GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La începutul sezonului estival 2023, ne-am hotărât să facem un sejur în insula Cipru, mai exact în orașul Paphos. Era prima dată când puneam piciorul pe această insula și, citind opinii de călătorie de pe net, speram să avem o experiență frumoasă. Ni s-au alăturat încă 3 persoane din familie, așa încât am fost o mică echipa de 5.
Zborul către Paphos a decolat la ora 19:00 și a durat cam o ora și jumate. Totul ar fi fost bine dacă în cabină nu ar fi fost îngrozitor de frig din cauza climatizării. Eu am avut doar mânecă scurtă și cam toți cei din jurul meu aveau haine groase și glugă pe cap.
Aterizarea și formalitățile de intrare în Cipru au fost în regulă.
Aeroportul se află cam la 16 Km de oraș și citisem că se poate lua un autobuz până acolo. Noi însă am făcut comandă încă din țară pentru un transport privat, pentru că eram destui și nu avea rost să ne încurcăm cu bagajele prin mijloacele de transport. Am făcut rezervare pentru cazare pe Airbnb și astfel am găsit o casă cu 1 etaj, în zona Kings Avenue Mall, chiar la câțiva metri distanță de Tombs of the Kings Avenue. Casa era destul de mare, cu un living spațios, 1 dormitor, bucătărie și baie la parter. La etaj se mai află încă un dormitor și o baie.
Am stat pe insula cam 8 zile, deci nu îmi mai aduc aminte ce am făcut în fiecare zi, așa încât relatez din experiențele pe care le-am avut.
Plaja LightHouse Beach
Până la cea mai apropiată plajă de noi, Lighthouse Beach, erau cam 700 metri. Mie plajă mi-a plăcut foarte mult, dar este acel model de plajă care nu e pe toate gusturile. Se făceau și niște lucrări de amenajare a unei promenade care să meargă de-a lungul coastei, cam 1.5 Km, până în portul Paphos. Erau foarte puțini turiști în acea perioada, însă există un teren de volei, un beach bar și umbrelute de închiriat.
Era o mare problema cu intratul în apă, țărmul respectiv fiind format din niște pietre imense, erodate de apă și alunecoase. Cel mai ușor era de intrat pe un ponton amenajat. Fiind la început de sezon, era plin de alge și nu nu se implica nimeni să le curețe, dar cred că în plin sezon situația se schimbă mult în bine. Apa era cam rece pentru cei din grupul nostru, cred eu că pe la 20-21 °C, însă mie mi-a plăcut. În timpul șederii noastre oricum s-a mai încălzit și a devenit mult mai plăcută.
Prețul pentru 2 șezlonguri + 1 umbrelă era de numai 7.5 euro. La fel, prețurile de la bar erau super faine, am comandat și noi în special cocktailuri, bere, apă și sucuri.
Kings Avenue Mall
Este cel mai mare mall din orașul Paphos. Noi am fost de câteva ori acolo pentru a cumpăra provizii de la supermaketul Sklavenitis, care era foarte bine aprovizionat și cu prețuri decente. Pe porțiunea de șosea dintre rondul în care se află mall-ul și McDonald's - ul unde se termină promenada pietonală sunt cam 800 de metri, de-a lungul lor fiind multe magazine și terase, agenții, centre de închiriat, și ceva hoteluri. Circulația este pe partea stânga, Cipru fiind fostă colonie britanică.
Portul Paphos
Este un port turistic, unde se află o mulțime de iahturi și ambarcațiuni de agrement, cu motor sau cu vele.
Tot de aici se organizează și excursii în punctele de interes din zona Paphos, în special croaziere de 1 zi. Este un loc cu multe atracții, baruri, terase, tarabe de suveniruri, restaurante, agenții locale care organizează tururi pe insula. La finalul aleii de promenadă se află castelul din Paphos - o fortificație medievală construită în secolul al XIII-lea de către conducătorii Cruciaților pentru a proteja portul orașului împotriva invaziilor. Să nu va așteptați la ceva super - spectaculos, însă golful unde se află așezat și un apus de soare fac experiența infinit mai plăcută.
La 150 m de portul Paphos exista un rond unde este capăt de linie pentru toate autobuzele orășenești.
Obiective și situri istorice
Situl arheologic Nea Paphos se află în apropiere de portul turistic.
Aici este o arie destul de întinsă unde sunt mai multe obiective:
vila lui Dionysos, Eona, Tezeu și Orfeu. Vechiul amfiteatru Odeon și Agora și farul vechi din Paphos - care de fapt este cea mai “nouă” clădire din tot site-ul arheologic.
Situl Mormintele Regilor
Locația este pe șoseaua principală către stațiunile din NW orașului, la 1.5 Km distanța de
Kings Avenue Mall.
Agia Kyriaki Chrysopolitissa, care este înconjurată de ruinele unei biserici antice: la 400 m pe străzile din spatele portului, trecând și pe lângă frumoasa biserică ortodoxă Panagia Theoskepasti.
Catacombele din zona Fabrica Hill
Ca să le vedem am mers pe un pod pietonal care supra - traversează avenida Apostolul Pavel, cea care duce de la port la Kings Avenue Mall și continuă pe direcția NE spre Od Town of Paphos.
Cu autobuzul (luat din port sau din stația aflată în zona Kings Avenue Mall) se poate ajunge în Paphos Old Town. Zona este foarte frumoasă, cu străduțe înguste, baruri și terase, magazine de suveniruri. În zona străzii Petraki Miltriadou există piața municipală a orașului, precum și un super view point unde o mulțime de turiști vin să admire orașul văzut de sus și să facă poze.
Strada pietonală Promitheos - vizavi este deasemeni demnă de o plimbare. Aici se găsesc clădiri cu arhitectură care imită construcțiile romane (de exemplu Roman Boutique Hotel), plină de leandri și frangipani cu un miros extraordinar)
Gastronomia din zona Paphos
Am mâncat la mai multe taverne, atât în zona noastră de cazare, cat și în zona portului.
Comparat cu ce găsim prin țara noastră pot spune că erau prețuri decente, iar calitate foarte bună. Noi comandam în special fructe de mare, pește - în special pește spada la gratar- dar și miel. Nu prea mă omor cu băutura, sunt mare fun fresh de fructe, dar uneori mai încercam și câte un cocktail.
Am intalnit, pe langa localnici care sunt deosebit de amabil cu turistii, și mulți tineri români angajați ca ospatari sau la bucatarie.
Într-una din zile am făcut o excursie că să vedem celebra Blue Lagoon, cu una din cele mai frumoase ape din marea Mediterană. Am făcut rezervarea printr-o agenție de turism locală și a costat 40 euro de persoană. Am pornit dimineață cu autocarul, pe drum făcând și o oprire că să vedem celebrele Sea Caves din Peyia și să facem poze cu epava navei Edro. Ghidul ne-a arătat, pe drumul îngust de la șoseaua principala până la faleză, niște plantații de bananieri.
Apoi a urmat un drum sepuit de 40 Km care ne-a dus pana în portul pescăresc și de agrement Latchi.
Dar asta, binenteles, nu fără a ne opri înainte pentru o vizita obligată la băile Afroditei, Cipru fiind insula divinei zeițe a frumuseții.
Am luat masa de pranz în port și apoi ne-am îmbarcat pe un vapor care avea și punte superioară, precum și o podea de sticlă pentru a putea admira fauna marină. După un drum de maxim o ora vaporul nostru a ancorat în golf și am avut pauza de încă o oră pentru a inota și a face snorkeling în impresionantele nuanțe de albastru, verde, turcoaz ale lagunei. Ne-am întors spre seara cu autocarul, dupa o zi plina de peisaje marine, montane, istorice - deci a fost un day trip foarte reușit.
Într-o altă zi am luat autobuzul 615 - se poate lua din stația terminală aflată spre port sau din fața Kings Avenue Mall și am mers să facem plajă în zona Coral Bay din localitatea Peyia. Am nimerit la o plajă foarte frumoasă - Sandy Beach - care avea un bar cu mâncare faină și umbreluțe de stuf. Apa era caldă și foarte albastră, cu toate că se intră greu din cauza pietrelor. Deci este bine să aveți niște pantofi de plajă cam pentru toată zona Paphos.
În afara de ceea ce am vizitat noi, iată cam ce propuneri turistice mai există pentru zona Paphos:
- traseu hiking cu pornire de la băile Afroditei cu privelisti minunate asupra coastei nordice a peninsulei Akamas (sunt 2 trasee: Afrodita si Adonis)
- plaja Lara și Canionul Avakas tot din peninsula Akamas
- Paphos Zoo din localitatea Peyia
- muzeul arheologic din Paphos - zona Old Town
- situl arheologic Palaipafos de langa localitatea Kouklia
- golful Afroditei unde se află cunoscuta stâncă a Afroditei (sunt 25 Km de Paphos și 45 Km de Limassol)
- excursie de 1 zi în munții Troodos, cu vizitarea localităților Kakopetria, Omodos - renumit pentru vinul produs, poate și un popas la prânz pentru a savura mielul tradițional kleftiko sau mezele cipriote.
Trimis de kemi27 in 06.10.23 13:41:39
- A fost prima sa vizită/vacanță în CIPRU
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kemi27); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2021 Traseul Afroditei - efort fizic moderat, priveliști de vis! — scris în 23.05.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Paphos iarna — scris în 14.11.20 de cristian pinte din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Octombrie tarziu in Peyia — scris în 08.11.18 de OvidiuB din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru - Pafos, Coral Bay, Adonis & Afrodita, Mânăstirea Sf. Neofit, Steni, Defileul Avakas — scris în 13.08.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cipru - Stâncile Afroditei, Kourion, Akamas, Polis, coasta vestică până la Kato Pirgos — scris în 05.08.18 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Paphos, la a doua vizită, o incursiune mai amplă spre inima orașului — scris în 17.02.19 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Apr.2018 In tara Afroditei — scris în 21.05.18 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ