ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    SEP-2008
    DURATA: 1 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Viscri, taina din inima Transilvaniei

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Viscri, sau satul de la capatul pamantului, cum il numesc localnicii, a fost, multa vreme, unul dintre cele mai bine pazite secrete ale Transilvaniei. Protejat de izolarea sa, pare sa fi ramas incremenit undeva, in trecut. Satul a devenit putin mai cunoscut in ultima vreme datorita printului Charles de Wales care, fascinat de frumusetea si caracterul profund traditional al satului, si-a cumparat o casa aici, pentru ca, mai apoi, sa infiinteze o fundatie care s-a ocupat de restaurarea mai multor case.

    Viscri este retras de la sosea si se gaseste la 8 km de satul Bunesti, pornind de pe drumul care leaga Brasov de Sighisoara, la doar cativa kilometri de Rupea. Pe harta, Viscri nici nu exista. In Bunesti ne intampina un peisaj dezolant si puradeii alearga dupa masina in dorinta de a capata cate ceva. Ne intrebam daca nu am gresit cumva drumul dar, de indata ce iesim din localitate, ne intampina un peisaj bucolic de parca am fi facut un salt brusc intr-o alta lume. Dealurile se intind, linistite, de o parte si de alta a drumului. In departare cateva pete albe se misca, ritmic, iar linistea este intrerupta, din cand in cand, de latratul dulailor de la stana.

    Observam, in zare, zidurile impunatoare ale Bisericii Albe (Weiss Kirch), care a dat si denumirea localitatii, semn ca ne apropiem. Incetinim, pentru a ne bucura cat mai mult de peisajul idilic. Intrand in sat, ai senzatia ca aici timpul a stat pe loc. Este cu totul o alta lume cu un farmec aparte. Casele sunt varuite cu piatra vanata, la fel ca odinioara, si-au pastrat portile mari si obloanele din lemn. Satul este cufundat in tacere, ai senzatia ca este abandonat. Doar cateva rate se scalda, zgomotoase, in paraul ce curge prin centrul satului.

    Intram in vorba cu un domn in varsta, unul dintre putinii sasi care au mai ramas in localitate. Tacticos si cu fala, ne spune povestea satului. E multumit de satul sau asa cum este si nu vrea sa se schimbe nimic. Nici drum asfaltat pana la soseaua principala nu vrea sa se faca. Ii e teama sa nu se piarda linistea de care are parte acum. Au mai ramas putini oameni in sat si sasi si mai putini, cei mai multi sunt in Germania si se intorc doar vara. Il intreb de ce nu a plecat si el si raspunsul lui, simplu, ma pune in incurcatura: “Pai, eu aici m-am nascut. Am tot ce-mi trebuie. Ce sa fac in Germania? A venit, el, Printul Charles, aici, si eu sa plec? ” Ma cucereste felul lui de a vorbi romaneste, cu putin accent.

    Pe Printul Charles il cunoaste. De cand a venit aici satul a inceput sa se schimbe, s-a facut o mediatizare excesiva si au inceput sa vina tot mai multi turisti, dornici sa vada un sat care si-a pastrat autenticitatea timp de sute de ani. Sunt, in principal, grupuri avizate de nemti care vin sa se bucure de tihna ce domneste aici. Pentru ca senzatia asta o ai, in Viscri, ca timpul sta pe loc. Casele au fost restaurate dupa metode stravechi, doar cu piatra vanata si nisip. Lucrarile au fost facute doar din materiale ecologice. Specialitatile traditionale printre care la loc de frunte sta dulceata de mure sunt si ele, bio. Aici totul este curat si pur ca la inceput de vremuri cand nu se cunosteau ingredientele moderne care schimba gustul si aspectul alimentelor.

    Casa Printului Charles nu se deseobeste la exterior prin nimic de celelalte. Este o casa simpla, zugravita in albastru, cu portita din lemn. Nu zabovim prea mult. Suntem dornici sa ajungem la biserica cetate construita in stilul bisericilor fortificate din Transilvania.

    Biserica este micuta dar domina asezarea prin zidurile sale impunatoare formate din blocuri mari de piatra. Este una dinte putinele biserici-sala (cu o singura nava) din secolull XIII, datorita carui fapt este inscrisa in Patrimoniul Unesco. Merita vazuta „camera slanei” din turnul cetatii unde satenii isi puneau la adapost alimentele, slanina in special, in cazul unei invazii. Interesant este faptul ca acest obicei s-a pastrat pana in anii '90. In cetate se poate vizita si un muzeu cu diverse exponate: costume taranesti, unelte sau obiecte domestice, manuscrise.

    La iesirea din cetate o femeie vinde turistilor soseste tricotate, manusi, caciuli. Aflam ca in zona s-a dezvoltat o adevarata afacere si multe dintre aceste obiecte iau calea strainatatii. O pereche de ciorapi tricotati care in sat costa 10 lei, se vinde cu 5 euro in Germania. Ne intreaba daca nu dorim o camera. In sat exista acum si case de oaspeti care pastreaza atmosfera locala dar unde beneficiezi de tot confortul modern. Din pacate nu putem ramane peste noapte desi mi-as dori acest lucru. Promitem sa revenim si sa facem si o plimbare pe dealurile din imprejurimi.

    Cu sufletul plin de liniste, plecam, cu regret, din Viscri. Si imi vin in minte versurile lui Lucian Blaga, care descriu cel mai bine atmosfera patriarhala de aici: „Eu cred că veşnicia s-a născut la sat / Aici orice gând e mai încet, / şi inima-ţi zvâcneşte mai rar, / ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, /ci adânc în pământ undeva.

    Il rog pe webmaster sa insoteasca textul de liedul de mai jos. Acesta reprezinta imnul comunitatii sasesti din Transilvania: [link direct pe youtube]

    Multumesc


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 02.02.10 15:45:11
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 3758 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Aleea care urca spre cetate
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7050 PMA (din 10 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    Admin
    [02.02.10 16:12:59]
    »

    krondia: nu pot include videoclipul solicitat aici, pentru ca are "embedding disabled by request"... : (

    Ramane doar ca link direct...

    lizuk
    [02.02.10 16:14:23]
    »

    Felicitari!

    Admin
    [02.02.10 16:19:46]
    »

    krondia: am gasit totusi un "Siebenbürgen, Land des Segens " ca fisier audio pe trilullilu si l-am atasat ca fond sonor al review-ului (vezi sus)

    krondia*AUTOR REVIEW
    [02.02.10 16:23:16]
    »

    Ce bine, multumesc. La mine nu mergea trilulilu.

    ileanaxperta*
    [02.02.10 17:51:59]
    »

    Excelente randuri, krondia! Bravo!

    Ma gandesc, ce bine e de cei ce au masina si se pot deplasa relativ mai usor prin tara asta!...prin cotloanele ei secrete ce ascund atatea si atatea comori minunate!... Eu cu trenul cred ca n-o sa ajung niciodata in astfel de locuri nestiute decat de unii dintre voi. Bine ca macar le "anuntati" aici ca ele exista si asa le cunosc si le inteleg si eu (sau poate si altii ca mine). 100 de la mine cu toata consideratia!

    Cristian_h*
    [02.02.10 22:52:35]
    »

    Ileana, am eu 2 locuri disponibile in masina, poate stabilim sa mergem la vara impreuna(inclusiv Biertan), este un loc la care visez de mult, am fost in zona insa mi-a scapat pina acum! excelent krondia, oo1

    sasrichard
    [10.05.10 17:23:11]
    »

    Hm, si eu te-am citit. Stiai ca in Primul Razboi Mondial a fost o lupta crincena intre o grupa de husari si o companie de romani la manastirea aceea fortificata?

    Se pare ca romanii au pierdut multi oameni incercind sa o cucereasca...

    krondia*AUTOR REVIEW
    [10.05.10 17:25:34]
    »

    Cu rusine recunosc ca nu stiam dar promit sa ma interesez A nu se puncta ecoul.

    Admin
    [24.07.11 17:57:24]
    »

    Mutat la rubrica "Descopera zona Viscri", nou creata pe site odata cu infiintarea unei sectiuni distincte dedicata zonei VISCRI - click aici

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Cristian_h*, ileanaxperta*, krondia*, lizuk, sasrichard
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Viscri:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072646141052246 sec
    ecranul dvs: 1 x 1