ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.06.2016
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Targu-Jiu
    ÎNSCRIS: 08.07.14
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    MAY-2016
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    90.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Schitul Șinca Nouă - simplitate și frumusețe

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Schitul Șinca Nouă l-am inclus în programul de vizitare din a doua zi a weekend-ului petrecut în Sâmbăta de Sus, în cadrul unui minicircuit care cuprindea Mânăstirea Dejani, Templul Ursitelor și Schitul”Sfântul Nectarie” Șinca Veche, Schitul Șinca Nouă și Biserica Evanghelică Fortificată din Cincșor.

    Am pornit de la Pensiunea Belmonte pe drumul de sub munte, un drum secundar (DJ 104 A), care șerpuiește prin satele Lisa, Gura Văii, Recea, Sebeș, Mărgineni, Bucium, Șercăița, Șinca Veche, iar de aici pe DN 73 A spre Șinca Nouă pe care am parcurs 9 km, distanța dintre cele două localități.

    Ajunși în satul Șinca Nouă urmăream indicatoarele către schit, iar în dreptul unui pod acesta apare. Ne arăta că trebuie să virăm la stânga. Ne-am conformat, am traversat podul peste râu și am virat din nou la stânga, intrând pe un drum forestier, paralel cu DN 73 A. Practic mergeam în direcția din care veniserăm. De aici mai sunt aproximativ patru km de parcurs pe drumul forestier, pe ultima lui parte îngust și cu multe gropi.

    Partea bună o constituie faptul că puteți să vă abateți din drum pentru a vedea cele mai vechi viaducte feroviare din țară Podu” Ilii și Podu” Negru, inaugurate în anul 1908. În drum veți întâlni indicatoare către acestea, dar sfatul meu este să mergeți în perioade secetoase, la data vizitei noastre drumurile forestiere către acestea erau impracticabile. Așadar, noi nu am putut ajunge la ele, în schimb primul viaduct l-am văzut de la câteva sute de metri, am oprit mașina și l-am imortalizat (fiind destul de departe fotografia nu are o claritate deosebită). Ultima porțiune din drum străbate o pădure deasă, se îngustează și apar gropile.

    Schitul a fost înființat în anul 2009, la inițiativa primarului localității, prin efortul obștii și contribuția enoriașilor din parohie, pe locul unei vechi mânăstiri, distrusă de generalul austriac Bucov în campania din perioada 1785 – 1786.

    Există o poveste legată de construcția schitului. Astfel, după 250 de ani nimeni nu mai cunoștea locul în care ființase lăcașul de cult distrus de generalul austriac, singurul reper fiind izvorul la care localnicii veneau în timpul verilor secetoase. Locul vechii mânăstiri a fost descoperit în anul 1985 de către un sătean credincios, căruia oamenii îi spuneau Nică a Stanei. Acesta avea obiceiul de a așeza cruci de lemn în diverse locuri, cum ar fi răscrucile de drumuri, obicei care i-a creat probleme cu autoritățile comuniste de atunci. Într-o zi acesta a așezat o cruce mare din lemn în Poiana Mânăstirii, acolo unde a crezut el că a fost mânăstirea. Săpăturile din anul 2009 au scos la iveală faptul că acea cruce a fost așezată chiar în mijlocul altarului.

    Lăcașul de cult are hramul ”Duminica Tuturor Sfinților” și adăpostește o obște formată din patru călugări.

    Prima impresie pe care mi-am făcut-o luând contact cu acest loc a fost de bun-gust. Deși totul aici este construit la nivel micro, emană simplitate și frumusețe.

    Odată ajunși la schit am parcat mașina în fața copului principal de clădire, care găzduiește chiliile călugărilor și paraclisul. După aspectul exterior aș fi spus că acolo sunt chiliile, însă am realizat că acel corp de clădire găzduiește și paraclisul abia atunci când am văzut micuța turlă a acestuia.

    Ne-am rotit privirea în curtea micului lăcaș de cult și am făcut câteva fotografii. Era o liniște desăvârșită. Am văzut o ușă deschisă într-un alt corp de clădire ce părea a adăposti spațiile administrative și ne-am îndreptat spre acea ușă. Aici două femei pregăteau masa pentru călugări. Am intrat în vorbă cu ele și am aflat mai multe despre așezământul monahal, acestea dezvăluindu-ne și destinațiile fiecărui corp de clădire în parte. Bănuiala mi se confirmase, acest corp de clădire adăpostește trapeza și toaletele. În continuarea acestui corp de clădire se găsesc aliniate, magazinul de obiecte bisericești, o mică încăpere care are destinația de loc pentru aprins lumânări și un foișor din lemn care adăpostește recipientul în care se păstrează apa sfințită.

    Deja aflaserăm că putem achiziționa suveniruri sau obiecte bisericești prin intermediul dumnealor, așa că le-am rugat să ne însoțească în magazin pentru a cumpăra câteva lumânări pe care le-am aprins în locul amenajat de care am făcut vorbire mai înainte.

    La câțiva metri de corpul de clădire cu spațiile administrative este izvorul și în prezent se desfășoară lucrări de amenajare a unei cupole care va asigura protecția acestuia. În continuare, la mai puțin de 100 de metri spre pădure se poate observa construcția noii biserici a lăcașului de cult.

    După ce ne-am potolit setea, ne-am îndreptat spre micuța biserică. Am urcat câteva trepte din lemn și am ajuns într-un foișor (tot din lemn), care comunică cu pridvorul chiliilor, de acestea fiind agățate mai multe jardiniere cu flori. Din acest foișor se intră în paraclis, a cărui ușă dublă este confecționată din lemn, iar partea interioară a acesteia este de o frumusețe aparte.

    Am intrat în paraclis iar sentimentul că totul a fost realizat aici cu mult bun-gust nu ne-a părăsit deloc. Dimpotrivă, s-a amplificat. Micuța biserică impresionează nu numai prin simplitate, ci și prin frumusețea icoanelor și picturilor bisericești. Are o formă dreptunghiulară, iar de o parte și de alta a pereților laterali sunt amplasate strane. Ceea ce atrage atenția aici sunt raclele cu moaștele Sfântului Nectarie (ocrotitorul suferinzilor de boli incurabile) și ale Sfintei Mucenițe Anastasia Romana (izbăvitoarea de otravă), dispuse de o parte și de alta a bisericii.

    Poate nu este lipsit de interes să amintesc faptul că numele părintelui Arsenie Boca este legat de Schitul Șinca Nouă, întrucât aici se află și epitrahilul (patrafirul) părintelui numit ”Sfântul Ardealului”.

    Nouă ne-a plăcut Schitul Șinca Nouă, un loc deosebit și recomand vizitarea acestuia, însă doar în perioadele fără multe precipitații, întrucât atunci accesul devine anevoios.

    Să aveți drumuri bune și călătorii frumoase!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de costy69* in 12.06.16 18:24:56
    Validat / Publicat: 12.06.16 20:58:14
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘINCA [BV].

    VIZUALIZĂRI: 2462 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Schitul Șinca Nouă - paraclisul și chiliile
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 42 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șinca:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05781078338623 sec
    ecranul dvs: 1 x 1