ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.06.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 18

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Noblețea istoriei: Palatul ''Micul Trianon'' și Domeniul Cantacuzino din Florești

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În urma experienței concursului ’’Karpatia Horse Show’’ din luna octombrie 2016, am avut deosebita plăcere să descopăr Domeniul Cantacuzino de la Florești. Tuturor ne este cunoscut numele, măcar din ziare ori documentare dar puțin știm de adevărata istorie ce învăluie acest impozant domeniu. Până la data antemenționată, nu știam atât de multe informații și întâmplări istorice prin care a trecut Palatul Micul Trianon, de exemplu, grație conferințelor istorice susținute într-un cort instalat lângă palat, cu ocazia Karpatia Horse Show. Cu alte cuvinte, în rândurile următoare o să vă povestesc despre istoria Domeniului Cantacuzino, un obiectiv turistic de o importanță deosebită fiind foarte plăcut de vizitat într-o zi senină de vară când iarba împrejmuiește domeniul.

Încep cu un citat al Mariei Tescanu Rosetti, nora lui George Grigore Cantacuzino și soția lui George Enescu, care descrie cel mai bine mireasma Domeniului Cantacuzino:

Adevărat paradis terestru, cu atât mai impresionant cu cât nici de pe calea ferată ce traversează câmpia între Florești și Băicoi, nici împrejurimile prăfuite ale proprietății, nici drumul desfundat care leagă gara de castel nu lăsau să se întrevadă ceva asemănător. Colorit bogat, armonios împărțit: straturi înflorite, catifeaua de un verde intens a pajiștilor netede, carpeni rămuroși, tunși impecabil, tufe pline de flori mirositoare; bazine, fântâni arteziene după moda franceză, linia clasică a aleilor lungi, cu pietrișul fin bine netezit, care aminteau grădinile de la Versailles, înviorate de asfințitul soarelui de mijloc de august; pâlcuri de vile luminoase și de pavilioane vesele, împodobite cu capucine și mușcate (fiecare copil dispunea la Florești de locuința sa personală, așezată în jurul corpului principal, doar mesele se luau în comun).

Cum ajungem?

Cea mai ușoară cale de acces este din DN1, punct intersectat totodată de Paralela 45, mergând către Florești prin DJ720. Indicatoarele de dinaintea podului peste râul Prahova ne vor conduce către strada Grigore Cantacuzino iar apoi vechiul conac cât și domeniul vor fi observate rapid.

Care este istoria Palatului ’’Micul Trianon’’ și a Domeniului Cantacuzino?

Domeniul Cantacuzino din Florești, locul unde s-a desfășurat Karpatia Horse Show 2016, a rămas mărturie a perioadei nobiliare de început de secol XX. Acesta a fost realizat la comanda Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, cel mai bogat român al perioadei Belle Epoque care a construit din averea sa palate și legende. Descendent al Cantacuzinilor din Bizanț, primar al capitalei, șef al Partidului Conservator și Prim Ministru al României, numit de Iorga ,,cel din urmă reprezentant al boierului mare de odinioară’’. Se știe că familia lui Gheorghe Grigore Cantacuzino era bogată prin căsătorii și moșteniri dar ,,aurul negru’’ descoperit pe moșiile lui l-au transformat în cel mai bogat om din țară, fiind supranumit și Nababul. Nu o să vă vină să credeți dar era atât de bogat încât îi putea face concurență tacită Regelului Carol I. A lăsat în urma lui alte trei palate: Castelul Cantacuzino din Bușteni, Casa cu Lei de pe Calea Victoriei, actualul muzeu George Enescu și Micul Trianon din Florești, despre care vorbeam.

Friedrich Paulus spunea că ’’Valea Prahovei, pe lângă petrol și Castelul Peleș mai are o bogăție de neprețuit: palatul Micului Trianon, mai izbutit și măreț decât originalul de la Paris’’. Imaginat de arhitectul I. D. Berindey și realizat în stilul ’’Mavros’’, palatul a beneficiat de o construcție solidă și modernă: beton armat, șină de cale ferată și granit precum și sistem de încălzire centrală. Construcția a fost realizată de meșteri francezi, cu elemente rococo și neoclasice. Palatul a fost construit din cărămidă, placată cu travertin, pe trei nivele inegale, iar pe fațada sudică se mai păstrează un basorelief cu doi îngeri care poartă blazonul familiei, totuși, afectat în ziua de astăzi de degradarea parcă tot mai adâncă. Micul Trianon avea la parter 15 încăperi, dintre care o mare sală de onoare și a fost cunoscut de la început ca ’’Palatul Domniței’’. Acesta urma să fie ocupat de nepoata Nababului, Alice, fata celui de-al treilea fiu al său, Mihail Cantacuzino.

Construcția palatului a început în anul 1911 și era aproape finalizată, într-un timp foarte scurt, în 1913, când Nababul a murit pe neașteptate de pneumonie. Mihail Cantacuzino, cel care a moștenit Micul Trianon și Domeniul de la Florești, nu s-a mai simțit atras de continuarea proiectului tatălui său, așa că a pus lacătul pe ușă și l-a abandonat. În timpul războiului, nemții au luat tabla de cupru de pe acoperiș și sobele de teracotă, apoi rușii au furat tot ce mai era de valoare, cutremurul din 1940 afectându-l grav iar cel din 1977 dărâmându-i coșurile și zidurile interioare. La toate acestea s-au mai adăugat distrugerile produse de hoți care au demontat și demolat tot ce putea fi refolosit ca material de construcție.

Cea care avea să fie Domnița Palatului, nepoata Nababului, Alice Cantacuzino s-a căsătorit în 1923 cu prințul Mihai Sturdza de care a divorțat în cele din urmă. Ea a fost moștenitoarea Micului Trianon care, după venirea comuniștilor, a fost naționalizat și trecut în proprietatea statului. O altă figură marcantă care a avut un destin puternic legat de Domeniul Cantacuzino a fost Maria Cantacuzino Enescu, o apropiată a Reginei Maria și totodată unul dintre cele mai cunoscute personaje ale începutului de secol XX. Maria a fost nora Nababului, soția fiului acestuia, despre care vorbeam în rândurile precedente, prințul Mihail Cantacuzino, iar după moartea lui a devenit soția inegalabilului George Enescu.

Se pare că amenajarea parcului cât și a grădinilor de pe Domeniul Cantacuzino au fost începute de Karl Friedrich Mayer, cel care a fost chemat în România pentru a se ocupa de amenajarea grădinilor Cișmigiului și a actualului parc Kiseleff din București. Amenajările inițiale au fost parțial modificate de către un cunoscut peisagist, Emilie Pinard. Cu toate acestea, indiferent de cui îi sunt atribuite amenajările, important este modul în care principiile occidentale au fost implementate la moșia de la țară a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino pentru a crea un parc eclectic, de factură mixtă. Toate aceste componente au făcut din domeniul cantacuzin să reprezinte unul dintre cele mai complexe și mai reprezentative parcuri de factură occidentală din țara noastră fiind inspirat din modelul parcului Micului Trianon de la Versailles.

Soarta necruțătoare a continuat astfel că, atât parcul cât și palatul au rămas neterminate din cauza decesului comanditarului în anul 1913 dar și din cauza începerii Primului Război Mondial. Nu în ultimul rând, al Doilea Razboi Mondial și epoca comunistă aveau să contribuie decisiv la configurarea imaginii actuale a vechii moșii cantacuzine de la Florești. Neterminată și deja afectată de multe cutremure, construcția palatului Micului Trianon s-a degradat treptat, interesul pentru consolidarea și conservarea ei nematerializându-se în intervenții de restaurare sau salvare, deși un proiect din 1985 alcătuit de arhitectul Călin Hoinărescu propune restaurarea palatului și parcului și utilizarea lui pentru diplomații aflați în România.

Cu toate acestea, ruina palatului a ajuns până în prezent într-o stare care încă permite restaurarea și exploatarea sa prin refuncționalizare. Tocmai din acest motiv, Fundația Cantacuzino Florești și Ordinul Arhitecților din România au organizat un concurs ce a avut ca scop selectarea celor mai bune propuneri de intervenție pentru restaurarea și punerea în valoare a Micului Trianon. Concursul de idei a fost câștigat de echipa condusă de Daniel Lucian Șerban.

Micul Trianon este susținut în partea din spate de câteva schele metalice iar în față de bucăți de lemn, împotriva prăbușirii. De asemnea, este împrejmuit de un gard de sârmă ghimpată. Totodată, Turnul de Apă, aflat în imediata apropiere a palatului, a devenit o groapă de gunoi pentru turiști astfel că, la baza acestuia sunt adunate resturi menajere cât și seringi. Scara de acces către vârf lipsește după primele 5 trepte fiind un real pericol. În ciuda acestui fapt, turiștii se urcă nestingheriți pe aceasta, inclusiv copii mici.

Concluzii. Așadar, domeniul Cantacuzino cât și Palatul Micul Trianon reprezintă un veritabil punct turistic, de o areală frumusețe, liniște și pace. Sper ca proiectul de restaurare să fie dus până la capăt iar peste câțiva ani să revedem faima gloriosului Mic Trianon. Să ne auzim cu bine!

Rog inserare - goo.gl/gtRpsr


[fb]
---
Trimis de andreieu in 09.01.17 14:42:56
Validat / Publicat: 09.01.17 17:57:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FLOREȘTI [PH].

VIZUALIZĂRI: 2839 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreieu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Noblețea istoriei: Palatul ''Micul Trianon'' și Domeniul Cantacuzino din Florești.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 47000 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[09.01.17 17:56:22]
»

@andreieu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

===

Mutat în rubrica "Domeniul Cantacuzino [Florești], PLOIEȘTI" (nou-creată pe sait)

traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.01.17 18:39:27]
»

Am trecut de foarte multe ori pe la acest obiectiv turistic, ultima oară în 2015, şi am constatat că acele schele sunt puse acolo pentru prostit lumea,

La data când eu am scris un articol despre "Micul Trianon" (2013) mi s-a spus că acesta a fost cumpărat de reprezentantul Google pe România şi va fi restaurat.

După vreo câteva luni am constatat că au apărut nişte schele şi mi-am zis în sinea mea: „suntem pe drumul cel bun!". După un an schelele erau la locul lor... şi nu se restaurase mai nimic. Apoi am aflat din presă că palatul nu se mai poate restaura din cauza unei... ciuperci.

Anul ăsta, în parcul din faţa palatului, s-au desfăşurat nişte concursuri de dresaj şi alergări pentru cai. Cine este acest Daniel Lucian Șerban?

elviramvio
[09.01.17 18:50:19]
»

@andreieu:

Frumos articolul tau, felicitari!

andreieuAUTOR REVIEW
[11.01.17 22:18:13]
»

@webmaster26: Coordonatele sunt cele potrivite.

@traian. leuca: Ți-am citit articol înainte, cu toate că l-am găsit mai greu. De faza cu reprezentantul Google pe România nu am auzit dar cert este că nu s-a fructificat nimic din parte persoanei respective.

Anul ăsta, în parcul din faţa palatului, s-au desfăşurat nişte concursuri de dresaj şi alergări pentru cai. Cine este acest Daniel Lucian Șerban?

''Karpatia Horse Show'' s-a aflat la cea de-a treia ediție în 2016, iar precedenta, cea din 2015 s-a desfășurat tot pe Domeniul Cantacuzino. Am impresia că și prima ediție s-ar fi desfășurat tot aici, devenind o tradiție.

Daniel Lucian Șerban, că tot m-ai întrebat de el, este un cunoscut arhitect care, în urma proiectului întocmit de acesta și de echipa cu care lucrează, a propus ca interiorul perimetrului delimitat de fațadele păstrate ale Micului Trianon să se reorganizeze pentru a putea servi unor zone de interes major: zona de primire și de spațiu expozițional, cafenea și restaurant, anexe necesare cât și rezolvarea accesului principal în clădirea și a legăturii dintre palat și grădină, bugetul propus fiind de peste 15 milioane de lei.

Schițele proiectului propus sunt afișate aici - goo.gl/Ktn7q0

@elviramvio: Mulțumesc frumos, Elvira!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[15.01.17 15:23:05]
»

@andreieu:

Foarte interesant. Felicitari pentru articol!

andreieuAUTOR REVIEW
[15.01.17 15:27:50]
»

@Dan&Ema: Mulțumesc mult!

mihaelavoicu
[12.11.17 23:47:36]
»

Frumos și interesant articol. Cunosc palatul de 40 ani în urmă, când încă se mai vedeau urme de frescă pe unii pereți interiori. Sala de primiri era bine conturată, deasemenea terasa din față. În Biserica aflată în apropiere, se află mormântul lui Grigore Cantacuzino, tatăl Nababului, iar afară, mormântul celor doi copii mici, gemeni ai Nababului, Drăghici și nu mai știu cum, înecați în bazinul din fața palatului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andreieu, Dan&Ema, elviramvio, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂDomeniul Cantacuzino:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076600074768066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1