ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 05.09.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 5 și 7 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cascadele Boiului … în cuibar rotind de ape

TIPĂREȘTE

Pentru că suntem din Oradea și pentru că ne este jale că locuim atât de aproape de Apuseni și că, iată, ne ducem progeniturile pe alte meleaguri decât cele natale, într-o sâmbătă i-am hrănit, îmbrăcat, încălțat, împachetat în scăunelele din mașină și am plecat la Lorău-Bratca, la Cascadele Boiului. Pentru noi, ca megieși, este o excursie de o zi, pentru care, ca ardeleni ce suntem, ne-a luat o vară să o punem în aplicare.

Dacă vreți să faceți din excursia la cascadă o aventură, vă sfătuiesc să lăsați mașina în satul Lorău, unde trebuie să treceți cu autoturismul din dotare prin apele unui pârâiaș al cărui nume nu îl știu. De acolo până la cascade nu sunt mai mult de 2 km, care se pot face ușor pe jos, pe un drum forestier. Dacă însă v-ați hotărât să luați și cortul, trebuie să ajungeți acolo cel târziu pe la 10 dimineața, ca să vă ocupați o poieniță (camparea este liberă, primul venit fiind și primul servit), deci mergeți cu mașina până unde vi se pare că locul „de mas” este cel mai potrivit gusturilor dvs. Sunt și căsuțe de închiriat, din acelea de lemn, cu două paturi în interior, cu grătar și toaletă afară.

Numele, Cascadele Boiului, mie îmi sugerează sulemeneala feminină, boitul, iar etimonul se justifică prin diversitatea de culori pe care o reflectă apele cascadei/ cascadelor în funcție de anotimpuri.

Drumul este foarte civilizat, cascadele fiind accesibile oricui, de la țânculeț de 2 ani la tanti în baston. Sunt și bine semnalizate prin indicatoare care te însoțesc de-a stânga și de-a dreapta pârâului, niște panouri mari, cu hărți, care fac practic inutile însemnele roșii de pe copaci. Dacă este vreme bună, vă sfătuiesc să mergeți direct prin albie: este mai distractiv. Adulții pot sări peste pietre, iar copiii nu se supără dacă se fac leoarcă. Pe de altă parte, pe drum veți întâlni un izvor cu apă potabilă delicioasă, cu o cană-„n vârf de băț” care vă invită pașnic să vă serviți.

Nu vă imaginați o cădere spectaculoasă, veți avea în față o Cenușăreasă a speciei, un exemplar din șirul de cascade presărate prin mult vechii de Apuseni, vorba lui Nichita. Tot așa și cu Cascadele Boiului, la vederea cărora piticuța mea mi-a declarat că „s-a spart” de atâta frumusețe și despre care mi-a spus că seamănă cu un tort cu două etaje din care curge un șuvoi de suc delicios. Așa și este: sunt două căderi de apă, una mai înaltă (cred că are cam 7 m) și una mică, la baza cărora băltesc niște lacuri limpezi cu pereți de stânci, care la nivelul inferior sunt atât de bine îmbinate de zici că sunt opera unui arhitect local. Acest aspect le face să semene cu niște terme naturale, sau cu eminescienele cuibare rotind de ape. De departe, arată chiar ca un tort .

După ce ne-am bălăcit, vrând-nevrând, în apa micilor bazine, ne-am încumetat să urcăm domol, ardelenește, până pe muchia celei mai înalte cascade, să admirăm peisajul. Aici, vă atragem atenția asupra unor detalii tehnice: 1. vă trebuie papuci de cățărat serioși (noi i-am înlocuit rapid pe cei de apă ai omuleților cu ghetele pe gleznă); 2. recomandăm și un baston personalizat – adecvat înălțimii, greutății și vârstei fiecăruia; 3. de fapt, nu urcatul pune probleme, acesta fiind foarte ușor, pe o potecă bătătorită, ci coborâtul printre copaci spre cascadă, de vreo 200 de m. Poteca descrie un semicerc ce urcă pieziș până deasupra cascadei și apoi coboară. La coborâre, oricât de sinuos încerci să o faci, pașii alunecă pe stratul gros de frunze uscate și trebuie să te ții de copaci ca să nu te dai pe derdeluș, la propriu. Noi ne-am ținut în lanț, cu copiii în mijloc, pasându-i pe rând de la unul la altul și pot să afirm că a fost mai greu decât la Vânturătoarea. Ca să nu mai menționăm faptul că, o dată ajunși la destinație, locul era „ocupat” de un grup de adolescenți hiperactivi, care ne-au intimidat piticii (de obicei inflexibili) și i-au făcut să vrea înapoi la baza cascadelor. Urcatul până la poteca sigură și comodă a fost în patru labe din partea copiilor, care s-au descurcat chiar foarte bine la deplasarea patrupedă, spre ușurarea noastră.

Sfat de localnic: nu vă temeți să împrumutați drumuri comunale în locul mult-practicatului drum național Cluj-Huedin-Ciucea-Oradea. Ar fi păcat. Noi am venit pe direcția Vadu-Crișului-Țețchea-Poșoloaca-Tileagd și nu am regretat. Disnpre Cluj, este simplu: intrați spre Bratca din Borod.


[fb]
---
Trimis de ioana5 in 07.09.18 19:36:21
Validat / Publicat: 07.09.18 20:35:55

VIZUALIZĂRI: 1057 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ioana5); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Etajul superior al „tortului” nostru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[07.09.18 20:47:54]
»

@ioana5: Un articol minunat, ai povestit atat de frumos iar invitatia ta este atat de tentanta incat locul in curand probabil va fi invadat de AFA-isti.

Felicitari, votat cu mare drag.

webmaster
[07.09.18 21:16:13]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&Ema
[08.09.18 07:09:37]
»

@ioana5:

Excelent articolul - invitatie! O excursie usoara placuta in natura pe firul apei, prin apa, cu ochii mari deschisi sa descoperi minunatiile create pe Pamant.

Iar referitor la:

Sfat de localnic: nu vă temeți să împrumutați drumuri comunale în locul mult-practicatului drum național

200% ai dreptate si dovada sta poza cu casa veche a postei.

Bravo! Bravo! Bravo!

Numai de bine si te urmaresc ce mai scrii ca tare imi place sa descopar colturile de natura romaneasca inca necunoscute mie.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia Pestis
[08.09.18 16:57:38]
»

Tare mult mi-a plăcut reviewul tău, chiar dacă descrie locuri aflate la vreo 600 de km de mine.

Dar, măcar așa ajung și eu să le văd.

Votat cu mare plăcere!

PS Vrei să fii prietena mea? Pe AFA, c-am făcut niște setări.

PS 2: sper să nu te fi supărat de gluma cu ”prietena”, dacă da, scuze, anticipat, n-am vrut să fiu nepoliticos și nici obraznic !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, mishu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Remeți - Bulz:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05668306350708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1