GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aceasta zona imi este foarte draga; am mers acolo prima data impreuna cu parintii, in anii de dinaintea Revolutiei, apoi cu gasca de prieteni adolescenti, apoi cu sotul si copilul sau cu parintii mei sau cu familii prietene.
Zona nu conteneste sa ma surprinda prin peisajele pictate parca si prin frumusetea lor, diferita in fiecare anotimp.
De asta nu o sa inteleg niciodata de ce toata lumea se inghesuie in centrul Branului, in oribilul balci si in groaznica aglomeratie, in loc sa descopere la pas minunate locuri care sunt la doar o aruncatura de bat.
Toate satele din zona Branului ofera posibilitati de drumetie nenumarate; incepand cu plimbari simple pe minunate drumuri forestiere marginite de rau sau prin padure (satele Poarta, Moeciu, Simon, Sirnea, Pestera, Magura etc) si terminand cu numeroasele traseele montane marcate pe care le poti face in zona. Ca sa nu mai zic si de Zarnesti, cu minunatele sale chei (Prapastii), lungi de circa 4 km, pe unde oricine poate face o plimbare (imi amintesc ca am fost acolo intr-o iarna cu zapada mare, ningea ca in basme; fiica-mea avea doar 10 luni si am pus-o pe sanie, am imbracat-o bine si ne-am plimbat cam 2 km prin chei… a fost minunat!)
Satul Pestera apartine de comuna Moeciu si este situat la o altitudine intre 900-1400 metri; ajungi in sat urmand indicatorul din soseaua Bran-Rucar (cum mergi din Bran catre Rucar, treci de indicatorul care arata stanga catre Cheile Gradistei-Moeciu) si vezi imediat indicatorul care arata dreapta catre Pestera.
Urcusul este destul de anevoios, cei cca 7 km trebuie strabatut cu atentie, din cauza curbelor destul de stranse si a drumului, pe alocuri hartopit.
Dupa cativa kilometri, incep sa se arata minunatele peisaje, pe care le poti admira pe masura ce urci; noi parcam de obicei masina aproape de pensiunea-hotel Nobilis; am lasat-o acolo si de aceasta data si am pornit spre Casa Folea; de acolo, am urmat drumul in coboras, tinta noastra fiind manastirea din Pestera, situata foarte in vale. Se merge lin in coboras, pe drum forestier.
Dupa ce am aprins o lumanare la manastire, ne-am intors pe varianta “lunga”, cea de “masina”; traseul a fost circular: ne-am dus pe o varianta, ne-am intors pe alta.
Peisajele iti taie pur si simplu respiratia; indiferent de anotimp, peisajele sunt la fel de frumoase: iarna este totul alb, incremenit si vezi doar darele de fum din cosurile caselor, primavara este totul verde crud, vara se imbina verdele pajistilor cu cerul de un albastru uimitor, iar toamna vezi o adevarata simfonie aramie de culori. Vei vedea atat muntii Piatra Craiului, cat si muntii Bucegi!
Greu cuprinzi cu ochii atata frumusete!
Din zona (din apropierea Casei Folea) incep traseele catre Piatra Craiului (Saua Joaca, La Table, refugiul Grind, varful La Om, cabana Curmatura etc); am facut si eu majoritatea traseelor in adolescenta, cand ma tineau mai bine picioarele; Piatra Craiului sunt niste munti absolut spectaculosi, insa traseele sunt medii spre dificile si cam lungi. Numai bune insa de facut in tinerete sau de catre persoane modic antrenate. Parerea mea!
Toata plimbarea tur-retur, cu pauza la manastire si multiple pauze de admirat peisajul si facut poze, a durat aprox 4 ore; in ciuda frigului patrunzator (-10 grade), a fost soare si placut; nimic nu se poate asemana cu senzatia pe care o ai mergand in frig, prin soare cu dinti, cu zapada scartaind sub talpi.
Iar daca toata miscarea asta arde putin si colesterolul dat de toba si carnatii de Craciun, cu atat mai bine! :)
Voi atasa poze facute vara si iarna; din pacate, o iarna cu putina zapada.
Trimis de Chloe in 05.01.16 20:37:46
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL PIATRA CRAIULUI.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Chloe: Superbe fotografii! Ai dreptate, e la fel de frumos și iarna, și vara!
Vara aceasta vom merge si noi vreo 2 sapt prin tara, si am descoperit din intamplare, cautand acest gen de locuri, mai putin aglomerate,acest sat rupt parca din povesti. Acum ca am vazut aceste poze nu pot decat sa spun ca nu mai am rabdare!
Felicitari pentru articol si fotografii!
@all: multumesc pentru aprecieri si vot!
@noidoi: daca nu ai fost, iti recomand si celelalte sate din zona, in special Sirnea si MAgura; vei avea parte de aceleasi peisaje spectaculoase si de aceeasi liniste.
@Chloe - O zona deosebita, care nu poate sa nu impresioneze si condeiul care o descrie, darminte ochii care citesc srticolul si vad pozele. Desi stiu de mult timp de aceste sate cu peisaje de vis (este vorba de Sirnea, Pestera, Magura, Fundata, Fundatica, Satic, Podu Dambovitei) nu prea am reusit sa le vizitez. de cele mai multe ori, intorcandu-ne de la Moieciu sau Zarnesti, spuneam ca data viitoare ne vom face timp si le vom vizita. Numai ca acea data viitoare nu prea vine. Din descrierea dvs. ca si a altor vizitatori ai zonei, precum si din pozele vazute jumatate din curiozitate am rezolvat-o. Stiu pe cineva din Constanta care de cativa ani, care desi are masina, vine la Pestera cu trenul pana la Brasov, iar de acolo cu microbuzul. Si nu merge cu masina pentru a nu fi tentat sa se plimbe prin zona altfel decat ii sta bine unui drumet adevarat, per pedes. Si isi promite ca in anul urmator va vizita, tot pe jos, ceva diferit, dar desi sta acolo in munti circa doua saptamani, tot masi gaseste ceva de vizitat. Am tot respectul fata de dragostea acestui om pentru natura.
Stiu ca in zona drumurile nu sunt prea bune, mai laes pentru cei care prefera numai drumurile bine asfaltate. Pentru drumetii adevarati calitatea precara a drumurilor nu ii poate impiedica sa viziteze aceste minunatii ale naturii. Si poate aceste drumuri duc si la pastrarea locurilor nealterate si nedistruse. Pentru ca din pacate modernizarea drumurilor, introducerea civilizatiei a dus de multe ori la alterarea iremediabila a frumusetilor naturii. Si exemple sunt, din pacate, prea multe.
Numai bine si calatorii placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 Satele Pestera si Magura, maretie intre crestele muntilor la cota 1200 — scris în 13.10.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Plimbare intre Pestera si Magura. Plimbare de suflet... — scris în 09.08.16 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2015 10 motive pentru care să alegi satul Peştera — scris în 25.05.16 de mvr din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2015 Satul Pestera si Pestera Liliecilor - povesti de pe plaiuri natale — scris în 27.05.15 de CosminZichil din MOIECIU DE JOS [BV] - RECOMANDĂ
- May.2014 Simbioza Pestera - Natura — scris în 11.07.14 de GYL* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2013 Pestera si Magura doua sate fascinante — scris în 19.09.13 de no_oxigen din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Peştera Mare din satul Peştera — scris în 15.11.12 de abancor din BUCUREşTI - RECOMANDĂ