit azi Retezat, iar fata pe Rusca. Fetei i-sa parut ca fratele a primit mai mult. Atunci a aruncat un fier de plug catre frate, care s-a ferit, dar fierul a retezat in schimb varful muntelui si asa a ramas pana astazi.

Parcul National Retezat

Cea mai mare parte a Muntilor Retezat este protejata de ceea ce se numeste Parcul National Retezat. Acesta este cel mai vechi parc de acest fel din tara. A luat fiinta in anul 1935, la initiativa directorului Gradinii Botanice din Cluj-Napoca, prof. Alexandu Borza.

In Parcul National Retezat este impamantenita regula de bun simt a coborarii gunoiului din munte. Drumetii care strabat acesti munti cunoasc aceasat regula si se confoirmeaza. Daca ai fost in stare sa cari o conserva plina la urcus, de ce nu ai cara-o goala la coborire. Astfel Muntii Retezat se pastreaza foarte curati. Pe vremuri, imi amintesc la Poiana Pelegii, erau voluntari care iti inmanau o harta, iti prezentau locurile de campare si regulile de munte, incluisv cea a gunoiului.

M-a dezamagit ca nu am gasit rangeri pe trasee, dar nici taxa de parc national nu am platit.

Posibilitati de campare
. In Muntii Retezat se poate campa numai in Poiana Pelegii si la Lacul Bucura.

Posibilitati de cazare
. Cabanele din Muntii Retezat sunt putine si in stare deplorabila.

Principala cabana, Pietrele este o umbra a ceea ce a fost. Ea poate gazdui turisti in Vila Stanisoara care are o baie comuna pentru etaj si parter si doar in cateva din cele vreo 10 casute de langa fosta cabana, care a ars. Se poate gasi si ceva de mancare uneori. Curent electric doua 2 ore seara. Rezervarea se face dificil datorita lipsei semnalului de telefon.

Cabana Gentiana situata 40 de minte mai sus, fost refugiu ofera doua camere mari cu priciuri si atat. Nu ofera mancare.

Mai exista cateva pensiuni pe la Rausor, Carnic sau alte zone mai departate.

Refugii. O optiune de luat serios in considerare in parcurgerae Muntilor Retezat sunt refugiile. Cele de la Lacul Bucura si Lacul Zanoaga Mare sunt importante in alcatuirea traseelor dorite.

Rezervatia Stiintifica Gemenele

Este o zona de circa 2000 de hectare, protejata, inclusa in patrimoniul UNESCO, in care accesul turistilor nu este permis. De fapt se poate intra numai cu Autortizatie de la Academia Romana. Aici sunt conservate si studiate specii importante de fauna si flora. Singurul drum din Rezervatie trece pe la Casa Laborator Gemenele. In rezervatie exista 2 lacuri glaciare: Taul Negru si Taul Gemenele.

Trasee

In Muntii Retezat sunt numeroase optiuni de drumetii. Traseele sunt in marea lor parte lungi, de anduranta si dure, dificile. Se adreseaza in special drumetilor cu o experienta anterioara suficienta si care respecta muntele si regulile lui.

S-au marcat multe trasee fata de penultima mea vizita aici, ceea ce este imbucurator. Starea marcajelor este buna si foarte buna.

Exista si trasee nemarcate care pot fi abordate de cei cu experienta, unele “” marcate”” cu momai, care sunt niste suprapuneri de pietre plate ca un turnulet.

Majoritatea traseelor sunt interzise iarna.

Alpinism

Retezatul este pretabil pasionatilor de alpinism. Coltii Pelegii sunt o destinatai potrivita in acest sens. Mai nou s-a dezvoltat si schiul de tura in zona.

Inchiere sau inceput

Mai degraba inceput. De aici va incepe poveste mea de exceptie in Muntii Retezat pe care am sa incerc sa o redau in “” VA URMA”” .

Si inca un considerent de evaluare:

Pe Google Muntii Retezat sunt notati cu 4,9 din maxim 5 puncte obtinute din peste 100 aprecieri.

Numai de bine! Pe curand!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Liniste, aer curat, drumetii, peisaje de exceptie


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

liniste, relaxare chiar si dupa 29 km parcursi intr-o zi


[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 13.08.20 16:06:26
Validat / Publicat: 13.08.20 17:56:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU. A mai fost în/la: zona Buta, Bucura

VIZUALIZĂRI: 1404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Lacurile din Valea Rea (aici unul)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[13.08.20 18:03:29]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[13.08.20 21:49:58]
»

@webmaster:  multumesc

Mika
[16.08.20 15:10:52]
»

@Dan&Ema:  Asteptam scrierile tale despre Retezat. Eu nu am ajuns incă pe acolo, voi merge in Retezatul Mic sper, la sfârșitul lunii. Foarte frumoase fotografii. Aștept continuarea. Felicitări pentru drumeție!

Dan&EmaPHONEAUTOR REVIEW
[16.08.20 16:15:56]
»

@Mika

Drumetiile urmeaza.

Am facut o mini pauza de scris, tot incerc sa ma adun sa scriu. Urmeaza un articol foarte greu pentru mine, dar va veni.

Retezatul Mic e si mai putin umblat decat Retezatul Mare.  Cele 2 "parti" sunt legate prin creasta Custura - Papusa. Am auzit ca e faina si creasta Retezatului Mic si mai ales legatura cu cel Mare. Astept impresiile tale cu interes.

Eu am "traversat" Retezatul Mic via Buta - Saua Plaiul Mic - Poiana Pelegii.

Pe curand! Numai bine! ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069499015808105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1