GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Salerno – Il Giardino della Minerva

Situat în regiunea Campania, pe malul Mării Tireniene, capitala provinciei cu același nume, orașul Salerno este unul dintre cele mai frumoase orașe medievale din Italia.
Informațiile culese de pe internet (Wikipedia) ne spun că: ” Principatul de Salerno a fost un stat al longobarzilor din sudul Italiei, axat în jurul orașului-port Salerno, constituit în 851 prin desprinderea din Ducatul de Benevento. Începând cu secolul al IX-lea a funcționat aici Școala medicală din Salerno (despre care voi vorbi mai jos), nucleul primei facultăți europene de medicină. În anul 1150 a fost înființată aici cea de a doua universitate din Italia, după Universitatea din Bologna.”
Debarcăm din autocar în apropierea frumoasei promenade de la malul mării, mărginită de copaci, ne uităm, un pic, la apele liniștite ale Golfului Salerno și plecăm repejor la treaba noastră, spre centrul vechi, deoarece avem destule locuri interesante de admirat.
Într-un ghid al urbei, găsim următoarea informație: ” centrul istoric al orașului Salerno este o încurcătură de alei medievale care ascund rămășițe din epoca romană, pe care sunt altoite amprente lombarde și normande.” Plimbarea noastră prin această zonă a confirmat informația. Străduțele înguste pavate cu piatră, pe unele dintre ele abia pot circula doi oameni, sunt pline de farmecul specific epocii medievale.
Aș începe descrierea vizitei noastre la Salerno, nu neapărat în ordine cronologică, cu ceea ce am văzut la Grădina Minerva (Il Giardino della Minerva) și impresiile legate de acest obiectiv.
În inima orașului medieval Salerno, lângă pârâul Fusandola și vechile ziduri medievale, există o grădină terasată închisă, bogată în istorie și vestigii, Grădina Minerva (Il Giardino della Minerva), interesantă datorită valorilor istorice și artistice pe care le conține.
Este situată pe Vicolo Ferrante Sanseverino, nr. 1, una dintre acele străduțe înghesuite, specifice localităților medievale.
Acest obiectiv se evidențiază în primul rând prin faptul că este cea mai veche grădină botanică din Europa și apoi pentru că aici a luat ființă și s-a dezvoltat Școala de Medicină din Salerno, prima și cea mai importantă școală de acest gen din Europa.
Patru planșe (P08 - P11) amplasate pe aleile grădinii: LA STORIA, MATTEO SILVATICO E LE PANDETTE, IL GIARDINO DI IERI, L’ORTO BOTANICO DI OGGI și CONTRARIA CONTRARIIS CURANTUR, precum și materialele găzduite de muzeul grădinii, ne oferă toate informațiile necesare despre istoria acesteia, despre medicul și botanistul Matteo Silvatico și despre importanța utilizării plantelor la obținerea medicamentelor, iar cele prezentate mai jos provin din sursele menționate anterior.
Grădina a fost creată în primele două decenii ale anului 1300, de către medicul și botanistul Matteo Silvatico, membru al familiei Silvatico cea care a fost proprietara acestor locuri încă din sec. XII.
Matteo Silvatico s-a remarcat ca medic al Școlii Medicale din Salerno, dar și ca expert în producerea medicamentelor din plante. Lucrarea sa ” Opus padectarum medicinae” (P09) este o colecție valoroasă de informații despre părți din plante care au fost folosite pentru producerea de medicamente. Din plantele cultivate aici s-au produs principalele ingrediente active folosite în scop terapeutic. Aceasta confirmă faptul că grădina poate fi considerată cea mai veche grădină botanică legată de o școală de medicină.
Neavând o proiecție în plan foarte întinsă, grădina prezintă exponatele sale pe o structură terasată cu 5 niveluri, fiecare cu sistemul său de distribuție a apei, cu bazine și fântâni. Ele sunt unite de o scară pergolă, ajungând în partea cea mai de sus la un punct de belvedere, care permite o vizibilitate largă asupra mării, portului și a centrului vechi.
Parterul – prima terasă - este împărțit în 4 zone (P13 - P16) în care plantele (utilizate pentru prepararea medicamentelor) sunt dispuse în formă radială în funcție de efectul și intensitatea lor. Aceste zone poartă numele celor 4 elemente: pământ, foc, apă și aer (terra, fuoco, aqua, aria) . Aleile dintre aceste zone radiale poartă numele calităților elementelor: uscat, umed, cald și rece (secco, umido, caldo, freddo).
Una dintre planșele pomenite mai sus ” CONTRARIA CONTRARIIS CURANTUR” - Contrariile sunt îngrijite de contrarii - (P11) ne arată că terapeutica medievală salernitană este fondată pe ” doctrina celor patru umori - bile gialla, bile nera, flemma, sangue – bila galbenă, bila neagră, flegma și sânge. ” Fiecare umor, și în consecință fiecare element, are calități: flegma este rece și umedă, sângele este umed și cald, bila galbenă este caldă și uscată, bila neagră este uscată și rece. Dacă unul dintre cele patru tinde să-și copleșească opusul, va determina boala.
Doctrina celor patru umori e bazată pe teoria lui Pitagora din Samos, potrivit căreia Universul este alcătuit din forțe care sunt în armonie între ele. Pe planșă este prezentată diagrama celor patru umori (P11, P17), în care vedem legătura dintre cele patru elemente: pământ, foc, apă, aer și cele patru tipuri de temperamente umane: coleric, sangvin, flegmatic și melancolic.
Pe celelalte terase plantele au mai mult rolul de a satisface nevoile decorative și peisagistice ale grădinii.
În clădirea anexată grădinii găsim alte elemente lămuritoare referitoare la trecutul și evoluția acestor două obiective: planșe reprezentând detalii referitoare la istoric și la modul de alcătuire a grădinii, despre plantele de aici, panouri cu mostre de semințe, fotocopii ale lucrărilor medicului Matteo Silvatico.
Aflăm aici regulamentul Școlii Medicale din Salerno (Regimen Sanitatis Salernitanum – sec. XII-XII) din care spicuim doar următorul îndemn atât de actual și de binevenit: ” Si tibi deficiant medici, medici tibi fiant haec tria: mens laeta, requens, moderata dieta” adică:” Dacă aveți nevoie de medici, acești trei medici vor fi de ajuns: o minte veselă, odihnă și dietă moderată” (P24, P25).
Și pentru că am vorbit de Școala Medicală Salernitană, aș dori să spun câteva cuvinte despre această instituție.
Ziceam mai sus că este prima instituție de acest gen din Europa medievală și este considerată un precursor al universităților de acest gen. Potrivit tradiției a luat ființă ca urmare a întâlnirii întâmplătoare (și totuși nimic nu e întâmplător) la Salerno a patru profesori înțelepți, un evreu, un arab, un grec și un latin. Având pregătire și ocupându-se de același domeniu, medicina, au decis să creeze o școală în care să pună cap la cap cunoștințele lor, să le perfecționeze și să le răspândească spre folosul tuturor.
Legat de prezența ilustră a acestei școli, a luat ființă Muzeul Roberto Papi, amplasat în vecinătatea Grădinii Minerva, în care găsim o colecție de documente legate de istoria medicinei, dar și echipamente medico-chirurgicale ce au legătură cu toate ramurile medicinei, toate acestea fiind donate statului de către tatăl și fratele lui Roberto Papi, respectiv Mario și Ferdinando Papi.
Vizita la acest obiectiv a fost deosebit de interesantă în special prin informațiile oferite despre ceea ce a însemnat începuturile medicinei în Europa și despre importanța plantelor în tratarea bolilor (știm și noi de” leacurile băbești” ).
Drumuri bune și excursii frumoase vă doresc!
Trimis de Mitica49 in 13.03.25 14:57:35
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mitica49); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesant articolul tău. Am aflat lucruri noi și chiar m-ai făcut curioasa să vizitez Salerno.
@kmy: Mulțumesc pentru ecou și vot!
Îmi cer scuze pentru reacția întârziată.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2020 La plimbare în explorarea Coastei Amalfi: Salerno şi Minori — scris în 07.06.20 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Paestum din perspectiva turistica — scris în 02.01.13 de oanaboteanu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2012 Paestum, magnific, misterios si pe nedrept neglijat! — scris în 02.07.12 de webmaster din TIMISOARA
- May.2011 Salerno - intre munte si mare! — scris în 20.06.11 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Oct.2009 Sorrento-orizont prabusit in mare! — scris în 04.09.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Oct.2009 La dolce vita! — scris în 06.12.09 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ
- Jul.2006 Sorrento - stanca roscata — scris în 07.12.09 de mcosmin din TARGOVISTE - RECOMANDĂ