ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Turism de-o zi : Valea Șușiței

TIPĂREȘTE

Probabil că vă întrebați ce-i cu mine, de ce scriu atât de mult pe AFA?!

Bine, întrebarea asta ascunde o oarecare doză de îngâmfare din partea-mi de am ajuns să mă cred subiect de urmărit de către voi, dar, știți cum se spune, când Dumnezeu vrea să piardă un om, prima oară îi ia mințile!

Ei, bine, aflați că mai sunt, încă, în concediu și, iarnă fiind, nu prea am cu ce să-mi umplu timpul, așa că, ce să vă fac, a căzut năpasta pe voi!

Astăzi vă las în pace cu mănăstirile, deși, nu în totalitate și o să vă duc pe Valea Șușiței într-o plimbare care se poate face într-o zi liberă sau de sâmbătă ori duminică, dacă aveți chef de ieșit din casă, ușor, fără mari cheltuieli și nepărăsind asfaltul. Adică, un turism domestic, în care cobori cât să-ți dezmorțești picioarele și în care poți să-ți mănânci, lejer, pachețelul adus de acasă. De apă nu este nevoie, veți găsi izvoare pe parcurs!

Plecăm din Panciu spre Soveja, asta ca să știți direcția. Cum ajungeți la Panciu, este treaba voastră, ce știu eu pe unde locuiți, fiecare dintre voi?! În principiu, de la Focșani veniți pe DN 2 până la Tișița și, de aici, faceți la stânga, spre Panciu.

Panciu este un orășel micuț, cu nimic mai deosebit decât multe altele din țara asta. Ajunși aicea, puteți să v-abateți, vreo doi kilometri, la Schitul Brazi, despre care v-am zis aici.

Despre acest schit se știe că a fost fondat de pe vremea lui Ștefan cel Mare și că adăpostește moaștele Sf. Teodosie.

După ce ne-am rezolvat problema cu cele sfinte, continuăm drumul din Panciu spre Soveja. Se parcurge o distanță de vreo 50 de km, pe un drum proaspăt asfaltat, ce străbate o porțiune de pădure și merge, mult timp, pe lângă râul Șușița. Apa din râu este puțină, Șușița zburlindu-se rar, doar după ploi intense sau după dezgheț.

La Valea Câmpului Șușița oferă și locuri de stat la plajă; nu este ceva amenajat special dar, se poate intra cu mașina și să te-oprești, să scoți o pătură și să te puturoșești, întins la soare, lângă apă.

Mergem mai departe, spre Soveja și, în comuna Răcoasa găsim indicatorul spre Mărăști. Nu că v-ar interesa, știu, dar, în Mărăști s-au dat lupta aprige în primul război mondial, motiv pentru care, după încetarea războiului, aici s-a construit un Mausoleu, de aducere aminte, despre care am scris aici.

Mausoleul este amplasat într-o zonă extrem de frumoasă, cu deschidere spre dealurile și munții din jur, fapt ce-ți permite să vezi niște peisaje extrem de frumoase.

Din Răcoasa până la Mausoleu sunt vreo 10 km, cel mult, drumul este bun, deci nu este vreun impediment să faceți ocolul, zic eu. Plus că, după ce vizităm Mausoleul, crește nivelul de mândrie națională.

După Răcoasa urmează Câmpuri, satul de obârșie al unuia dintre cele mai îndrăgite personalități din istoria modernă a României : Moș Ion Roată, cel care i-a dat cu bolovanul peste exemplificări boierului. Poate nu știți că acest Moș Ion Roată are o nepoata care și-a perfecționat studiile în doctoratul în biologie la Harvard, deci, este o dovadă că moștenirea genetică există!

Acest Ion Roată s-a născut, la Câmpuri, la 1806 și a fost un susținător înfocat al unirii Moldovei cu Țara Românească, fapt pentru care a și fost închis, la Iași și eliberat apoi și adus la Câmpuri, pe vorba și garanția sătenilor. Ulterior, a făcut parte, ca deputat, din Divanul Ad-hoc. A murit la 20 februarie 1882. Casa în care a locuit a devenit muzeu la 1959, fiind donată statului de cel care o cumpărase, între timp.

Casa este chiar pe marginea șoselei și cei care vor s-o viziteze trebuie s-o cheme pe cea care are grijă de ea și care locuiește chiar lângă casa-muzeu.

După ce i-am făcut vizita lui Moș Ion Roată, continuăm drumul spre Soveja. Nici nu mai e așa de mult. Ne și despărțim de cursul Șușiței, intrăm în pădure, dar asta nu strică plăcerea călătoriei, ba, dimpotrivă!

Aproape de Soveja o să întâlnim Schitul Soveja, pe care vă recomand, deasemenea, să-l vizitați.

Schitul este construit în anul 2001, pe malul Șușiței, la poalele muntelui Răchitașu, în amintirea unui alt schit, ”Schitul Babele”. Despre acest schit se spune că, demult, ar fi fost incendiat din vina localnicilor, fapt ce a făcut ca el să se desființeze. Măicuțele de atunci ar fi blestemat ca, așa cum le-au ars lor schitul, așa să le ardă și casele sătenilor. Blestem au ba, Soveja a fost mistuită de trei incendii :în 1943, când a ars în proporție de trei sferturi și, în 1998, de două ori.

În prezent Schitul a fost ridicat la nivel de mănăstire, aici trăind o obște de maici. Este foarte frumos și îngrijit, așa cum te și aștepți, accesul este foarte ușor, deci, cred eu, o vizită aici este bine -venită.

După cca 5 km se ajunge în comuna Soveja, despre care am scris acum câteva postări

Fostă stațiune, în prezent este practic abandonată. Cu toate acestea, se pot vizita Mănăstirea Dobromirna, construită la 1645 de către Matei Basarab, mănăstire unde a fost surghiunit, după 1848, Alecu Russo și unde acesta, după vizitele de la stânele din jur, a cules ”Miorița” în varianta adoptată la nivel național, Mausoleul de la Soveja, în care se află singurul osuar din Europa, Cimitirul german. Sus, pe munte, este un sait arheologic ce poate fi, deasemenea, vizitat. De remarcat este faptul că, prin munții din jur sunt multe drumuri construite de germani, în primul război mondial, cu o infrastructură foarte bună. Astfel, peste munte, folosind acele drumuri, distanța între Soveja și Oituz este de numai 15 km. Păcat că germanii de atunci nu sunt și astăzi, poate că, dacă-i aveam, nu construiam, în 24 de ani, abia 200 de km de autostradă!

Din Soveja se poate trece, cu multă atenție și băgare de seamă Coașa, ajungând până la Lepșa, dar, asta e ,deja, altă călătorie.

Tot despre ceea ce am scris, se poate face într-o zi, mers lejer, cu mașina. V-am spus, nu incumbă cheltuieli majore, altele decât cele referitoare la carburant, biletele de vizitare a muzeelor (cam 4 lei de persoană la Mausolee) și, eventual, lumânările și acatistele lăsate la mănăstiri.

La Valea Câmpului este un popas turistic unde se poate servi masa, în condiții civilizate și la prețuri decente iar din Soveja se poate cumpăra caș afumat în gospodăriile locuitorilor zonei, direct de la aceștia.

Dacă vreți să vă aerisiți ființa și să scăpați de stressul zilnic, mai aflați că Soveja se laudă cu un aer ozonificat, printre cel mai cel aer din România, că puteți urca și pe munte, spre Zboina sau Răchitaș, dar, ăsta nu mai e turism de-o zi!

Și, un sfat, chiar dacă mare parte din timp mergeți prin Țara Vinului, nu consumați, dacă sunteți conducători auto: în Panciu și la Tișița sunt niște băieți tare dornici să intre în vorbă cu șoferii și iuți în a le cere să sufle în fiolă. Ar fi păcat ca, după ce ați vizitat o zonă frumoasă a județului, să rămâneți fără abecedar!

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 03.12.14 11:17:56
Validat / Publicat: 03.12.14 14:46:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVEJA.

VIZUALIZĂRI: 2693 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Mănăstirea Brazi din Panciu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Marian Preda
[03.12.14 14:52:14]
»

-@căpcă1; -

Ce-i cu mine?!

Azi e ziua in care sunt moderator la... start vot!

vali crintea
[03.12.14 14:53:15]
»

@căpcă1 - Cred ca de m, ulte ori frumusetea unor locuri sta și in ochiul celui care le priveste. spun asta deoarece multe din destinatiile descrise de tine au fost vazute si de mine, dar parca nu am putut surprinde esenta. Asta este, la vara vacanta de plimbare iar !

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[03.12.14 14:55:56]
»

@Marian Preda - Mulțumesc pentru vizită și, normal, pentru vot!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[03.12.14 14:58:15]
»

@vali crintea -Păi, am și spus, traseul de l-am descris este de-o zi, nu e nevoie de vacanță pentru a-l face!

Eugenia55* †
[03.12.14 17:55:37]
»

"V-am spus, nu incumbă cheltuieli majore, "

Un vot maxim nu incumba nici prea mult timp, mai ales daca iti place si ce lecturezi!

Merci ca mi-ai reamintit acest verb, maine o sa pun in dificultate ceva habarnisti aroganti

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[03.12.14 21:53:59]
»

@Eugenia55 - Doamne, ce aș vrea să fiu de față, îmi plac tipii ajunși, cu aere de cunoscători!!! Succes! Aaa, mersi pentru vot!

Carmen Ion
[04.12.14 07:53:33]
»

@căpcă1 - Sper să mai dureze ceva vreme concediul, ca să mă mai bucuri cu alte articole

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.12.14 08:00:58]
»

@Carmen Ion: Păi, sunt în concediu până pe 14 decembrie, dar nu stiu daca o să ai răbdare până atunci!

kelyboy
[04.12.14 15:15:41]
»

Inca se mai poate trece de la Soveja la Lepsa? Eu am facut acest lucru acum vre-o doi ani, si am crezut ca-mi raman pe-acolo bucsele, telescoapele, arcurile si toate alea... In schimb, peisajele din zona pot suplineasca cu success pierderea tobei sau ruperea unui arc...

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[04.12.14 15:19:17]
»

@kelyboy: Eu am trecut acum două săptămâni cu un Logan. Ai dreptate, drumul este greu dar, cu atenție, se poate trece fără urmări de nici un fel. Și, da, ai dreptate, peisajul, acolo, este superb! Poate că, in viitor revii și, poate că, în viitor, or să repare drumul!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Eugenia55*, kelyboy, Marian Preda, vali crintea, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Soveja:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06152606010437 sec
    ecranul dvs: 1 x 1