ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

La poalele Masivului Iezer-Păpușa, de la Cabana Voina la Cabana Cuca; alte informații

TIPĂREȘTE URM de aici

Iată că toamna și-a intrat destul de serios în drepturi, iar zilele călduroase din 2019 au rămas undeva în urma noastră. :( Până când vremea se va mai îmbuna, nu ne mai rămâne altceva de făcut decât să ”răsfoim” fotografiile din această vară, amintindu-ne astfel de locurile frumoase pe care le-am vizitat. Au fost multe zone unde noi am ajuns pentru prima dată și cam peste tot ne-ar plăcea să revenim cândva; un astfel de areal este pe valea Râului Târgului, la poalele Masivului Iezer-Păpușa.

Am mers acolo într-o după-amiază din luna august, după ce în prima parte a zilei vizitasem orașul Câmpulung. Citisem mai multe informații și articole despre Cabana Voina și împrejurimile sale, așa că am vrut să ajungem pe acea vale.

I. Barajul și lacul de acumulare Râușor; accesul spre Cabana Voina (pe DJ 734)

Calea de acces - Este simplu de ajuns la Cabana Voina. De pe Calea Brașovului (DN 73) din Câmpulung se virează pe DJ 734 (există indicator spre cabană) și se parcurg circa 20 de kilometri până acolo. Asfaltul este foarte bun, iar șoseaua traversează localitățile Voinești, Lerești sau Pojorâta pentru a ajunge apoi la Barajul Râușor. Frumusețea locurilor ne-a obligat practic să facem un prim popas.

Barajul Râușor a fost construit în anul 1985 și a format un lac de acumulare care are un volum de apă de aproximativ 68000000 de metri cubi. Privit pe hărțile online, lacul de acumulare Râușor are forma literei V. Am coborât din mașină și am făcut câțiva pași pe baraj, încântați fiind de frumusețea peisajelor, iar vremea bună ne-a permis să admirăm inclusiv o parte din golul alpin aflat la mai mulți kilometri depărtare. Urmând apoi șoseaua asfaltată care șerpuiește prin dreapta lacului de acumulare, am mai oprit de două ori în locuri de unde am putut privi luciul apei din unghiuri diferite. Trecând de lac, valea începea să se lărgească, iar poienițele de pe marginea drumului erau populate cu oameni ieșiți la picnic. În scurt timp aveam să trecem pe lângă niște unități de cazare și să ajungem apoi la Cabana Voina.

Zona a fost în acea zi mai aglomerată decât ne-am fi închipuit, nici măcar nu am putut parca în apropierea cabanei, așa că am mai parcurs câteva sute de metri pe drumul forestier de dincolo de cabană. În păduricea din jur, dar mai ales către malul râului erau instalate numeroase corturi și rulote, cei ieșiți în natură fiind pregătiți pentru o ședere mai lungă.

Când am ochit un spațiu liber pe marginea drumului, am parcat mașina și ne-am schimbat încălțămintea lejeră cu bocancii din portbagaj. Ajunsesem pentru prima dată acolo și nu aveam de gând să plecăm imediat înapoi, ci am hotărât să abordăm un traseu lejer pentru a ne bucura de frumusețea locurilor - este vorba despre o plimbare între Cabana Voina și Cabana Cuca.

II. Drumeție ușoară de la Cabana Voina (980 de metri altitudine) la Cabana Cuca (1210 metri altitudine) și înapoi

Citisem anterior mai multe detalii despre această zonă atât în scrierile colegilor de pe AFA, dar și prin alte articole de pe internet. Știam că între cele două cabane se poate face în câteva ore o plimbare lejeră. Punctul de intrare pe acest traseu este imediat după ce traversezi podul de beton; puțin mai jos de acel loc, apele de pe văile Bătrâna și Cuca se unesc, coborând către lacul de acumulare sub denumirea de Râul Târgului.

Un indicator turistic din apropiere ne arată că până la Cabana Cuca marcajul este ”triunghiul galben”, timp estimat - o oră. În apropiere, pe o piatră, este precizată și distanța - 3 kilometri. Așadar, știi de la început cam cum stau lucrurile: diferență de nivel mică, distanță medie, timpul necesar este destul de scurt (cam trei ore dus-întors, cu tot cu niște pauze pentru odihnă și fotografii).

Intrarea pe valea spre Cuca seamănă cu un portal uriaș, loc dincolo de care nu știi la ce să te aștepți. După câțiva pași, valea se lărgește, iar în dreapta poți admira apa râului care formează mici cascade artificiale. Chiar dacă la intrarea pe această vale există o barieră metalică, aceasta era dată într-o parte și vreo două mașini au trecut val-vârtej pe lângă noi. În curând aveam să vedem că și pe această vale erau instalate multe rulote și chiar corturi. Acest lucru este o mare problemă pentru natura înconjurătoare, mai ales că am văzut câteva locuri unde erau improvizate deja mici gropi de gunoi. Mda... trist, este o imagine tot mai des întâlnită prin munții noștri! :(

Continuând plimbarea noastră, am trecut pe lângă niște cai lăsați liberi la păscut; i-am depășit după un mic ocol. Vântul adia printre brazii tot mai falnici din jurul nostru, murmurând parcă o poveste. Din loc în loc, firicele de apă se prelingeau pe stâncile de la marginea drumului, iar soarele a cam dispărut pentru că valea s-a îngustat destul de mult.

Am trecut prin dreptul unei mici hidrocentrale și am ajuns apoi la o intersecție de ape și de poteci. Până în acel punct am făcut circa 45 de minute. Ne aflam la confluența pâraielor Frăcea și Cuca. Acolo se află un pinten stâncos unde câțiva turiști practicau escalada. Noi am continuat plimbarea pe drumul forestier spre dreapta, pe firul pârâului Cuca; după alte 25 de minute am ajuns la Cabana Cuca (conform celor afișate pe peretele cabanei, locația se află la 1210 metri altitudine). Din locul unde am lăsat mașina (în apropierea Cabanei Voina) până la Cabana Cuca noi am ajuns în mers lejer, împreună cu un copil de 9 ani, într-o oră și 10 minute.

Cabana Cuca este o clădire micuță, vopsită în negru și roșu. Erau câteva mașini de teren în vecinătatea cabanei și din spate se auzeau mai multe voci. Fumul de la grătar se ridica printre copaci, iar buna dispoziție ne-a molipsit repede și pe noi. Am intrat în vorbă cu câțiva tineri care rămâneau acolo peste noapte, în timp ce juniorul a explorat curtea cabanei. Există prin curte câteva sculpturi interesante, dar și mai multe băncuțe de lemn pe care te poți odihni. Ne-a reținut atenția un afiș: ”Vaca și gâștele se-ntorc acasă seara. Gunoiul rămâne acolo unde l-ai lăsat! ”. Pe o anexă a cabanei există o hartă a zonei, cu denumirile culmilor din masiv, dar și un afiș pe care l-am mai întâlnit în această vară: ”Atenție, urși! ”

Pentru că ceasul arăta ora 17.00, i-am salutat pe cei care rămâneau la cabană și am parcurs traseul în sens invers, cam într-o oră. În total, plimbarea noastră a durat trei ore, cu tot cu pauza de circa 40 de minute de la Cuca.

La plecare, am vrut să rămânem pe terasa de la Voina ca să mâncăm ceva, dar era destul de aglomerat. Ne-am răzgândit și am plecat spre Păstrăvăria Nămăiești, un alt loc din zonă unde ne-ar face plăcere să revenim.

III. Alte trasee turistice în Masivul Iezer-Păpușa

În timpul plimbării noastre din acea după-amiază, am remarcat niște hărți ale zonei, dar și câteva indicatoare și marcaje turistice. Indicatoare sunt la Cabana Voina, la intersecția văilor Bătrâna și Cuca (există și hartă), dar și la Cabana Cuca (există hartă a masivului).

Înainte de a trece la enumerarea unor trasee marcate din zonă, voi prezenta pe scurt câteva informații despre Munții Iezer-Păpușa: această grupă de munți face parte din Carpații Meridionali. Cel mai înalt pisc este Vârful Roșu, cu altitudinea de 2469 de metri. În masiv există și alte vârfuri impunătoare, dintre care le-aș mai aminti pe cele care dau denumirea grupei de munți: Vârful Iezerul Mare - 2461 de metri și Vârful Păpușa - 2391 de metri.

Grupa montană este delimitată de Râul Dâmbovița în partea estică și de Râul Doamnei înspre vest.

În ceea ce privește traseele și marcajele din zonă, le voi prezenta pe acelea văzute de noi:

a) Cabana Voina - Vârful Văcarea - Crucea Ateneului - marcajul este ”banda roșie”; timp estimat 5 - 6 ore.

b) Cabana Voina - Valea Bătrâna - Refugiul/Lacul Iezer - marcajul este ”punctul albastru”; timp estimat 4 ore (pe hartă apare mențiunea că traseul este interzis pe timpul iernii).

c) Cabana Voina - Piciorul Iezerul Mare - Refugiul/Lacul Iezer - marcajul este ”crucea albastră”; timp estimat 5 ore.

d) Cabana Voina - Cabana Cuca - Vârful Păpușa - marcajul este ”banda albastră”; timp estimat 5 ore. Pe parcursul plimbării până la Cabana Cuca, am observat și acest marcaj, pe lângă ”triunghiul galben” urmărit de către noi.

e) Între cele mai importante vârfuri din masiv există un traseu de creastă marcat cu ”bandă roșie”. Astfel, pornind de pe Vârful Păpușa se poate ajunge pe Vârful Roșu și apoi pe Iezerul Mare în aproximativ 6 ore (cu mențiunea că traseul este interzis pe timpul iernii). Am urmărit un filmuleț care prezintă aspecte de pe traseul de creastă din acest masiv.

f) La Cabana Cuca am văzut un indicator către Cabana Plaiul Foii - marcaj ”bandă albastră”; timp estimat 10 - 11 ore. Așadar, traseul marcat cu bandă albastră ajunge pe Vârful Păpușa, pentru a continua apoi spre Plaiul Foii.

Pentru alte detalii despre traseele turistice din Munții Iezer Păpușa puteți arunca o privire aici.

IV. Alte informații

Pe traseul de la Cabana Voina spre Cabana Cuca am trecut pe lângă un izvor aflat lângă drumul forestier. Acolo ne-am refăcut rezerva de apă (am avut o sticlă de 2 litri în rucsac).

Pe indicatoarele și pe hărțile din zonă am remarcat informații contradictorii referitoare la altitudinea la care se află Cabana Cuca. Pe două indicatoare am văzut că altitudinea ar fi de 1175 de metri, pe peretele cabanei în schimb este scris mare: 1210 metri (aceeași altitudine am văzut-o menționată și pe harta aflată la intrarea pe valea Cuca). Am considerat această a doua variantă ca fiind cea corectă.

Ajuns la final de articol, recomandăm o ieșire în natură la Cabana Voina și prin împrejurimi! Doritorii de plimbări ușoare în natură pot merge până la Cabana Cuca, traseul părând a fi accesibil indiferent de anotimp. Nouă ne-a plăcut zona, motiv pentru care ne-am dori să revenim. Când? Asta rămâne de văzut...

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 06.10.19 20:36:32
Validat / Publicat: 06.10.19 21:13:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în LEREȘTI / VOINA [IEZER-PĂPUȘA].

VIZUALIZĂRI: 3646 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Drumeție către Cabana Cuca din Munții Iezer-Păpușa.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 43850 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[06.10.19 21:22:04]
»

@Crazy_Mouse: Ce bine îmi pare că mai revăd și îmi aduc aminte de frumusețile județului meu Argeș. Frumoase poze, cât de bine ai prins minunile naturii!

Ce brazi înalți, ce minune verde!

Floryn81AUTOR REVIEW
[06.10.19 21:26:55]
»

@mprofeanu: Mulțumesc! Adevărul este că a fost ușor să facem fotografii frumoase, zona este deosebită! Ne propunem să revenim acolo în următorii ani și, de ce nu, să rămânem pentru vreo două zile cazați la poale pentru a putea aborda unul dintre traseele către zona înaltă a Munților Iezer-Păpușa. Ieșirea aceasta a fost una scurtă, mai mult de cunoaștere a zonei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[06.10.19 21:39:05]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dana2008
[06.10.19 22:29:01]
»

@Crazy_Mouse: Felicitări!

Călătorii plăcute! Numai bine!

adrianaglogo
[07.10.19 15:01:21]
»

@Crazy_Mouse: Eu am zis ca nu te mai citesc!

Ce de amintiri am din zona asta! La Cuca mergeam uneori cateva sambete la rand. Era un club de turism montan in Pitesti, aveam un harb de autobuz cu care nu aveam curaj sa mergem prea departe! Dormeam la Cuca si a doua zi faceam traseul de creasta. Stiam pe de rost fiecare piatra, dar tot ne placea.

Odata am stat 4 persoane 3 zile si 3 nopti, singuri cuc la Cuca, asteptand sa stea ploaia si sa facem traseul spre Plaiu Foii. Ploaia nu a stat, noi am jucat carti continuu si, cand z-a terminat mancarea si bautura am plecat la Bucuresti - (nu ca acolo am fi avut mancare eram studenti ) !

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.19 17:05:15]
»

Zona cabanei Voina este o destinație de călătorie pentru familia mea, în fiecare an. O cunoaștem atât de bine, încât nu știu ce am mai putea face acolo din ceea ce nu am făcut, dar o reîntâlnim mereu cu plăcerea celui îndrăgostit de munte, doar pentru a respira aerul cu adevărat proaspăt și a degusta neasemuita friptură preparată la grătarul propriu. Am dormit de mai multe ori în împrejurimi, totdeauna în cort, dar tot acolo m-am lecuit de plăcerea acestui gen de ”cazare”, căci ultima dată, o posibilă întâlnire cu ursul, m-a îngrozit o noapte întreagă.

Și la Cuca am fost de mai multe ori, dar în anii tinereții, când frecventam și eu un club de drumeții montane din Pitești, poate același de care pomenește @adrianaglogo, deși nu-mi amintesc s-o fi întâlnit vreodată (poate din cauza diferenței de generații). Cert e că n-am mai trecut pe la cabana Cuca de prin 1982, când am trăit cel mai trist revelion din viața mea, așteptând vești despre unul din colegii noștri, împreună cu care urcasem în acea ultimă zi a anului pe Păpușa, dar care a preferat să mai rămână pe munte și după reîntoarcerea la cabană a grupului. Era un schior experimentat, dar o cornișă mascată de zăpadă a fost o trambulină mult prea înaltă pentru el. Și-a pierdut viața acolo, pe munte, iar noi, cei întorși la cabană, am așteptat toată noaptea vești de la salvamontiști, trecând astfel pragul noului an cu belșug de lacrimi în ochi.

Acum câțiva ani, aflându-ne în zona cabanei Voina pe la sfârșitul lunii august, am vrut să ne alăturăm ascensiunii organizate de mini-tabara montană ”Omul si Muntele” (este o tabără anuală câmpulungeană, dar nu fixă în calendar), care propunea o ascensiune pe traseul Cabana Cuca – Vârful Păpușa (2.391m), cu întoarcere prin Șaua Grădișteanului – Muntele Găinatu – Valea Largă – Cabana Voina, considerând că dacă jumătate din participanți erau copii, cu atât mai mult puteam face față excursiei și noi, cei trecuți de 60 de ani. Din păcate, s-a dovedit că demersul nostru era tardiv, lista cu participanții fiind închisă. Am zis că vom merge pe cont propriu în anul următor, dar am rămas la stadiul de proiect, iar azi, nici nu mă încumet să mă gândesc la un drum solitar prin pădurea bântuită de urși. Așa încât, dacă tot ți-ai propus să revii în zonă și să parcurgi și un traseu cu escaladare pe munte, sper că în ce mă privește, lectura review-ului consacrat să compenseze măcar puțin neputința mea

Drum bun îți urez și întoarcere cu tolba plină cu povești!

adrianaglogo
[07.10.19 17:38:51]
»

@mariana. olaru: Romania Pitoreasca se numea clubul.

Iar prietenul se numea cumva Constantinescu? Cu fratele lui suntem noi prieteni buni

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[07.10.19 17:46:50]
»

@adrianaglogo: Ai dreptate! Iar regretatul nostru coleg era un tânăr inginer și se numea Radu Constantinescu. Dumnezeu să-l odihnească, era atât de tânăr!

Floryn81AUTOR REVIEW
[07.10.19 20:45:06]
»

@adrianaglogo: ”Singuri cuc la Cuca” ar putea fi chiar titlul unui film! Astfel de amintiri frumoase sunt lucruri de neprețuit, iar muntele ne oferă prilejul să legăm prietenii, să ne bucurăm de natură, să ne deconectăm (fie și numai pentru câteva ore) de la problemele inevitabile ale vieții de zi cu zi. Pentru noi, mersul pe munte nu se petrece atât de des pe cât ne-am dori, dar încercăm să ieșim din oraș ori de câte ori se aliniază favorabil astrele (mai bine zis, timpul liber, starea de sănătate și portofelul).

Mulțumesc mult pentru lectură și ecou! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floryn81AUTOR REVIEW
[07.10.19 20:58:11]
»

@mariana. olaru:Fiind ceva mai departe de noi, nu ajunsesem niciodată la Voina. Așa că, aflându-ne prin zonă în această vară, nu am ratat oportunitatea ivită. Ne-au plăcut mult locurile și ne-am dori să ne întoarcem, poate chiar vara viitoare. Am studiat puțin traseele care se pot face în zonă, sunt destul de lungi, dar ne-am încumeta să urcăm spre zona de creastă, măcar până pe Păpușa, sau în partea cealaltă, spre Lacul Iezer.

Suntem cât de cât antrenați, iar într-o zi lungă de iulie (de exemplu), am putea urca și apoi coborî în aceeași zi. Ne-au plăcut și câteva locații de cazare din zonă, așa că probabil că ne vom caza prin apropiere dacă vom urca pe munte. Cam acesta e stilul nostru pentru drumeții: urcăm pe munte și rămânem apoi în zonă, ca să nu conducem obosiți către casă.

E frumos și la cort, dar în zone mai sigure. Vrem să dormim bine, nu să stăm toată noaptea cu frica-n sân că ne vizitează vreun Moș Martin.

Îmi pare rău de colegul care a pierit pe munte! Cam așa stau lucrurile acolo sus - pentru o clipă de neatenție, pentru o greșeală cât de mică poți plăti chiar cu viața. Iar exemple sunt nenumărate, am văzut pe la tv și în toamna asta.

Mulțumesc frumos pentru lectură și ecou! Numai bine!

adrianaglogo
[07.10.19 23:07:42]
»

@Crazy_Mouse: Hai sa ne lansam in cinematografie! Titlul il avem, ce ne mai trebuie!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, mariana.olaru, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Voina / Iezer-Păpușa:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096640110015869 sec
    ecranul dvs: 1 x 1