EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ulm – un oras in care prezentului ii pasa de trecut
Cand am ajuns la fisierul Ulm, in minte mi-au aparut nenumarate imagini colorate, mi-a aparut figura lui Einstein, gradina zoologica, restaurantul placut unde am luat masa, era de parca ma intorsesem de o saptamana de abia de acolo desi trecuse deja mai mult de un an. Pastram in memoria noastra locurile frumoase de unde avem amintiri de nepretuit si uneori legam locurile si de vreme. Si spun asta deoarece de exemplu chiar daca si orasul Nuremberg mi-a placut, asociez orasul cu o culoare gri asta deoarece a fost o zi ploioasa. Ulm insa mi-a mers direct la suflet si l-am parcurs incepand cu locurile frumoase si terminand cu locurile minunate. Chiar daca amintirile erau puternic intiparite in minte, detaliile veneau parcurgand pozele iar povestea am sa o spun asa cum am si vizitat orasul. Ulm este la granita landului Bavaria, asa ca am profitat din nou de biletul Bayern ticket pe care am sa il mentionez din nou vezi impresii si care imi asigura si transportul local ceea ce era perfect, deoarece prima vizita avea sa fie la Gradina Zoologica (pe care am sa o povestesc separat). Gradina Zoologica nu este mare, insa intotdeauna un astfel de loc este prilej de relaxare. Totodata odata iesiti din gradina zoo va puteti plimba prin parcul din apropiere, asa incat starea de bine este asigurata. Cum insa eu voiam sa cunosc putin din ceea ce iti poate oferi orasul, am ales sa revin in zona mai turistica. Mai ales ca ma fermecasera niste poze in care se vedeau case vechi, pe malurile diferitelor canale asa incat aveai senzatia unor case din Olanda.
Am trecut mai intai prin niste locuri ceva mai retrase si mai putin circulate, insa atat de sensibile incat m-am simtit deosebit, simteam ca m-am intors in timp. Si aveam sa intalnesc si primul turn “Seelturm” construit in secolul XIV si care si-a luat numele de la “Seelhaus” un spital aflat in apropiere. In acest turn s-a depozitat intr-o perioada pulberea de aceea turnul se mai numeste si “Zundelturm” iar poarta aflata in apropiere se numeste “Zundeltor” .
V-am spus ca zona este linistita si eu mi-am continuat drumul pentru a ajunge la un alt punct de interes (sunt multe de vazut insa eram putin pe repede ‘nainte) asa ca urmatorul punct a fost fantana lui Einstein, Ulm fiind orasul natal al lui Einstein. Einstein si-a facut studiile in Elvetia (avand in vedere ca se mutase in Elvetia in 1895), iar in 1933 in timp ce vizita Statele Unite avand in vedere ca Hitler ajunsese la putere iar Einstein era ceva evreu, a decis sa ramana acolo. Cunoastem cu totii poza lui Einstein in care el este cu parul valvoi, ochii mari si limba scoasa de un cot. Exact asa este si chipul lui Einstein ce iese din cochlilia unui melc aflat in varful unei rachete de sub care curge de fapt apa. Si daca aceasta fantana este atipica fata de imaginea unei fantani asa cum o stim noi ceva mai traditional, in acest caz fiecare element al fantanii inseamna ceva, melcul reprezinta natura si intelepciunea, racheta reprezinta studiile privind timpul, spatiul si teoria atomica, iar apa este baza tuturor.
Si am pornit mai departe, pentru a ajunge la un alt turn Gänsturm (Turnul gastelor) prin care trece Gänstor, turn construit la inceput de secol XIV, cu sectiuni adaugate mai tarziu (sfarsit de secol XV) si se pare ca isi trage numele de la cârdurile de gaste ce treceau pe aici. Acoperisul a fost distrus de foc in 1796 si 1945, actualul acoperis datand din 1957, iar ceasul este din 2002.
Aveam sa trec mai apoi pe langa Biserica Sfanta Treime, o biserica veche, impresionanta, dar care insa nu poate rivaliza cu Catedrala din Ulm. Aici a fost mai intai o biserica dominicana (pe la 1320), apoi dupa plecarea acestora biserica devine reformata (dupa 1531) dar este lasata in paragina si demolata in 1613. Pe acelasi loc este construita ulterior o biserica protestanta, distrusa insa in bombardament in 1944, insa a fost refacuta in 1984.
Si am ajuns langa un alt obiectiv minunat, Rathaus (Primaria), o cladire construita in 1370, cu picturi murale ce dateaza din secolul XVI si un ceas astronomic montat pe una dintre fatade si care dateaza din 1520. Cladirea a fost restaurata dupa ce a fost deteriorata in bombardament in 1944.
Aici am avut placerea sa vad si o ceremonie, (de fapt partea de dupa, cu prietenii si porumbei eliberati), a fost frumos. Am mai dat un tur prin zona pentru a admira cladirile vechi dar in acelasi timp si constructiile moderne care ne aduc in prezent si la un moment dat intr-o vitrina am vazut un afis simplu cu un text dragut insa, referitor la orasul Ulm (o sa vedeti poza): “Dunarea conecteaza 10 tari si imparte un oras in doua” .
Doua dintre cele mai cunoscute cartiere istorice sunt Cartierul Pescarilor (Fischerviertel) si Cartierul Tabacarilor (Gerberviertel), si as mai vrea sa mentionez un lucru de lauda pentru oras, foarte des intalnesti indicatoare care iti indruma pasii spre ce doresti sa vezi. Ce sa va mai spun despre aceste locuri traditionale, sunt atat de frumoase incat ai senzatia ca ai ajuns intr-o poveste, Acest cartier medieval aflat pe canalele paraului Blau era in trecut un loc unde isi duceau traiul si activitatea pescarii si tabacarii dar si comerciantii pe Dunare, perioada cea mai infloritoare fiind in secolul XVI. Casele de lemn de la acea vreme sunt astazi magazinase, baruri, restaurante sau chiar hoteluri, asa ca am sa va ofer un astfel de exemplu: Schiefes Haus (Casa inclinata), un fost han construit din lemn in 1443, cu ceva adaugiri si ajustari de-a lungul timpului (in 1873 a fost stabilizata in sol folosind beton) si care astazi este hotel care avand in vedere faima acestei case nu duce lipsa de clienti (nu stiu insa in aceasta perioada cum este). Schiefes Haus are o inclinatie de 9-10 °, incat ai senzatia ca la un moment dat fatada se va prabusi in apele paraului Blau iar din se regaseste din 1977 in Guiness Book ca fiind cel mai stramb hotel din lume, unde mobilierul este adaptat la gradul de inclinare a spatiului. Plimbarea prin aceste locuri este un prilej de relaxare totala si nu am sa spun mai mult, o sa va convingeti din poze.
Am pornit mai departe in plimbare spre Dunare, nu mai inaine de a vedea o alta casa interesanta Das Schöne Haus (Casa frumoasa). Numele ii vine de la pictura care infrumuseteaza aceasta casa si care reprezinta orasul Belgrad in anul 1717, lucrarea vrand sa comemoreze transportul trupelor de marinarii din Ulm in timpul razboaielor otomane.
Si am ajuns printr-o poarta in zidul orasului pe malul Dunarii, un loc de recreere apreciat de localnici dar si de turisti, un loc unde pot spune ca am petrecut si eu cateva minute de relaxare admirand acest fluviu care a vazut si vede multe in continuare. In zona sunt si multe terase asa incat sunteti invitati la relaxare. Am spus ca am trecut printr-o poarta in zidurile orasului, asa este, aceste ziduri care strajuiesc pe malul Dunarii au fost construite din caramida si dateaza di 1482, fiind o marturie a istoriei zbuciumate a acestui oras.
In drumul meu spre gara am mai apucat sa vad insa “Muzeul painii” , un muzeu ce se afla intr-o cladire construita in 1592 si care a servit drept granar fiind utilizat in acest scop pana la inceputul secolului XIX. A fost tranformat in 1955 intr-un muzeu dedicate painii si rolului sau in civilizatie din trecut pana in prezent. Pare un muzeu interesant avand in vedere ca are mai mult de 18000 obiecte. Aici exista si lucrari de arta realizate de pictori precum Pieter Brueghel cel Tanar, Rembrandt, sau Picasso.
Au fost multe cele vazute de mine in Ulm si mult mai multe ar fi fost de vazut si cei ce au vazut acest oras au remarcat probabil ca nu am mentionat (decat foarte putin) catedrala (Ulmer Münster). Nu am mentionat-o intentionat deoarece voi povesti despre ea separat pentru ca a fost ceva ce mi-a atras atentia. Insa nu am sa plec spre casa fara sa va mai povestesc ceva ce mi-a atras atentia, un copac in fata cladirii moderne a teatrului ce se afla in apropierea garii. Pe sol, in jurul trunchiului copacului se afla un cerc (probabil din inox) pe care se afla o placuta pe care sta scris: “Copacii sunt poezii pe care pamantul le scrie pe cer” . Frumos nu-i asa? Alegeri inspirate va doresc si sa ne auzim de bine.
Web, te rog sa inserezi acest filmulet de prezentare a orasului Ulm vazut prin ochii unui turist youtube si multumesc.
Trimis de mishu in 22.11.20 19:48:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mishu: uite că am reușit SB-ul să-l dau eu. Felicitări pentru articol și mulțumesc totodată că prin intermediul tău mă "plimb" prin aceste orașe frumoase.
Anul acesta toți am fost oarecum "oropsiți", sau cel puțin noi, am anulat o multe vacanțe pe care le planificasem în amănunt. Culmea Austria-Germania, marea majoritate cam pe unde ne plimbi tu acum măcar așa să-mi mai alin "suferința"
Votat cu drag și te rog scrie și arată în continuare TOT
Pupici
@diana2015: Si pentru mine sunt amintiri din calatoriile facute anul trecut ca anul acesta, stop joc! Sunt convinsa ca vom ajunge sa vedem ce nu am reusit pana in prezent, noi sa fim sanatosi, consideram dar ca a fost nevoie de o pauza. O sa povestesc in continuare in limita timpului liber si uite asa incet, incet vin si povestile. Vei ajunge anul viitor si asa vei avea mai mult material.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
Împreună cu continuarea sau continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Multumesc foarte frumos, o seara linistita!
@mishu: Superb oras! Zona medievala este foarte frumoasa! Imi place mai mult decat cea moderna! Se vede ca lor le pasa SI de trecut! Si stiu sa-l puna in valoare. Si e asa de calm si de luminos... Relaxant, desi atrecut prin multe: bombardamente, incendii...
Stiam ca Einstei (O Piatra) e austriac si evreu, dar nu stiam ca e din Ulm si are si o fantana! Interesanta si plina de intelesuri!
Iar am facut o plimbare frumoasa! Danke!
@Zoazore: Cred ca asta este unul dintre beneficiul calatoriilor si a informarii anterioare, afli niste lucruri pe care nu le stiai. Cred ca este cel mai trist cand nu putem calatori, insa si atunci putem calatori cu ajutorul impresiilor si asa ne bucuram de tot ce aflam.
Ma bucur ca am reusit macar virtual sa te plimb prin acest oras si ma bucur ca ti-a placut.
Multumesc pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Catedrala Ulm – O catedrala cu numele dar fara acte — scris în 26.11.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Revenire in copilarie – Gradina zoologica Ulm — scris în 24.11.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (partea a II-a, cu Fischer și Gerberviertel) — scris în 13.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (ultima parte, cu fortificații) — scris în 10.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Scurtă excursie la Ulm (partea I, cu biserici & co) — scris în 08.02.18 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ
- Mar.2016 V - Cea mai frumoasă și impresionantă bazilică vizitată până acum! — scris în 31.05.16 de GabrielaG din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Herbertingen - între celți și înghețată (II) — scris în 06.09.15 de puiutea din BUCURESTI - RECOMANDĂ