ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 30.07.14
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile
Solo

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
75.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

O zi la Nucu / siturile rupestre din regiune

TIPĂREȘTE

Buna seara,

M-am intors zilele trecute din prima drumetie in Tara Luanei.

Vremea a fost buna, aria explorata - redusa ca suprafata - salbatica, primordiala.

Cateva aspecte practice:

- Drumul este lung (din Bucuresti), circa 3 ore dus/3 ore intors cu masina personala (pentru 170 + 170km).

- Ultima portiune a drumului de autoturisme, circa 30km, este foarte proasta -> combinand forme permanent serpuite, cu latimea totala de 2,5metri a drumului (pe mare parte din aceasta lungime), cu lipsa partiala a astfaltului (se circula cam jumatate din drumul acesta, pe pamant batatorit, cu sleauri mari, si/sau cu bolovani excelenti pentru baia de ulei a masinilor cu garda joasa), si ca bonus, pante de urcare de 20-30-35 grade, tot serpuite, facand imposibila anticiparea sosirii unei masini pe contra sens " venita de dupa colt". (Eu am evitat o coliziune la limita)... Noroc ca drumul este destul de putin circulat...

- Marcajele din aria explorata sunt rare/foarte rare, este dificil sa gasesti punctele cheie fara ajutorul unui localnic (sau a unui ghid, evident). Asta in pofida faptului ca regiunea nu este foarte mare, acoperind, dupa parerea mea, un careu de 3x3km (ma refer la zona Nucu-Poiana Cozanei-Agatonul Nou-Fundatura-Nucu).

- Diferenta de nivel este de aprox. 400metri (Nucu ~ 560metri, Crucea Spatarului 980metri), dar acesti 400metri nu sunt urcati dintr-o bucata, ci din multe bucati de urcare, urmata de coborare, iar urcare, etc. Unele pante de urcare au 50 grade, se urca pe radacini, piatra neteda, si covor de frunze gros pana la genunchi pe alocuri (sept 2023). Nu este un traseu usor, este mai degraba mediu, cu portiuni grele.

- Exista numeroase fanete in zona, unde vacutele si oitele pasc linistite. Ele sunt pazite de caini ciobanesti, multi si imprevizibili.

- Anumite locuri (Bisericuta lui Iosif sau Agatonul Vechi) sunt pur si simplu minunate, au o atmosfera a lor, "un alt vazduh" cum scria Eliade undeva despre locurile cu incarcatura speciala.

- Semnal la telefon, semnal GPS, semnal internet, toate lipsesc in cea mai mare parte a arealului.

Trebuie sa aveti harti tiparite, busola. Si mult noroc.

Eu am ratacit cateva ceasuri bune intre Biserica lui Iosif si Agatonul Vechi, incercand sa identific drumul (teoretic marcat cu dunga rosie), care cobora spre sud inspre Lacul Mistretilor si Schitul Fundatura.

Nu l-am gasit, si, finalmente, m-am lasat pagubas, pentru ca se facea tarziu, si drumul de retur Nucu-Fisici-Merei nu mi s-a parut unul plauzibil a fi facut cu masina seara sau noaptea.

- Cazare am cautat mai demult, cu zero rezultate concrete. Un motel din Bozioru (la multi kilometri distanta), era ocupat complet pana in noiembrie. Altceva nu am gasit.

Sper ca cele de mai sus sa fie de folos...

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AlexandruA in 23.09.23 21:50:20
Validat / Publicat: 23.09.23 23:44:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNȚII BUZĂULUI. A mai fost în/la: Alunis, Berca.

VIZUALIZĂRI: 524 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AlexandruA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11700 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[23.09.23 23:43:48]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 12841&hid=14170.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat câte ceva, ar fi zuper-util — link încărcare video.

mprofeanu
[24.09.23 16:51:05]
»

@AlexandruA: Mă bucur pentru că ai scris despre Bisericile Rupestre de la Nucu, numite și de la Bozioru. Am fost și eu acolo săptămâna aceasta într-o zi de luni. Sunt deosebite dar nu am vizitat decât Schitul Fundul Peșterii, Chilia lui Dionisie și Bisericuța lui Iosif.

AlexandruAAUTOR REVIEW
[24.09.23 17:09:39]
»

@mprofeanu:

Va salut, deci am fost colegi de suferinta

Am reusit sa ajung pana la Agatonul Vechi, de unde am ratacit vreme indelungata, cautand cararea care cobora inspre Lacul Mistretilor si mai ales Schitul Fundatura.

Dupa coborarea prin P. Cozanei, am cautat si drumul secundar (prin fanete), inspre Schitul Fundatura, dar cararea s-a pierdut dupa 4-500metri, si nu am gasit nici un semn de nici un fel la liziera padurii.

Chloe
[24.09.23 19:09:16]
»

Noi am facut turul asezarilor rupestre cu un ghid local. Cred ca am scris si aici o recenzie, sunt ceva ani de atunci. A fost o tura foarte frumoasa, iar explicatiile ghidei au fost foarte pertinente si de ajutor. Si atunci marcajele erau aproape inexistente, mare pacat ca cineva nu se ingrijeste de asta. Felicitari pentru drumetie!

mprofeanuPHONE
[25.09.23 07:13:02]
»

@AlexandruA: La schit se mergea pe lângă bazinul de apă, perpendicular față de poteca marcată ce merge la Chilia lui Dionisie. La un moment dat se vede în stânga un panou puțin ascuns de crengile copacilor din pădure, se urcă destul de abrupt și se ajunge la Shitul Fundul Peșterii despre care sunt explicații la Muzeul Chihlimbarului din Colți. Sper să scriu și eu despre această zonă!

AlexandruAAUTOR REVIEW
[25.09.23 07:19:35]
»

@mprofeanu: Multumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AlexandruA, Chloe, Cornel, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin munţii Buzăului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058510065078735 sec
    ecranul dvs: 1 x 1