ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 1 MIN

O destinatie de o zi sau de weekend

TIPĂREȘTE

Ne-am hotarit sa facem o excursie de o zi la Padina: baietii sa urce de la hotel Pestera la Piatra Arsa, iar noi, fetele si copiii sa-i asteptam la Padina.

Drumul Moroieni-hotel Pestera (30 km) are asfalt spart pina la sanatoriu, apoi drumul forestier stiut

Din totalul celor 30 de km, primii 20 km mi s-au parut mai "netezi", iar ultimii 10 km mai "stricati"

Mers incet, cu ocolirea gropilor mari, cei 30 km i-am strabatut cam in 1. 5 ore...

Noi am fost cu un Logan, insa la Padina am vazut tot felul de masini

Cind ne-am intors, aveam praf de 2 degete pe masina

Am vizitat manastirea care este una de calugari, extrem de curata, biserica nou renovata, bazin cu pastravi, pod si foisor construit in mojlocul bazinului, grupuri sanitare noi, cu toate conditiile.

Coborind prin spatele manastirii, ai parte de un peisaj de vis: riul cu o albie foarte lata, citeva viltori si mini cascade cu niste poduri suspendate care duc spre pestera.

Manastirea are acolo si niste spatii de cazare moderne, cu preturi intre 80-100 lei/noapte.

In pestera nu ne-am afundat prea mult, pentru ca eram cu copiii, pe jos era foarte alunecos, iar pestera se micsora, erau si trepte, etc... ni s-a parut destul de periculos.

Plecind de la manastire, am parcurs un drum frumos prin padure pina la Padina; iesind din padure, se deshide o minunata pajiste si un riu care o brazdeaza.

Mincarea la cabana ieftina si buna (3, 5 lei ciorba, 8 lei felul 2 cu tot cu garnitura) ; cabanierul zicea ca urmeaza sa intre in renovare... de cazare si conditii nu m-am interesat.

Extrem de putina lume, liniste si foarte curat... probabil din cauza drumului nu se incumeta prea multi sa ajunga acolo.


[fb]
---
Trimis de Chloe in 21.06.10 18:02:55

VIZUALIZĂRI: 2778 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1200 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Alina Morar
[21.06.10 20:42:00]
»

Cu ursii cum e? Eu am fost la Pestera cu telecabina de la Babele.

ChloeAUTOR REVIEW
[21.06.10 22:22:27]
»

pai cum sa fie?!

erau avertizari puse peste tot....

bucata aia de mers prin padure de la pestera la Padina am parcurs-o la pas de mars fortat

mai ales ca nu era tipenie de om pe acolo

danezul
[02.09.10 15:46:42]
»

Un "mic" citat de pe carpati.org (http: //www. carpati. org/articol/mic_indreptar_pentru_incepatori_intr_ale_drumetiei_montane_/518/):

"...Cap. 3 Flora si Fauna.

Pe munte, prin padure, traiesc multe animale salbatice si, uneori, domestice.

Personal, am intalnit si oameni...

Intalnirile cu animalele salbatice, de obicei sunt improbabile, nu si imposibile.

S-ar isca o discutie interminabila, daca as spune cine reprezinta un pericol pentru cine, asa ca ma rezum doar la cateva reactii, in cazul intalnirilor "de gradul trei".

Ursul. Cel mai blamat animal, in cazul intalnirilor cu oamenii, poate fi agresiv, in unele situatii. Acestuia, nu-i plac oamenii si evita intalnirile cu multa grija. Si oamenii pot evita cu usurinta intalnirea. Dar, in unele cazuri, cand, de exemplu, vantul bate din directia animalului, si acestanu sesizeaza mirosul de oameni din timp, ori este luat prin surprindere, intalnirile sunt posibile.

In tabara ori camp:

Nu lasa resturi alimentare pe langa tabara. Mancarea se tine in recipiente etanse rezistente la apa si socuri mecanice, toate in rucsac. Ursul profita, de orice ocazie, in care se iveste un pranz gratis sau cu minimum de efort. Pe timp de noapte, daca simte miros de mancare, nu va ezita, sa intre in cort, chiar daca inuntru sunt oameni.

Nu campati in locuri in care se cunoaste faptul ca zona este frecventata de ursi.

Nu campati prea aproape de carare. Ursii folosesc si ei cararile, in plimbarea lor.

Nu campati in apropierea ghenelor sau a gramezilor de gunoi. Acestea atrag ursii, si sunt de evitat chiar daca zona nu a fost frecventata de ursi, anterior.

Pe traseu:

Aceste situatii (intalnirile) sunt unice ca forma si deznodamant si nu se supun nici unui tipar, iarpersonalitatea animalului, precum si a oamenilor implicati, va decide urmarile intalnirii. Cum nu sunt doi oameni la fel, nu sunt nici doua animale la fel. In mare, la intalnirea unui urs, se vor evita urmatoarele actiuni:

Nu intra in panica. Pastreaza-ti calmul, aminteste-ti ca animalul este mai speriat detine decat tu, de el.

Daca distanta permite, adica sunt zeci de metri sau sute de metri, intre animal sioameni, trebuie facuta cunoscuta ursului, prezenta oamenilor. Zgomotele specifice oamenilor, sunt in general suficiente. Simpla conversatie intre oameni, ori cantatul, avertizeaza animalul ca sunteti in apropiere, iar acesta va face tot ce poate sa nu isi intercaleze traseul, cu cel al oamenilor.

Nu te comporta agresiv, nu striga ori arunca cu obiecte spre, ori in, urs. Ursului ii este frica de tine, dar nu trebuie pierdut din vedere ca este de vreo patru ori mai masiv decat tine, de trei-patru ori mai rapid si de zeci de ori mai puternic.

O reactie frecventa, a oamenilor, este cea de a arunca cu pietre in animal. Acest lucru nu face decat sa enerveze suplimentar animalul si poate declansa un atac.

Nu fugi de urs, sub nici o forma, nu fa pasi inapoi, nu te intoarce cu spatele. Ursii alearga de trei ori mai rapid decat un atlet olimpic! Fugind, poti declansa un raspuns vanat-vanator, iar ursul este vanatorul!

Nu intrerupe contactul vizual, uita-te in ochii animalului, nu la bot, dintii sau launghiile (ghearele) acestuia. Aceasta are un efect calmant pentru tine, nu neaparat pentru urs. Ursul este si el atent la limbajul corpului tau. Daca observa ca esti in defensiva, el poate avansa.

Nu iti arunca rucsacul spre urs, in speranta ca acesta sa devina interesat de rucsac, si sa te lase pe tine in pace. Poate sa ignore si rucsacul si mancarea, si sa mearga mai departe spre tine, sau, sa se invete sa astepte turistii sa-i arunce rucsacul, cand il vad.

Incearca sa ocolesti animalul, pastrand o distanta cat mai mare.

Lasa-i spatiul de manevra, ramanand totusi, ferm. Animalul este extrem de iritat de prezenta oamenilor. Oferindu-i spatiu, ii oferi ocazia de a pleca. Daca distanta intre oameni si urs este prea mica, de ordinul metrilor, ursul poatereactiona violent, incercand sa elimine amenintarea reprezentata de om. De obicei, animalul, isi va exprima clar nemultumirea si inconfortul pufnind, clantanind din dinti (pocnete rare, clare, neregulate, inconfundabilul pocnit din masele) ridicandu-se in cele doua picioare din spate, si tropaind cu picioarele din fata. De asemenea, poate sa faca salturi de intimidare, in directia oamenilor, sa apuce de crengi si sa imprastie frunze, pietre sau pamant, fara ca aceasta actiune sa reprezinteun atac. E un avertisment foate clar si de luat in seama!

Intr-un astfel de caz, daca ii creezi impresia, ursului, ca esti mai mare, ridicand bratele, nu prea rapid, deasupra capului, acesta poate sa renunte si sa plece.

Atac propriu-zis

In cazul in care animalul ataca, acesta alearga spre tine, fara sa dea vreun semn ca s-ar opri, si face sunete comparabile cu o locomotiva.

Ramai ferm in locul in care te afli pana in ultima clipa, cand animalul e la trei ori patru metri si continua asaltul. Aceasta atitudine, ca atare, poate sa opreasca atacul, animalul oprindu-se brusc si retragandu-se. Daca atacul continua:

Poti folosi spray-ul cu piper, are sanse mari sa opreasca atacul si ursul sa se retraga, dar folosit gresit, poate sa faca mai mult rau decat bine. Adica, daca iti dai tie in fata cu spray-ul, nu ai rezolvat nimic. Mai tebuie tinut cont de distanta de actiune a sprayului. O astfel de experienta, va lasa animalul fara simtul mirosului, pentru cateva zile. Nasul lui este principalul detector de oameni. Astfel ca este posibil ca acel animal sa-si intersecteze drumul si cu alti oameni. Spray-ul se poate dovedi "o lama cu mai multe taisuri", nu doar cu doua! S-ar putea ca atacul sa continue si dupa jetul de piper, iar daca mai ai loc, pulverizeaza incontinuare, mai ales spre nasul animalului.

Fereste-te, dar fara sa fugi!

Evita contactul fizic dandu-te la o parte, ferindu-l in ultima clipa.

In ultima instanta, in momentul in care animalul se afla la distanta foarte mica, sau contactul fizic sa produs deja, trebuie sa:

Te pui la pamant, in pozitie de fetus, cu fata in jos, genunchii la piept, capul intre picioare.

Lasa ursul sa se razbune pe rucsac! Rucsacul este pe spatele tau, si trebuie sa ramana acolo, cat mai mult timp posibil. Iti va proteja gatul, coloana, si alte parti moi!

E cazul sa strigi dupa ajutor, incearca sa ramai calm.

Fereste cat mai bine capul, picioarele si mainile. "Raspunsul cu aceiasi moneda" la atac, este nerecomandabil. Adica, folosirea cutitului sau a toporistii ori a pioletului, atat timp cat nu este facuta de cate o persoana deosebit de puternica, calma, si in conditii de ultima solutie, poate inrautati enorm atacul!!! Dupa o zmotoceala a rucsacului, si atat timp cat ramai nemiscat si nu mai scoti nici un sunet, (strigi dupa ajutor, incerci sa te faci auzit, dupa care "taci malc"!) animalul isi va pierde interesul si va pleca. Dar nu va fugi! De obicei, se indeparteaza alene, uitandu-se inapoi, de mai multe ori.

Ramai in pozitia aceea, si dupa ce nu mai auzi pasii animalului, incearca sa te uiti in jur, dupa animal, fara sa faci zgomot, fara sa faci miscari vizibile.

Pe scurt, "faci pe mortul" pana esti absolut sigur ca animalul a plecat.

De obicei, intalnirea se incheie pe la al treilea sau al patrulea paragraf, al acestei sectiuni. Sansele ca evenimentele sa continue, sunt mici, si CALMUL este factorul cheie. Daca, totusi, nenorocirea sa produs, si evenimentele au continuat, e vremea sa chemi ajutoarele. ..."

Probabil excede celor 500 caractere aprobate prin copyright, astept raspunsul administratorului portalului si al autorului articolului pt a primi acordul lor in privinta citatului asa de lung

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, Chloe, danezul
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Padina [şi împrejurimile]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.26301598548889 sec
    ecranul dvs: 1 x 1