ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.03.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2013
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pestera si Magura doua sate fascinante

TIPĂREȘTE

Bine ne-am regasit, deoarece am castigat la concursul de pe site un sejur la o pensiune aleasa de mine, am ales un loc unde de foarte mult timp imi propusesem sa ajung dar nu am gasit niciodata timpul si dispozitia neceasra. Asa ca aceasta miniexcursie de un week-end a venit la fix, fiind perfecta pentru doar un week-end si incadrandu-se intr-un buget nu foarte mare.

Satele MAGURA SI PESTERA sunt doua sate din zona (prelungirea) zonei MOECIU si reprezinta partea mai salbatica, putin acesibila si necomerciala, ca sa spun asa, a zonei MOECIU. Din cate am inteles cele doua sate au intrat in partimoniul UNESCO si au fost niste discutii destul de aprinse intre localnici si autoritati fiindca nu prea mai aveau voie sa construiasca. Oamnnii cu care am discutat mi-au spus ca se poate construi in zona destul de greu si obtinerea autorizatiei este destul de bine verificata, atat ca si aspect general al cladirii cat si ca intergarea ei in peisaj. Omul repspectiv spunea asta cu oarecare of si suparare dar eu zambeam pe sub mustati. Cred ca se numeste normalitate si trebuia aplicata aceasta practica in multe zone de patrimoniu din tara. Sper sa si respecte dar sincer in nici un alt loc nu am vazut atata liniste, pot spune ca m-am plimbat o buna parte din cele doua sate si nu am vazut nimic construindu-se.

Cele doua sate sunt unul in continuarea celuilalt si voi vorbi depsre ele impreuna, fiindca doar un cunoscator le poate delimita. Pot spune doar ca Pestera este putin mai dezvoltat decat Magura, poate datorita si pesterii cat si apropierea de Moeciu, find primul.

Ca sa ajungem in el nu trebuie decat sa urmam drumul ce se face la drepata in Moeciu de jos si un drum asfalatat foarte bun ne duce serpuindu-ne printre tot felul de pensiuni, care mai de care mai frumoase catre varful dealului. Mirajul asfaltului si a celor 60-70 km/h se va termina destul de curand. Odata cu asfaltul se termina si peisajul cu case una langa alta, intram in satul Pestera. Spre norocul meu nu plouase de foarte multa vreme si cu greu am reusit sa ajung la destinatie. Drumul este absolut infiorator, poate de la sapaturile unora sau poate de la siroaiele ploilor, dar erau santuri foarte adanci cu pietre mari iesite din pamant, in concluzie orice masina poate ajunge oriunde acolo dar... cu ceva efort si nici nu vreau sa ma gandesc la dumul ala pe ploaie sau dupa ploaie. Dar poate ca asta este si farmecul locului, greu acesibil, loc unde ajung doar cei care stiu sa aprecieze ceva special.

Asa cum se vede si in poze, am ramas fascinat de peisaj, case aruncate una cate una pe un deal, pe o vale, pe o creasta si aproape nici o casa nu are gard, sau daca are nu il vezi. Totul este foarte foarte aerisit, trebuie sa cauti mult si sa intorci sanatos capul ca sa te plimbi cu privirea de la casa la casa. Cred ca este singurul loc unde am avut sentimentul de liniste, pace si atata spatiu. Nu stiu cum reusesc oamenii aia de acolo sa traiasca dar este aproape ireal, nu tu cotete, nu tu masini parasite prin curti, lemne aruncate aiurea, materiale de constructie lasate sau uitate, case terminate ,,partial’’. Totul are o linie si o curatenie aproape ireal de naturala. Am mai foat prin sate de munte dar parca aici totul era pus intr-o ordine de si lucrurile lasate in dezordine, erau tot intr-o oarecare ordine.

La capitolul cazari se gasesc pe internet o groaza de pensiuni pentru toate buzunarele, asa ca sunt acoperite absolut toate ariile de la pensiuni simple (spre case taranseti, cu oameni simpli si primitori) la pensiuni ce pot rivaliza foarte bine cu orice hotel cu pretentii.

Ca si activitati nu sunt multe lucruri de facut, este PESTERA LILIECILOR, o pestera mica si neamenajata dar fiind lasata asa ai sentimentul ca descoperi ceva nou, neaparat sa luati la voi o lanterna mai puternica sau mai multe, in pestera fiecare intra atat cat are curaj... pot spune ca pe la jumatate trebuie sa treci de o stanca si niste noroaie unde zici ca se termina, dupa aceasta trecere se mai face o camera maricica. Lilieci sunt destui prinsi pe tavan, unii la mica distanta de sol, pot fi observati cum dorm. Nu incercati sa ii atingeti fiindca ii veti stresa, si asa in pestera intra foarte multi turisti mai ales in week-end si multi ii deranjeaza. Experienta acestei mici pesteri mi-a placut mult mai mult decat pestera Dambovicioara de exemplu, care pe mine m-a lasat rece. Aici poti descoperii pe cont propriu multe lucruri.

Al doilea lucru pe care il recomand cu tarie este sa incercati parcurgerea celor doua sate pe jos... dar departe de drumul principal pe unde trecmasini si atv-uri, ridicand un praf obositor. Incercati sa folositi scurtaturi, luati dealurile la urcat si desi pare putin ciudat, nu va opriti sa treceti prin curtile oamenilor. Este mult spus curti, fiindca acolo practic un deal inseamna o curte, umprejmuite doar superficial sa fie cat de cat o delimitare. Va garantez ca nimeni nu o sa supere ca ati trecut pe iarba lui. Pe langa pestera am vazut cativa turisti intinsi pe iarba si mancand mere dintr-un pom... propietarul era la grajd dar nu a zis nimic, probabil era obisnuit sa opreasca oamenii ce vizitau pestera, la el in curte.

Acest drum poate dura si 3-4 ore, mergeti pe un deal si trasati un traseu imaginar, o casa veche de pe un alt deal din satul vecin, sau un alt deal indepartat... apoi incercati sa ajungeti la el fara sa mergeti pe un drum principal... va garantez ca va fi o experienta foarte placuta. Sunt case frumoase, numai bune de facut poze, oameni intersanti, grajduri de lemn foarte vechi, cai lasati pe pasune, oi, vaci etc.

Am inteles ca in MAGURA este si o manastire, nu am ajuns la ea dar sunt sigur ca este un obiectiv ce nu trebuie ratat.

In concluzie cele doua sate sunt superbe in ansamblu si singurul mod de a simti atmosfera de acolo, mirosul si a cunoaste cat mai mult din spiritul locului, este de a merge mult... foarte mult pe jos. Acum ca vine toamna, cred ca locul devine de poveste, daca prindeti o zi de tomna calduroasa, atunci cand frunzele au inceput sa se coloreze in culorile toemnei, nu ezitati sa parcurgeti aceste doua sate pe jos... cat mai departe de drumurile principale.

Eu voi reveni de cate ori voi avea ocazia in aceasta zona, care mie personal imi da o stare de liniste, puritate si implinire, asa cum nici un alt loc nu a reusit sa o faca.

Daca va intereseaza si o pensiune destul de acesibila ca si costuri dar decenta, am scris si despre locul unde am stat: vezi impresii


[fb]
---
Trimis de no_oxigen in 19.09.13 21:28:17
Validat / Publicat: 20.09.13 11:47:33
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3317 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (no_oxigen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

danamandache
[20.09.13 12:26:45]
»

Frumoase fotografii! Felicitari pt alegere si pt premiu!

albena
[20.09.13 18:34:57]
»

Am fost și eu întâmplator acolo urcând dinspre Zărnești. Atmosfera din sate este exact cum ai descris-o. Felicitări! P11 este deosebita.

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.09.13 19:23:19]
»

De fapt, Peştera şi Măgura sînt destul de clar delimitate. Peştera se află pe muchea Dealului Bisericii, iar Măgura, pe versantul vestic al Măgurii Branului, o creastă secundară a Pietrei Craiului. Sînt despărţite de o vale.

Ce e paradoxal: deşi satele sînt unul lîngă altul, şi aparţin ambele de comuna Moieciu, pe vreme rea (ploi, sau iarna, cînd drumurile sînt înzăpezite sau îngheţate) se ajunge greu cu maşina din unul în altul. Abia am parcurs drumul dintre ele, cu maşină de teren, pe ploi şi pe gheaţă, după nişte aventuri destul de extreme.

De fapt, drumul dintre ele sînt 2, unul dinspre Moieciu, de unde se poate urca şi înspre Măgura, altul din celălalt capăt al satului Peştera, dreapta la o bifurcaţie (unde înainte se merge spre Casa Folea, gospodărie brăneană, veche pensiune-cabană a zonei, încă dinainte de 89 (semi-oficială pe vremea aia), inclusiv figurată pe hărţile montane ca loc de popas şi adăpost, de unde se pleacă spre Piatra Craiului spre La Table, Curmătura etc.). Prima variantă e cu pămînt care devine alunecos în caz de ploi, uneori chiar noroi de-a dreptul. A doua, care presupune mai întîi să parcurgi aproape tot satul Peştera, e mai bine amenajat, dar o porţiune trece pe un versant expus vîntului, şi e de ajuns să ningă o dată că drumul devine "hazardos". Aici am întîlnit zăpadă şi gheaţă cînd nicăieri în jur nu mai era.

Paradoxul este că accesul sigur spre Peştera se face dinspre Moieciu, iar spre Măgura, dinspre Zărneşti (!), adică, dacă variantele directe sînt inaccesibile, ocoleşti vreo 20 de km ca să ajungi în satul de vizavi.

Din aceste cauze Peştera este probabil satul mai dezvoltat turistic acum (în anii 90 era mai cunoscut satul Măgura): are acces facil dinspre Moieciu (spre Măgura nu e nici măcar indicator), are amplasare mai pitorească şi e în calea către munţi şi către cunoscuta (de ani de zile) Casa Folea. Oricum, dezvoltarea sa turistică datează din ultimii 10 - 15 ani. A început cu cîteva case de vacanţă ale celor care au "descoperit" mai timpuriu locul, dintre care unele publicate şi în reviste de arhitectură (una e chiar a unui arhitect). Ia uitaţi două asemenea case Vizuina şi Telefericul. Telefericul are nişte privelişti din living (un living generos) la fel de mişto ca şi Vizuina.

no_oxigenAUTOR REVIEW
[21.09.13 21:59:42]
»

@abancor:

Foarte bine punctat, multumim de informatii. Am fost prin martie si pe drumul dinspre Zarnesti pe jos chiar, atunci am vazut eu potentialul locului. Nu mai zic ca erau niste noroaie... paradoxal tanti de la pensiune spunea ca drumurile sunt mai ok iarna decat atunci cand ploua fiindca zapada astupa toate gropile si cu niste cauciucuri bune se ajunge lejer.

Oricum acum toamna... cred ca este foarte frumos in zona. Acum deja este destul de racoare pe acolo. In ceea ce priveste casele de vancanta... sper sa ramana asa cat mai mult timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, albena, danamandache, no_oxigen
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Peștera:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061223983764648 sec
    ecranul dvs: 1 x 1