ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Primii fulgi de nea pe Vârful Zănoagei

TIPĂREȘTE

In ultima zi a lunii octombrie am făcut o drumeţie de o zi prin Munţii Grohotiş. Am mai fost prin aceşti munţi, in iarna trecută, când am urcat pe cel mai inalt vârf al lor, Vârful Grohotișul, de 1788 m (vezi impresii). Dacă atunci am urcat dispre Pasul Bratocea, acum urma să parcurgem cărările acestor munți urcând dinspre Valea Doftanei, dinspre Trăisteni. Scopul era să urcăm pe câteva vărfuri mai mici, cu priveliști frumoase asupra Munților Ciucaș, Neamțului și Baiului.

Numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din Valea Doftanei, vremea nu a ținut cu noi, iar priveliștile de pe vârf au rămas o dorință nerealizată.

Deși luna octombrie ne-a cam răsfățat cu vreme mai caldă decât in mod normal, ultima zi a lunii a fost rece și ploioasă, iar la inălțimni de peste 1400 metri chiar au căzut primii fulgi nea.

Dar, vremea urâtă nu m-a făcut să renunț la drumeția planificată, așa că, zorii zilei m-au găsit in mașină, pe DN 1, pe drum spre Valea Doftanei.

După ce am străbătut frumosul drum DJ 101S (vezi impresii), am ajuns in Trăisteni, de unde am părăsit asfaltul și am mers câțiva Km, pe un drum forestier, de-a lungul Doftanei până la interesecția cu Valea Neagră.

Drumul nu este marcat, există doar un marcaj bandă roșie de drum forestier. Lipsa marcajelor prin acești munți se pare că este ceva frecvent, sunt munți mai puțin străbătuți, chiar sălbatici pe anumite porțiuni

O ploaie rece și deasă a inceput exact când am intrat in pădure și am inceput să urcăm pe o pantă accentuată pe alocuri. Picăturile de ploaie au inceput să se transforme incet, incet in fulgi albi și pufoși de zăpadă, adăugând flori albe peste galbenul ruginiu al arborilor pădurii.

După aproximativ două ore de urcuș am ajuns in golul alpin, moment in care fulgii de nea au devenit mari și deși. Era frumos, ne bucuram de prima zăpadă din acest an.

Primul popas l-am făcut pe Vârful Zănoagei, la 1509 m altitudine. Aici este o construcție folosită, din câte am ințeles, la antrenamentele jandarmilor montani. Am făcut un mic popas ca să bem câte un ceai cald și să mâncăm ceva.

Ninsoarea s-a oprit, norii se jucau peste vâi și vârfurile din jur, peisajul era de vis, chiar dacă se vedeau numai nori albi pufoși deasupra cărora se iveau, ca niște insule, câteva culmi.

După scurtul popas am pornit din nou la drum, de această dată pe marcajul bandă roșie, marcajul de creastă al Carpaților. Pentru scurt timp precipitațiile s-au oprit dar, o dată cu intrarea in pădure a inceput să plouă mărunt. Dar nu mai contat. Pădurea ne-a intâmpinat cu un covor de funze arămii și cu un arbori colorați in nuanțe de galben și roșu. Pe alocuri, tulpinele copacilor erau acoperite cu o haină verde de mușchi, incă o culoare adăugată in tabloul pădurii.

Am mers prin pădure aproximativ o oră, după care am ieșit și am ajuns la o stână părăsită, loc pentru incă un scurt popas. Ne-am mai incălzit cu ceaiul din termos, am mai mâncat ceva, și am plecat din nou la drum. Am ajuns la un mic tău, loc tocmai bun pentru câteva fotografii incețoșate, și am inceput din nou o ușoară urcare.

Inițial planul era să urcăm și pe Vârful Sloeru Mărcoșanu (1592 m), de unde am fi avut priveliști frumoase asupra munților din jur. Dar când am ajuns la poalele vârfului, am renunțat, deorece norii il acopereau și nu avea rost să urcăm și să nu ne bucurăm de priveliște.

Am inceput coborârea, tot pe un drum forestier, de-a lungul Vâii Zănoagei. Frigul și umezeala incepuse să pună stăpânire pe noi, așa că ne-am grăbit să ajungem la mașini unde ne așteptau haine uscate.

Drumul nu este greu, este de nivel ușor spre mediu. Pe vreme bună poate fi parcurs cu ușurință. Atenție insă la orientare, drumul este parțial marcat.

Nu știu dacă există surse de apă, nu am văzut, eu am avut un termos cu ceai și incă un litru cu apă.

Pentru vreme ploioasă recomand suprapantalonii, eu am avut unii de la Decathlon și au fost excelenți, nu m-am udat de loc la picioare. Mai recomand parazăpezi șl geacă sau pelerină de ploaie, mănuși, căciulă, și… multă voie bună.

Sper ca fotografiile atașate și filmulețul cu ninsoarea să vă convingă că muntele este frumos chiar și atunci când plouă.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Grohotiș fac parte din Munțșii de Curbură și sunt situați intre Valea Teleajunului la est și Valea Doftanei la vest. Munșii sunt accesibili din Pasul Bratocea, Pasul Predeluș, Cheia, Măneciu, Slănic sau Valea Doftanei.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Cea mia bună relaxare este o drumeție prin păduri și munți

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 22.11.20 15:54:04
Validat / Publicat: 22.11.20 16:25:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CIUCAȘ.

VIZUALIZĂRI: 374 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Prin Munții Grohotiș
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&EmaPHONE
[22.11.20 17:04:03]
»

Este remarcabila relatarea ta cum stii sa prezinti frumosul si cand ploua si sunt doar cateva grade in termometre. ​​

​​Toamna e superba in general, e deosebita la munte, e multicolora, si accepta uneori si albul intre celelate culori ale paletarului ei infinit. ​​

Felicitari pentru drumetie in mai putin batutii munti Grohotis, felicitari pentru poze, numai de bine! ????????????⛰

mprofeanu
[22.11.20 19:21:41]
»

@Mika:  Pozele tale m-au încălzit, acum în toamnă târzie, zăpada, covorul de frunze, paleta de culori a pădurii... Poza P05 pare o felicitare, ce frumusețe!!  

MikaAUTOR REVIEW
[22.11.20 19:22:15]
»

@Dan&Ema:  Mulţumesc! Ai dreptate, toamna este superbă la munte. Acum abia aştept iarna, să fac câteva drumeţii pe poteci inzăpezite (sper să fie zăpadă).   Totul e să se fugă virusul ăsta, să nu mai stăm inchiși in case.  

MikaAUTOR REVIEW
[22.11.20 19:25:20]
»

@mprofeanu:  Mulțumesc! Chiar mi-ați dat o idee pentru felicitările de Crăciun, sîă folosesc câteva din fotografiile mele.   Sper să fac câteva drumeții și in condiții totale de iarnă, când totul va fi alb complet. ​

mprofeanu
[22.11.20 19:28:26]
»

@Mika: Aștept excursii de iarnă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Mika, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Munții Grohotiș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060506820678711 sec
    ecranul dvs: 1 x 1