ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.01.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.06.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Piatra Secuiului în ianuarie

TIPĂREȘTE

În cel mai friguros weekend din această iarnă, am decis să nu stăm acasă și să facem o mică drumeție aproape de casă. După experiența primei drumeții de iarnă, Circuitul Pietrele Albe, am prins curaj, și de data aceasta echipați corect cu parazăpezi și crampoane de drumeție am zis să facem o urcare pe Piatra Secuiului, obiectiv pe care l-am mai vizitat în două rânduri, dar pe timp de vară.

Zis și făcut, la ora 9.30 am pornit din Cluj, pe ruta Turda –Mihai Viteazu –Rimetea, și într-o oră am ajuns la destinație. Mașina am parcat-o lângă biserică, în centrul frumoasei comune care face parte din patrimoniul UNESCO, și ne-am pornit la drum. Temperatura la bază arăta -13 C, vremea însorită și senină, un vânt slab dar tăios, ne prevedea o zi cu peisaje frumoase dar extrem de rece.

Din sat, traseul o ia la stânga spre masivul impunator, traseu marcat cu cruce albastră, printe niște căsuțe tradiționale secuiești, apoi ieși în câmp. La ieșirea dintre case se află baza Salvamont Rimetea și un panou informativ cu traseele marcate. În vară făcusem ambele variante de circuit, atât pe Colții Trascăului cu coborâre prin pădure tot în Rimetea, cât și traseul de creastă cu coborâre în Colțești. Pentru astăzi planul a fost să urcăm și să decidem sus pe unde o luăm, în funcție de nivelul zăpezii și al frigului instalat în noi.

Urmând traseul pe drumul spre stâncile masive, pe câmp, într-o ușoară urcare, încet urcarea se accentuează și soarele se ascunde dupa stânca pe care o avem în față. Frigul deja se simte mai tare, avem noroc că zăpada deocamdată nu este mare, în jur de 15-20 cm, și avem și urme în fața noastră, semn că nu suntem primii drumeți pe ziua de azi. Poteca începe să se îngusteze și o luăm pe firul unui mic pârâu care coboară, deja sunt porțiuni mari de gheață și decidem să ne punem crampoanele pe bocanci căci gheața combinată cu grohotișul și pietrele, plus panta abruptă ne fac să ne pierdem din echilibru.

Urcarea începe să fie tot mai susținută, mai facem câte o pauză, mai bem o cană de ceai fierbinte din termos și admirăm satul Rimetea care se vede tot mai bine de la înălțime. Suntem străjuiți de stâncile masive de o parte și de alta și încet ajungem să dam din nou de soare, după o urcare de aproape o oră și 30 de minute din sat.

Ajungem în șaua dintre Vârful Piatra Secuiului și Colții Trascăului, unde este o troiță și acolo mai dăm de doi drumeți, cei care erau în fața noastră precum și o cățelușă care se pare că are obiceiul de a însoți turiștii din sat. Din păcate nu aveam ce să îi dăm de mâncare, dar au mai venit după noi câțiva turiști inimoși care și-au împărțit sandwich-ul cu ea, și am pus și eu într-o cană de rezervă un pic de apă cu ceai cald iar de aici încolo ne-a urmat tot traseul până am ajuns din nou în sat la mașină.

De la troiță traseul o ia spre dreapta, și în 10-15 minute ajungem la punctul maxim de 1129 m al Vârfului Piatra Secuiului. Aici două borne ne anunță că suntem la punctul maxim al drumeției, borne momentan vopsite în tricolor, în vară erau în culorile steagului Ungariei, cred că se vopsesc destul de des :).

Aici deja începea să se adune lume, au mai ajuns câteva grupuri de drumeți curajoși, am stat să admirăm priveliștea minunată cu Munții Trascăului în față, satul Rimetea în jos, Turda în spate în depărtare, ne-am bucurat de soarele care parcă ne mai dezgheța și ne-am hotărât să o luăm pe creastă înspre Colțești.

Pe creastă zăpada era mai mare, ajungea deja la până la genunchi și nu erau urme proaspete, semn că nu au mai fost turiști de curând pe acest traseu. Vântul începe să bată tăios, ne avântăm prin zăpadă, marcajul nu se mai vede căci era în principiu doar pe pietre dar știm drumul. Nu ne apropiem foarte tare de margine, dar peisajul e fain, ai la ce să faci poze. Într-un final, înainte de a începe coborârea ne întâlnim cu doi drumeți care veneau de pe traseul din sens opus, și ne bucurăm că avem potecă în față. Schimbăm câteva vorbe, ne zic că ei au venit în principal pe creastă, pierzând marcajul.

Începem coborârea pe urmele lor, cu grijă printe pietre și bucăți de gheață, ne felicităm că ne-am luat colțari de drumeție, și mai zărim câte o bucată de marcaj, părăsim urmele drumeților care au venit și decidem să o luăm pe marcajul ce se mai vedea pe pietre, poteca cunoscută de noi de anul trecut. Coborârea nu e foarte ușoară mai ales în condiții de iarnă, dar cu grijă se poate face fără probleme. În 40-50 de minute am reușit să ajungem la baza stâncii și decidem să o luam spre Rimetea pe la baza ei, nu prin sat sau pe drum.

Însoțiți în tot acest timp de cățelușa care a stat lângă noi, ne oprim să facem poze cu Piatra Secuiului, și ne îndreptăm încet spre satul Rimetea printr-o zăpadă nu foarte mare. Nu mai găsim marcaj, dar drumul e intuitiv, pe câmp, pe lângă niște copaci răzleți și cu o priveliște impresionantă în partea dreaptă.

După 4 ore și 30 de minute, în care am parcurs o distanță de 10.57 km și o diferență de altitudine de 657 m, cu o temperatură medie de -15C, ajungem la mașină, ne luăm la revedere de la prietena noastră care ne-a însoțit tot drumul și ne îndreptăm spre Conacul Secuiesc din Colțești (cu rezervare telefonică făcută în prealabil) pentru a ne răsplăti cu un binemeritat și gustos gulaș.

Drumeții bune și sigure tuturor!


[fb]
---
Trimis de cata2106 in 18.01.21 18:40:17
Validat / Publicat: 18.01.21 19:30:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în M-ȚII APUSENI.

VIZUALIZĂRI: 576 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cata2106); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Drumul printre case spre Piatra Secuiului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

MikaPHONE
[18.01.21 19:41:18]
»

Peisaje minunate, fotografii foarte frumoase. Ați prins vreme frumoasă, chiar dacă a fost frig. Am fost și eu sâmbăta dar a fost cu totul diferit. Foarte frumoși acești munți. Poate la vara reușesc sa ajung. Drumeții frumoase!  

k-lator
[18.01.21 21:16:58]
»

@cata2106:  Frumoasă drumeție și frumoase crampoane noi și portocalii

Mi-au plăcut mult priveliștile către Rimetea dar și către Piatra Secuiului și peșteră.  

Am mers cu ani în urmă la skiat pe ghețarii Austriei și erau și atunci cu - 20 de grade uneori, dimineața când plecam la skiat, dar nu știu de ce când am citit că drumeția voastră a început la - 13 grade,   ​m-am cam înfrigurat puțin

Felicitări pentru traseu și pentru pozele expresive!

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[19.01.21 08:23:37]
»

@Mika:  Mulțumesc mult!

Da, vremea a fost frumoasa, chiar dacă era extrem de rece. Parca dacă te bate soarele, te simți încălzit, chiar dacă e o falsă senzație. Și câtă timp e vremea frumoasa de poze suntem entuziasmați. ​

cata2106PHONEAUTOR REVIEW
[19.01.21 08:25:53]
»

@k-lator:  Mulțumesc mult.

Priveliștea la Rimetea e superba din orice parte. ​Și frigul parca nu îl simți asa tare când începi sa depui efort. Daca nu e vânt, e bine  

mprofeanu
[19.01.21 19:29:26]
»

@cata2106:  Frumos totul, munții, Piatra Secuiului, Satul de poveste, vremea, senin și fără nori, noroc că gerul nu se vede în poze...  

Am fost și eu acolo în aprilie 2019 și am prins o vreme excelentă. ​ Acum prin articolul tău am avut ocazia să văd minunile naturii și iarna.

cata2106AUTOR REVIEW
[20.01.21 08:37:58]
»

@mprofeanu:  Ma bucur ca asa ai putut sa vezi Piatra Secuiului din alta perspectiva, imbracata in alb

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, k-lator, Mika, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Munții Trascăului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050915956497192 sec
    ecranul dvs: 1 x 1