ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2019
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Viscri – sat cu renume european

TIPĂREȘTE URM de aici

În vezi impresii povesteam despre vizitele făcute anul trecut în plimbarea de la Sighișoara, azi voi vorbi despre Satul Viscri din județul Brașov.

Viscri este un sat aflat la aproape 42 kilometri de Sighișoara, în comuna Bunești cunoscută prin Bisericile Fortificate din cele cinci sate ale ei, Criț, Bunești, Meșendorf, Roadeș și Viscri.

Venind de la Cetatea Rupea am traversat drumul ce leagă Brașovul de Sighișoara, pe drumul județean DJ 105A spre Viscri pe care am mers circa 8 kilometri până aproape de Dacia, la intersecția cu DJ 104L pe care am continuat încă vreo 8 kilometri. Drumul asfaltat de curând este foarte bun mai puțin ultimii 2 – 3 kilometri care încă nu erau asfaltați, dar destul de buni și ei.

Satul, atestat documentar spre sfârșitul secolului 12 când are loc și colonizarea germană, devine mai cunoscut în anii 1400 și următorii. La început a fost populat cu secui dar pe la sfârsitul secolului 13 sașii au devenit majoritari, pentru ca în anii 1990 sașii să părăsească localitatea, acum mai locuind în satul cu circa 500 de locuitori doar câteva zeci de sași, majoritari fiind românii, urmați de romi, circa un sfert din locuitori.

De vizitat este Biserica Evanghelică Fortificată din secolul 13, dar Satul oferă și alte atracții, Plimbări cu căruțele sau cu bicicletele pe pistele off-road, bicicletele se pot închiria de la diverse pensiuni, Dulceaţa de Viscri, o dulceaţă făcută din fructe de pădure, Mâncăruri săsești specifice și "Șosete din lână naturală din Viscri" proiect ce se derulează de peste 20 de ani, femeile din sat tricotează din lână circa 10.000 de perechi de șosete, mănuși, căciuli, pulovere sau papuci pe care le trimit spre comercializare în Germania. Satul este mai cunoscut la nivel european prin Prințul Charles de Wales care are locuință în Viscri și prin implicarea lui în viața și promovarea satului: a renovat Biserica și câteva case, redându-le frumusețea de altă dată, în sat nu există case noi, nu sunt necesare, multe din cele vechi nefiind folosite.

Scurta plimbare prin sat ne-a arătat un Viscri în culori noi, pale, calde, am văzut casele săsești solide, încăpătoare, de dimensiuni mari, cu curțile închise cu porți grele și ziduri înalte. La unele case fațadele de la stradă le arată vechimea, au și peste 300 de ani, la altele pereții, acoperișurile ori porțile de lemn sunt împodobite cu diferite simboluri, religioase, solare sau vegetale. Am mers pe o uliță pavată cu piatră de râu, am admirat împletiturile bogat colorate expuse la unele porți, de unde puteau fi cumpărate…. Din mașină am văzut turiști ce mergeau pe jos care admirau, fotografiau sau erau fotografiați.

Pe site-ul viscri-info.ro/viscri.html sunt prezentate mai multe informații despre Sat și atracțiile lui.

Biserica Evanghelică Fortificată, Monument Istoric Patrimoniul Cultural Național al României și, din anul 1999, Patrimoniul Mondial UNESCO împreună cu „Satele transilvane cu biserici fortificate” , este un ansamblu format din biserică, două ziduri și drum de apărare, turnuri și bastioane, construită în secolul 13 pe o mai veche bazilică romană la care s-a tot adăugat câte ceva până prin secolul 18, ultimele modificări fiind făcute în secolul 19 când și-a pierdut rolul de apărare și a suferit mari transformări, caturile inferioare au devenit locuințe, iar catul superior depozit de slănină.

Poate fi văzută la numărul 52, în Viscri nu am văzut străzi ci doar numere, nu are un site propriu, dar se găsesc multe informații pe alte site-uri. În perioada aprilie – octombrie este deschisă zilnic între orele 10 și 18.

Intrând în Sat am văzut de departe Turnul Bisericii așezate în vârful unui deal, ne-am îndreptat spre ea, am parcat, apoi am urcat ușor treptele până la intrarea în frumosul ansamblu arhitectonic. Am plătit intrarea de 5 lei de persoană, doar un bilet, doamna ne-a făcut reducere pentru pensionari și am intrat în curtea bisericii, verde, cu alei și poteci pietruite cu piatră de râu.

La Biserica Sf. Andrei, după cum este hramul, formată dintr-o singură navă în formă de trapez isoscel, de dimensiuni mici, circa 80 de metri pătrați, am mers mai întâi la fațada ei sudică, unde se remarcă Pridvoarele din fața Ușilor de acces și am intrat în interiorul ei, alb, simplu. Printre Băncile de lemn, destul de apropiate unele de altele, am mers spre Altarul luminat de soarele de primăvară târzie, împodobit cu pictura Iisus cu copiii, cunoscuta temă „lăsați copii să vină la mine” , mult dragă Lui. În altar se află și Orga instalată în prima parte a secolului 18, iar Candelabrul mare și frumos completează decorul.

Am văzut și pozat Stranele din lemn și Cristelnița deosebită, un capitel așezat pe un fragment de coloană amândouă vechi din secolul 13, am pozat și Amvonul cu baldachin din lemn pictat de pe peretele nordic în stil baroc popular vechi de peste 210 ani, toate aflate în fața altarului. Pe celelalte trei părți se află Balcoanele de lemn realizate în stilul mobilierului popular pictat, în care se urcă pe scara exterioară, regulile săsești cerând ca enoriașii să se așeze separat în funcție de sex și vârstă.

Continuând plimbarea atenția ne-a fost atrasă de o ușă cu un ancadrament ascuțit de piatră, era Ușa Turnului locuință transformată în Turnul Bisericii, donjonul fortificației; am intrat și am început urcușul, mai întâi pe un culoar îngust în zidul bisericii, pe o Scară de piatră abruptă, cu trepte din lespezi înguste și înalte, destul de dificilă, ne-am aplecat puțin pentru a o urca... Nu era luminată dar telefoanele au fost la datorie!?!? , trebuiau atenționați cei ce coborau, era necesar să așteptăm… Am trecut prin cele două săli intermediare, urcând alte două etaje, erau podele și scări mai mari de lemn și am ajuns în Balconul Turnului cu fostele lui guri de tragere, acum puncte de observație, și la drumul de strajă, acum mică alee de plimbare pentru turiști. Priveliştile oferite sunt încântătoare, câmpuri și păduri verzi pe dealurile ce înconjoară satul, casele colorate cu acoperișurile roșii ascuțite aliniate la stradă, iar senzația de liniște și libertate pe care ți le dă te face să te uiți acolo sus….

Biserica Forificată este înaltă dar strâmtă și nu se pot realiza poze prea ample de la nivelul solului sau chiar din clădirea muzeului, trebuie urcat în Turnul Bisericii și atunci vezi mai bine tot amsamblul ei. Nu trebuie ratat!

Am mers apoi la Muzeul Etnografic aflat într-o clădire vizavi de Biserica Sf. Andrei, gazda unei mari diversități de exponate ce prezintă viața de odinioară a sașilor.

Am văzut mai întâi o cameră cu patul înalt acoperit cu perne brodate și înflorate, cu lada de zestre, mobilier de lemn pictat, iar manechinele, locuitorii casei, sunt îmbrăcate în portul săsesc. Mai sunt expuse și articole de ceramică, podoabe, îmbrăcăminte, cusături și cărți bisericești.

În alte săli sunt expuse unelte din gospodărie sau folosite la muncile agricole și uneltele pentru meșteșugurile practicate de sași, tâmplărie, țesătorie, fierărie, …, un teasc, stupi, vase pentru miere, un război de țesut, vârtelnițe, o meliță, lăzi pentru cereale, putini, copăi, coșuri de nuiele și multe altele.

Ne-am mai plimbat pe sus prin galeriile fortăreței, prin podul muzeului, am făcut poze frumoase de la ultimul nivel și pe jos pe aleile din curte și după mai mult de o oră și jumătate am părăsit Biserica și Satul pentru a ne continua drumul.

A fost pentru prima dată când am vizitat Viscri, mi-a plăcut, am apreciat eforturile care se fac pentru a-i păstra autenticitatea, erau afișe ce interziceau folosirea la renovare a termopanelor și a altor materiale noi de construcție, …. sat ce are ce arăta și știe să arate, sat ce merită vizitat și susținut să-și conserve frumusețile.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Merită urcat în Turnul Bisericii Evanghelice Fortificate mai ales pentru priveliștile deosebite ce se văd de acolo...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Sat liniștit, pitoresc, unic, posibilități bune de cazare...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 02.08.20 21:30:03
Validat / Publicat: 03.08.20 07:13:13
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VISCRI [BV]

VIZUALIZĂRI: 599 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Viscri, Biserica Evanghelică Fortificată, în dreapta Turnul Porții și intrarea pricipală, în stânga Biserica Sf. Andrei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41150 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

zoloft
[03.08.20 09:59:09]
»

despre asa ceva, nimic, nimic?

https://cetin.ro/viscri-apogeul-kitschului-extraurban/

mprofeanuAUTOR REVIEW
[03.08.20 21:16:22]
»

@zoloft:  Am citit ce scrie acolo, sunt păreri și păreri. Nu mi-a plăcut modul de exprimare din articolaș.

​Eu am stat în sat circa 2 ore și am fost să vizitez mai mult Biserica Evanghelică Fortificată care mi-a plăcut foarte mult, are aspect de mică cetate. Nu am stat să mănânc acolo, mergeam mai departe la Saschiz și apoi la cazarea de lângă Sighișoara. În acea zi am făcut un tur de forță...

Rămân la ceea ce am scris în articol, satul mi-a plăcut, are o unitate în contrucții, în casele săsești tradiționale, inclusiv aleile pietruite și nu asfaltate, este rustic, altceva...

​Despre așa ceva nimic... nimic!!

Daisy Petal
[25.08.20 08:32:57]
»

Cât de frumos! De multă vreme am vrut să citesc ceva despre Viscri și, iată, ocazia așteptată s-a materializat prin materialul de mai sus. Satul pare încremenit în timp și pare a fi decor de poveste. Fotografiile sunt grăitoare în acest sens, iar favorita mea a fost P08. Cu mare plăcere am votat articolul.  

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[25.08.20 21:44:52]
»

@Daisy Petal:  Ma bucur daca articolul meu ar ajuta cat de putin. Merita ajuns acolo, sper sa fi terminat si drumul, mai erau doar 2-3 kilometri.

Multumesc frumos pentru ecou!

Cu drag, ​​!

Rofri
[30.08.20 16:56:48]
»

@zoloft:  Am citit și eu articolul respectiv, eram curioasă ce argumente se aduc în sprijinul afirmației că Viscri ar fi „apogeul kitschului” . Cum mă așteptam, niciunul. Toate impresiile din articol se referă la prețul mâncării din zonă. Ce legătură are asta cu kitschul?

barabba54
[17.01.21 12:17:39]
»

Mi se pare cam exagerat sa scrii "european" langa Viscri, un sat cu niste case facute de altii, si cu o Biserica draguta, dar pastrata rau (vezi impresii).

​Nu am vazut nimic ca a meritat sa conduc 400 de Km

mprofeanuAUTOR REVIEW
[19.01.21 15:31:54]
»

@barabba54:  Ti-am citit articolul scris de tine și l-am și votat, mie mi-a plăcut satul și cu atât mai mult Biserica Evanghelică Fortificată, monument UNESCO, am precizat mai multe în review. 

Am spus cu renume european, un sat drag Prințului Charles​...

​AmFostAcolo este un site liber și fiecare are opțiunile și bineînțeles amintirile și percepțiile lui...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
barabba54, Daisy Petal, mprofeanu, Rofri, zoloft
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Viscri:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.17998099327087 sec
    ecranul dvs: 1 x 1