ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 3 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Soveja, sau, vom fi iarăși ce am fost și mai mult decât atât?

TIPĂREȘTE

Motto : ”De când tac și tac și tac, sunt c-o pădure mai sărac

Dumitru Pricop, poet vrâncean

Soveja este una dintre cele mai frumoase zone din județul Vrancea, indiferent ce ar face cei de administrează județul și cred că asta îi enervează!

Este zona din țară cu cel mai ozonificat aer, chestie ce se datorează amestecului de păduri (conifere și foioase), unei depresiuni unde este amplasată localitatea sau, ce știu eu, vrerii lui Dumnezeu, dar, pentru că niciun politician nu a putut să-și lege numele de acest fapt, este lăsat în desuetitudine!

Pe vremea celui care s-a crezut Dumnezeul românilor, până în 1989, aici era o stațiune care avea oarece trecere la turiștii cu diferite probleme de sănătate sau pentru cei care doreau să-și petreacă câteva zile, din trecătoarea lor viață, în mijlocul naturii.

Eu, personal, cel ce vă obosește cu aceste rânduri, pe vremea când eram ciutan, alergam, în cantonament fiind, pe pantele înzăpezite, sperând că voi ajunge un celebru portar de fotbal. Așa a și fost, am fost cel mai anonim portar, ever, nici unul nu a mai fost ca mine, deci, am cu ce mă lăuda, nu?

Erau, pe atunci, vreo două hoteluri, unul mare, ”Zboina” și celălalt, al echipelor de fotbal, sau al sportivilor, ”Turist”, parcă îi spunea. Fiindcă am și eu o inimă, ca orice căruță, am oareșce melancolii legate de sositul, seara, în cameră, rupți de oboseală și pusul la uscat al tricourilor, ude fleașcă de transpirație, de la zăpada adunată în plonjoane sau de la bulgării încasați de la colegi. Pe urmă, în bruma aia de căldură ce venea de la calorifere, mirosea a ”Revulsin”, că, deh, aveam masă musculară ce trebuia masată și, fiindcă eram și noi băieți mari, ascundeam câte o bere pe după draperiile ferestrelor, bere pe care o beam, câte doi, ca să nu ne-apuce plânsul și dorul de mame! :))

Știți cum se întâmplă, ce este lângă tine, nu este atât de apreciat : așa și cu Stațiunea Soveja. Vrâncean fiind, nu m-am omorât cu urcatul la munte, cel puțin nu în zona Sovejei, pentru că mie-mi place muntele la pas, cu cortul și nu în pensiune sau hoteluri.

Probabil că nu a fost nevoie de Soveja în Vrancea, pentru că, încet-încet, hotelurile s-au închis, fără a putea explica cineva logica acestei acțiuni. Turiști sunt, aerul încă mai este, locuri de cazare, din ce în ce mai puține! Cerere este, oferte, canci, din această dilemă nu ne poate scoate nici măcar Moise Guran!

S-a închis, prin desființare, campingul, Hotelul ”Zboina” este o glumă proastă iar ”Tursitul”, insist cu această denumire, pur și simplu e o ruină. Tabăra de sculptură în aer liber de la Punga e o amintire, șoseaua ce trece Coașa s-a surpat la inundațiile din 2005 și, de atunci nimeni nu s-a gândit s-o mai repare, acuma fiind folosită doar de camioanele ce cară buștenii din exploatările forestiere din zonă, activitate de bază în zonă, pentru că, nu-i așa, avem pădure, deci, ce-i de făcut?

Ce ar avea de oferit Soveja, pentru ca această localitate să redevină centrul unui turism vrâncean?

Păi, hai s-o luăm cu începutul, să vedem ce este Soveja și ce vrea ea: este o comună situată la cca 81 de km de municipiul Focșani, adică locul de unde se dă ora exactă în Vrancea. Ca să ajungi la Soveja, cu mașina, vii de la Focșani până la Panciu, pe urmă treci prin Străoane, Muncelu, Varnița, Verdea, Răcoasa, Câmpuri și, finalmente, gata, ești la Soveja!

Drumul este perfect asfaltat, nu găsiți ”căpcăni” ducătoare la service auto, iar peisajul este atractiv, se merge prin pădure, o porțiune de timp și spațiu, iar apoi, pe Valea Șușiței, până aproape de Soveja.

Comuna este amplasată în zona Subcarpaților de curbură, în cel mai vestic punct al județului, dar n-o să vă iau de cap să vă spun toate datele geografice, altfel, la ce-ar mai fi bun atlasul de specialitate? Vă este suficient să știți că Soveja este la o altitudine medie de cca 620 - 700 de metri față de nivelul mării și că, de felul ei, ca și localitate, se află într-o depresiune.

De ce insist cu geografia, totuși? Păi, în Soveja s-a născut Simion Mehedinți, tăticul geografiei din Românica! Și, nu, nu e singurul om valoros dat țării de această comună, mai sunt și alții!

Localitatea a fost formată din populația din zona Argeșului, din Rucăr și Dragoslavele, care au pribegit în această parte a țării. Și astăzi Soveja este formată din două sate :Rucăreni și Dragosloveni, unul pe albia râului Șușița iar cel de-al doilea, pe apa râului Dragomira., separate de Dealul Bisericii.

Comuna nu este atât de populată, în prezent aici locuind cca 2150 de oameni, dar înțepați, fudui, în sensul corect. Noi, ”cojenii”, cum suntem cei care stăm la câmpie știm că ”mocanii”, cei de la munte, spun despre ei că ”mocan prost și rață-nnecată n-ai să vezi!”.

În decursul timpului, comuna a avut de suferit de pe urma incendiilor accidentale: la 3 martie 1943 au ars 380 de locuințe, omorând 19 persoane și sute de animale precum și în 1998, de două ori, când au ars 31 și respectiv 17 gospodării.

În anul 1943, Mareșalul Antonescu a venit și, după ce a văzut dezastrul creeat de incendiu, a dat dispoziție să se taie pădurea pentru a se putea construi case, case ce au fost construite de prizonieri ruși, așa că, astăzi, se mai spune că cineva stă în casă rusească.

Mănăstirea Soveja

În anul 1645, după ani de război între Moldova lui Vasile Lupu și Țara Românească, condusă de Matei Basarab, cei doi domnitori hotărăsc pacea. Ca semn de bunăvoință, unul față de celălalt, se hotărăsc să construiască, fiecare domnitor, pe cheltuiala lui, câte o biserică în țara celuilalt. Vasile Lupu construiește, lângă Târgoviște, o mănăstire, Stelea, care se putea vedea din Turnul Chindiei. Matei Basarab, domnitor cunoscut pentru erudiția sa și pentru faptul de a fi construit chiar mai multe mănăstiri decât Ștefan cel Mare, construiește, la Soveja, Mănăstirea și biserica cu hramul ”Nașterii Domnului ”, cu oameni din Rucăr și Dragoslavele, din Argeș. Dealtfel, de atunci, portul sovejenilor este identic cu cel din regiunea argeșeană, mai ales în ceea ce privește hainele femeilor.

Mănăstirea mai este cunoscută și sub numele de Dobromirna, care în slavonă, ar însemna ”Pace bună !” referitor la menirea acestei mănăstiri.

Mănăstirea a fost dăruită cu pământuri care i-au asigurat, mult timp, bunăstarea necesară., dar a și trecut prin perioade de cumpănă, datorate prădării ei de către cete armate leșești sau ungurești și, mai ales, închinării ei către Sfântul Mormânt de la Ierusalim, când a fost luată în stăpânire de către monahii greci.

În anul 1802, cutremurul care a avut loc dărâmă această mănăstire aproape în totalitate. În 1849 aici a fost surghiunit Alecu Russo, cel care, în timp ce umbla pe la stânele din zonă, a cules balada ”Miorița”, cunoscută ca fiind cea pe care o știm cu toții, astăzi, deși, prin țară, mai sunt vreo 800 de variante.

Chiliile unde stătea acesta, sub pază, s-au dărâmat sub trecerea timpului, dar, urmele lor se mai văd și astăzi.

După cutremurul din 1977 se poate vorbi despre reconstrucția și consolidarea, cu adevărat, a bisericii. În prezent, biserica este proaspăt pictată și renovată. Am vizitat-o și am cunoscut un preot paroh de o vivacitate deosebită, un vrednic gospodar și un adevărat lider pentru comunitatea pe care-o păstorește.

Mausoleul de la Soveja

Comuna Soveja s-a aflat, în anii Primului Război Mondial, pe una din laturile ”triunghiului de foc” Mărăști, Mărășești, Oituz. În zonă s-au purtat lupte crâncene, fiecare din taberele beligerante încercând să străpungă liniile adverse. Inițial, armata germană a avut succes, reușind, într-o primă etapă să străpungă liniile rusești dar, în urma unei contraofensive a trupelor românești și rezervelor rusești, s-a reușit sistarea atacului german și trecerea acestor trupe în defensivă.

Urmare a pierderilor suferite, după terminarea războiului, Comitetul Central al Societăţii „Mormintele Eroilor căzuţi în război” a dorit construirea unui Mausoleu de onoare și un osuar, în comuna Soveja, spre veșnică amintire și recunoștință soldaților căzuți în acele lupte.

Mausoleul avea să se construiască în satul Dragosloveni, cu un cost estimat de 2,5 - 3 milioane de lei. Pentru acoperirea sumei, avea să se organizeze o loterie.

Piatra fundamentală avea să fie realizată la 23 septembrie 1923, iar actul de întemeiere, îngropat la temelia edificiului, a fost întocmit de către generalul Arthur Văitoianu. În el s-a specificat istoricul, precum şi sub care episcop, guvern, prefect şi primar s-a pus piatra fundamentală.

Construcția mausoleului a fost realizată sub conducerea și după proiectul arhitectului George Cristinel, același care realizase și proiectul Mausoleului de la Mărășești și s-a realizat între anii 1923 - 1929. Principala contribuție a avut-o Societatea ”Văduvele de Război” și Societatea pentru Cultul Eroilor.

Pentru construcție au fost necesare lucrări de amploare, și de ingeniozitate tehnică, Mausoleul fiind construit într-o zonă stâncoasă.

Acesta arată ca o cetate de piatră, fiind în formă de cruce și cu o cupolă majestuoasă.

În acest Mausoleu odihnesc osemintele a 528 de eroi, în firidele individuale, iar în osuar, 1 612 eroi, deci un total de 2140 de ostași români, ruşi, germani, austrieci şi unguri.

Cimitirul Nemțesc

Acest cimitir adăpostește osemintele soldaților germani care au murit în luptele duse în Primul Război Mondial. Este relativ aproape de Mausoleul Soveja și a fost recondiționat cu ajutorul unor voluntari germani și cu sprijinul administrației locale.

Zona etnografică ”Zestrea”,

este în satul Rucăreni și este inițiativa personală a unei persoane care dorește păstrarea obiceiurilor, construcțiilor și portului din zonă.

Din păcate pentru mine, la momentul în care am ajuns în Soveja, casa ce adăpostește acest muzeu era închisă, dar, niciodată nu-i prea târziu, o s-ajung să vizitez și acest muzeu.

Drumul peste Coașă

Atunci când șoseaua era practicabilă, în zonă înfloriseră construcțiile de vile și case de vacanță. Acum, de când drumul este prăpădit, rău de tot, construcțiile au încetat, ceea ce, pentru natură, este extrem de bine.

Drumul peste Coașă este de o frumusețe ireală, urcă pieptiș, în serpentine strâmte, pentru a lăsa apoi, dintr-o dată, loc unor deschideri ample, spre pădurea ce încă-i mai chinuie, prin existența ei, pe înavuțiții timpului. Practic, se trece spre Lepșa și, cam 20-25 de minute, te uiți în toate părțile, în același timp, pentru a nu pierde frumusețea locului. Eu am trecut cu o Dacia Logan, nu trebuie, deci, cine știe ce autoturism pentru asta. Se conduce încet, cu atenție și chiar nu sunt probleme! În cazul meu, am mers pe o ceață cruntă, deci, am fost văduvit de frumusețile naturii dar, chiar și așa, tot vezi pădurea, cu culorile de toamnă târzie. Merită drumul, mai ales primăvara sau vara!

Stațiunea Soveja.

Este sublimă dar, lipsește cu desăvârșire! Hotelul ”Zboina” așteaptă zile mai bune, când va fi deschis către public. Acuma este închis și așa și arată!

În zonă sunt câteva pensiuni, nu vă pot da numele, pentru că nu doresc să fac reclamă, prețurile sunt civilizate ca și condițiile, de altfel!

Dacă ar fi să vă recomand o ieșire la Soveja? Eu, unul, zic că ar merita, măcar un weekend. Relativ aproape sunt, în comuna Câmpuri, Casa lui Moș Ion Roată și, la intrare în Soveja, Schitul Soveja. Despre ambele o să vă povestesc în altă zi. Tot aproape, este și Mausoleul de la Mărăști iar, peste Coașă, Schitul Lepșa, despre care, la fel, o să vă povestesc altă dată.

Vizitați Soveja, dar, dacă nu vă place, nu mă bateți, mai bine înjurați-mă! :)


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 20.11.14 19:14:30
Validat / Publicat: 20.11.14 23:15:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SOVEJA.

VIZUALIZĂRI: 5530 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea în Mănăstirea Soveja
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.11.14 23:42:33]
»

Zona Soveja este într-adevăr frumoasă, păcat că nu prea mai există multe oportunități de cazare. Iar drumul acela peste munte, spre Lepșa, oferă niște peisaje deosebite, ai avut ghinion cu ceața aia!

Un articol bun, cu informații utile despre obiectivele zonei! Am fost și noi la Soveja în urmă cu doi ani, însă mausoleul era închis, fiind reabilitat în acea perioadă. Acum ne-ai facilitat o vizită virtuală în interiorul obiectivului.

Felicitări pentru pasiunea cu care prezinți frumusețile plaiurilor vrâncene și nu numai!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.11.14 00:22:04]
»

@Crazy_Mouse: drumul peste Coașă, spre Lepșa, îl știu ca pe buzunarul meu, incă de prin 1990.

Turismul în Soveja era una din principalele activități aducătoare de bani în zonă. Nimeni nu poate explica dezinteresul ce a generat distrugerea bazei turistice de aici! În prezent turismul este absolut ocazional iar oamenii locului nu mai au speranțe din punctul ăsta de vedere.

Din primul război mondial sunt drumuri peste munți, construite de germani. Pe un astfel de drum, distanța între Soveja și Oituz este de 15 km. Sunt multe locuri frumoase, dar, din păcate, nu prea mai este cine să le vadă!

Mulțumesc pentru vot și cuvintele frumoase!

webmaster
[21.11.14 06:23:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.11.14 08:11:48]
»

@webmaster: Mulțumesc pentru apreciere!

marocanu21
[21.11.14 11:59:56]
»

@căpcă1 - Inainte de anul 2000 am stat vreo cateva zile in Lepsa, la recomandarea unor colegi, eu nestiind mare lucru despre aceasta zona! Ne-am cazat la Casa Tisaru, aproape de cascada Putnei, pe aceeasi parte cu rezervatia si a fost un sejur pe care-l voi tine minte multa vreme - am fost uimit de frumusetile zonei!

Intr-una din zile am dat o fuga si pana la Soveja, localitate care-mi suna mult mai cunoscut decat Lepsa si de la care aveam asteptari ca de la o adevarata statiune - dupa ce am vizitat manastirea, mausoleul si un hotel comunist cam pustiu (nu stiu care dintr ele!) ne-am intors dezamagiti de localitate si am ramas doar cu frumusetea peisajului de pe drumul dintre cele 2 localitati, drum care nu avea o stare prea buna!

Mai este zona de campare la iesire din Lepsa spre Soveja? Tin minte ca erau o multime de corturi!

In privinta aerului cel mai ozonificat din tara, mai multe regiuni isi revendica acest titlu (cel mai des am auzit aceasta expresie in zona m-tilor Calimani-lacul Colibita, dar si in jud. Valcea, Arges, Brasov...) si tare sunt curios sa stiu care e cea mai cea...

Ai pomenit de Straoane - bun vin e pe-acolo!

Eugenia55* †
[21.11.14 12:33:21]
»

In Soveja am fost o singura data, in 1996, am strabatut drumul de la Lepsa si inapoi. Drumul, nici atunci nu er grozav dar peisajul... sa-ti dai palme, nu alta! De pe atunci erau inchise vile, hoteluri parca doar unul functiona la scara redusa, am facut ceva poze (de hartie) pe-un tun, "Iubiti-va pe tunuri"

Anul trecut am revenit, dupa 18 ani in Lepsa dar la Sovata n-am mai avut curaj sa urcam, localnicii nu ne-au incurajat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca † CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.11.14 12:52:50]
»

Am fost în Soveja acum... 35 de ani. Nu-mi aduc aminte decât de Mausoleul Soveja şi de faptul că in acea perioadă staţiunea era destul de animată.

Fără îndoială, în vară voi face un minisejur prin zonă, atât de mult m-au convins review-urile pe care le-aţi postat.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.11.14 13:06:20]
»

@marocanu21 - ”Casa Tisaru” a fost și este una din pensiunile de excepție din zona Lepșei, fiind foarte aproape de Cascada Putnei. Oferă condiții de lux, inclusiv terenul de tenis de câmp.

Din păcate, Soveja devine tot mai tristă, pentru că, fără o politică serioasă de atragere a turiștilor în zonă, se va șterge amintirea oricărei atracții turistice.

Lepșa, de exemplu, nu are nimic de oferit, înainte de 1989 acolo erau odăile de vară pentru cei de-și creșteau animale. A fost deajuns un declic și, în câțiva ani, toată lumea și-a construit case de vacanță.

Este zona de campare, pe lângă pârâul Lepșa și, un pic mai sus.

Cât despre aerul ozonificat, mă rog, hai să-mpăcăm și capra și varza, e printre cele mai ozonificate din țară!

Cât despre vinul din Vrancea, e la fel ca turismul, nu prea are preț și atunci lumea preferă să-l falsifice, în loc să mai muncească viile. Dar, asta este o (cu totul) altă discuție!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.11.14 13:13:18]
»

@Eugenia55 - Hei, poezia lui Păunescu nu trebuie luată ad-literam! Dacă vrei, postez și fotografia cu cele două tunuri de la Mausoleu! N-am vrut să fiu obraznic, scuză-mă!

După anul 2000 drumul de pe Coașă a fost asfaltat și era extrem de bun. În 2005 au fost alunecări de teren care au făcut drumul praf, dar, așa după cum am spus, se poate circula pe el! Cei care spun că nu, dau o recomandare de principiu, pentru a evita eventualele plângeri ale turuiștilor. Acum, depinde și de ce mașină ai, dacă ai vreun Ferrari, n-o să urci. Dar, dacă ai Ferrari, nu vii la Soveja, în concediu, bănuiesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[21.11.14 13:18:06]
»

@traian. leuca - Ei, păi se pare că noi am fost cei mai câștigați, am prins Soveja și pe vremea când încă nu i se declarase decesul! Stațiunea era recomandată, parcă, celor care lucrau prin mine și la Combinatul Siderurgic Galați, pentru proprietățile curative ale aerului. Nu știu ce bază de tratament era, dar, zilele de sâmbătă și de duminică acolo era full!

Apoi, erau cazări și la particulari, la camping, mă rog, aveai unde să te cazezi.

Chiar aș vrea să vii și să revezi locurile pe unde ai fost dar, dacă ești nemulțumit de ceea ce găsești, citește ultima frază din reviewul ăsta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
vali crintea
[27.11.14 18:57:44]
»

am fost si eu la Soveja, chiar mi-a plăcut atât acum 25 de ani cand eram copil cat si anul trecut cand am fost din nou, dar precizez ca nu m-am cazat a fost doar excursie. Mausoleul mi-a placut si el! Frumoasa prezentare!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[27.11.14 19:04:51]
»

@vali crintea: păi, scrie și tu despre Sovejasau, locurile pe unde-ai umblat! Trebuie să mai fie cineva care să scrie despre Vrancea și locurile ei frumoase! Am citit pe blogul tău despre excursiile pe care le-ai facut prin județ, deci, dă-i bătaie! Eu, oricum, din decembrie, gata, nu mai scriu!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.12.14 22:37:34]
»

@căpcă1 -

Vasile Lupu construiește, lângă Târgoviște, o mănăstire, Stelea…

Mănăstirea Stelea se află în plin centru actual al oraşului Târgovişte. Ea a fost construită în 1645, aproape de Palatul Domnesc şi de Turnul Chindiei pe atunci centrul administrativ al Târgoviştei.

Referitor la Mănăstirea Soveja din Vrancea, cealaltă "mănăstire a împăcării", am nişte neclarităţi. Mănăstirea Soveja ctitorită de Matei Basarab a fost desfiinţată ca lăcaş monahal în 1864, la secularizare, devenind biserică parohială. Dintr-un pliant pe care l-am văzut recent, înţeleg că vechea biserică a mănăstirii - reparată şi consolidată - este şi acum biserică parohială. Dar, în amintirea aşezământului ctitorit de Matei Basarab în 1645 şi din dorinţa de a se reface viaţa monahală la Soveja, în 2005 s-a înfiinţat un schit, schitul Soveja, construit din nou şi pe un alt amplasament.

Aşadar, cele două lăcaşuri nu au în comun decât numele localităţii. Schitul Soveja este doar amintirea Mănăstirii Soveja?

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[10.12.14 22:43:39]
»

@iulianic: cea din Soveja, construită de Matei Basarab, se mai numește și "Dobromirna", este in Dragosloveni, centrul ad-tiv al com. Soveja. Aici a fost surghiunit Alecu Russo. Manastirea Soveja, fost schit, e construită la intrarea dinspre Câmpuri în Soveja si este pe locul construită in amintirea schitului" Babele" care a ars în perioada interbelică.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[10.12.14 22:46:01]
»

@căpcă1: dobromirna nu mai este in uz, se mai pastreaza un zid si un loc unde a fost chilia unde a fost cazat A. Russo. S-apastrat, asa dupa cum ai spus, biserica, devenita parohiala, cu preotul paroh Nechifor.

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.12.14 20:23:00]
»

@căpcă1 - Mulţumesc pentru lămuriri!

Îmi plac monumentele vechi. Am fost la Mănăstirea Stelea de mai multe ori şi de fiecare dată, văzând-o şi admirându-i stilul diferit, cu turlele decorate cu bumbi de ceramică aşa cum nu am mai văzut la lăcaşurile munteneşti, îmi amintesc de faptul că mănăstirea are (sau a avut) o soră în Moldova. Din păcare sora ei de la Soveja nu mai dăinuie. Chiar dacă s-a încercat refacerea vieţii monahale la Soveja, au făcut-o într-un lăcaş nou, care nu este decât umbra celui vechi. Păcat! Niciodată un lăcaş nou nu-mi va spune la fel de multe ca unul vechi.

Larissa
[04.03.15 23:18:11]
»

@căpcă1 - Deci nu am mai fost aici de pe vremea raposatului, era usor mai vie decat descrii tu acum, pacat de zona.

Multam pentru (re) aduceri aminte!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Eugenia55*, iulianic, Larissa, marocanu21, vali crintea, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Soveja:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.089600086212158 sec
    ecranul dvs: 1 x 1