ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2010
DURATA: 3 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Satul Pestera – peisaj de vis

Ilustrație video-muzicală
Petruta Kupper si naiul ei fermecat.. - colaj
TIPĂREȘTE

La cumpana dintre ani ne-am hotarat sa ne spunem dorintele intr-un loc deosebit, un “colt de rai” numit Satul Pestera”. Satul se afla dupa localitatea Moeciu de Jos. Din Tg. Mures nu am urmat drumul prin Brasov (harta ne da 190 km). Inainte de a intra in Brasov, am luat-o la dreapta tinand directia Codlea – Zarnesti. Am avut ceva probleme cu drumul, ne-am invartit putin, necunoscand drumul. Am tinut directia Zarnesti. La iesirea din Codlea, dupa o bariera, am ajuns la o ramificatie: la stanga aveam Rasnov – 5 km, la dreapta Zarnesti – 9 km. Am mers spre Zarnesti si apoi am cautat indicatoarele care ne indrumau spre Bran.

Din Bran, am luat-o la stanga, pe langa cunoscutul Castel Bran si prin fata Muzeului Vama Medievala Bran, unde sunt expuse obiecte de patrimoniu care puteau fi vazute in trecut in Castelul Bran. In Moeciul de Jos am intalnit un indicator care ne indruma la dreapta spre Pestera – 7 km, un sat cu adevarat deosebit, aflat in plina Rezervatie Piatra Craiului. Drumul urca pe versanti, trecem pe langa numeroase cabane si pensiuni, locul e de o frumusete rara. Drumul e acoperit de zapada, dar am avut noroc ca s-a aruncat nisip antiderapant si am putut urca. Ma gandesc insa ca daca nimerim acolo intr-o perioada cand e ninsoarea e proaspata si inca nu s-a aruncat nisip, e greu daca nu chiar imposibil de urcat fara un 4x4 si/sau lanturi antiderapante. Au fost portiuni unde chiar am avut emotii, drumul urca mereu, serpuind iar anumite portiuni sunt foarte abrupte. Insa nu am avut probleme.

Am ajuns in sat, aflat la 1000 m altitudine. Aici traversam muntii, unul cate unul, din varful unuia urcam in varful altuia, drumul aflandu-se chiar pe coama muntilor. Frumusetea locului e greu de descris. Cabane/pensiuni pozitionate pe versanti sau in varful acestora, printre palcuri de copaci care acum sunt tristi, dar care asteapta primavara pentru a se trezi la viata. Imi inchipui ca in acele perioade este foarte frumos. Dar si iarna peisajul nu este cu nimic mai prejos, totul e alb. Noi ne aflam pe latura versantului pe care bate soarele, de aceea este zapada mai putina, dar unde nu ajung razele soarelui, este un strat destul de mare. Vreau sa mentionez ca am avut o vreme frumoasa si nu foarte rece. Cand am plecat din Tg. Mures, aproape de amiaza erau -13 grade, iar in satul Pestera erau +5, +6 grade. Chiar si fata de Moeciu erau cateva grade diferenta, aici era mai cald in perioada cand am fost noi acolo.

Satul Pestera este inconjurat de munti importanti, astfel o priveliste superba din Pestera este asupra Muntilor Bucegi, Leaota, Piatra Craiului si chiar Postavarul, dar momentan nu se putea observa din cauza conditiilor meteo. Am auzit ca se poate vedea si a cincea grupa importanta de munti, dar nu stiu care e aceasta. Frumusetea locului e unica! Ne aflam destul de aproape de masivul Piatra Craiului, straturile verticale de calcar sunt vizibile si acoperite din loc in loc cu zapada, avem impresia ca sunt rauri albe care coboara din varful muntelui.

Un obiectiv foarte vizitat din sat este Pestera Liliecilor, de unde si denumirea satului. Se urca drumul care inainteaza spre masivul Piatra Craiului pana in dreptul Pensiunii Pestera . Aici poate fi observat si un indicator. Stratul de zapada este destul de gros. Pestera se gaseste cam la 500 de metri, poteca e fara denivelari mari si e usor de parcurs. Pestera este situata pe o panta cam de 10-15 m care urca de la poteca. Pe panta este zapada si nu este, prin urmare urcusul celor cativa metri se fac relativ dificil, prin noroi, tinandu-ne de crengile copacilor. La coborare nu am luat-o pe drumul facut de alti turisti ci in diagonala, pentru a micsora panta si a ne feri de aluncari, care erau aproape sigure.

Pestera nu este foarte spectaculoasa si nici foarte mare. Se gaseste intr-o stanca mare, calcaroasa si pot fi observate in peretii pesterii numeroase orificii care cine stie pana unde urca! Nu am intalnit nici un liliac, dar cu siguranta se afla in acele orificii din peretii pesterii. Numele pesterii vine de la mamiferele care traiesc aici, liliecii, aici gasindu-se o mari colonii de lilieci si anumite specii rare. Existenta acestor specii a generat discutii aprinse intre administratia Moeciului, care doreste sa promoveze pestera in scop turistic si speologi, care sunt de parere ca habitatul mamiferelor este pus in pericol de catre turisti. Pestera exista de multe secole, insa nu a fost cercetata decat de cativa zeci de ani si este cunoscuta si sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii. Din tavan se scurgeau picaturi de apa iar peretii au diverse nuante, cel mai mult am vazut nuante de verde. Alte informatii despre pestera puteti citi aici: wikipedia (Rucăr-Bran). Chiar daca pestera nu e foarte spectaculoasa, este un punct de atractie si pentru placerea drumetiei.

Din Pestera se pot face diverse excursii. Baietii au urcat intr-o zi pe Piatra Craiului, dupa ce au mers cu masina cam o jumatate de ora. Au urcat putin, in plimbare, dar nu s-au aventurat, au vrut doar sa vada putin din frumusetea acestui loc. Traseul a fost usor, spuneau ca puteam merge si noi cu copiii, dar ne-ar fi fost totusi greu, nu de altceva, dar dupa un timp copiii se cer in brate. Un alt traseu frumos este pana in Prapastiile Zarnestilor, dar este de cateva ore, undeva prin apropiere este si satul Magura, satul in care se realizaeza emisiunea de la PRO TV. Localitatea Bran este cam la 10 km de Pestera.

Este un loc perfect pentru iubitorii de drumetii, pentru liniste si relaxare in mijlocul naturii, un loc cu peisaje de basm in orice anotimp!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 11.01.11 15:32:41
Validat / Publicat: 11.01.11 16:17:26
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 20941 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In drum spre Moeciu - o vedere asupra Muntilor Bucegi
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

ionescunic
[11.01.11 20:17:24]
»

Pozele tale sunt superbe, ca si peisajul de acolo, o revenire de succes!

webmaster13
[11.01.11 20:29:19]
»

Am atasat aceasta melodie, sper sa va placa!

Alina Morar
[11.01.11 21:05:49]
»

Imi si inchipui ce Revelion frumos ati petrecut in aceasta zona superba. N-am fost la Pestera, dar prin Culoarul Rucar - Bran am trecut de cateva ori, ultima data in 2007.

Mi-e dor... Nu vreti sa organizam acolo intalnirea anuala, daca va fi?

biancutaAUTOR REVIEW
[12.01.11 00:13:35]
»

Multumesc web 13 pentru melodie, e perfecta!

@ionescunic si @Alina Morar, asa e, zona e superba. Si culoarul Rucar-Bran e deosebit, chiar daca nu ai cazare in zona, merita doar sa te plimbi pe acolo, chiar si cu masina. Ultima data cred ca in 2008 am trecut pe acolo.

Michi
[12.01.11 15:51:27]
»

Ce evocare! In tinerete am coborat de vreo doua ori in satul Pestera, odata din Leaota, altadata parca din Bucegi de la Omul. Peisajul era absolut superb, neatins de vile si viloaie. Cam tot atunci, tineri pictori cum ar fi Horia Bernea, Serban Epure si altii au facut tabere de pictura in satul Pestera si Poiana Marului. Locuiau in surele oamenilor, nu aveau curent elecric dar aveau talent. Bernea a fost directorul Muzeului Taranului Roman iar Epure a emigrat impunandu-si lucrarile in SUA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
creivean
[12.01.11 21:58:16]
»

La cumpana dintre ani ne-am hotarat sa ne spunem dorintele intr-un loc deosebit

Nu ştiu ce dorinţe v-aţi pus voi şi nici nu am impoliteţea de a te întreba (nu că n-aş fi curios...), dar având în vedere în ce loc minunat eraţi, sigur o să se îndeplinească.

Pe de altă parte, eu vă/îţi doresc public, multă sănătate, fericire în anul ce abia a început.

A, şi multe, multe vacanţe frumoase.

Să ne trăieşti, dragă @biancuta şi să ne mai povesteşti despre astfel de locuri cu adevărat interesante. Părerea mea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[13.01.11 01:28:39]
»

@Michi, traseele de care pomenesti sunt sigura ca au fost superbe! Ai amintiri frumoase!

Acum in satul Pestera este curent electric, chiar spunea cineva din grupul nostru ca nu poate sa faca o fotografie fara sa se vada o multime de fire si/sau stalpi de curent. Totusi, zona inca isi pastreaza traditia si frumusetea naturala. In ce priveste tabara de pictura, am vazut ca si anul acesta s-a organizat tabara de pictura in satul Pestera. E o zona superba, un peisaj unic! Culmile domoale, inverzite in alte anotimpuri, contrastand cu stancile calcaroase ale masivelor care se zaresc imprejur cred ca sunt o adevarata provocare pentru pictori sau viitorii pictori.

@creivean, iti multumesc pentru frumoasele cuvinte si urari si iti doresc si eu tie numai fericire si sanatate si tot ce-ti doresti sa ti se implineasca! LA MULTI ANI in noul an!

Multumesc tuturor celor care au apreciat acest mic coltisor de frumusete, numit Pestera. E un loc in care cu siguranta voi reveni.

LA MULTI ANI tuturor, sanatate, fericire, in anul care abia a inceput si in cei ce vor urma!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ellada_sagapo
[13.01.11 11:54:17]
»

Superba P02!

Felicitari pentru review!

ninaa
[13.01.11 17:19:30]
»

Un loc ideal unde sa-ti petreci sarbatorile de iarna... Peisaje superbe... Felicitari!

Victor1
[16.01.11 20:18:49]
»

Frumoasa descriere a superbului sat Pestera. Nota 10. Saptamana trecuta am fost, iar in Pestera... nu mai retinem a cata oara. din ce in ce este mai frumos, suna "ciudat", dar... nu am alte cuvinte sa (re) descriu peisajul decupat parca din basm. Tocmai am mai pus si niste poze. Sper sa va placa. Oricum astept cu interes mesajele voastre.

biancutaAUTOR REVIEW
[16.01.11 23:52:53]
»

@Victor 1, ma bucur ca ti-au placut impresiile mele. M-am uitat peste pozele atasate de tine. Am remarcat-o pe cea cu Monumentul Oierilor. Fata mea si-a gasit un loc potrivit pentru sanius chiar langa acel monument, era foarte aproape de noi. Am trecut pe langa el si cand ne-am dus la pestera, dar din pacate nu aveam aparatul de fotografiat la mine iar cu telefonul, din mersul masinii nu mi-a iesit poza. Se afla la drumul principal, cam la 5-10 minute de pestera.

Branzeturile produse in zona sunt foarte apreciate, specifica este branza in coaja de brad, preparata dupa o reteta traditionala. Monumentul reprezinta un cioban sprijinit intr-un toiag si are inscriptionat un fragment dintr-o legenda a Branului:

'Tu Ghicuta urci Vladusca, / Pan'la Pietrele lui Crai, /Sa dai branza cea mai grasa, /Dar in coji de brad s-o dai, /Afle varul Secelean/C-a facut-o un pesterean... "

Satul Pestera este un sat cu o mare valoare etnografica.

dorgo
[01.02.11 07:15:45]
»

@biancuta

zici ca"dupa un timp copiii se cer in brate".

cunosc fenomenul, uneori copiii se cer in brate sau "afara", dar de cele mai multe ori le fac pe amandoua deodata.

Admin
[15.11.12 06:10:46]
»

Mutat în rubrica "Descopera zona Pestera" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, biancuta, dorgo, Ellada_sagapo, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Peștera:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061334848403931 sec
    ecranul dvs: 1 x 1